VISEU. Deze voormalige hoofdstad van Beira Alta met een zekere aristocratische allure ligt boven de linkeroever van de Rio Pavia in het wijnbouwgebied Dão en aan de 1P5, de doorgangsroute van Guarda naar Aveiro. naar overzicht Regio Beiras. Naar stedenlijstaz Portugal. Naar uw accommodatie.

    
Volgens de overlevering hebben twee volkshelden de stad ooit beschermd.
Rond 150 voor Chr. zou de Lusitaniër Viriato, Viriatus, de versterkte nederzetting vijf jaar lang tegen de Romeinen hebben verdedigd en in het begin van de 8e eeuw zou de Visigotische koning Roderik vergeefs slag hebben ge- leverd met de Moren. Behalve bisschoppen hebben in de 13e en de 14e eeuw ook enige Portugese koningen tijdelijk hun residentie in Viseu gehad. Zo werd koning Duarte hier geboren. Ook Hendrik de Zeevaarder vertoefde hier enige jaren.

BEZIENSWAARDIGHEDEN
De uitgestippelde wandeling door Viseu begint buiten het centrum, in het Parque Aguilino Ribeiro of Parque da Cidade, parkeerruimte in de buurt. U ziet hier de

Igreja de São Francisco.
Deze ligt vlak bij Parque da Cidade. Op azuleos tableaus is het leven van de H. Franciscus uitgebeeld. De kerk is in de 18e eeuw in Barokke stijl gebouwd.. Het heeft een prachtig portaal. In het midden is het wapen van de 3e orde van S. Franciscus aangebracht.. De zes altaren zijn in Rococo stijl gebouwd. 
Loop nu rechtdoor richting centrum , noordwaarts, en dan belandt u op het

Rossio
Ga nu ri. Rossio of Praça da Republica. Op dit plein staat een standbeeld van Hendrik de Zeevaarder.met zwaard en scepter in de vorm van een wereldbol met kruis.
Via de Rua do Soar de Cima en de Rua Nunes komt men bij de

Porta do Soar de Cima.
Dit is een 15e eeuwse toegangspoort en een deel van de 15e eeuwse stadsmuren.
Na de poort heeft u links Capella de Nissa Senhora dos Remédios uit 1742. Rechtdoor lopend houdt u rechtsaan, Rua Graõ om uit te komen op Praça de Dom Duarte. Sla nu links af en u komt uit op Largo da Sé met de belangrijkste bezienswaardigheden:

Viseu, Museu Grão VascoMuseu Grão Vasco
Is een van de belangrijkste musea van Portugal. Is gevestigd in een voormalig bisschoppelijk paleis. Op de begane grond zien we beeldhouwwerken uit de 13e t/m de 18e eeuw. Op de 1e verdieping zijn werken te zien van Spaanse en Portugese schilders. Op de 2e verdieping zijn werken van de School van Viseu uit de 15e en 16e eeuw. Deze school is sterk beïnvloed door Vlaamse schilders als Van Eyck en Matsijs. Portugese landschap wordt als achtergrond gebruikt voor de bijbelse voorstellingen. Vasco Fernandes, of wel de Grote Vasco, is een van de bekendste vertegenwoordigers van deze school. U zou dit museum niet over moeten slaan! Zie zijn Verheerlijking van de Magiërs.

Naast het mueum staat De kathedraal of Sé
Deze van oorsprong Romaanse kerk uit de 12e eeuw is in de 16e eeuw herbouwd. de toren is vierkant en Romaans-gotisch. De voorgevel bestaat uit drie delen en in elk deel is een nis gebouwd. In de nissen aan de zijkanten staan de vier evangelisten. In de middelste nissen staan  S. Teotónio, de beschermheilige van de stad en Maria da Assunção. In het interieur vallen de Romaanse zuilen op die overgaan in de ribvormige als kabels gewonden bogen op. In het midden van het gewelf vormen de ribben een grote knoop. De sluitstenen aan het plafond zijn beschilderd met de afbeeldingen van koningen en geestelijke leiders. Opvallend zijn verder de koorstoelen, de fresco's in het koor, het barokke retabel en de Madonna in Ançasteen in het hoogaltaar.

In de kruisgang zien we een mengeling van stijlen
In de kapittelzaal is een museum met kerkschatten ingericht. Zo zien we er: reliekschrijnen, een ivoren Christusbeeld en een prachtige kerststal uit de 18e eeuw. Tegenover de kathedraal ziet u de

Igreja de Misericordia
De 18e eeuwse barokke kerk staat tegenover de kathedraal. De vlakke voorgevel wordt geflankeerd door twee torens. 
Achter de kathedraal begint de winkelstraat Rua Direita met herenhuizen uit de 18e eeuw.
Op dinsdag is er rondom de kathedraal een markt. Een overdekte markt is er in de Rua Formosa.

Specialieiten
Caldo verde, groene soep; arroz de carqueja, rijstBolos de anjo en papos de anjo, engelengebak, met als belanrijkste bestandeel honing.

Feira
Tijdens de jaarlijkse Feira de Sáo Mateus, van 26 aug. t/m 23 sept., worden concerten, folklore-festiviteiten en stieregevechten georganiseerd. Op 24 juni, de dag van Sáo Joáo, trekken mannen uit het nabijgelegen Vil de Moinhos Viseu binnen ter herinnering aan een gevecht in 1683 tussen de molenaars, moinhos = molens, en de boeren uit de omgeving tijdens een droogteperiode van de Rio Paiva.

Região de Turismo
Av. Gulbenkian - 3510-055 Viseu - Pt.  -  Tel.: +351.232.422.014 - Fax: +351.232.420.957.   -  E-mail: turismo@rt-dao-lafoes.com 

Câmara Municipal de Viseu
Praça da Repúplica. Tel.: +351.232.423.501.
*  De folder Viseu: Hart van de kunst is in het Nederlands. Er staat een goede plattegrond in en verder alle benodigde gegevens over de stad. 
*  Oostelijk van de stad ligt aan de IP5 een Orbitur camping. 
*  Wilt u een folder van de Beirastreek waar Viseu het hart van is,  vraag dan de folder Dão Lafões, ook deze is in het Nederlands.

OMGEVING
De N2 gaat naar het bergstadje Castro Daire, 37 km noordelijk van Viseu.
De N 16 gaat naar São Pedro do Sul, 22 km noordwestelijk van Viseu. Goed uitgangspunt voor tochten in de Serra do Caramulo en de Serra da Gralheira met zijn wouden, kloven en watervallen.
Westelijk, 5km, hiervan ligt het kuuroord Termas de São Pedro do Sul.

Vouzela, 330 m
Verder op ligt  Vouzela met zijn Romaans-gotische parochiekerk met een vrijstaande klokkentoren. De Madonna in manuelinostijl is waarschijnlijk van Diogo Pires-o-Velho. Op de kraagstenen zijn gezichten en koppen te zien, zowaar zelfs een afbeelding van een koe met tussen haar horens een mensengezicht.
Drie kilometer zuidelijker ligt op een kale rots de bedevaartkerk Igreja do Castelo (bedevaarten in augustus).

Campo de Besteiros, 800 m
De N228 gaat naar Campo de Besteiros, vanwaar een mooie, maar klimmende weg door dennenbossen en langs wijngaarden slingerend het hoogteverschil van 600 m overbrugt. Ongeveer halverwege staat de kleine Pousada de Sáo Jerónimo op de zuidflank van de Serra do Caramulo.

Caramulo, 800 m
Is een kuuroord, sanatoria voor longklachten, , met in het stadje zelf een weelderige plantengroei in parken en tuinen, wordt omringd door bossen (dennen, eiken, olijfbomen en kastanjes), maïsvelden en wijngaarden. Aan natuurschoon geen gebrek dus.
Het dorp is twee musea rijk.
Het ene, Museu do Caramulo, is gewijd aan de kunst: van Portugese beeldhouwwerken uit de 15e eeuw, via Vlaamse gobelins naar de moderne internationale kunst van Picasso, Dali, Léger en Miró en de werken van de Portugese schilderes Maria Vieira da Silva.
In het andere, Museu dos Automóveis, staat de automobiel centraal. Tot de ongeveer 50 rijklare auto's, van vóór 1900 tot 1955, behoren: een Peugeot uit 1898, een Darraq uit 1902, een Rolls Royce uit 1911 en een Benz uit 1910.

Serra do Caramulo, 1071 m
Is bijzonder geschikt voor het maken van bergtochten, maar ook met de auto kunt u een aantal uitzichtpunten bereiken. In het noorden vindt u er één op de Pinoucas, 1059 m, en in het zuiden twee.
Vanuit het centrum, uitvalsweg Av. Abel de la Cerda,
gaat een smalle, bochtige weg naar een tweesprong, vanwaar enerzijds een weg leidt naar Cabeço da Neve, 995 m, en anderzijds naar Caramulinho, 1071 m, top te voet bereikbaar. Vanaf hier ontvouwt zich bij helder weer een feeëriek panorama van de Serra da Gralheira en de Serra de Montemuro, in het noorden, de Serra da Lapa, ten noordoosten, de Serra da Estreia, (in het zuidoosten, de Serra do Buçaco en de Serra da Lousá, in het zuiden, en de kustvlakte met Aveiro en de Ria de Aveiro in het westen. Aan het eind van de lente staat de Caramulinho vol rododendrons.

Mangualde
Is een belangrijk landbouw- en commercieel centrum, ligt ongeveer 13 km ten oosten van Viseu op de belangrijke doorvoerroute van Guarda naar Aveiro (IP5). In een fraai aangelegd park staat het Palácio dos Condes de Anadia, een 17e-eeuws paleis met een rococo- façade en een interessante collectie 17e-18e-eeuwse azulejos, bezichtiging via toeristenbureau of zelf aanbellen.
Aardige dorpen ten oosten van Mangualde zijn
Chãs de Tavares, Romaanse kerk en pelourinho en Fornos de Algodres met fraaie herenhuizen.

Wijnbouwgebied
De streek ten zuiden van Viseu bij de Rio Mondego en de Rio Dáo is het wijnbouwgebied Dáo. De wijn uit dit gebied is voor Portugal wat de Rioja is voor Spanje. Het wijnbouwareaal is niet erg omvangrijk, maar het levert uitstekende rode en witte wijn. Een jonge Dáo (ca. vierjaar oud) is robijnrood en fruitig, maar hij komt het best tot zijn recht als bij wat langer rijpt. De kleur wordt kastanjebruin en de smaak wat voller en subtieler, relatief vergelijkbaar met een Bourgogne. Een bekend merk is de 'Gráo Vasco'. De witte Dáo is droog, fris en een tikje wrang. De wijnstokken worden in rijen gezet, gesteund door palen en draden, en worden nooit hoger dan 60 cm. De commerciële centra van dit wijnbouwgebied zijn Nelas en Santa Comba Dáo.

Regional Tourist Office of Dão-Lafões
Avenida Gulbenkian - 3510 Viseu - Tel. 232 420 950 Fax. 232 420 957 infoturismo@rtdaolafoes.com.

** In geheel Portugal
kunt U goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Portugal.  Er zijn 2400 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten.
** Kaart van geheel toeristisch Portugal
** Algemene informatie en boeken over Portugal.