POSTOJNA, naar overzicht SloveniŽ. Postojna ligt op een hoogte 554 m. Op circa 1 km van het dorp ligt de ingang van de wereldberoemde druipsteengrot van Postojna, een van de belangrijkste bezienswaardigheden van SloveniŽ.

    
Postojnskajama (Adelsberggrot):  tot nu toe is ongeveer 23 km van dit buitengewoon imposante grottencomplex ontsloten, waarvan 5 ŗ 6 km voor het publiek toegankelijk is.
De rondleiding begint met een 2,5 km lange rit per elektrisch grotten treintje, waarop een even lange wandeling volgt. De bezoeker wordt rondgeleid in de grote zaal, de witte gotische zaal, de congreszaal, 28 m breed bij 47 m lang bij 14 m hoog, de kleine grot, de kristalzaal en de 65 m lange concertzaal waar vanwege de goede akoestiek jaarlijks concerten worden gegeven. Er is ruimte voor 1000 toehoorders.
In een kunstmatig aangelegd bekken
onder deze zaal leeft de zgn. proteus anguinus, grotsalamander. Deze dieren hebben een doorschijnende huid en ze zijn in staat adem te halen door middel van kieuwen en longen. Ogen ontbreken. De druipstenen groeien jaarlijks 0,55 mm. Aan de hand van de lengte van de stalagmieten, staande formaties, en stalactieten, hangende formaties, heeft men kunnen berekenen dat de druipsteenformaties 16000 ŗ 192000 jaar oud zijn.
De karstrivier , de Pivka,
die door deze grotten stroomt, loopt wisselend onder- en bovengronds, telkens van naam veranderend. 4 km van Postojna verwijderd bevinden zich nog twee andere grotten die niet minder imposant zijn: de Pivkagrot en de Zwarte Grot. Zie ook karstverschijselen.

Omgeving
Cerknica,
25 km 0.
Het plaatsje ligt vlak bij het Cerknicameer dat bij hoogwater in oppervlakte verveelvoudigd wordt. Op de plaats van een kerk die in 1472 door de Turken werd verwoest, staat thans de in 1530 gebouwde drieschepige kerk van de Maagd Maria met een stergewelf in koor en schepen. De kerk is omgeven door interessante muur- en torenresten uit de late 15de eeuw.

Lipica, circa 37 km Z.W.
In 1580 stichtten de Habsburgers hier de stoeterij van de beroemde Lippizaner paarden. De paarden van de zgn. Spaanse Rijschool te Wenen komen hier echter niet meer vandaan. Men fokt ze tegenwoordig in Stiermarken, in de stoeterij Piber, die na de Eerste Wereldoorlog werd opgericht met 97 paarden die uit Lipica afkomstig waren.

Predjama
, 8 km N.W.
Bij het dorpje Predjama, = 'bij de grot', verheft zich een 123 m hoge, steile rotswand, waarin zich de ingang van een grot bevindt. Het uit 1570 daterende renaissancebouwwerk, het zgn. Predjamski Gmd, werd door de familie Kobencl half in deze ingang gebouwd. Het is thans museum met meubels, wapens, schilderijen, een gotische piŽta uit 1420 en oude vondsten die aantonen dat de grot in de prehistorie bewoond is geweest. In de grot bevinden zich de resten van een laat 14de-eeuwse burcht die eigendom was van de familie Lueger.
De burcht was vrijwel onneembaar en had een geheime vluchtweg die steil omhoog liep naar het bos, op de steile rotswand.
Het was dan ook voor roofridder Erasmus Lueger geen probleem toen hij in 1483 gedurende een jaar door G. Ravbar, hoofdcommandant van Triest,werd belegerd. Hij liet zijn levensmiddelen aanvoeren via de vluchtweg. In 1484 werd hij echter verraden door een dienaar, hetgeen hem zijn leven kostte. ≠De eenschepige, gotische kerk van Predjama heeft een koor met stergewelf. Het schip is gedeeltelijk met fresco's versierd.

Prem
, circa 25 km Z.
Waarschijnlijk bevond zich in dit schilderachtig gelegen plaatsje destijds een Romeins legerkamp, castrum. - De H. Helenakerk stamt uit 1865, schilderingen in de zijnissen door T.Kralj, 1921. - De burcht met een Romaans paleisje, een gotische kapel en gotische ronde torens, wordt in 1213 voor het eerst in een oorkonde vermeld. - De voormalige lagere school is ingericht als museum met materiaal ter herinnering aan de hier geboren dichter D. Kette, 1876-1899.

Skocjan
, 27 km Z.W.
De bruisende onderaardse rivier de Reka baant zich een weg door een canyon met 100 meter hoge steile wanden. De grotten van Skocjan doen wilder en prehistorischer aan dan de Adelsberggrot. Ze zouden destijds Dante Alighieri, 1265-1321, geÔnspireerd hebben tot de beschrijving van het 'inferno' in zijn 'Divina Commedia'.

Smihel, 11 km N.W.
Men heeft hier sporen gevonden van een prehistorische nederzetting, alsmede necropolen uit de Hallstatt- en La TŤnetijd. - De benedenmuren van het schip van de meer dan eens verbouwde parochiekerk van de H. MichaŽl zijn Romaans. Het gotische koor stamt uit 1633. - De St. Joriskapel op het kerkhof dateert uit de 17de eeuw, vlak plafond in schip.

** Uw accommodatie in SloveniŽ kunt U goed boeken via Booking.Country.SloveniŽ. Er zijn 206  hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie!
** Via Booking - Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 120 landen.