BURGOS, hoofdstad van de provincie Burgos  in Oud-Castilië. De stad ligt op een hoogte van 860 m en aan de rivier de Arlanzon. Acht bruggen verbinden de stad. Het is een regionaal handels- en verkeerscentrum.naar overzicht regio Castilla - León, zie ook Route van de Spaanse Taal.   Naar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje.  Naar uw accommodatie!

    

Rond het jaar 1000 wordt Burgos gesticht en hoofdstad van Castilië. In 1200 wordt de eerste brug over de Arlazon gelegd ten behoeve van de pelgrims naar Santiago de Compostela. Kort daarop wordt er begonnen met de bouw van de kathedraal. Het monopolie voor de wolexport verwerft de stad in 1494.
In 1495 ontvangen de koningen Ferdinand en Isabella Columbus
in de Casa del Cordon na zijn tweede ontdekkingsreis. In 1808 lopen napoleontische troepen Burgos onder de voet. Vijf jaar later veroveren de Britten onder Wellington de stad. In 1936 vestigt Franco zijn voorlopige regering in Burgos. De ETA staat voor de Baskische afscheidingsbeweging.

Santa Maria

De gotische kathedraal is drie schepig, heeft dwarspanden, veel kapellen en een zware vieringtoren uit de 16de eeuw. Er steken acht rijk versierde torentjes boven uit. De monumentale westgevel heeft twee klokkentorens met opengewerkte spitsen met zaagvormig profiel. Aan de noordzijde bevindt zich de escalada dorada of gouden trap uit de renaissance tijd.
Het portaal van de Sarmental
(rechter kruisbeuk, kloosterhof ligt er tegen aan) is goed bewaard. Het beeldhouwwerk in de timpaan is zeer realistisch. Jesus onderricht er de evangelisten en de apostelen. Via een lange trap tussen sacristie en kloostergang komt men er.
In de kathedraal zijn veel kunstwerken,
grafmonumenten o. a. van “Le Cid”, retabels (achterstuk van een altaar, meestal gebeeldhouwd of beschilderd) en een fraaie koorstoel. De kapel del Condestabele is achthoekig, heeft acht kleine spitse torens en een rijke wandversiering. Het grafmonument van El Cid Campeador, de bekendste zoon van Burgos, en Dona Jimena bevindt zich onder het koepelgewelf. De hekken tussen transept en koor bestaan uit prachtig smeedwerk. De notenhouten stoelen van de koorbanken zijn alle verschillend en zijn voorzien van palmhouten inlegwerk.
In het Casa de Miranda, Calle de la Calena, 29,
ingang Calle de Miranda 13, bevindt zich het Provinciaal Archeologisch Museum, een van de rijkste van Spanje. Er bevinden zich Spaans- Romeinse grafzuilen en Westgotische en Moorse sarcofagen. Het fraaiste museumstuk is het met email versierde frontstuk van een grafmonument. Zie ook "De drie grote kathedralen".

Mercado

Er is een overdekte markt, voor vis, vlees, fruit en groenten. Men vindt die door bij bovengenoemd standbeeld RD te gaan de Calle Santander in en dan rechts bij Place Espana.

Stadsrondrit

Het spoortje start bij de kathedraal. De rit duurt een half uur. Bij het kasteel kan men er 15 minuten uit. Met het zelfde of een volgende kan men mee terug. Was Pst 200.
Openingstijden
Maand.-vrijd.-I0.00-13.00 en 16.45 - 19.15. Zatd.-I1.00-13.00.

Specialiteiten

Olla proprida, gerecht groente spek erwten; morcilla burgales, bloedworst.

Aanbevolen

Het boek BURGOS CATHEDRAL. Edilesa. Prachtig geillustreerd.

Informacíon Turística Regional
Plaza de Alonso Martinez, 7 Bajo. 09003 Burgos.  -  Tel.: +34.947.201.846 - Fax: +34.947.276.529. 
- E-mail: visitaburgos@castillayleon.com 
Patronato Provincial de Turismo de Burgos.
Asuncíon de Nuestra Senora, 3 bajo - 09003 Burgoa Es. -  Tel. +34.947.279.432 - Fax: +34.947.279.433
E-mail: info@patroturisbur.es
Ayuntamiento de Burgos Municipal de Turismo
Paseo del Espolón (Teatro Principal) - 09003 Burgos Es. - Tel.: +34. 947.288.874 - FaX: +34.947.288.862
E-mail: aytoburgos@aytoburgos.es  

Informatie
* Burgos Plano-Guía is een goede stadsplattegrond en geeft ook informatie.
* Map of the province of Burgos is een kaartje van de provincie en van de stad en veel informtie.
* Guía de Servicios Turísticos de Burgos geeft alle mogelijke verblijfs gelegenheden.  
* Voor uw hotmail kunt u terecht: Ciber-Café Cabaret. C/ de la Puebla 21, 09004 Burgos. E-mail: cabaret@csa.es 
* A different Kind of Tourism is een prachtige folder over Castillay y León.
* Burgos, Route of the Count Fernán Conzález, is een brochue die over het district Lara en de steden aan de rivier Arlanza gaat.
* De folder Covarrubias, gaat over de stad die 40 km ten zuiden van Burgos ligt.
* In de brochure BURGOS, a city of monuments, worden alle districten van de provincie Burgos besproken zoals: Las Merindades, La Bureba, Ebro Ravines, Sedano en Las Loras, Sierra de la Demanda, Arlanza en The Ribera del Duero.
* In  is een beknopte handige brochure.Burgos, Route of Burgos and its districtOmgeving

Twee km buiten het centrum, westelijk, ligt aan het einde van de Calle la Castellana,
Real Monasterio de Las Huelgas
,
een cisterciënzer klooster. Het complex bestaat uit een Romaans gotische kerk en twee kloostergangen. De kerk bestaat uit drie schepen, die de graven moesten bevatten.
Open. Gids (50 min.) dinsd.-zatd.-11.00-13.15 en 16.00-17.15. Zond. 11.00-13.15. Bus vanaf plaza Mayor.
Vier km oostelijk buiten het centrum., via de Paseo de la Quinta. ligt het Karthuizerklooster, Cartja de Miraflores. Polychroom houten retabel. mooie beeldengroep en stervormige gewelven die overdadig versierd zijn. Open. 10.15 - 15.00 en 16.00-18.00. 

Camping Fuentes Blancas Ctra Cartuja - Miraflores   E - 09002 Burgos
Beheerder is Margarita Ortigosa. Receptie is open van 8.00-22.00 uur. Elektriciteit is 6 Ampères. Telefoneren, in cellen aan het begin van de camping, met kaart en munten. Camping bestaat uit twee lanen met aan weerszijden plaatsen.
Chemisch toilet is in toiletgebouw drie. Er is een kampwinkel. Vers brood in barrestaurant, met broodlijst, al om 8.00 uur. Goed  restaurant. Arts via receptie, ook in de nacht, bewaker.
Toeristische mogelijkheden

Lopend naar Burgos duurt circa 45 tot 60 minuten.
Weg naar parkeergelegenheid in Burgos:
terug naar Burgos; onder viaduct door; op rotonde RD; nu tweede weg LA; rechts de parking oprijden; ticket nemen.
Na terugkomst : auto bij verhoging rijden; trap op naar kassa en daar betalen; vertrekken.
Inkoop centrum met o.a. Miro en Continente:
camping RA; vóór viaduct RA; op hoofdweg ri. Santander, dus RD, aanhouden. Bij Centro Commercial, direct na een rotonde RA en onder de hoofdweg door. Zeer groot centrum met o.a. ook een restaurant.

El Cid
Was een veldheer, die vele malen de Moren heeft verslagen. Men heeft nog eens zijn gebalsemde lijk uit de doodkist gehaald en in volle wapenuitrusting op zijn strijdros gezet. Begeleid door Ridders en getrouwen reed hij zo de stadspoort van Valencia uit. De Moren bestierven het van angst en schrik toen zij de herrezen vijandige held zagen.
Hij heette eigenlijk Don Rodrigo Diaz
en was in 1040 op 9 km afstand van Burgos in Vivar geboren. Toen hij 10 jaar was kwam bij reeds aan het hof van de Koning van Castilië in Burgos en werd op zijn 17de tot ridder geslagen. Toen hij 33 was werd hij door koning Alfonso VI van Castilië verbannen. El Cid beschuldigde Alfonso van moord op zijn broer en voorganger Sanchez. Alvorens de nieuwe koning  eer te bewijzen moest hij nier een drievoudige eed zijn onschuld bevestigen. Hij deed dit bij het kruis voor de ingang van de kerk Santa Gadea, bij de kerkdeur en op het evangelieboek op het altaar. Maar El Cid beschouwde het als een drievoudige meineed.
Ziin hardnekkige verdenking leidde tot verbanning

van El Cid, met vrouw Dona Jimena), twee dochters en vele aanhangers. De koning kon hem echter niet missen en riep hem terug. In 1094 veroverde El Cid Valencia op de Moren en vijf jaar later, hij was toen 55 jaar, is hij daar gestorven. Hij werd echter begraven in het klooster van San Pedro te Gardena. In 1842 werd bij en Jimena herbegraven in de kathedraal van Burgos. In 1955 richtte Burgos een ruiterstandbeeld op. Hij is uitgebeeld met een geweldige baard, een wapperende mantel en zijn zwaard houdt hij schuin naar boven gericht.
Op zekere dag had El Cid geld nodig om zijn soldaten te betalen.

Met een loodzware koffer ging hij naar een geldschieter en vroeg hem op onderpand van de koffer een grote slot geld te leen. Er zit allemaal goud in zei El Cid maar hij wilde op verzoek van de argwanende geldschieter de koffer niet openen en ook de sleutel niet afgeven. De geldschieter durfde hem het geld niet te weigeren en borg de koffer op. Enkele   jaren later kwam El Cid terug, betaalde de geldschieter het geleende bedrag plus rente! Alleen toen El Cid de koffer opende zag de geldschieter dat er alleen maar zand in zat.
U vindt in Burgos houten doosjes met ijzer beslag

die worden verkocht als herinnering aan de daden van El Cid. Zo hangt in de kloostergang naast de kathedraal een grote zware koffer met veel ijzerbeslag aan de muur. Met ijzeren ketting en ijzeren stutten wordt bij beveiligd tegen diefstal. Op het schild staat “COFRE DE EL CID”.
De kloosterlingen te Gardena

bewaren zijn schild, kruis, banier, beker en twee zwaarden.
Middenin het noorden van het Iberische schiereiland vindt u de provincie Burgos. Een provincie met een rijk en legendarisch verleden. Het is ook één van de provincies die doorkruist wordt door de pelgrimsroute “Camino de Santiago”.

Nieuwe folder

Van deze provincie is onlangs een nieuwe Nederlandstalige folder verschenen; in miniboekvorm zoals het merendeel van de nieuwe folders die momenteel door het hoofdkantoor Turespaña te Madrid gepubliceerd worden.
Na een korte inleiding volgt een hoofdstukje met als titel ‘Routes door de Stad’ (en men doelt hier dan op de stad Burgos). Veel informatie vindt u hier over allerlei bezienswaardigheden in en wetenswaardigheden van Burgos.
Vervolgens is het de beurt aan de ‘Routes door de Provincie’.

U zult versteld staan van het contrast aan landschappelijk schoon in de provincie Burgos: groene valleien in het noorden, zonnige velden in het zuiden, bergen en heuvels.
Daarna is het, in het kort, de beurt aan de Gastronomie, Folklore en de Nuttige Wenken.
Dit alles aangevuld met kleurenfoto’s, kleine routekaartjes, een landkaart van de provincie en een stadsplattegrond van de stad Burgos

Spain/burgos All about Spain. Engels, Duits, Spaans. Veel foto's

Burgos was founded in 884,
and its historical heritage is always evident to the visitor. It is a monumental town, charming for that so typical medieval northern castilian ambience.
The gothic cathedral is all dominant, but there are many more important monuments such as the Cartuja de Miraflores or the Monastery of Las Huelgas. Generally the town is quiet and clean, and after your sightseeing-tour or a walk through one of the parks you may want to try out Burgos' exquisite cuisine.
You shouldn't miss to visit as well the surroundings of the town, where you will find many villages of extraordinary historical-artistical value.

** Uw accommodatie  
 kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Burgos.  Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten!Aanbevolen worden:
 Hotel Entrearcos, is ideally set next to Burgos Cathedral, in the heart of this historic city. It offers stylish accommodation, with free Wi-Fi in rooms and public areas.
 
AC Burgos, ligt in het hart van Burgos, naast de karakteristieke gotische kathedraal. Het is een ideale plek van waaruit u de bezienswaardigheden van deze historische stad kunt verkennen.
 
Hotel Silken Gran Teatro, ligt op enkele minuten wandelen van het stadscentrum met zijn schitterende kathedraal. Het bevindt zich tevens tegenover het Auditorium en in de buurt van het congrescentrum.
 
Hostal Acuarela, is een klein designer hotel in het centrum van Burgos. Het biedt een laptop met gratis WiFi in elke kamer, en een lounge waar u 24 uur per dag gratis thee en koffie kunt krijgen.

** Voor geheel Spanje
  kunt u goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Spanje. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets