INFORMATIE OVER DE CANARISCHE EILANDEN, naar overzicht Canarische eilanden.   Naar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje.  Naar uw accommodatie!
    

De eilanden van de eeuwig durende lente
De zeven eilanden die de Canarische Eilandengroep vormen liggen op iets meer dan duizend kilometer ten zuiden van het Iberisch Schiereiland en zijn op het dichtst nabijgelegen punt slechts 155 kilometer van de kust van Afrika verwijderd. De vulkanische oorsprong van de eilanden en hun bijzondere ligging in de Atlantische Oceaan hebben ervoor gezorgd dat zowel de geologie als de begroeiing geheel eigen kenmerken vertonen, met een landschap dat weinig gelijkenissen vertoont met het Europese of het Afrikaanse landschap.

Deze karakteristieke natuur heeft ook voor

een zacht klimaat gezorgd met milde temperaturen (22įC als jaarlijks gemiddelde aan de kust), zonder grote seizoensschommelingen of tussen dag en nacht.canarischeregiobb.htm
Het eeuwigdurende voorjaarsklimaat, dat ervoor zorgt dat het gehele jaar rond van de stranden genoten kan worden, is weerspiegeld in het ontspannen en vriendelijke karakter van de inwoners.

Het zachte klimaat is al sinds de oudheid
de meest geroemde eigenschap van de Canarische Eilanden; volgens de Grieken was hier zelfs de Tuin van de Hesperiden gelegen en al eeuwenlang zijn de eilanden bekend als de "Fortuinlijke Eilanden". De faam van de Canarische Eilanden als reisbestemming begon met de grote wetenschappelijke expedities in de XVIII de eeuww.

XIXe eeuw, toen de Europese natuuronderzoekers

de kenmerkende vulkanische landschappen en de rijke inheemse flora veelvuldig bezochten. Aan het eind van de vorige eeuw werden deze eilanden beroemd als een plaats waar je goed tot rust kon komen, aangeraden voor de behandeling van vele verschillende ziektes. Tegenwoordig zijn de Canarische Eilanden ťťn van de belangrijkste bestemmingen voor Europese toeristen.

Aan de kust zijn jaarlijks meer
dan acht miljoen bezoekers te vinden, die zich goed bewust zijn van de onmiskenbare aantrekkingskracht van deze eilanden.

De bekoring die de Canarische Eilanden uitoefenen

op de reizigers, meer dan de helft waarvan hier al meerdere keren geweest is, heeft veel te maken met het buitengewone klimaat van de eilanden, maar ook met de meer dan 1500 kilometer kust, de fantastische stranden en de mogelijkheden tot vertier; de exotische subtropische natuur, vol vulkanen, bossen en spectaculaire landschappen, die in verhouding tot de geringe oppervlakte een haast onvoorstelbare afwisseling vertonen; een belangrijke rol spelen hierin ook de inwoners, hun gewoonten en hun gastronomie, als erfgenamen van een cultuur waar Europa, Amerika en Afrika zijn samengevloeid.

Dit alles gepaard aan een goede bereikbaarheid
- op slechts enkele uren vliegen vanuit de grote steden op het Oude Continent - en een complete toeristische infrastructuur, een kwaliteitsvoorbeeld voor vele plaatsen ter wereld.

1500 kilometer Atlantische kust      
De ongeveer 1500 kilometer kust van de eilandengroep met rondom de Atlantische Oceaan zorgen ervoor dat men gegarandeerd kan genieten van het gunstige klimaat en het hele jaar door aan het strand kan zonnen, in zee kan zwemmen, watersport beoefenen of alleen maar rustig naar de zee kijken.
Het water van de Atlantische Oceaan
is op de Canarische Eilanden iets koeler dan te verwachten zou zijn in een subtropisch gebied, omdat hier de Golfstroom van Noord naar Zuid loopt. Hier ziet men ook het karakteristieke blauw van de zee, een aanwijzing omtrent de diepte van de zeebodem hier, tot 300 meter tussen sommige eilanden.

De kusten van de eilandengroep vertonen veel verschillende vormen,

die te maken hebben met de ligging en de geologische processen van elk van de eilanden. Op de Canarische Eilanden zijn zowel steile kusten als brede stranden te vinden, die vlak kunnen zijn of een duinlandschap vormen en die soms uit wit zand bestaan en soms uit zwart vulkanisch zand.
De oudste eilanden in geologische zin, met de meest uitgebreide vlakke kustgebieden - Lanzarote, Fuerteventura en Gran Canaria ≠beschikken over de grootste stranden, vrijwel allemaal met wit zand. De kusten van de westelijke eilanden zijn meestal steiler, hoewel ook hier vele stranden te vinden zijn, met vulkanisch zand bij uitstek.

Op het eiland Tenerife is een deel van de stranden op kunstmatige wijze met goudkleurig zand overdekt, afkomstig uit de Sahara en de oceaan bodem, zoals bijvoorbeeld het strand van Las Teresitas en het strand van Las Amťricas.

Uiteraard bevinden de meeste hotels zich aan zee,

waar het klimaat het mildst is met gemiddelde temperaturen die in de winter niet onder de 19įC komen en in de zomer niet boven de 25 graden. Het toeristisch aanbod op de Canarische Eilanden is ťťn van de belangrijkste van Europa, met meer dan 400.000 bedden. Deze bevinden zich verspreid over vele urbanisaties aan de kust die zowel uit grotere centra bestaan met allerlei faciliteiten, vermaak en voorzieningen, als uit kleinere kernen waar men vooral goed kan uitrusten of watersport kan beoefenen.
Ook is het mogelijk midden in de natuur te logeren in ťťn van de vestigingen van het plattelandstoerisme die gebruik maken van de pracht en afwisseling van het Canarische landschap en niet alleen overnachtingsmogelijkheden bieden, maar ook activiteiten gericht op de natuur, zoals wandelingen en mountainbikeroutes.

Vulkanen, bossen, bergen en woestijnen     
De natuur van de Canarische Eilanden vertoont een aantal kenmerken die totaal verschillen van waar dan ook ter wereld. Bij aankomst wordt men meteen al verrast door de vormen van het landschap en de begroeiing die in het geheel niet lijken op de relatief nabijgelegen Afrikaanse en Europese continenten. De oorsprong van deze grote verschillen zijn gelegen in de twintig miljoen jaar van vulkanische activiteit en de bijzondere ligging in de oceaan die de eilandengroep geÔsoleerd heeft gehouden van twee drastische klimaatsveranderingen : de ijstijd in het zuiden van Europa en de woestijnvorming in het noorden van Afrika.

De lange vulkanische geschiedenis van de eilanden,
met een groot aantal verschillende materialen en processen, heeft een landschap gecreŽerd met buitengewone vormen en kleuren. Hoewel de Canarische Eilanden van belang zijn in wetenschappelijke zin, wordt de aandacht vooral getrokken naar de spectaculaire schoonheid van de grote lavarivieren, de diepe ravijnen, de immense kraters en de gigantisch hoge vulkanen.
Bij iedere stap die men hier zet verandert de kleur van het terrein, van dieprood naar geel, van groen naar gitzwart met daar tussenin allerlei schakeringen bruin.

Anderzijds is door het isolement

in de oceaan op de eilandengroep een buitengewone flora en fauna behouden gebleven, met een uiterst groot aantal inheemse soorten. De biologische rijkdom van de Canarische Eilanden heeft deze zone tot ťťn van de belangrijkste ter wereld in dit opzicht gemaakt, aangezien slechts enkele andere eilandengroepen zoals Hawai en de Galapagos eilanden een soortgelijke verhouding aan inheemse plant- en diersoorten vertonen.
Ofschoon er zeer waardevolle autochtone dieren op de Canarische Eilanden voorkomen - waarvan enkele bekend zoals de kanarievogel, andere met uitsterving bedreigd zoals de reuzehagedis, de hubara, de verschillende duivensoorten en de Teidevink -, gaat de aandacht hier vooral uit naar de flora, want van de 2000 bestaande inheemse plantensoorten komen er hier ongeveer 600 voor, vrijwel een derde dus - een botanische exclusiviteit.
Onder de begroeiing van de Canarische Eilanden nemen vooral de laurierbomen een belangrijke plaats in, die hier een dichtbegroeid subtropisch woud vormen dat dreigt uit te sterven, maar dat nog steeds op de eilanden voorkomt na reeds miljoenen jaren geleden in de rest van de wereld verdwenen te zijn.

Het feit dat deze laurierboom bossen

op deze eilandengroep nog steeds voorkomen is te danken aan het buitengewone klimaat hier dat niet beÔnvloed werd door de ijstijden van het Quartair. Op andere plaatsen zijn van deze wouden, die tijdens het Tertiair het gehele zuiden van Europa en noorden van Afrika bedekten, slechts fossiele resten overgebleven. Op de Canarische Eilanden bevinden deze bossen zich ter hoogte van
de wolkenzee in het noorden van de westelijk gelegen eilanden. Het woud van El Cedro op La Gomera is het mooiste voorbeeld van deze botanische relikwie.

Met hun natuur, de vorm van de bergen

en afwisselende landschappen vormen de Canarische Eilanden een waar paradijs voor wandelaars.
De vier Nationale Parken (Timanfaya, Teide, Garajonay en La Caldera de Taburiente) en de meer dan 100 Natuurparken en -gebieden beslaan 36% van het grondgebied van de eilandengroep. In deze vele beschermde gebieden kan men volop genieten van de natuur en op alle eilanden zijn routes uitgezet voor de liefhebbers van een plezierige wandeling.

Een volk tussen drie werelddelen

In de loop der eeuwen hebben de Canarische Eilanden altijd een verbindingsbrug tussen Europa, Afrika en Amerika gevormd. Deze roeping is terug te vinden in de geaardheid van de inwoners, een ruimhartig volk met een identiteit waarin de drie continenten verenigd zijn. De verschillende emigratiegolven na de verovering van de Canarische Eilanden door de Kroon van CastiliŽ in 1496 heeft de inheemse cultuur van de Guanches verrijkt met mensen uit CastiliŽ, AndalusiŽ, Portugal, Genua, Vlaanderen, NormandiŽ, met Berbers, Britten en Joden. Met hun allen hebben zij het huidige Canarische volk gevormd dat, altijd mede gericht op Amerika, een vermenging is van een Afrikaans land, een Europese geest en een Amerikaans hart.Traditie en cultuur      
De traditiegetrouwe eilandbewoner heeft ervoor gezorgd dat er nog veel gewoonten en volksambachten behouden zijn gebleven uit de karakteristieke cultuur van de Canarische Eilanden.
De traditionele bouwkunst heeft hier geheel eigen kenmerken, met een zekere koloniale sfeer. De Portugese en Andalusische invloeden hebben gezorgd voor een bijzondere bouwstijl met de typische houten balkons in de voorgevels en aan de binnenplaatsen, en de verticale schuiframen met panelen.

Ook de folklore geeft een belangrijke aanwijzing

o
mtrent de traditionele Canarische identiteit. De eilanden hebben een buitengewoon gevarieerd repertoire aan traditionele muziek, voor het merendeel afkomstig van het Iberisch schiereiland, andere aspecten uit Amerika en sommige nog overgebleven uit de cultuur van vůůr de komst van de Spanjaarden.

De folkloristische muziek

is op de Canarische Eilanden een zeer levend element, dat deel uitmaakt van het dagelijks leven en slechts weinig eilandbewoners raken niet geŽmotioneerd bij het horen van hun traditionele liederen. De hernieuwing van de folklore is vooral in gang gezet door de groep" Los Sabandenos", die jarenlang als de beste folkloristische groep ter wereld werd beschouwd. Op de eilanden zijn talrijke groepen amateurmusici te zien, die er plezier in hebben de traditionele melodieŽn te spelen en te zingen, waaronder de vrolijke isas en seguidillas, de trieste malaguenas, de ritmische folias en tajaraste.
De Canarische volkskunst
komt vooral goed tot uiting in het geborduurde linnen kantwerk en de keramiek die zonder draaischijf gemaakt wordt, een erfenis van de Guanches.

Het belangrijkste feest op de eilanden

is ongetwijfeld het Carnaval van februari. Andere belangrijke vieringen zijn: San Ginťs (25 augustus) op Lanzarote; Nuestra Seiiora del Pino (8 september) en La Rama (4 augustus) op Gran Canaria; Nuestra Seiiora de Candela ria (15 augustus) en Corpus Christi (begin juni) in La Orotava, Tenerife; Nuestra Seiiora de Las Nieves (5 augustus, om de vijf jaar) op La Palma; Nuestra Seiiora ,de Los Reyes de eerste dagen van juli, om de vier jaar) op EI Hierro.

De gastronomie

is een ander aantrekkelijk aspect van de Canarische Eilanden. De eenvoudige bereidingswijzen laten de inheemse ingrediŽnten goed tot hun recht komen, zoals de verse vis, varkens- en geitenvlees, uitstekende groetensoorten waaronder de "papa" oftewel de karakteristieke aardappelsoort en de tropische vruchten.
Als voorgerecht zijn vooral de verschillende soepen aan te bevelen (van waterkers, courgette of verschillende groenten). Een smakelijke vissoort is vieja en geliefde vleessoorten zijn geitenvlees en gemarineerd varkensvlees. De verschillende gerechten gaan haast verplicht begeleid van "mojo", een rode of groene saus en "papas arrugadas", kleine aardappelen in de schil. Een bijzondere vermelding waard zijn de wijnsoorten, die de laatste jaren de faam en kwaliteit herkregen hebben die zij reeds in de Renaissancetijd hadden.

Een legendarische geschiedenis     
Al in de oudheid heeft het nieuws over eilanden met een mild klimaat achter de zuilen van Hercules de klassieke mythologie van de Elyzeese velden en de Tuin van de Hesperiden gevoed. Plato situeerde Atlantis ongeveer hier en vele klassieke schrijvers noemen, omschrijven of proberen de "Gezegende Eilanden" te situeren: Herodotos, Plutarchus, Plinius, Ptolomaeus, Horatius, Vergilius... Allen hebben aanleiding gegeven tot talrijke expedities.

Later, tijdens de Europese expansie in de XIVe eeuw,

werd de oude mythe nog versterkt toen de reizigers ontdekten dat deze eilanden bevolkt waren met mensen van wie men nog nooit iets gehoord had. Voor de eerste keer in de geschiedenis van het Westen werd het bestaan geconstateerd van mensen die er als Europeanen uitzagen maar die in een primitieve staat verkeerden; die geen god in menselijke gedaante vereerden - zoals de Mohammedanen - maar de Zon, de Maan en de bergen; die niet leken te weten wat hebzucht was maar die een hoog ontwikkeld gevoel voor rechtvaardigheid hadden. Dit soort nieuws - opgetekend door schrijvers als Boccaccio ≠vormden in de Gouden Eeuw een nieuwe voedingsbodem voor de mythe en verplichtten de Europeanen voor het eerst de geldigheid van de morele normen van andere volkeren te overwegen.

Zelfs nu nog is deze mythologische visie op de Canarische Eilanden in zwang,

zoals omtrent de steeds weer terugkerende theorieŽn rond Atlantis - waarvan deze eilanden de hoogste toppen zouden vormen - en omtrent de onbekende oorsprong van de inheemse bevolking. De moderne geologie en archeologie bieden meer waarschijnlijke theorieŽn rond het ontstaan van het volk, vulkaantektoniek met betrekking tot de eilanden en Afrikaans-Berbers voor de inwoners van de Canarische eilanden. Tegenwoordig veronderstelt men dat het om een neolithisch volk gaat dat waarschijnlijk vanuit Noord≠Afrika op de eilanden arriveerde in het eerste millennium voor Christus, hoofdzakelijk bestaande uit Cromagnon≠achtige Berbers.

De geschieden als zodanig begint vanaf de Castiliaanse verovering van de eilanden,

na 94 jaren van voortschrijdende bezetting van het land onder verzet van de inheemse bewoners. Sinds die tijd is de ontwikkeling van de eilanden hand in hand gegaan met de landbouw, in een chronologische opeenvolging van monoculturen: aanvankelijk rietsuiker (XVIIe eeuw), later wijn (XVIIe eeuw), daarna cochenille (XIXe eeuw) en uiteindelijk bananen en tomaten. Ook vond een ontwikkeling van de handel plaats met de vrijhavens en, meer recent, van het toerisme.

De Guanches     
Het mysterie dat de oorspronkelijke inwoners van de Canarische Eilanden, de Guanches, omringt verscheen reeds in de kronieken ten tijde van de veroveringen en is in latere eeuwen tot in onze tijd aan toe voortgezet. Het bestaan van een volk dat lichamelijk op Europeanen leek maar dat zich in een veel primitievere culturele ontwikkeling bevond, wekte indertijd veel verbazing op en gaf met de ontwikkeling van de wetenschap aanleiding tot vele theorieŽn, enkele waarvan de Guanches beschouwden als een groep Europese Cromagnons die had weten te overleven.
De voortdurende mythe rond de Guanches is enerzijds een gevolg van het feit dat het onmogelijk is hun culturele staat te classificeren (primitief in hun materiŽle wereld, maar ontwikkeld in moreel en magisch-religieus opzicht, met ingewikkelde mummificatieprocessen vergelijkbaar met die van de Egyptenaren en Inca's) en anderzijds vanwege hun onbekende oorsprong.

** Uw accommodatiekunt U goed boeken via Booking.Region.Canary-Islands. Er zijn 648 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken!

** Voor geheel Spanje
  kunt u goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Spanje. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets