COSTA de la LUZ, is de Atlantische kust van de regio Andalusië en beslaat de provincies Cádiz en Huelva. Belangrijke toeristencentra zijn hier: Barbate, Algeciras, Tarifa, Conil de la Frontera, El Puerto de Santa Maria, Rota, Chipiona, Sanlúcar de Barrameda, Torre de la Higuera, Mazagón. Punta Umbría, El Rompido. La Antilla en Isla Cristina. Vooral belangrijk zijn: Cádiz, Huelva en Jerez de la Frontera. Naar overzicht regio Andalusië.   Naar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje.  Naar uw accommodatie!
    

Inleiding
Met uitzondering van enkele rotsachtige gedeelten, bestaat de Costa de la Luz vrijwel geheel uit een lange reeks fijne zandstranden, omzoomd met dennenbossen. Aan de riviermondingen bevinden zich zoutpannen en drassige gebieden in een landschap dat al eeuwenlang niet veranderd is. De naamgeving van deze kust verwijst naar het licht dat hier in zee als in een spiegel weerkaatst.
Dit deel van de Spaanse kust heeft een lange geschiedenis. Hier was het koninkrijk van Tartessus gevestigd, en Feniciërs en Grieken kwamen hier handel drijven met de inwoners. Later verschenen de Romeinen en begin VIIIe eeuw de Arabieren die gedurende acht eeuwen zouden blijven. Ook vormde dit gebied het vertrekpunt van de belangrijkste zeereis uit de geschiedenis: de ontdekkingsreis van Amerika door Christophorus Columbus met zijn drie karvelen.
Landinwaarts vindt de reiziger met olijfbomen begroeide berghellingen en twee van de mooiste berggebieden van Spanje: de Witte Dorpen van Cádiz en de Sierra de Aracena in Huelva.
De dorpen vormen kleine witte vlekken in het landschap.

** Uw accommodatie  
kunt U goed boeken via Booking.Region. Costa-de-la-Luz.  Er zijn 184 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels in de populairste steden:
Cádiz   -  El Puerto de Santa María   -  La Línea de la Concepción   -  Tarifa   -  Conil de la Frontera   -  Algeciras   -  Huelva   -  Novo Sancti Petri   -  Chiclana de la Frontera   -  El Rompido   -  Islantilla   -  Punta Umbría
Hotels op/nabij luchthaven: Jerez (XRY)

Routes langs de kust
De domeinen van Guzmán el Bueno
De Costa de la Luz is acht eeuwen lang getuige geweest van vreedzaam samenlevende Arabieren en Christenen, slechts af en toe afgewisseld met schermutselingen. Het beroemdste tafereel uit de confrontaties tussen beide culturen is dat van een moedige ridder bovenop een weergang die een dolk naar de Arabieren toewerpt opdat deze daarmee zijn zoon om het leven brengen. Deze figuur is de geschiedenis ingegaan als Guzmán el Bueno. De gebeurtenis vond plaats in het kasteel van Tarifa dat nog steeds bestaat hoewel het sindsdien veelvuldig gerestaureerd is, en ook de stadswallen zijn behouden gebleven. Binnen de muren bevindt zich de kerk van Santa Maria die op de funderingen van een moskee gebouwd is. Vanaf de oude vesting of vanuit het schiereilandje Punta Tarifa is de Afrikaanse kust te ontwaren. Dankzij de wind uit het oosten en uit het westen is Tarifa tegenwoordig een waar paradijs voor windsurfers - er worden hier internationale kampioenschappen gehouden - en ook onderwatervissen is hier een geliefde sport. Deze plaats beschikt over drie langgerekte stranden: Bolonia (6 km), Los Lances (10 km) en La Plata (4 km).  

Tussen Tarifa en Cádiz ligt de Atlantische kust van Cádiz waarlangs zich veel grasland met woeste stieren bevindt. Veertien kilometer verderop voert een afslag naar de kreek van Bolonia met de ruïnes van de Romeinse stad Baelo Claudia, tegenwoordig een museum, en in de omgeving uitgestrekte blanke zandstranden.
Aan dezelfde kust ligt Zahara de los Atunes, een vissersdorpje met levendige tradities dat de laatste jaren een stormachtige groei heeft doorgemaakt. In Zahara kan men in de lente of aan het eind van de zomer nog steeds genieten van het schouwspel dat het met netten vissen van tonijn biedt.
Op tien kilometer afstand bevindt zich Barbate, waar de befaamde Caños de Meca zich bevindt, een buitengewoon natuurgebied met waterbronnen en uitgestrekte dennenwouden die doorlopen tot aan de rand van de zee. Iets verderop ligt de Kaap van Trafalgar die met zijn vuurtoren herinneringen boven brengt aan de beroemde zeeslag die eindigde met de dood van de overwinnaar, de Engelse admiraal Nelson, alsmede die van de Spaanse Gravina en Churruca. Rondom de kaap liggen nog vrijwel ongerepte witte zandstranden.  

Op slechts tien kilometer van de kust ligt Vejer de la Frontera, een heuvel met één van de meest Arabische - en bekoorlijkste - dorpen van Cádiz. De kerk van EI Salvador, de Nonnenboog, de herenhuizen en overblijfselen van middeleeuwse vestingwerken zijn de belangrijkste bezienswaardigheden.
Weer aan de kust komt men vervolgens langs Conil de la Frontera, een vissersdorp dat zich in de afgelopen jaren ontwikkeld heeft tot een toeristisch middelpunt, gelegen aan twee uitgestrekte stranden. De hoofdweg voert daarna richting Chiclana, een industriestadje aan het moerasgebied dat de baai van Cádiz omringt.
In de oude stadskern zijn witte gevels versierd met grote tralievensters te bewonderen. Dichtbij ligt het strand van La Barrosa, één van de belangrijkste van de hele kust, alsmede het verlaten dorpje Sancti Petri, met het gelijknamige eiland, waar een kasteel staat dat gebouwd is op een Fenicisch heiligdom dat later door de Romeinen gewijd werd aan Hercules.
De laatste stad alvorens de hoofdstad te bereiken is San Fernando, welke plaats een belangrijke rol heeft gespeeld bij de zeeslagen tijdens de Napoleontische oorlogen. In San Fernando zijn verscheidene monumenten bewaard gebleven, zoals bijvoorbeeld de parochiekerk met tweelingtorens en het kasteel van San Romualdo. De witgepleisterde bakstenen bouwwerken hebben stenen voorgevels, tralievensters en met vazen versierde terrassen die één van de beste voorbeelden van de barokke architectuur in Cádiz vormen.

Routes door het binnenland Zie de kaart  
* De route van de herbergen en de stieren
Op tien kilometer afstand van de kust ligt Vejer de la Frontera, een hooggelegen uitkijkpunt van Arabisch oorsprong, vanwaar men de hele kust van Tarifa tot aan.Cádiz kan zien. De driehoek gevormd door Vejer, Medina Sidonia en Alcalá de los Gazules is bekend vanwege De route van de herbergen, want hier bevinden zich de meeste gastronomische herbergen, niet alleen van Andalusië maar van heel Spanje. Vooral in de weekends is het druk met bezoekers die hier hertenvlees, gazpacho, lomo a la manteca of wildgerechten komen eten.
In Alcalá de los Gazules zijn vooral de kerk van San Jorge en de kapel van La Virgen de los Santos een bezoek waard en in Medina Sidonia, een monumentale stad, drie Arabisch toegangspoorten in de voormalige vesting waarvan de stenen naar zeggen als bouw­materiaal voor de kathedraal van Cádiz hebben gediend.
Het beste uitzicht op de stad heeft men vanuit de hoeve Pocasangre, vanwaar deze plaats op een schip lijkt met de kerktoren als grote mast.
Dit is eveneens de route van de vechtstieren, met talrijke stierenfokkerijen.
Een andere interessante plaats is Benalup, dat toegang verschaft tot het natuurpark Los Arcornocales met in de omgeving de grot van El Tajo de las Figuras met neolithische rotstekeningen.

* De witte dorpen
 
Evenwijdig aan de kustlijn ligt het berggebied dat bekend is als De Witte Dorpen aangezien de huizen hier allemaal witgekalkt zijn. De route begint in Grazalema met in het nabijgelegen gebergte dat tot natuurpark verklaard is de pinsapo, een zilverspar die als een ware relikwie beschouwd wordt aangezien deze boomsoort een overblijfsel is van de laatste alpijnse ijstijd. Aan de andere kant ligt Arcos de la Frontera, wellicht het mooiste dorp van dit gebied, gelegen op een enorme rots die boven de rivier de Guadalete uittorent. Net als andere plaatsen heeft Arcos de toevoeging "van de grens" als verwijzing naar het feit dat deze bergen bijna drie eeuwen lang de Arabieren van de Christenen hebben gescheiden, de volgelingen van het kruis van die van de halve maan. Hier hebben talrijke schermutselingen plaatsgevonden en deze dorpen vormden eveneens een achtergrond voor de prachtige tragische legendes over Castiliaanse ridders en moorse prinsessen, Arabische prinsen en gevangen christen meisjes. Uiteindelijk ging men hier over op de Christelijke cultuur hoewel de Arabische invloed nog steeds merkbaar is.
Andere dorpen zijn Olvera (hoog op de rotsen), Zahara de la Sierra (beschermd door een moors kasteel), Aigodonales (beroemd vanwege het bronwater en fijne gebak), El Gastor (met megalieten in de omgeving), Ubrique (met talrijke fabrieken waar leer bewerkt wordt), Benamahoma (de beste honing van dit berggebied) en Setenil. Deze laatste plaats is vrijwel geheel onder enorme rotsen gebouwd, waardoor sommige straten meer op tunnels lijken.

* Niebla en de wijn van het graafschap
 
De vlakte wordt begrensd door de rivier de Odiel die vroeger tot Niebla aan toe bevaarbaar was en die tegenwoordig maar tot aan de Arabische muren loopt. Hier zwierven ooit de inwoners van Tartessus rond en nog steeds is de ruïne van een Romeinse aanlegplaats te zien, evenals een brug uit dezelfde tijd. De schepen voeren vroeger naar Niebla om daar kopererts in te laden die daar aanvankelijk tot aan de 18de eeuw gewonnen werd; in de 18de eeuw maakte de mijnbouw een opleving door dankzij de Engelsen. Begin 11de eeuw was Niebla de hoofdstad van een onafhankelijk moors rijk en in 1257 werd daar door de Arabieren voor het eerst buskruit gebruikt­  - een eeuw voordat deze springstof in de rest van Europa bekend begon te worden. De twee kilometer stadswallen rondom de stad zijn nog steeds indrukwekkend. Niet ver van Niebla bevindt zich de megaliet van Soto waar een met platte stenen beklede galerij naar een centrale ruimte leidt waar rotstekeningen te zien zijn. Deze vlakte van het oude graafschap van Niebla is omringd door wijngaarden die een zachte fruitige witte wijn produceren.
De dichtstbijgelegen plaats is La Palma del Condado, Romeins van oorsprong, waar gedenkstenen met inscripties gevonden zijn die de plaatselijke olie roemen. In september wordt in La Palma naast de jaarmarkt - één van de oudste van Spanje - ook het Wijnoogstfeest gevierd, waarbij het eerste druivensap geofferd wordt aan de beschermheilige van platteland, La Virgen de la Guía. Op zeven kilometer afstand ligt Bollullos Par del Condado, een handelscentrum van dit gewest waar wijngaarden afgewisseld worden door olijfgaarden en waar eveneens in september de Dag van de Wijn gevierd wordt.

Sierra de Aracuena
 
De Herovering heeft gezorgd voor talrijke kleine vestingen in dit berggebied, waar ook de tempelridders hun omzwervingen maakten. Hier zijn nog achtergronden voor heidense riten te vinden, grotten omgeven met legendes, dorpjes met witte huizen te midden van een landschap gevormd door steen- en kurkeiken en bovenal produceert men hier de beste gerookte ham van Spanje.
Op een uitstekende rots torent de kapel van Nuestra Senora de los Ángeles uit boven het fraaie dorpje Alájar (het Arabische woord voor "steen"). Dit heiligdom is één van voornaamste religieuze middelpunten van Spanje - en de belangrijkste van dit berggebied ­en vormt een goed voorbeeld van hoe vroeger de mooiste plekjes uitgekozen werden voor de verering van heiligen. In de vertrekken naast het kerkje liggen honderden votiefgeschenken; voorwerpen die in de loop der jaren zijn achtergelaten bij wijze van dankzegging voor de gunsten van de Heilige Maagd.  

De beroemde humanist, wetenschapper, talenkenner en onderzoeker Arias Montano zocht zijn toevlucht in de grot van Alájar teneinde te ontsnappen aan de Inquisitie en slechts zijn vriendschap met koning Filips II heeft hem voor een rampzalig lot kunnen behoeden.
Na een laatste blik op de omgeving vanuit het uitkijkpunt bij de kapel verlaat de reiziger Alájar en begeeft zich naar het op twaalf kilometer afstand gelegen Aracena. Vanuit de verte is de Almohadentoren al te zien waarop bijna twee eeuwen lang de wit met zwarte vaandel van de tempel ridders wapperde. Aracena is altijd een klassieke vakantieplaats geweest voor de inwoners van Sevilla en van Huelva. De meest interessante bezienswaardigheid naast de kerk van het kasteel, is de grot van Las Maravillas waar prachtige stalactieten en stalagmieten te bewonderen zijn; met zijn 1500 meter lengte, twaalf vertrekken en zes meren is dit één van de grootste grotten van Spanje.  

Via de weg naar Portugal bereikt men Jabugo, waarnaar de beroemde hamsoort vernoemd is en aan welke plaats Lope de Vega verscheidene gedichten heeft gewijd. Verscholen tussen de bergen liggen dorpen met een karakteristieke architectuur, zoals bijvoorbeeld Castaño del Robledo.
Deze dorpjes waar in onze dagen genoten wordt van de uitstekende hamsoorten werden bijna zes eeuwen lang overheerst door Arabieren, die om religieuze redenen geen varkensproducten aten. Zij bouwden kastelen en moskeeën, waarvan er nog enkele bewaard zijn gebleven, en lieten een rijk cultureel erfgoed achter waaraan de namen van plaatsen als Almonaster, Aracena, Galaroza nog herinneren.  

Maar voor de komst van de Arabieren woonden hier al Kelten en Romeinen. In Aroche woonde bijvoorbeeld Scipio die uit Rome was gekomen om Viriathus te bestrijden. In de omgeving van de huidige arena, indertijd een Almoravidenkasteel, zijn talrijke megalithische monumenten te vinden. De plaatselijke bevolking noemt ze "duivelsstenen" en er zijn vele legendes rondom deze stenen ontstaan.
Bij wijze van contrast met dit volksgeloof bevindt zich in Aroche één van de merkwaardigste musea van religieuze voorwerpen, dat van EI Santo Rosario waar bijna 1300 rozenkransen verzameld zijn. Deze werden onder meer geschonken door pausen, koningen, politici en bekende persoonlijkheden. Aroche herbergt ook een Archeologisch Museum dat in het kasteel is gevestigd.
Naast megalieten bevinden zich hier ook overblijfselen van een Romeinse heirweg, de ruïne van een amfitheater uit de 2de eeuw (op de funderingen daarvan werd in de 9de eeuw een Almoravidenkasteel gebouwd, tegenwoordig een opmerkelijke arena) en een Romeinse nederzetting vlakbij de kapel van San Mamés waar een belangrijke bedevaart naar toe wordt gehouden.
In de omgeving staan talrijke kastelen uit de tijd van de schermutselingen tussen Arabieren en Christenen en witte dorpjes in een landschap van steen- en kurkeiken. In het natuurgebied Sierra Pelada kan men roofvogels zien waaronder de zeldzame zwarte aasgier.  

Iets verderop, aan de voet van de hoogste top van de bergkam, ligt Almonaster met een Arabisch kasteel en een interessante moskee die ouder is dan die van Córdoba, met prachtige zuilen. De huizen in mudejar- en gotische stijl zijn eveneens interessant, alsmede de kerk van San Martin met een 15e-eeuwse gevel in Portugese barokstijl.
In dit landschap ziet men vooral kastanjebomen, eiken en Spaanse akers. Vlakbij ligt Fuenteheridos dat bekend is vanwege de fontein met de twaalf kranen waar altijd water uit stroomt. Hier vindt men kersenbomen en in het nabijgelegen Corterrangel sinaasappelbomen. Cortelazor, tegenwoordig slechts een gehucht, was ooit de hoofdstad van een onafhankelijk moors rijk. Midden tussen de bergen ligt Valdelarco bekend om zijn honing en ham (zoals zo veel dorpen in dit gebied) en de tuinbouw in terrassen.

Sierra Minerva
 
Ten tijde van het Engelse monopolie op de exploitatie van de mijnen liep door Valverde del Camino een beroemde spoorlijn die tegenwoordig is verdwenen hoewel de invloed van de Engelsen nog steeds af te lezen valt uit sommige gebouwen zoals bijvoorbeeld het zogenaamde directiehuis en het kantoor van de spoorlijn. Als de reiziger een echt mijnlandschap wil zien dient hij de mijnstreek van Riotinto te bezoeken, dat pretendeert de grootste open mijn ter wereld te zijn, met een geschiedenis die 5000 jaar teruggaat. Dit gebied is bekend als de rode heuvel vanwege de door pyriet roodgekleurde grond.
In de plaats Minas de Riotinto is de Engelse wijk Bella Vista behouden gebleven, een goed voorbeeld van de Victoriaanse architectuur.

Op weg naar Calañas  
steekt men de rivier de Odiel over die door het koper allerlei verschillende kleuren heeft gekregen en door een landschap met eucalyptusbomen loopt. Iets verderop bevindt zich de kapel van La Virgen de Coronada, beschermheilige van dit gewest met een belangrijke bedevaart op paasmaandag. In Calañas neemt de kerk van Santa Maria de Guia een prominente plaats in met daaromheen de huizen waaraan nog goed te zien is dat dit dorp ooit een mijnbouwstadje was.

Vrijetijd en evenementen  
Gastronomie
Wijn, olie, worstsoorten en niet te vergeten de ham van Jabugo, maar bovenal ook schelp- en schaaldieren (reuzengarnalen, keizerskreeft en oesters), vissoep en gefrituurde vis (sardines, tonijn, zeetong, schol). Aan deze kust zijn de "chocos" een specialiteit (~en soort inktvis) en men wordt vooral aangeraden eens tapa's te gaan eten in één van de talrijke eetgelegenheden. De gastronomie van Cádiz en Huelva is gewoonlijk gebaseerd op eenvoudige recepten die al generaties lang bereid worden.

Wijn
 
De appellation Jerez-Sherry heeft betrekking op de driehoek gevormd door Jerez, Sanlucar de Barrameda en EI Puerto de Santa Maria, eventueel uitgebreid tot Chiclana, Chipiona, Rota en Trebujena. Deze wijnsoort is zo bijzonder vanwege het plaatselijke klimaat en de bereidingsmethode, volgens welk procédé oude wijn vermengd wordt met jonge wijn, waardoor het bij deze wijn niet zozeer om het oogstjaar gaat maar om de kwaliteit van de oude wijn. Een ander kenmerk is de vorming van een gefermenteerde laag - "la flor" waardoor een wijn als fino aangemerkt kan worden. Als dit gistingsproces niet plaatsvindt is het resultaat een oloroso. Naar gelang de geur, de smaak en het alcoholpercentage worden de wijnsoorten van Jerez onderverdeeld in finos, amontillados, olorosos, moscateles, palo cortado of Pedro Ximénez. De belangrijkste wijnsoorten van Huelva zijn die van het Graafschap die enigszins op sherry lijken. De productie is vrijwel uitsluitend voor Andalusië bestemd.

Volksfeesten  
De belangrijkste elementen van de feesten aan de Costa de la Luz zijn stieren, paarden, wijn en gezang. In Cádiz worden er drie feesten gevierd die van Internationaal Toeristisch Belang zijn verklaard: het Carnaval van Cádiz, de Paardenjaarmarkt van Jerez (van 10 t/m 17 mei) en de Paardenraces op het strand van Sanlûcar de Barrameda (in de maand augustus). Van Nationaal Toeristisch Belang zijn de Paasweek in Arcos de la Frontera, Sacramentsdag in Zahara de la Sierra en de Jaarmarkt ter Verheerlijking van de Guadalquivir te Sanlûcar de Barrameda (van 28 t/m 30 augustus). In Huelva wordt de beroemdste bedevaart van Spanje gehouden: die van EI Rodo in Almonte die rond Pinksteren plaatsvindt, hoewel in de hele maand mei ook op andere plaatsen in Huelva belangrijke bedevaarten gehouden worden, zoals bijvoorbeeld die van Cartaya, Lepe en Moguer.

Natuurgebieden
 
In Cádiz bevinden zich twee natuurparken: Los Alcornocales -informatiebureau in Alcalá de los Gazules. Tel. 956 413307; en Sierra de Grazalema -, Informatiebureau in El Bosque, Tel. 956 727 029

Huelva
 
telt behalve het Nationaal Park Donana nog drie andere Natuürreservaten: Isla de Enmedio, Laguna de El Portil en Marisma de El Burro; acht Natuurgebieden: Los Enebrales de Punta Umbria, Estero de Domingo Rubio, Lagunas de Palos y Las Madres, Marismas de Isla Cristina, Marismas del Odiel, Marismas del rio Piedras y Flecha del Rompido, Penas de Aroche, Sierra Pelada en R:ivera del Aserrador; en een natuurpark: dat van de Sierra de Aracena y Picos de Aroche. In totaal omvatten deze natuurgebieden een oppervlakte van.210 hectare, plus nog eens 105.000 hectare van het Nationaal Park Donana en omgeving. Informatiebureau van het Nationale Park. 959 430 432 - 
Bron: brochure "Costa de la Luz" van Tursepaña, www.spain.info

** Voor geheel Spanje
  kunt u goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Spanje. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets ?