COSTA TROPICAL, ROUTES DOOR HET BINNENLAND, naar overzicht Costa Tropical,      Naar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje.  Naar uw accommodatie!

    

Route van Los Guájares  De N-323, die van Granada naar de Costa Tropical loopt, heeft voor de reiziger een aantal verrassingen in petto. Eén daarvan is de route van Los Guájares, een weg die langs akkers richting bergen voert naar drie dorpen die hun eeuwenoude bekoring hebben weten te behouden. Aan de oever van de rivier de Guadalfeo, die vanuit Las Alpujarras naar beneden stroomt, vindt men een afslag naar een weliswaar bochtige doch in goede staat verkerende weg naar de boerenhoeve van La Bernardilla. Langs de rivier Toba, die uitmondt in de Guadalfeo, groeien chirimoya-, sinaasappel- en olijfbomen.

Route van Los GuajaresDe inwoners van deze streek verbouwen hun gewassen op terrassen
 
om zo de berghellingen maximaal te benutten. Men wordt aangeraden een bezoek te brengen aan de plaats Guájar Fondón, waar vooral de witte kerk van San Antonio de moeite waard is, te bereiken via de steile Calle Rea!.
De volgende interessante plaats is Guájar Faragüit,
de belangrijkste van dit gewest. In het Moors aandoende centrum staat de kerk van San Lorenzo.
Tenslotte wordt de bergopwaarts lopende weg naar
Guájar Alto

steeds smaller. De asfaltweg loopt door een dichte begroeiing. De fruitbomen hebben hier plaatsgemaakt voor dennenbossen die het hoogstgelegen en kleinste van de drie dorpjes van deze streek geheel omringen. De kerk van La Aurora in mudejarstijl
lijkt de reiziger te verwelkomen. Overal stromen kabbelende beken vanuit de bergen naar beneden.
Volgens de inwoners was de nabijgelegen Cerro Fuerte
 
één van de plaatsen waar veldslagen plaatsgevonden hebben tussen christenen en trouwe volgelingen van de Arabieren. Uiteindelijk zouden deze laatste onderworpen worden door de markies van Mondéjar. Sindsdien lijkt de tijd te hebben stilgestaan: nog steeds worden hier dezelfde gebruiken en bezigheden in ere gehouden in dit prachtige dal dat verscholen ligt tussen dichtbegroeide bossen.

Route van de Groene RivierRoute van de Groene Rivier   
Vanaf de kustplaats Almunécar
loopt een weg bergopwaarts naar Jete, Otivar y Lentegi. De zogenaamde Route van de Groene Rivier voert door een smal dal omringd door fruitbomen, voornamelijk chirimoya- en avocadobomen. De rivier ontleent zijn naam aan het grote aantal plantages aan beide oevers. De weg loopt langzaam naar boven langs een deel van een Romeins aquaduct en een begraafplaats voor urnen.

Na ongeveer acht kilometer bereikt men het witte dorpje Jete.
 
De gastvrije inwoners wijden zich voornamelijk aan de subtropische fruitteelt. Iets verderop ligt de in de rotsen uitgehouwen kapel gewijd aan La Virgen de las Aguas, een bedevaartsoord voor de inwoners van deze streek.
Langs de weg naar Ot
ívar
staan talrijke fruittee
lt coöperaties. Even voordat men deze plaats bereikt, is aan de kant van de weg de kapel van La Virgen de Bodijar te zien.

Op het vier kilometer lange traject tussen Jete en Ot
ívar
 
verandert het landschap volkomen. Vanuit deze laatste plaats heeft men een prachtig uitzicht op het tropische dal. In deze streek vindt men naast boerenhoeves en overnachtinggelegenheden op het platteland, ook interessante natuurgebieden zoals bijvoorbeeld het Toeristisch Ecologisch Complex "Pena Escrita", gelegen op 1100 meter hoogte.
De weg naar Lenteg
i loopt kronkelend omhoog.
In deze op een enorme rots gelegen plaats zijn oude tradities nog geheel in stand gehouden. De inwoners laten de reizigers vol trots de kerk van La Virgen del Rosario zien, die gebouwd is in mudejarstijl zoals de meeste kerkjes aan de Costa Tropical. Vanaf het hoogste punt van Lentegi kan men aan de ene kant de kust zien en aan de andere de berggebieden Los Guájares en E
l Chaparral.

Een smalle weg met veel bochten voert naar de haven van E
l Suspiro del Moro,
 
op enkele kilometers afstand van de stad Granada. Deze weg wordt" de berggeit" genoemd vanwege de berggeiten die in deze streek veelvuldig gesignaleerd worden. Halverwege tussen Lenteg
i en El
Suspiro del Moro bevindt zich de Herberg van de Monnik, een boerenhoeve, waar men een afslag vindt naar de plaats Jayena.

Route van Las AlpujarrasRoute van Las Alpujarras   
De streek Las Alpujarras, één van de meest befaamde gewesten van Andalusië, biedt de reiziger een interessante geschiedenis, in oorspronkelijke staat verkerende dorpjes en een unieke pittoreske sfeer. De route begint in
Lanjarón
,
beroemd vanwege zijn kuuroord en mineraalwater. Orgiva, hoofdstad en economisch middelpunt van het gewest, vormt het vertrekpunt van een route langs bochtige wegen naar de dorpen op de steile berghellingen van de Sierra Nevada.
Een lokale weg voert naar Carataunas, Cáiiar of Soportujar.
Bij het ravijn van E
l Poqueira liggen de drie bekendste dorpen van Las Alpujarras: het eerste daarvan is
Pampaneira
,
waar het culturele erfgoed van de 'moriscos' -tot christen bekeerde moslims
nog geheel intact is. De aandacht van de bezoeker gaat uit naar de smalle straatjes, gezellige pleinen en de op elkaar gestapelde woningen. In deze laatste plaats is sinds enkele jaren een boeddhistisch meditatiecentrum gevestigd.

De weg vervolgt naar Bubión en vervolgens naar Capileira,
 
waar een afslag naar het uitkijkpunt van Trévelez voert; de weg loopt door tot aan de bergtop van Veleta, in de Sierra Nevada. Andere noemenswaardige plaatsen op de route zijn
Pitres
en Pórtugos,
waar zeer gewaardeerde honing geproduceerd wordt. Dichtbij Fuente Agria, gelegen op enkele kilometers afstand van Pórtugos, wordt elke zondag een volkskunstmarkt gehouden. Door een landschap van kastanjebomen, moerbeibomen en steeneiken bereikt de reiziger
Trevélez
,
op 1476 meter hoogte het hoogst gelegen dorp van Spanje. In deze plaats wordt een heerlijke hamsoort vervaardigd met behulp van de bergwind uit de Sierra Nevada. Andere plaatsen in dit gewest zijn Busquistar, één van de best bewaard gebleven dorpen in deze streek, Juviles en Bérchules.

Route van de Sierra NevadaRoute van de Sierra Nevada    
In de Sierra Nevada vindt men de hoogste bergen van het Iberisch Schiereiland. Deze bergketen, die niet zo lang geleden tot Nationaal Park is verklaard, herbergt het meest zuidelijk gelegen skioord.
In Granada begint de hoogst gelegen bergweg van Europa.
Via de GR-42
0 bereikt men het bezoekerscentrum El Dornajo, dat bij de ingang naar het gelijknamige natuurgebied ligt. Deze weg voert naar het skicentrum van Sierra Nevada dat uit 1964 dateert en dat tegenwoordig uitstekende hotels en allerlei andere faciliteiten biedt.

Met op de achtergrond de Pico Veleta (3398 meter hoogte)
 
kunnen hier zes verschillende wintersporten beoefend worden van laat in het najaar tot halverwege de lente. Dit skioord beschikt over 62 kilometer alpineskipistes, de meest geliefde sport in de Sierra Nevada.
In de zomer kan de bezoeker deelnemen aan excursies naar de Mulhacén (3481 meter hoogte),
de hoogste bergtop van het Iberisch Schiereiland, van waaruit op heldere dagen de Noordafrikaanse kust te zien is en waar men ook Spaanse steenbokken kan waarnemen. Dit tot Nationaal Park verklaarde gebied trekt wetenschappers uit de hele wereld aan die hier de talrijke planten- en dierensoorten komen bestuderen.
 
** Voor geheel Spanje kunt u goed uw
accommodatie
in Spanje boeken via Hotels/Appartementen/Spanje. Er zijn meer dan 10.500 hotels/appartementen online boekbaar. U betaalt in het hotel! Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
  
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets