COSTA TROPICAL, aan deze kuststrook van Granada, gelegen tussen de Costa del Sol van Málaga en de Costa de Almeria, kan men genieten van het warme water van de Middellandse Zee met een voor het zuiden van Spanje uniek subtropisch klimaat. Terug naar Regio Andalusië.   Naar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje.  Naar uw accommodatie!
 
Inleiding Routes langs de kust Routes door het binnenland
Gastronomie Volksfeesten Volkskunst en winkelen
Sport Cultuur en vrije tijd  
Bron: Brochure "Costa Tropical" van Turespaña
** Uw accommodatie
kunt U goed boeken via Booking.Region.Costa-Tropical Er zijn 24 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels in de populairste steden: Almuñécar  -  Salobreña  -  La Herradura   -  Motril  en  Calahonda
    

Inleiding De Costa Tropical is een kust met talrijke beschut gelegen stranden, afgewisseld door inhammen met kristalhelder water. Aan deze kuststrook van Granada, gelegen tussen de Costa del Sol van Málaga en de Costa de Almeria, kan men genieten van het warme water van de Middellandse Zee met een voor het zuiden van Spanje uniek subtropisch klimaat.

De zon schijnt hier 320 dagen
 
per jaar en zorgt voor een gemiddelde temperatuur van 20°. Dankzij dit zachte klimaat kunnen op de langzaam aflopende berghellingen en in de dalen allerlei soorten tropisch fruit groeien die dan ook één van de belangrijkste bronnen van inkomsten van deze streek vormen.

Ligging van Costa Tropical in SpanjeAan de Costa Tropical zijn talrijke interessante plaatsen te vinden,
zoals bijvoorbeeld Almuñécar, Casteli de Ferro, Motril, La Herradura of het fraaie Salobrena, die de bezoeker een scala aan toeristische attracties bieden, van watersport tot excursies naar het groene binnenland.
Bovendien bevindt de Costa Tropical zich dichtbij opmerkelijke enclaves
zoals Las Alpujarras, het laatste Moorse bolwerk op het Iberisch Schiereiland, of steden als Granada met het eeuwenoude Alhambra, waar de geschiedenis en de Andalusische cultuur volmaakt tot uitdrukking komen. De Costa Tropical wordt omgeven door gewesten met een lange toeristische traditie en probeert daarom zelf ook het beste te bieden: een gezond en zacht klimaat, dorpen met een interessante geschiedenis, een aantrekkelijk monumentaal erfgoed en een gastvrije bevolking die de bezoekers hartelijk onthaalt.
Ver weg van het massatoerisme
blijft de Costa Tropical een ware vondst waar men heerlijk kan genieten van verse vis, groenten en fruit, en waar men als een volwaardig lid van de gemeenschap kan deelnemen aan de traditionele feesten die elke lente en zomer gevierd worden in de witte dorpjes die over de 103 kilometer lange kuststrook verspreid liggen. djes beschut gelegen zijn tussen hoge klippen.

VRIJE TIJD EN VERMAAK
Gastronomie    

Aan de Costa Tropical zijn de belangrijkste bestanddelen van de maaltijden afkomstig uit de zee en de moestuin. In dit deel van de provincie Granada is vooral vis heel geliefd. De talrijke restaurants in de dorpen en steden aan de kust bieden heerlijke gerechten zoals bijvoorbeeld gegrilde vis, gestoofde vis met rijst en aardappelen, schelp- en schaaldieren in een saus van tomaat en saffraan, gemarineerde vis, gedroogde octopus of geroosterde sardines.
In de strandpaviljoens kan men genieten van gebakken vis,
even tevoren gekocht op de visafslag, begeleid door een verfrissende gazpachosoep gemaakt van producten uit de moestuin. Meer landinwaarts kan men in dorpsrestaurants verrukkelijke migas eten, bereid met brood en meel, gevogelte en slachtproducten die nog geheel volgens traditionele methodes aan het begin van de winter vervaardigd worden.

Elk dorp heeft zijn eigen gastronomische specialiteiten.
 
Zo is Motril befaamd vanwege zijn ajo cabanil, een traditionele stoofpot met geitenvlees dat op een laag vuur langzaam gaar wordt in een saus met specerijen, en zijn blanke garnalen.
De Costa Tropical is echter vooral befaamd vanwege het fruit:
met mango, banaan, avocado, chirimoya, papaja en guave worden heerlijke salades en nagerechten bereid. Ook toetjes van Arabische oorsprong zijn heel geliefd, zoals bijvoorbeeld de torta real, met amandelen en suiker, en de cazuela mohina. In de dorpen van het binnenland worden fruitige wijnen bereid die een bijzondere vermelding waard zijn.
Een andere traditie aan de Costa Tropical zijn de Tapas.
Talrijke eetgelegenheden die nationale en internationale gerechten bieden, hebben ook Tapas op het menu staan.Volksfeesten  
Er worden het hele jaar lang feesten gevierd die grote belangstelling genieten. In de meeste dorpen worden op de avond van 5 januari de Driekoningen feestelijk onthaald met een optocht. Ook het Carnaval wordt in het zuiden van Granada uitgebreid gevierd. De Paasweekvieringen worden vooral in de kustplaatsen gehouden, hoewel ook in meer landinwaarts gelegen plaatsen als GuájarFaragüit op Witte Donderdag en Goede Vrijdag processies plaatsvinden vanuit de kerk van San Lorenzo.
De zeeprocessies ter ere van La Virgen del Carmen,
die op 16 juli 's avonds gehouden worden, vormen de belangrijkste attractie van de kustplaatsen aan de Costa Tropical. Langs de hele kuststrook wijden vissersverenigingen deze hele dag aan hun beschermheilige. Talrijke met bloemen versierde schepen begeleiden het beeld van de patrones op haar tocht op zee.

Deze ceremonie wordt vooral in
 
Almuñécar, La Caleta de Salobrena, Carchuna, Torrenueva, Castell de Ferro en La Rábita volop gevierd.
In Salobreña wordt van 24 tot en met 29 juni, het feest van Sint Jan en Sint Petrus,
een feestweek georganiseerd waarmee het zomerseizoen geopend wordt voor de bezoekers. In het Arabische kasteel wordt elk jaar in augustus het
Flamencomuziekconcours "Lucero del Alba"
gehouden. Verder worden in de eerste week van oktober in Salobreña de traditionele patroonfeesten van

La Virgen del Rosario
 
gevierd, met een bedevaart naar het strand. Op 15 augustus wordt in Almuñécar een grote processie over land en zee ter ere van
Nuestra Senora de la Antigua

gehouden. Talrijke bootjes verlaten de haven terwijl er een indrukwekkend vuurwerk afgestoken wordt. In dezelfde plaats wordt ook elk jaar het Internationale Gitaarconcours "Andrés Segovia" gehouden.
In Motril wordt ieder jaar op 14 augustus het feest ter ere van
La Virgen de la Cabeza
gevierd. Onder meer het Theater Calderón de la Barca van Motril, het Casa de la Cultura van Almuñécar en het Auditorium van de stad Salobreña hebben het hele jaar door culturele activiteiten op het programma staan, zoals de theaterweek en de concertreeksen in de herfst en de lente.

Volkskunst en winkelen  
De Costa Tropical is trouw gebleven aan eeuwenoude gewoonten en tradities.
Een goed voorbeeld daarvan zijn de oude ambachten die de reiziger aangenaam zullen verrassen. Overal aan de kust van Granada vindt men dorpen en steden met werkplaatsen waar keramiek en manden, tapijten en kantwerk, macramé en bewerkt leer vervaardigd worden. Veel van deze ateliers hebben zich gespecialiseerd in siervoorwerpen zoals beelden, schalen, lampen en kartonnen voorwerpen.
In een poging de oude ambachten niet verloren te laten gaan
worden er in veel dorpen cursussen georganiseerd waar oude vaklieden de technische en geheime kneepjes van hun edele ambacht aan jongeren doorgeven. Eén van de plaatsen in dit gewest met een belangrijke traditie in volkskunst is Salobreña. In de oude stadskern zijn keramiek en mandenvlechtwerkplaatsen te vinden. In dit stadje wordt ieder jaar op 7 oktober een interessante regionale volkskunstmarkt gehouden.
In Salobreña is ook de enige nog in werking zijnde suikerfabriek
van Europa te bezichtigen waar rietsuiker vermalen en verwerkt wordt tot suiker, alcohol en afgeleide producten. En in Motril kan de reiziger ambachtelijk bereide rum verkrijgen.

Sport  
De Costa Tropical is de ideale plaats voor het beoefenen van watersport. In de kustplaatsen zijn er allerlei faciliteiten voor duiksporten, windsurf en vissen. Vanuit de nabijgelegen jachthavens als de Marina del Este, tussen La Herradura en Almuñécar, kan men zeilen. Bovendien kan men in deze streek heel goed zweefvliegen.
In de sportschool Escuela Deportiva Andaluza de Parapente de Motril
kan men deze sport snel en eenvoudig leren.
De laatste jaren is er ook een aantal speciale duikscholen opgericht, waaronder die van Salobreña, La Herradura, Marina del Este en Castell de Ferro.

Langs klippen, subtropische valleien
 
en dorpen landinwaarts zijn routes uitgezet voor paarden en mountainbikes die steeds meer bezoekers trekken.
Aan de Costa Tropical kan men ook de golfsport beoefenen op "Los Moriscos".
Deze golfbaan ligt bij het Playa Granada en beschikt over negen holes. Op tien kilometer afstand van Granada ligt in Las Gabias een golfbaan met 18 holes.
In de nabijgelegen Sierra Nevada
kan men skiën en andere wintersporten beoefenen, terwijl er in de witte dorpen van Las Alpujarras gelegenheid is tot paardrijden en het maken van bergwandelingen of van fietstochten op mountainbikes.

Cultuur en vrijetijd   
Aan de Costa Tropical bevinden zich enkele musea met zeer interessante collecties. In het
Historisch Museum Villa de Salobrena
 vindt men bijvoorbeeld een groot deel van de historische vondsten die de volkeren die deze plaats ooit overheersten hier hebben achtergelaten.
Het Arabische kasteel
,
een middeleeuwse vesting, waar ooit de Nazaritische koningen van Granada woonden en gevangen gezeten hebben, staat midden in een prachtig landschap.

In Almuñécar biedt het Archeologisch Museum
 
de bezoeker zeer waardevolle voorwerpen uit de tijd van de Feniciërs, Romeinen en Arabieren. Ook het eeuwenoude kasteel van San Miguel is de moeite waard. Een bezoek aan de stad kan afgerond worden met een wandeling door het vogel park. In de zomermaanden vormt het waterpretpark "Aquatropic" een bijzondere attractie.
In Motril is onlangs het eerste museum voor pre-industriële suikerproductie
geopend, een welverdiend eerbetoon aan één van de belangrijkste bronnen van inkomsten van dit gewest. Voor nadere informatie omtrent dit nieuwe centrum dient te bezoeker contact op te nemen met het Casa de la Palma, een gebouw uit het begin van de XXe eeuw aan de Calle Marqués de Esquilache, waar het gemeentelijk cultureel centrum van Motril gevestigd is.

** Voor geheel Spanje kunt u goed uw
accommodatie
in Spanje boeken via Hotels/Appartementen/Spanje. Er zijn meer dan 10.500 hotels/appartementen online boekbaar. U betaalt in het hotel! Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
  
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets