GASTRONOMIE van SPANJE, een van de meest aantrekkelijke aspecten van Spanje is ongetwijfeld de keuken, één van de beste ter wereld vanwege de kwaliteit en variatie van gebruikte producten. Terug naar Spanje Info. Naar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje.  Naar uw accommodatie!


    

Eigenlijk kan men niet spreken van de Spaanse keuken,
maar moet gesproken worden van een veelzijdige streekgastronomie, beïnvloed door het klimaat en de inheemse levenswijzen van elke streek apart. De Spaanse kookkunst onderscheidt zich doordat bij de bereiding van het voedsel traditioneel olijfolie gebruikt wordt als plantaardig vet en reuzel als dierlijk vet, evenals door de grote variatie aan fruit en groenten die de Arabische cultuur aanbracht en andere elementen zoals de aardappel en de tomaat die uit Amerika kwamen.

Anderzijds is de grote ontwikkeling van de Spaanse keuken  

in de laatste decennia ook te danken aan de opkomst van belangrijke chefs die de traditionele gerechten en recepten opnieuw hebben weten te interpreteren in overeenstemming met de moderne tijd, daarmee aan de Spaanse gastronomie een nieuwe dimensie in presentatie en smaak gevend.

Eten in Spanje

Eten is in Spanje één van de plezierigste dagelijkse rituelen.
De rijk gevarieerde gastronomie, tezamen met het plezier van de Spanjaard in de cultuur van bord en tafelkleed, maken dat zowel in de grote steden als in de kleine landelijke dorpjes zeer gemakkelijk eetgelegenheden te vinden zijn. Van de traditionele huiselijke menu's tot befaamde restaurants met vijf vorken (de hoogste klasse die van één tot vijf loopt), eenieder kan de beste prijs/kwaliteitsverhouding vinden die overeenkomt met zijn eigen smaak en voorkeur.

De etenstijden van alle maaltijden vallen ongeveer anderhalf uur  

later dan de gemiddelde Europese etenstijden, hoewel de lange openingstijden van de eetgelegenheden alle klanten in staat stellen hun eigen gewoonten aan te houden. Het menu met de prijzen hangt meestal bij de ingang van de restaurants, welke ook een dagmenu bieden tegen een gewoonlijk lagere prijs. De bediening is inbegrepen in de prijs van de gerechten, hoewel het gebruikelijk doch niet verplicht is tussen vijf en tien procent van het totaalbedrag als fooi of beloning voor de bediening te geven. De meeste restaurants sluiten één dag in de week (zondag of maandag), hoewel er talrijke gelegenheden bestaan die altijd geopend zijn en waar op elk moment van de dag iets gegeten kan worden.

Dranken

De wijn vormt een fundamenteel onderdeel van alle regionale keukens van Spanje.
De Romeinen verspreidden de kunst van de wijnbouw die Spanje in één van de grootste wijnproducerende landen hebben veranderd terwijl tegelijkertijd een gerechtvaardigde faam is verkregen door de kwaliteit van de wijn, die tegenwoordig onderhevig is aan strikte controles en die zeer gevarieerd is (wel zestig verschillende wijnproducerende gebieden).

Hieronder bevindt zich de Riojawijn,  

die een vooraanstaande internationale plaats heeft verkregen dankzij het aroma en de volle smaak. Andere zeer gewaardeerde "appelations" zijn Ribera del Duero, Penedés en La Mancha die in de afgelopen jaren sterk vooruit gegaan zijn in kwaliteit. De vino de Jerez, de sherry, is een Andalusische wijn met een belangrijk internationaal prestige, vooral in Angelsaksische landen, die verschillende variëteiten kent (fino, manzanilla, amontillado, dulce en oloroso) die tegemoetkomen aan verschillende smaken.

De Spaanse cava of champagne-achtige mousserende wijn 

heeft als belangrijkste productiecentrum de Catalaanse Penedésstreek, hoewel de productie in de laatste jaren is uitgebreid naar andere streken zoals Castilië.

Het bier wordt tegenwoordig op grote schaal gedronken in Spanje,
vooral als aperitief buiten de maaltijden om, ter begeleiding van de geliefde tapa's in de cafés. Het Spaanse bier is licht van kleur en prettig van smaak, en wordt gewoonlijk zeer koud geserveerd.

De likeuren vertonen ook in Spanje een aantal noemenswaardige bijzonderheden.  

De brandy wordt voornamelijk in Andalusië geproduceerd, terwijl de brandewijnen en de "orujo" overal in het land geproduceerd worden, aanleiding gevend tot de beroemde "queimadas gallegas" of tot verschillende soorten (droge, van kruiden, van kersen of met honing gemaakt.) De anijslikeur, de met sleepruimen bereide "pacharán" uit Navarra, de vruchtenlikeuren en de Asturiaanse (appel)cider zijn de meest gewaardeerde soorten.
Meer informatie over Spaanse wijnen op www.vinos-de-espana.nl

Mediterrane lekkernijen   
Georgeanne Brennan,

die al veel bekroonde kookboeken op haar naam heeft staan, onthult het geheim van de mediterrane kookstijl: gebruik verse ingrediënten, voeg hieraan gewoon een paar olijven, kappertjes of ansjovisfilets toe en in een oogwenk waant u zich in het gouden heuvellandschap van Italië of aan de zonovergoten kust van Griekenland. Of u nu kiest voor klassieke Caponata, Puttanescasaus of gevulde zeebaars met kappertjes en venkel: olijven, ansjovis en kappertjes vervolmaken de smaak van talloze gerechten.
Olijven, ansjovis & kappertjes. Hardcover | 128 Pagina's | Tirion Uitgevers | 2002
ISBN: 9043903558  -  € 17.95 -

De wijnen van Spanje   
Heerlijk, een goede Spaanse wijn. Maar hoe word uw favoriete wijn eigenlijk gemaakt? En welke wijnstreken in Spanje zijn absoluut de moeite waard om te bezoeken? John Radford geeft u in het prachtige boek De wijnen van Spanje een compleet overzicht van alle wijnen van Spaanse bodem. De wijnen zijn onderverdeeld per streek, waardoor makkelijk zoeken is en u tegelijkertijd nog meer te weten komt over bijzondere tradities en de bodega's. Een handig voor de liefhebber van Spaanse wijnen.
Wijnen van Spanje: de complete gids van Spaanse wijnen - John Radford. Hardcover | 224 Pagina's | Schuyt & Co. Uitgevers | 2002 | ISBN: 9076685924   -  €  37,50.
 

** Voor geheel Spanje
  kunt u goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Spanje. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets    
** Algemene informatie over Spanje