LEON, is de provinciehoofdstad van de gelijknamige landstreek León, regio Castilla - León. Ligt daar waar de rivieren de Torio en de Bernesga samenvloeien op een hoogte van 850 m. op de zuid helling van het Cantabrisch gebergte. Naar overzicht Castilië-Leon. Naar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje.  Naar uw accommodatie!

    

De naam komt denkt men van het Romeinse legioen (L., legio), Legio Septima Gemina, wat in 68 hier gelegerd was. In de middeleeuwen floreerde de stad dank zij de pelgrims op weg naar Santiago. In de 8e eeuw is het een aantal jaren in handen van de Moren geweest. In 915 werd het hoofdstad van het koninkrijk León. Tot in de 13e eeuw was het een belangrijke stad in het katholieke noorden van Spanje.

Overzicht van de stad LeonIn de 20e eeuw heeft León zich sterk uitgebreid. 

We vinden er nu weverijen, suikerraffinage,   chemische industrie en metaalverwerkende industrie. Is een handelscentrum van graan, vee en wol. 

De rivier Bernesga deelt de stad in tweeën.
Op de linker oever lopen brede boulevards met parken die samenkomen op Plaza de Guzman. Via de Calle de Ordono kan men vanhier naar het oude centrum met de indrukwekkend kathedraal. 

Santa Maria de Regla

De kathedraal  staat op de plaats waar ooit de Romeinse thermen waren. Talrijke gebrandschilderde ramen verlichten deze kathedraal. In de westgevel waar zich de oudste ramen in roosvenster bevinden is de hoofdingang. Er zijn drie portalen tussen de twee ongelijke torens. In het middelste portaal staat de Witte Madonna en links van haar de heilige Jakobus. In het priesterkoor zien we notenhouten stoelen met prachtig snijwerk. In de achterwand zijn albasten reliëfs.
Achter het altaar is een retabel met scènes uit het leven van Maria
en van de beschermheilige van de het bisdom de heilige Froilan. Ook staat daar de schrijn met de relieken van de heilige. Via een portaal in het noordelijke dwarsschip kan men naar de kloosterhof. De van oorsprong gotische kloostergang is versierd met fresco's en kapitalen in renaissance stijl.
Naast de kloostergang is een museum.
U ziet hier een mozarabische (mozaraben=vluchtelingen uit het door de Moren bezette deel van Spanje) bijbel met prachtige miniaturen. Zie ook "De drie grote kathedralen"

Bisschoppelijke Paleis

Staat tegen over de kathedraal aan de ander kant van de weg. Nemen we de straat   rechts ervan dan komen we bij Plaza Mayor, wat omgeven wordt met arcaden. Van hier af waaieren drukke winkelstraten uit vol   met o.a. bazaars. Ook vindt u hier de grote overdekte groentemarkt, mercado.
 
Murallas Antiguas
Van af de noordzijde van de kathedraal lopen de stadswallen, die uit de lle-14e eeuw stammen.

San Isodoro   
Volgen we de stadswallen dan komen we bij de Basilica  uit de 11e eeuw. Het is een vroeg Romaanse kerk met veel gotische elementen. Indrukwekkend is het Pantheon de los Reyes met veel fresco's.   

Leon. San Isodoro.Monasterio San Marcos
Dit klooster ligt in het noordoosten. Van Plaza de Guzman moet u de rivier stroomopwaarts volgen. In dit vroegere pelgrimshuis is nu een parador (staatshotel) en een archeologisch museum.

Oficina de Turismo

Plaza de Regla 3, naast de kathedraal. - 24071 León Es. Tel.: +34.987.23.70.8 Postkantoor: Jardin de San Francesco. Politie Bureau: Villa Benavente 6.
Oficina de Información
Plaza de San Marcelo, 24002 León. Tel.: +34.987.89.55.04 - Fax +34.987.89.55.67

Informatie

* Plano de León is een goede plattegrond met veel gegevens.
* Een prachtige brochure is Ciudad de León, Edita Patronato Provincial de  Turismo de León. Naast Spaans ook Engels. 
* Tourists Routes geeft zeven routes door de provincie León.Beschrijving en kaartjes. 
* Guía de Servicios de León geeft alle mogelijke verblijf accommodaties en adressen in stad en regio Castilla y León, zoals Alojamientos, Turismo Rural, Campings, Restaurantes, Agencias de Viajes, Guias Provinciales y Regionales en Oficinas de Turismo.
* Zeer goede brochure (67 Pag.) is ook Castilla y León - A Different Kind of Tourism.

** Uw accommodatie  kunt U goed boeken via Booking.Leon
Er zijn 19 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken!

** Voor geheel Spanje kunt u goed boeken via Hotels/Appartementen/Spanje. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!  

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets