PICOSGEBERGTE, is het noordelijke deel van de Cordillera Cantabrica, wat zich uitstrekt van de PyreneeŽn tot de grens met Portugal. Naar overzicht regio CantabriŽ;   Castilla-Leon en met name AsturiŽ. Naar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje.  Naar uw accommodatie!
    

De Picos de Europa is een bergketen met drie torenhoge pieken,
 gescheiden door diepe kloven. In het westelijke massief ligt het Parque Nacional de la Montana de Covadonga. In het centraal massief ligt het natuurreservaat Picos de Europa. Dit bestaat uit kalksteen. Gletschers in de ijstijd hebben de hoge zijdalen en keteldalmeren veroorzaakt.
Cirkelvormige holten, hoyos, zijn gevuld met puin,
overblijfselen van de ijstijden. Grondwater en ondergrondse stromen hebben holen en grotten gevormd. Westelijk, in CantabriŽ, ligt het natuurreservaat Sela.
Er worden drie massieven onderscheiden:
Picos de Cornion, Picos de Los Urrieles en oostelijk Picos de Andara. Het ravijn van de Rio Sella begrenst de westgrens van Picos de Cornion. Door dit ravijn loopt een smalle autoweg. Het ravijn van de Rio Cares, La Divina Garganta, scheidt Cornion van Urrieles. De Rio Dje en Rio Nevandi scheiden het centraal massief van het oostelijk gelegen Picos de Andara. Het ravijn van de Rio Deva, Desfiladero de la Mermida, begrensd Andara massief oostelijk. Hier loopt ook een autoweg. 

Santa Maria LebanaHet dal van Liťbana      
Van Santander kan men via de kustroute naar het Picosgebergte. Men komt o.a. langs Santillana del Mar en San Vincente la Barque. In Panes wordt de N 621 genomen, die vanaf Unquera naar het zuiden loopt.Men volgt nu het ravijn van de rio Deva. Deze heeft zich bij Panes van de rio Cares gesplits. Hier aan liggen de plaatsen: Panes, La Hermida, Potes, Mongrovejo, Cosgaya, Espinama en Fuente De.
Men komt nu door de 15 km lange bergengte Garganta de la Hermida.

Daar waar de kloof over gaat in het Dal van Lebena komt men langs het mozarabische kerkje Santa Maria de Lebena. Het ligt mooi in de groene omgeving. De drie schepen van de kerk zijn gescheiden door hoefijzervormige bogen die rusten op Corintische kapitalen. Bijzonder is de Maria Lactans, gekleed in goud en blauw, die haar kind de borst geeft.

Potes

ligt in een streek met veel boom- en wijngaarden. Bij de brug over de Deva ligt het oude centrum. De vroegere verdedigingstoren, Torre del Infantado, is nu stadhuis. Even buiten Potes ligt op een berghelling het in de 7e eeuw gestichte klooster Santo Toribio. Hier wordt een kostbare relikwie., Lignum Crucis, bewaard.   De beroemde monnik Beatus schreef hier zijn Comentarios al Apocalipsis.

Mogrovino en Espima

zijn typische bergdorpen. Bij Fuente De (ca 1000m hoog) bij de bron van de rio Deva, loopt de weg dood. Met een teleferico, kabelbaan, kan men 800m omhoog naar Mirador del Cable. Prachtig is vandaar het uitzicht over de Deva vallei en de bergen eromheen.

De hooiweiden

in de Picos de Europa zijn prachtig en kleurrijk. Men ziet er orchideeŽn, slaaplelies, narcissen, hondstand en kievitsbloemen. De vlinders vertegenwoordigen een derde van de totale Europese fauna. Er zijn veel rassen die nergens anders voorkomen.
Gaat men de bergen in dan komt men de gems tegen.
De klippen en kloven zijn een geliefd domein voor de roofvogels. Steenarend en de vale en de aasgier zweven op de thermische luchtstromen boven de passen. Ondanks dat ze steeds in aantal terug gaan blijft Spanje in Europa het land met de meeste roofvogels.
De bergen hier zijn hun belangrijkste verblijfplaats.
Blauwe kiekendief, haviken en buizerds komen veel voor. Torenvalken nestelen op de rotsen. De verscheidenheid aan kleinere vogels is groot: boompiepers, vliegenvangers, boomkruipers, verschillende soorten spechten en uilen. De roep van de oehoe, de sterkste roofvogel, is veel te horen. Op de hoge pieken komen veel bergvogels tegen: sneewvink, alpenheggemus, rotslijster, bijeneter, hop en wielewaal.

Bergtocht    
Ervaren bergrijders kunnen een tocht van ca 200. km maken. Begin in Unquera neem dan de N 621. Volg de rio Deva tot Panes. Via de C 6312 , die langs de rio Cares loopt, gaat men naar Gangis de Onis. Daar wordt de N625 genomen ri. Riano. Daar neemt men in noordelijke ri. de N 621. Bij portilla de la Reina gaat men over een weg met een plaatselijk no. naar  Llanes. Bij Vega de Liebana ri. Potes en vandaar ri Panes.

Desfiladero de Cares

of La Garganta Divina kloof gelegen tussen westelijk en centraal massief, heeft bijna verticale wanden en zijn tot 2000 m. hoog. De kloof loopt van Cain tot Puente Poncebos en is ca. 12 km lang. Doordat de kloven zo beschermd zijn treft men er mediterrane plantengroei aan.
Na 25 km komt men in het dorp Cabrales, bekend om zijn goede schapenkaas (cabrales).

In Covadonga,

gelegen aan een zijweg van de C 6312,  in AsturiŽ werd in 722 de beslissende slag tegen de Moorse invallers   geleverd. Van hieruit begon de christelijke verovering van Spanje. In 1918 werd hier het Parque Nacional de la Montana de Covadonga gesticht. Het beslaat het gehele westelijke massief.

Een opvallend monument van Cangas de Onis,

gelegen in het westelijke massief, is de ezelsbrug, Puente Romano, gebouwd in de 13e eeuw. Onder de brug hangt een houten kruis ter herinnering aan de overwinning op de Moren in de slag bij Covadonga. De parochiekerk, Santa Maria heeft een klokkentoren met zes klokken elk in een boog

** Uw accommodatie  kunt U goed boeken via Booking.Covadonga
Er zijn 4 (8) hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken!

** Uw accommodatie kunt U goed boeken via Booking.Picos-de-Europa. 
Er zijn 116 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken!

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  

Nederlandstalige folder van TurespaŮa     
In de folder Picos de Europa leest u na een korte inleiding een beschrijving van het westelijk massief, het centraal massief en het oostelijk massief. Ook vindt u in deze folder informatie over de gastronomie, feesten en sport en wandelen in het Nationaal Park