TsjechiŽ kaart met districten indelingKaart van  TsjechiŽ met districten indeling, Internet portaal voor Praag  -  Veel info over TsjechiŽ, naar overzicht verkeersbureaus.
** Naar uw accommodatie!
 
1.  Praag 2.  Centraal Bohemen 3.  Boheems Paradijs
4.  Zuid-Bohemen 5.  Sumava 6.  Plzeiisko
7.  West -Boheemse kuuroorden 8.  Het Noorden van Bohemen 9.  Noordwest -Bohemen
10.Reuzengebergte 11.Hoogland 12.Oost-Bohemen
13.Zuid-MoraviŽ 14.Noord-MoraviŽ en SileziŽ 15.Centraal-MoraviŽ
Bron gegevens Uw accommodatie in in TsjechiŽ  

    
1.  Praag, een stad in het hart van Europa   
Praag verstrekt zich over enkele heuvels op beide oevers van de Moldau. Zijn ligging en meer dan ťťn
duizend jaar aanhoudende architectonische ontwikkeling maken van Praag een van de mooiste steden in Europa.
Praag heeft geboft dat het van oorlogsvernielingen en onbezonnen verbouwingen, waardoor vele Europese steden zijn aangetast, bespaard is gebleven. Praag groeide en ontwikkelde zich geleidelijk en organisch, waarbij elk tijdperk zichtbare sporen in zijn straten achterliet.

De historische binnenstad vormt hierdoor een unieke symbiose van alle architectonische stijlen van de gotiek over Jugendstil tot en met het functionalisme.   
Wandelen door Praag is wandelen dwars door de eeuwen heen of
bladeren door een leerboek van de Europese architectuur. Praag wordt vaak magisch genoemd. Men hoeft niet bepaald in toveren en wonderen te geloven om zich door de suggestieve sfeer van de Oude Stad en de Kleine Zijde te laten meeslepen. Vooral bij de avondschemering lijken de kromme steegjes van deze buurten letterlijk met energie volgeladen te zijn. U zult snel geloven dat u in een tijd van enkele eeuwen geleden verkeert, waar u om de hoek een van de beroemde persoonlijkheden, die deze straten destijds bewandelden, tegen kunt komen. Hoewel de bewoners van Praag op de geschiedenis van hun stad zeer trots zijn, leeft Praag niet alleen van zijn verleden. Het is een moderne Europese metropool met alles dat erbij hoort. Er is een reeks theaters, concertzalen, muziekclubs, musea en galerieŽn in de stad. Op stadions en sportvelden vinden regelmatig internationale wedstrijden plaats. Tal Europese bedrijven hebben in Praag centrale vestigingen voor Midden-Europa.

Het Aposteluurwerk
  
Het Oude Stadsplein met zijn gotische raadhuis is hťt historische centrum van Praag. Het astronomische uurwerk op de toren van het raadhuis wijst niet alleen de tijd, maar ook de Lunaire cycli en de stand van p
laneten. Elk heel uur gaan de beeldjes op het uurwerk bewegen en in de raampjes van de toren defileren de twaalf apostelen.
Zie ook de Joodse stad
 

2.  Centraal Bohemen, met de hoofdstad in de rug
 In de nabije omgeving van Praag bevindt zich een hele reeks belangrijke bezienswaardigheden en voor langere of kortere uitstappen geschikte plaatsen. Tot de meest populaire horen het kasteel Karl
ötejn, het romantische slot Konopiötĕ, de middeleeuwse mijnstad KutnŠ Hora of de barokke bedevaartsdom op de Heilige Berg bij Přibram.
Ten noorden van Praag bevindt zich de berg Rip die in de nationale mythologie een soort middelpunt van ons land voorstelt. Van de top van Rip zou de legendarische aartsvader Tsjech het omliggende landschap hebben bekeken, alvorens hij besloot om zich hier met zijn volk neder te zetten. Een mooier en vruchtbaarder land zou hij namelijk tevergeefs hebben gezocht. Zo gaat althans de legende.
Het kasteel KarlStejn
  
Het onneembare kasteel ten zuidwesten van Praag liet de keizer Karl IV bouwen als schatkamer voor de kroonjuwelen en heilige relikwieŽn. In de bovenste verdieping van de grote toren bevindt zich de Heilige Kruiskapel, waarvan de wanden en het plafond met goud en halfedelstenen belegd zijn. De kapel wordt tevens door een zeldzame collectie van dertig panelen uit de 14de eeuw gesierd, waarop katholieke heiligen geschilderd staan.
Meer over Praag.   

3.  Boheems Paradijsparadijs in het midden van Bohemen
Boheems Paradijs is een van de mooiste regio's in TsjechiŽ. Zijn naam spreekt per slot van rekening voor zich. Er is nauwelijks iemand die hem in twijfel zou willen trekken. Het plaatselijke landschap wordt door een buitengewone diversiteit getypeerd - u vindt hier een hele waaier van landschaptypes, van vruchtbare velden en weiden tot zandstenen rotssteden. De aantrekkelijkheid van deze regio wordt nog door een hoeveelheid van burchten en folkloristische monumenten onderstreept. De Tsjechische Toeristenclub onderhoudt in dit gebiedt een netwerk van bewegwijzerde paden, waarvan vooral wandelaars en fietsers zullen genieten. De rotssteden met diepe canons en zandstenen torens, die tot 90 meter hoogte uitsteken, trekken bergklimmers en liefhebbers van adrenalinesport aan.
Tsjechische granaat
  
Tsjechische granaten krijgen na het sl
ijpen een prachtige volle dieprode kleur. Ze zijn vanouds al hťt steen van de Tsjechische edelsmeedkunst. Boheems Paradijs is een van de vindplaatsen van deze halfedelstenen en een regio met lange traditie van hun verwerking. Vroeger werden granaten bijna in elk dorpshuis geslepen. Een interessante tentoonstelling m. b. t. edelstenen met nadruk op granaat is in het museum van Turnov te bezoeken.  

4.
Zuid-Bohemen,
regio vol bezienswaardigheden en vijvers   
Is zeer rijk aan bezienswaardigheden. U kunt hele dagen of weken doorbrengen met het bezoeken van een historische stad, kasteel of burcht na de andere. Het centrum van deze regio is Ceskť Budťjovice met honderdduizend inwoners. Toeristen trekt niet alleen zijn plein met patriciŽrshuizen in renaissancestijl en met een barok raadhuis aan, maar ook het plaatselijke bier: Budťjovicky Budvar.

Andere aantrekkelijke eindbestemmingen zijn bijvoorbeeld de stad Jind
richuv Hradec, het renaissanceslot CervenŠ Lhota, midden in het water gebouwd, de middeleeuwse koninklijke burcht Zvikov boven de samenloop van de rivieren Otava en Moldau of de gemeente Holasovice, die op de UNESCO-lijst van Werelderfgoed als voorbeeld van de traditionele dorpsarchitectuur ingeschreven staat.
Zuid-Bohemen is ook een regio met het gezondste milieu. Naast wandelen of fietsen is ook wildwatervaren of kanoŽn zeer populair. Wellicht omdat TsjechiŽ geen zee heeft is het watertoerisme hier een echt fenomeen geworden. Voor vele Tsjechen is een boottocht van enkele dagen stroomafwaarts van Moldau een niet weg te denken onderdeel van de zomer.
Zie het HlubokŠ nad Vitavou, een neogotische kasteel.
Visteelt
  
Het kuuroord Trebon met een sierlijk plein en een renaissanceslot ligt midden van een vlakte met talloze vijvers, die men in zijn omgeving vanaf de 16de eeuw deed ontstaan. De vijvers, bestemd voor vis- en vooral karperteelt, en het stelsel van riviersloten zijn een merkwaardig bewijs van de technische vooruitgang van onze voorvaderen. De visvangst in de herfst, waarbij men de vijvers leeg laat lopen, is altijd een boeiende belevenis.
 

5.  Sumava, het groene dak van Europa   
TsjechiŽ is eigenlijk geheel omringd door een krans van bergen. Sumava vormt zijn zuidergrens met Oostenrijk en Duitsland. Sumava heeft een statuut van het Nationale park. Waardevol zijn vooral zijn unieke ecosystemen van delen van het oorspronkelijke oerwoud en veen. Sumava biedt uitstekende condities voor een actieve zomer- en wintervakantie. In de zomer komt naast wandelen en fietsen de watersport aan de stuwdammeer Lipno te pas.
In het voorgebergte van Sumava bevindt zich een van de mooiste en meest bezochte steden
Cesky Krumlov.
  
Op geen foto kan de bijzondere sfeer van deze in de meanders van Moldau liggende stad aan de voet van een oude burcht weergegeven worden. Het kasteel- en burchtcomplex op de boven de stad uitstekende rots is een van de grootste adellijke zetels in Europa.

C
ernť jezero   
Het gletsjermeer
Cernť jezero dat zich in de zeespiegel≠hoogte boven 1000 meter bevindt, is een van de grootste meren van Sumava. Zijn naam "Zwart meer" is ontleend aan de kleur van het water, die dankzij de grote diepte (tot 40 meter) en de weerspiegeling van omliggende bossen op de waterspiegel zwart lijkt te zijn.  

6.  Plzensko, d
e metropool van West-Bohemen   
In de regio Plze
nsko kwamen eeuwenlang Europese culturele invloeden bij een. U kunt naar uw zin kiezen uit historische bezienswaardigheden, harmonisch natuurverblijf, interessante evenementen of vermaarde gastronomie. De stad Pilsen (Plzen) zelf was reeds in de middeleeuwen een belangrijke handelspunt onderweg van Neurenberg naar Praag. Tijdens de industriŽle revolutie maakte de stad een expansieve ontwikkeling door en tegenwoordig behoort Pilsen tot de grootste Tsjechische steden. De stad heeft een eigen universiteit en een rijk cultuurleven.
Over de historische binnenstad heerst de meer dan honderd meter hoge gotische toren van de Sint Bartholomeuskerk.
  
Ook de synagoge van de stad Pilsen, de tweede grootste in Europa en derde grootste ter wereld, dient opgemerkt te worden. Zij werd eind 19de eeuw gebouwd en haar Byzantijns≠Moorse voorgevel met twee torens is door een oudere Berlijnse tegenwoordig niet meer bestaande synagoge geÔnspireerd.
Pilsner Urquell
  
Pi
lsen is een begrip voor alle bierliefhebbers. De naam van deze West-Boheemse stad is een onderdeel van benamingen van honderden bieren uit de hele wereld, die de brouwprocedure volgen die meer dan 150 jaar geleden door de plaatselijke brouwers is geÔntroduceerd. In werkelijkheid bestaat er echter maar een echte pils - de Pilsner Urquell. De brouwerij, waar dit bier wordt gebrouwd, kan men in het kader van regelmatige rondleidingen bezoeken.   


7.  West-Boheemse kuuroorden, g
eneeskrachtige macht van de natuur
Het kuurwezen in West-Bohemen heeft een eeuwenlange traditie. Uit de archieven blijkt, dat de genezende kracht van de plaatselijke bronnen al in de middeleeuwen bekend was. Maar van de moderne kuurdiensten wordt zeker niet alleen door patiŽnten met gezondheidskIachten gebruik gemaakt. Rust en ontspanning komen hier bezoekers uit de hele wereld zoeken.
Het meest bekende is de zgn. driehoek van kuuroorden, gevormd door Karlovy Vary (Karlsbad), MariŠnskť LŠzne (MariŽnbad) en Frantiskovy LŠzne.
  
Het zijn elegante kuuroorden met luxe hotels en casino's, die in de 19de eeuw een geliefde ontmoetingsplaats voor de belangrijkste persoonlijkheden uit de Europese politiek en cultuur waren. Tot de behandelingen behoren naast thermale en minerale bronnen ook turf en natuurlijke gassen.
Internationaal filmfestival Karlovy Vary
  
Er zijn er in Europa s
lechts vier filmfestivals die in de prestigieuze A-categorie horen - VenetiŽ, Cannes, Berlijn en Karlovy Vary. Het plaatselijke filmfestival vindt elk jaar begin juli plaats. Er komen er veel jongelui, die met een rugzak in een tent slapen, maar zijn unieke sfeer wordt ook door buitenlandse filmsterren geprezen. 

8.  Het Noorden van Bohemen, geschiedenis in een stukje glas   
Het massief van Isergebergte vormt een natuurlijke grens tussen TsjechiŽ en Polen. Het meest indrukwekkende deel van deze bergen is de hoogvlakte met door dwergberken en bergdennen omringde moerassen en venen. In de zomer is Isergebergte vol van mountainbikers, in de winter van liefhebbers van langlaufen, die hier in de geleidelijk stijgende bergkammen een ideaal terrein vinden.
Naast de schoonheid van de natuur is het gebied van Isergebergte bekend door zijn lange traditie van glasproductie.
  
Al in de 14de eeuw zijn er eerste glasblazerijen ontstaan en de glas- en bijouterieproductie is uit deze regio niet meer weg te denken. De hoofdcentra zijn de steden Liberec en Jablonec nad Nisou aan de zuidervoet van het gebergte en Frydlant aan de noorderkant.

Jested
  
De door architect Karel HubŠ
cek ontworpen tv-zender Jested doet al van veraf aan een startende ruimtevaartschip denken, tegelijkertijd reageert hij gevoelig op het landschapscontext en siert de kegelvormige berg met een aŽrodynamische spits. Binnen in de toren bevinden zich naast het technische zendequipement ook een hotel en restaurant met een uniek uitzicht naar de omgeving.

9.  Noordwest-Bohemen, de poort van het land   
Boheems Middelgebergte verstrekt zich halverwege tussen Praag en Dresden en is een van de meest schilderachtige Tsjechische gebergten. Zijn schoonheid werd ook door de beroemde reiziger Alexander von Humboldt bezongen. De karakteristieke kegelvormige heuvels zijn vroeger vulkanen geweest. De hoogste daarvan, Milesovka, steekt driehonderd meter boven het landschap. De smalle bergpas, waardoor zich Elbe zijn weg naar het noorden baant, wordt vanouds Porta Bohemica - de poort van Bohemen genoemd.
Onder de belangrijke monumentenreservaten van deze regio tellen de steden Litomerice, Kadan en TheresiŽnstad. De laatste was tijdens de Tweede Wereldoorlog een getto geweest, waar Joden uit heel Europa gevangen waren gehouden om vervolgens naar de vernietigingskampen zoals Auschwitz gedeporteerd te worden.
PravcickŠ brŠna
  
Dit fantastische landschap van zandstenen rotssteden op de Tsjechisch-Duitse grens werd eind 18d
e eeuw door Romantici ontdekt. Ze doopten het om naar Tsjechisch, resp. Saksisch Zwitserland. De bekendste bezienswaardigheid van het Tsjechische Zwitserland is PravcickŠ brŠna, een rotsbrug ten hoogte van 21 en ten lengte van 26,5 meter. Het gaat om de grootste natuurlijke formatie van dit soort in Europa. 

10. Reuzengebergte, groeten uit de hoogste toppen   
Het Reuzengebergte aan de grens met Polen is het hoogste Tsjechische gebergte. Hoewel het slechts anderhalve duizend meter boven de zeespiegel bereikt, heeft het reuzengebergteklimaat een Scandinavische aard. Er zijn hier plantaardige en dierlijke soorten aan te treffen, die anders in onze aardrijkskundige breedtes niet voorkomen.
Een interessante belevenis kan bijvoorbeeld een bezoek aan de bron van de Europese stroom Elbe op LabskŠ louka in de hoogte van 1386 meter boven de zeespiegel opleveren. De plaats is gemerkt met een stenen muurtje met 26 Tsjechische en Duitse wapens van steden die deze rivier doorstroomt.
Dankzij de schoonheid van de natuur en goede sneeuw≠condities behoort het Nationale park Reuzengebergte
  
gedurende het hele jaar tot de meest populaire vakantieplaatsen. De hoofdcentra vormen de gemeentes SpindlerŁv Mlyn, Harrachov en Pec pod Snezkou. Accommodatie wordt aangeboden ook door een reeks berghutten direct op de bergkammen.
Liefhebbers van bergwandelingen vinden in Reuzengebergte 800 km bewegwijzerde toeristische paden en wintersportliefhebbers hebben 400 ski- en sleepliften en 500 km langlaufroutes ter beschikking.Sne
zkca   
Sne
zka, 1602 meter boven de zeespiegel, is de hoogste berg van TsjechiŽ. Haar rotsmassief is een opvallende boven de omliggende hoogvlaktes uitstekende dominant van deze bergen. De berg ligt precies op de grens tussen TsjechiŽ en Polen. Vanuit de Tsjechische kant is hij bereikbaar via een kabelbaan. Op de top staat een postkantoor, waarvandaan u een aanzichtkaart uit de hoogste plek van het land kunt versturen.

11. Hoogland een streek aan de binnenlandse grens   
In het Boheems-Moravisch Hoogland, dat een grens tussen Bohemen en MoraviŽ vormt, bevinden zich gelijk drie bezienswaardigheden op enkele tientallen kilometers van elkaar vandaan die op de UNESCO-lijst van het Werelderfgoed ingeschreven staan: de steden Telc en T
rebic en de bedevaartkerk op de ZelenŠ hora bij Zd'Šr nad SŠzavou.
Het Hoogland is vermaard niet alleen met zijn bezienswaardigheden,
  
maar ook met zijn schilderachtige, heuvelachtige landschap, dat door vele valeis van rivieren en beken doorkliefd wordt. Terwijl er in de zomer bezoekers betoverd worden door de diversiteit van de plaatselijke natuur, zijn de winters voor Midden-Europese begrippen nogal bar. In Novť Mťsto na Moravť kan bijvoorbeeld jaarlijks een van de wedstrijden van de wereldcup in langlaufen gehouden worden.
Naar Telc, met een van de mooiste pleinen in TsjechiŽ,

12. Oost-Bohemen, ontmoeting dwars door de eeuwen heen   
Oost-Bohemen is een kleurrijke regio, waar u zowel bergen, als laaglanden, zowel rijke steden, als vergeten dorpjes, zowel monumenten van ver verleden, als van de bewogen 20-eeuwse geschiedenis kunt vinden. In de grensbergen zijn massieve vestingen en bunkers uit de Tweede Wereldoorlog bewaard gebleven, die tegenwoordig voor het publiek toegankelijk zijn. Er zijn er ook talloze kastelen en historische steden te bezoeken met Litomysl bovenaan, die op de lijst van Werelderfgoed ingeschreven staat.
Tot de schatten van de Europese barok worden het klooster Broumov
  
in het noordelijkste uitsteeksel van de regio of het kasteel Kuks met een unieke openluchtgalerie van barokke standbeelden geteld. Een van de belangrijkste Praagse beeldhouwers van de 18de eeuw, MatyŠs Bernard Braun, hieuw ze uit de plaatselijke zandstenen rotsen.
Paardenmuseum
Paardenliefhebbers zouden een bezoek aan de stoeterij in Slati
nany, waar de beroemde Kladruber moren gefokt worden, niet moeten vergeten. De stoeterij telt 250 paarden, inclusief 80 veulens tot drieŽnhalf jaar. De Kladruber moren zijn oorspronkelijk gebastaardeerd ten behoeve van hoofse ceremoniŽn. De geschiedenis van de fok, waarvan u in het slot van Slatinany kennis kunt nemen, reikt tot 1579

13. Zuid-MoraviŽ met een druiventros  
Zuid-MoraviŽ is een rijke en vruchtbare regio, die tot nu toe zijn eigenaardigheid bewaard heeft. Zijn centrum is de stad Brno, na Praag de tweede grootste stad van de Tsjechische Republiek. Brno is beroemd door zijn bezienswaardigheden, maar ook door zijn moderne functionalistische architectuur.
Maar ook een hele reeks van Zuid-Moravische burchten en kastelen zijn een bezoek waard.
  
Vlakbij Brno bevindt zich bijvoorbeeld het kasteel Slavkov, dat onder de Duitse naam Austerlitz aan iedereen die zich ooit voor napoleontische oorlogen interesseerde, bekend is. In 1805 vond hier de driekeizersslag plaats, waarin Napoleon de geallieerde legers van de Oostenrijkse keizer en de Russische tsaar overwon. Deze gebeurtenis wordt hier jaarlijks door honderden fans van militaire geschiedenis in historische drachten herinnerd.
Aan de Oostenrijkse grens, tussen de kastelen Lednice en Valtice, verstrekt zich op de oppervlakte van meer dan 180 km2 een uniek romantisch park, dat een interessant bewijs levert van de toenmalige cultus van natuur, geschiedenis en exotiek. De kustmatig gebouwde ruÔnes, quasiantieke tempels en belveders, verstrooid over het hele park, hebben hier geen ander doel dat een lieflijk decor te vormen voor paardenritten en uitjes in de natuur.
Dicht bij de Oostenrijkse grens bevindt zich de stad Znojmo,
  
die tot de oudste steden in de TSjechische Republiek telt. Zijn toenmalig belang wordt door de romaanse Sint Katharinakapel met zeldzame wandschilderijen bewezen. Er staan er Tsjechische hertogen van de Przemysliden dynastie afgebeeld, die vanaf de 10de eeuw in Bohemen en MoraviŽ heerste. Op een van de schilde≠rijen staat ook de legendarische oprichter van de Tsjechische Koninklijke dynastie Premysl de Ploeger geschilderd.

Vranov nad Dyji
  
Het kasteel van Vranov, dat op een rots hoog boven de rivier Dy je staat, is een van de mooiste Moravische barokke kastelen. Zijn huidige vorm kreeg het tijdens de verbouwing in de 18de eeuw door de bekende keizerlijke architect Johan Bernard Fischer von Erlach. De monumentale Zaal der voorvaderen, met een plafond gesierd door schilderijen die de Althan dynastie roemen, is een uniek bewijsstuk van de levensstijl van de Midden-Europese aristocratie.

Wijnteelt
  
De traditie van de wijnteelt in Zuid-MoraviŽ gaat tot het Romeinse rijk terug. Vooral de plaatselijke witte wijnen worden gewaardeerd. Populaire soorten zijn de Groene Veltliner, MŁller- Thurgau en Tramin. Een eigen wijngaard en wijnkeldertje behoren hier tot het traditionele plattelandleven. Zuid-MoraviŽ is een regio waar men aan volksgebruiken en folkloristische tradities (en niet alleen als het om wijn gaat) meer waarde hecht dan in de rest van de Tsjechische republiek.

14.Noord-MoraviŽ en SileziŽ met de bergen voor de ogen   
Ostrava, het natuurlijke centrum van Noord-MoraviŽ en SileziŽ, is de derde grootste stad van de Tsjechische Republiek. Zijn karakter is niet alleen door een lange mijnbouwtraditie van steenkool en verwerking van ijzererts gevormd, maar ook door de nabijheid van Beskydy, bergen, die uitmuntende condities voor zomer- ťn wintersporten bieden.

Beskydy stelt een van de oorspronkelijkste delen van de Tsjechische Republiek voor
  
en in zijn diepe bossen kan men ook grote roofdieren als beren en wolven aantreffen. Degenen, die zich voor folklore en volksgebruiken interesseren mogen het openluchtmuseum van de traditionele houten architectuur van de Besky≠dystreek in Roznov pod Radhostem niet overslaan.

Een belangrijk historisch centrum van SileziŽ is de stad Opava.
  
De stad biedt een aantal architectonische monumenten uit verschillende tijdperken aan. Vooral de gotische bakstenen kerk, in de 14de eeuw door de Orde van de Duitse ridders gebouwd, en verschillende Jugendstilgebouwen, o.m. van de stadgenoot Josef
.
Maria Olbrich, dienen opgemerkt te worden. Zijn beroemdste bouw is het Jugendstilpaviljoen in Wenen.

In het westendeel van de regio verstrekt zich het gebergte Jeseniky.
  
Het is aantrekkelijk voor bergtoeristen en skiŽrs, maar het plaatselijke microklimaat heeft ook geneeskrachtige effecten. Het kuuroord JesenÓk is als eerste waterkuurinrichting ter wereld in 1822 door de pionier van deze geneesmethode Vincenz Priessnitz opgericht. In de nabije omgeving, vooral op de helling van StudnicnÓ vrch, ontspringen er zestig geregistreerde en benoemde waterbronnen.

Radegast
  
Het driemetershoge en zeven ton zware standbeeld van Radegast, een door de oude Slaven als god van de zon, gastvrijheid, vruchtbaarheid en overwinning aangebedene figuur, werd op de Radhosf berg in Beskydy in de jaren 30 van de vorige eeuw geplaatst. Volgens de legende stond hier vroeger zijn tempel, het gouden standbeeld en de schatten, die door de heidense priesters verzameld werden, zouden tot nu toe binnen in de berg moeten verborgen zijn.

Hukvaldy
  
De gemeente in het voorgebergte, die door een ruÔne van een machtige middeleeuwse burcht overheerst wordt, is de geboorteplaats van de beroemde componist Leos JanŠ
cek, 1854-1928. Bekend zijn de opera's Jenufa, Katja Kabanova of Het sluwe vosje. In de zomer vindt er op de burcht regelmatig een openluchtfestival van JanŠceks muziek plaats.
 

15. Centraal-MoraviŽ, de vruchtbare tuin van MoraviŽ  
De universiteitsstad Olomoluc ligt in het hart van de vruchtbare regio HanŠ. De stad was vanaf de vroege middeleeuwen het cultuur- en bestuurcentrum van MoraviŽ. Zijn karakter was vooral door het barokke tijdperk gevormd. Uit deze periode stamt een aantal kerken en paleizen en ook de Heilige Drie-eenheidzuil op het centrale plein. Het is het grootste en meest luisterrijke monument van dit type in de wereld.

Dichtbij Olomouc bevindt zich een van de belangrijkste bedevaartsoorten in MoraviŽ - Svaty Kopecek
, Heilig Heuveltje.   
De op de heuvel gebouwde Maria-Boodschapkerk, waar een dubbele lindelaan naartoe leidt, is dankzij zijn ligging en versiering een uitmuntend voorbeeld van de barokke kunst.
Een toeristisch aantrekkelijke eindbestemming is ook de stad Krome
riz, die eeuwenlang als zetel van de aartsbisschoppen van Olomouc diende. De stad is vermaard vooral door zijn parken en tuinen. Maar ook de kasteelgalerie, een van de grootste in TsjechiŽ, dient opgemerkt te worden.

Traditionele keuken
  
HanŠ staat ook bekend als regio met een eigenaardige culinaire traditie. De kaas Olomouckť tvarŁiky is een van de meest aromatische, of misschien beter van de meest stinkende kazen ter wereld. Hoewel zijn geur niet voor iedereen aangenaam is, gourmets hebben hem hoog staan. Liefhebbers van zoetigheden zullen weer van de koeken met pruimenmoes en quark smullen.

Bron is de brochure  "Een betoverende ontmoeting":  
Uitgegeven door Dagmar FriedlaenderovŠ voor CzechTourism Praag 2007
Tekst: © Jan SkfivŠnek Vertaling: © Veronika HavlfkovŠ
- Fotografie: © archief CzechTourism, Pavel Frie, Stanislav Friedlaender, Josef Houdek, Jaroslav JefŠbek, Miroslav Krob & jr., Roman Malecek, Lubos Stiburek, Jiff Vsetecka - Kaart: SHOCart - Druk: Print Design&Production s.r.o.
OfficiŽle toeristische promotie van de Tsjechische Republiek www.czechtourism.com
  -   info@
czechtourism.cz

** Uw accommodatie in TsjechiŽ kunt U goed boeken via Country.Tsjechi
Ž. Er zijn 700 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren.

** Via Hotels/Booking/Wereldwijd kunt u goed zoeken in 190 landen. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, boeken in uw taal is mogelijk!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ! 
** U vindt er o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets