NAPOLDA, met Renaissaceraadhuis op de Markt, met traptoren met barokspits, Lutherkirche.
Naar deelstaat Thüringen, voor ligging zie kaartje bij Jena. Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie

    

De reeds in 1119 in een oorkonde vermelde stad ligt in het heuvelachtige oostelijke randgebied van het Thuringer Bekken. In de 17de en I8de eeuw beleefde zij een bloeiperiode door de plaatselijke kousenmanufactuur en de thans nog bestaande klokkengieterij.

Apolda: marktplein met raadhuisKlokkengieterij
, Bahnhofstr. 41
In de sinds 1722 functionerende Apo
ldaer klokkengieterij worden nog steeds torenklokken vervaardigd volgens de techniek van de volle Middeleeuwen, waarbij de mantel wordt weggebroken. Hier is zowel de grootste klok, 1923, voor de Keulse dom gegoten als de gigantische, met prikkeldraadreliëf overdekte torenklok van het Buchenwaldmonument op de Ettersberg bij Weimar. De voorwerpen in het erbij horende kIokkenmuseum bestrijken een periode van zo'n 300 jaar. In het zelfde gebouw bevindt zich een verzameling brei- en weefwerken uit Apolda.

Lutherkirche in ApoldaAndere bezienswaardigheden.

Re
naissaceraadhuis, 1559, op de Markt, met traptoren met barokspits. Lutherkirche.

Omgeving
 
Gro
szromstedt, 6 km Z. Omvangrijk Germaans grafveld.

Ossmannstedt
,  6 km W. De in barokstijl verbouwde dorpskerk herbergt een fraaie doopvont, ca. 1610. Het voormalige Rittergut behoorde omstreeks 1800 aan de dichter Wieland. Voor ligging zie kaartje bij Weimar!

Kapellendorf, 7 km ZW. 
Laatgotische doopvont en grafmonumenten in de oorspronkelijk driebeukige basilica van het voormalige cisterciënzerinnenklooster, 13de I7de eeuw. In de gerestaureerde waterburcht, zie afb., 12de-16de eeuw, zijn de vijf verdiepingen hoge kemenade, I4de eeuw, de keuken en hel Burgmuseum met een omvangrijke verzameling voorwerpen m.b.t. de burchten van Thüringen een bezoek waard.

Waterburcht in Kapellendorf
Waterburcht
** Voor uw accommodatie in Apolda kan dat goed via Hotels/Apolda
Van hotel Hotel am Schloß Apolda lezen we:“Zeer ruime kamer, attent personeel, heerlijk ontbijt en prima à la carte menu. Ligging aan de tuin met vijver heerlijk rustig. Grote parkeerplaats en mogelijkheid om de auto in de ondergrondse parkeergarage te zetten.”

** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Appartementen.Duitsland.

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  

** Hoe we met Google naar afbeeldingen van Toulouse Lautrec zochten.
** Kaart met de mooiste vakantieregio's