HET SAUERLAND, wintersport en Bike Arena, bekendste wandelroute hier is de Rothaarsteig.
Naar overzicht deelstaat Noordrijn-Westfalen.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

Behalve dichte bossen en natuurparken, heuvels, bergen en dalen kenmerken schilderachtige vakwerkdorpjes het landschap van het Sauerland. Vijf grote meren nodigen uit tot het beoefenen van diverse watersporten of een boottocht. Via de druipsteengrotten belandt men in een sprookjesachtige "onderwereld'. In de koude maanden nodigen in de "Wintersport Arena Sauerland", zo'n 57 skigebieden en meer dan 107 langlauftrajecten met een totale lengte van meer dan 1.400 km, wintersportliefhebbers uit, de skies onder te binden en de slee winterklaar te maken. Het Sauerland is het grootste wintersportgebied ten noorden van de Alpen met gedurende 100 dagen geweldige manifestaties zoals de wereldcup-skispringen in Willingen, bobslee- en rodel wedstrijden en de snow­board-wereldcup in Winterberg.

Het groene landschap van het SauerlandHet Sauerland
 
is overigens ook een wandelgebied bij uitstek. Wandelaars kunnen hier - alleen of in een groepje - via ontelbare, goed bewegwijzerde paden en wegen door een afwisselend middelgebergtelandschap genieten van al het moois. De bekendste wandelroute hier is de Rothaarsteig, die over 154 kilometer van Brilon in het Sauerland via het Wittgensteiner Land naar Dillenburg aan de voet van het Westerwoud loopt en ook wel de "route van de zintuigen" genoemd wordt. Het is een van de mooiste hooggelegen trajecten van Duitsland.

Sauerland: Bike AreaWie het typisch glooiende landschap van het Sauerland liever per fiets in een hoger tempo wil gaan ontdekken, heeft de keuze uit een van de 40 routes van de "Bike Arena Sauerland". In het uitgestrekte, aantrekkelijke landschap is een uitgebreid net van wegen voor mountainbikers, wielrenners en recreatieve fietsers aanwezig. De Bike Arena heeft routes naar keuze: gezinnen met kinderen en senioren kiezen meestal etappes tot maximaal 40 kilometer, waarbij het hoogteverschil onder de 400 meter ligt. Ook trekking behoort hier tot de mogelijkheden. Voor sportieve wielrenners met een goede conditie en techniek zijn er zwaardere routes met een hoogteverschil tot 3.300 meter en technisch moeilijke passages. Voor motorrijders is het Sauerland vanwege de vele bochten erg interessant en populair.
Absoluut trendzettend is het Nordic Walking. Ook hierop wordt in het Sauerland goed ingespeeld met een groot aantal aanbiedingen. En wie erg avontuurlijk is aangelegd, ontdekt het Sauerland vanuit het vogelperspectief met een deltavlieger.
** Uw accommodatie in het Sauerland: Region/Booking/ Sauerland   215 hotels. Laagste prijsgarantie! Hoge kortingen en online boekbaar. Boek online. Betaal in het hotel!
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”!
Informatie Sauerland-Tourismus e.v.
Johannes-Hummel-Weg 1 57392Schma/lenberg  -  Tel.: +49 11005-0-969100  www.sauerland.comDe Rothaarsteig, wandelroute met een eigen filosofie   
Van Brilon in het Sauerland, via het Wittgensteiner Bergland en het Siegerland tot aan Dillenburg aan de voet van het Westerwoud, heeft men vanaf deze 154 km lange "Rothaarsteig - route van de zintuigen" prachtige uitzichten op het indrukwekkende landschap en komt men een groot aantal natuurkundige-, culturele- en historisch interessante bezienswaardigheden tegen.
De Rothaarsteig richt zich vooral op natuurliefhebbers. De route werd in eerste instantie consequent volgens landschaps'­psychologische richtlijnen aangelegd. De natuurthema's bos en water krijgen door pedagogisch vormgegeven presentaties en de relatie met talrijke beroemde bronnen een toegevoegde waarde. De Rothaarsteig loopt door traditioneel cultuur landschap.


Informatie
 
Rothaarsteig, Postfach 2205  -  57382Schmallenberg Tel. +49 (0) 11005/154555 Fax +49 (0) 11005/154565  info@rothaarsteig.de  -  www.rothaarsteig.de

Historische Hanzestad BrilonBrilon - stad in het bos  
 
Brilon
is gelegen in het midden van Duitsland en is een door de Staat erkende kuurplaats en populaire wintersportplaats. Brilon ligt vlakbij Winterberg en Willingen. Deze oude, historische Hanzestad heeft een scala aan mogelijkheden voor vakantie en vrije tijd te bieden. Brilon heeft veel bezienswaardigheden, zoals het oudste raadhuis van Duitsland, het historische Marktplein en de Proosdijkerk. En laten we vooral het royaal aangelegde kuurpark niet vergeten. Het stuwmeer van de DiemeI ligt als het ware voor de deur van Brilon en ook het idyllische boszwembad in Gudenhagen nodigt uit tot allerlei watersport mogelijkheden. Aan de zuidelijke rand van de stad ligt een 9-holes golfbaan: de landschappelijke ligging is fenomenaal te noemen! Ook via de 400 km nieuwe bewegwijzerde wandelpaden en wegen kun je volop van dit indrukwekkende landschap genieten. Brilon is tevens het startpunt van een aantal Duitse Top­wandelroutes: de Rothaarsteig, de Kwaliteitsroute "Wanderbares Deutschland" en de Briloner Kammroute. Ook behoort Brilon tot het Bergwanderpark Sauerland, een nationaal pilotproject met als thema kwaliteitswandelen, dat door het Duitse Wandelverbond begeleid wordt. En alsof dat nog niet genoeg is, maakt Brilon ook deel uit van de Bike-Arena Sauerland en heeft een interessant net van bikeroutes te bieden.

BWT Brilon Wirtschaft und Tourismus GmbH
 
Postfach 1726· 59920 Brilon
 - Tel.: +49 (0) 29 61 /96990  - Fax: +49 (0) 29 61 /969996.
** Voor uw accommodatie: Hotels/Booking/Brilon
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”!

Bad Laasphe: Kneippkuurplaats aan de Rothaarsteig   
.Diverse wandelroutes met een totale lengte van meer dan 200 km . Brongebied van de Eder, Sieg en de Lahn . Gevarieerde logiesmogelijkheden tot en met 5 sterren tophotel . Wellness en Beauty voor alle zintuigen . Internationaal Radiomuseum en indrukwekkend paddenstoelenmuseum . Uitgebreid cultureel aanbod . Historisch stadscentrum.
Informatie:
Tourismus, Kur- und Stadlenlwicklung Bad Laasphe GmbH
 - Wilhelmsplatz 3  -  57334 Bad Laasphe Tel. +49 (0)2752-898  -  Fax +49 (0)2752-7789  - email: badlaasphe@t-online.de_ .
** Voor uw accommodatie: Hotels/Bad-Laasphe  Aanbevolen worden:
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”!

Netphen, Door de Staat erkende vakantie- en kuurplaats  
De plaats Netphen (278-676 m. boven ANP, 25.000 inwoners) gelegen in het Natuurpark Rothaargebergte is met zijn 21 buurtschappen op een oppervlakte van 137 km' een populair wandelgebied voor jong en oud. Het bosrijke landschap aan de Rothaarsteig met het brongebied van de Sieg, de Lahn en de Eder heeft voor de wandelaars veel in petto.
Een veelzijdig aanbod van mogelijkheden voor vrije tijdsbesteding in het Sportpark Netphen
 
met overdekt zwembad, een verwarmd openluchtbad, super waterglijbaan, bubbelbad met thermaalwater, sauna, solarium, overdekt ijsstadion en tennis- en squashbanen, midgetgolf en paardrijden, openluchtbad in de vrije natuur in Deuz, in de winter skiafdalingen en gespoorde langlauftrajecten en daarbij een interessant evenementenprogramma staan garant voor een afwisselend verblijf in Netphen.
Te bereiken via de BAB A 4, A 45 en B 62.

Info
rmatie:
 
Stadt Netphen Kultur- und Touristikbüro und Verkehrsverein
Lahnstrasse 47
 - 57250 Netphen  - Tel. +49 (0)2738-603-111  -  Fax: +49 (0)2738-4111 NETPHEN L_groos@netphen.de  -  www.netphen.de
** Accommodatie: EWERTS Hotel-Restaurant ligt in het prachtige Netphen-Deuz aan de zuidelijke helling van het Siegerland-deel van het beroemde wandelpad van het Rothaargebirge

Siegen - stamzetel van het Nederlandse koningshuis
 
De relatie tussen de Nassause residentiestad Siegen en Nederland kent een lange historie. Doordat de graven von Nassau­Siegen in het begin van de 15e eeuw bezittingen verwierven, stond de weg open om betrekkingen in de Nederlanden aan te gaan knopen. Nakomelingen van deze graven werden stadhouder en erfstadhouder in de Verenigde Nederlanden. Vorst Johann Moritz von Nassau-Siegen, naast Willem van Oranje de beroemdste zoon uit deze dynastie, was als generaal-gouverneur werkzaam in Brazilië. Tenslotte werd in 11003 de op erfelijkheid gebaseerde monarchie overgedragen aan het Huis Oranje­Nassau-Diez.

Informatie:
 
Siegen, Gesellschaft für Stadtmarketing Siegen e. V.
Rathaus, Markt 2, 57072 Siegen Tel. +49 (0)277/404-1316 en 1317 Fax +49 (0)271/22687  -  E-mail: touristik@gss-siegen.de   www.tourismus.gss-siegen.de 

** Accommodatie
: Hotels/Booking/Siegen Aanbevolen worden:
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”!

Bad Berleburg - een bron van gezondheid    
Bad Berleburg, een oud residentiestadje en romantische Kneipp badplaats, ligt ingebed in een van de bosrijkste streken van Duitsland en vormt een ideale bestemming voor ontspannende vakanties te midden van de vakantiestreek natuurpark Rothaargebergte.

In Bad Berleburg
 
zelf bepaalt het prachtige barokslot van de vorsten Sayn-Wittgenstein het beeld van de historische stadskern met zijn pittoreske vakwerkhuizen. Het aantrekkelijk aangelegde slotpark met eeuwenoude bomen, dat tegenwoordig als kuurpark dient, nodigt uit tot flaneren en aangenaam verpozen. Negen musea en uitgebreide sport- en recreatievoorzieningen bieden volop alternatieven, als het weer soms eens iets minder tot wandelen animeert.

Informatie
:
Touristikverein Bad Berleburg  -   Poststrasse 44, 57319 Bad Berleburg  -  Tel.: +49 (0)2751/9363-3  -  Fax.: +49 (0)2751/9363-43  -  E-mail: info@bad-berleburg-tourismus.de  www.bad-berleburg-tourismus.de

** Voor uw accommodatie: Hotels/Booking/Bad-Berleburg Aanbevolen worden:

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets