HISTORISCHE STADSKERNEN IN DS BRANDENBURG, met lanen van meer tot meer.
Naar overzicht deelstaat Brandenburg.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

Rondom de hoofdstad Berlijn betovert de deelstaat Brandenburg in het noordoosten van Duitsland met zijn karaktervolle steden. Het kernland van het voormalige hertogdom Pruisen ademt nog steeds de trots van de Pruisisch rechtlijnige residenties en de bijbehorende steden van de buitenpoorters. Met hun historische stadskernen wachten 31 van de mooiste plaatsen van het hertogdom in het panoramarijke rivier- en merenlandschap erop om te worden ontdekt. Langs de oude muren en grachten van prachtige burchten en kastelen wandelen de zo reizigers over historisch plaveisel rechtstreeks naar het Brandenburgse verleden.

Slot RheinsbergRheinsberg  
Met zijn 'Plaatjesboek voor Verliefden', waarin twee grote
stadsbewoners een inspirerend weekend op het platteland doorbrengen, heeft KurtTucholsky het pittoreske Rheinsberg op de literaire Olympus doen belanden. Logischerwijs hebben ook de bewoners van Rheinsberg het zich niet laten ontnemen, met een museum een monument te scheppen voor Tucholsky. De wegen die naar Rheinsberg leiden, maken deel uit van de Duitse Lanenroute, die de reizigers door dichte bladertunnels van het ene meer naar het volgende leidt.

Peitz
 
Peitz is een Brandenburgse enclave in de Boheemse regio Lausitz. In
de 16e eeuw werd de stad volledig tot een vesting verbouwd en sindsdien gold zij als het veiligste versterkingswerk van Brandenburg. Na de Zevenjarige Oorlog viel de vesting. Tot op heden behouden: de toren met zijn zes meter dikke muren. Nog steeds fascineert Peitz door zijn uitzonderlijk stadsbeeld, waartoe ook een burgerhuis en een herberg uit het begin van de 17e eeuw behoren.

Neuruppin  
Is
de parel van de Mark Brandenburg en garnizoensstad van Frederik de Grote oftewel 'Alter Fritz', is trots op deze zoon van de stad: op Theodor Fontane.
De nauwkeurige waarneming van zijn geboortestreek en de bewoners legde hij in reisberichten en novellen vast, die de Mark Brandenburg een plaats hebben bezorgd in de wereldliteratuur. Het oude Ruppin werd in 1787 volledig in de as gelegd. Bij de wederopbouw kreeg de stad haar Pruisische stadsplattegrond met straten in een schaakbordpatroon en gestandaardiseerde voorgevels. Neuruppin geldt allang als uitstekend voorbeeld voor de classicistische stedenbouw. Voor bezichtiging opengesteld zijn de school van Fontane, het oude gymnasium, de kloosterkerk en de Amaltheatuin met de Apollotempel.

Potsdam  
Onder de residentiesteden van Pruisen is Potsdam de deftige zuster van Berlijn. Lange tijd voordat hiertoe ook maar een idee werd ontwikkeld, liep Potsdam al vooruit op het verenigde Europa: met zijn Russische kolonie Alexandrowka, de Hollandse wijk, de vroegere Boheemse weverswijk en inmiddels ook met talrijke prominente bewoners uit de politiek en de showbusiness.Perleberg
 
In tegenstelling tot de schaakbordvormig aangelegde steden van Brandenburg volgen de lijnen van het oude centrum van PerIeberg de krommingen van de rivier. Trotse burgerhuizen leiden de bezoekers naar de historische stadskern aan de Kirchplatz en de Grosser Markt. Vanuit kunsthistorisch oogpunt gaan de tijdvakken hier in elkaar over: tussen gevelhuizen uit de 16e en de 17e eeuw verheffen zich de gotische St.-Jacobikerk uit de 14e en het raadhuis uit de 15
e eeuw.

Brandenburg  
Is de oudste en belangrijkste stad van de Mark, was al in de Slavischetijd een vorstelijke residentie. Het Domeiland, zetel van het bisdom en oudste kern van de nederzetting, was tot 1929 zelfstandig. Met zijn kostbaar middeleeuws interieur en het Dommuseum is de kerk St.-Peter und Paul een van de belangrijkste getuigenissen voor de belangrijke positie die Brandenburg eertijds innam. Roland, een monumentaal reuzenbeeld van zandsteen, houdt sinds 1474 zijn beschermende hand boven de inwoners van de stad. Het staat voor burgerlijke vrijheid en economische opbloei. Van zijn vertrouwde plek bij het Neustädter raadhuis verhuisde het beeld meer dan 60 jaar geleden naar het raadhuis in de oude stadskern. Bijzonder aantrekkelijk: de ligging van Brandenburg. De stad ligt ingebed in het rivier- en merenlandschap van de Have!.

Landschappen als plaatjes  
De steden van Brandenburg zijn omringd door
15 grote beschermde natuurgebieden, die ongeveer een derde van het grondgebied van de deelstaat uitmaken. Duizenden meren en tienduizenden kilometers stromende wateren bieden mogelijkheden voortalloze recreatieactiviteiten op, in en aan het water. Een bicultureel juweel: het biosfeerreservaat Spreewald. In de ongerepte binnendelta vormen honderden kilometers waterwegen op een klein oppervlak een wijd vertakt netwerk. Alle dorpen, straten en zelfs de waterwegen hebben twee namen: een Sorbische en een Duitse. Het Spreewald en de regio Lausitz zijn het
vestigingsgebied van de enige etnische minderheid op Duits grondgebied, de Sorben. Tot op de dag van vandaag is het Slavische volk erin geslaagd zijn moedertaal en oude gebruiken te doen voortleven.

Culinaire stadsspecialiteiten  
In Brandenburg houdt men van stevige kost
.
Wie het Kyritzer bier 'Mord und Totschlag' niet achterover doet slaan, kan doorgronden of de Angermünder noedel inderdaad uit tarwebloem bestaat of toch een aardappelspecialiteit is. Bijna elke stad heeft haar eigen delicatesse: Werder de vruchtenwijn, Peitz zijn karpers, Beelitz de asperges. Daarbij komen de aardappelkoekjes uit de regio Fläming en ingelegde Spreewaldaugurken.

Travel TIPS  
Romantiek en charme

Breng een bezoekje aan de prachtige burcht
Lenzen midden in het biosfeerreservaat Flusslandschaft Elbe. Geniet van de bijzondere sfeer van de burcht en blijf een paardagen logeren in het romantische burchthotel.

Gastvrijheid en genot  
'Kyritzer moord en doodslag' - deze strijdlus­tige naam staat voor een zwartbier dat al in de 17e eeuw in Kyritz werd gebrouwen. Proef een stukje Kyritzer geschiedenis.

Traditie en historie  
In de ambtstoren van de bisschopsburcht Wittstock is op zeven verdiepingen het Museum van de Dertigjarige Oorlog gevestigd. De Laatmiddeleeuwse burcht met muurresten en ambtstoren vormt het ideale decor voor deze permanente tentoonstelling.

Natuur en landschap  
Biosfeerreservaat Spreewald - een door mensen gekenmerkt en toch ongerept ooilandschap dat de leefruimte vormt voor een rijke dieren- en plantenwereld. In 1991 kreeg het Spreewald de UNESCO-status

Contact en informatie   
Arbeitsgeilleinschaft '
Städte mit historischen Stadtkernen' des Landes Brandenburg www.reiseland-brandenburg.de/stadtkerne

 ** Uw accommodatie: in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Appartementen.Duitsland.
 
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets