WEIDEN, stad van de componist Max Reger met Bovenste Poort, daarnaast het oude Slot - evangelische St.Michaelskerk met rococo kansel - 'Oude Schoolhuis', nu cultureel centrum "Hans Bauer" met Stedelijk Musuem, Stadsarchief en galerie -  Onderste Poort - Oude stadsmuur met weergangen - Katholieke St. Sebastiaanskerk.
Naar deelstaat Beieren.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie

    

Poort naar het Oberpfälzer Woud, gelegen aan zowel de historische "Gouden Route", Neurenberg- Praag, als aan de twee toeristische trajecten de 'Glas Route" en de "Porselein Route', maar ook aan de nieuwe "Europese Goethe Route", Karlsbad-Venetië. Cultureel- en sportcentrum van de noordelijke Oberpfalz. Fabrieksverkoop van Witt-Weiden, Nachtmann Bleikristall en porselein van Bauscher en Seltmann.

  Türme der Josefskirche Pfarrkirche St. Elisabeth Schlördenkmaltransparent
Bron: de site van Weiden:
www.weiden-oberpfalz.de

Ligging en bereikbaarheid
 
Weiden is verkeersgunstig gelegen tussen Regensburg en Hof in het Oberpfälzer Woud en is per auto gemakkelijk via de A93 en de A6 te bereiken.
Met de trein bereikt u Weiden in een half uurtje vanuit München of Regensburg met de regionale trein of vanuit Neurenberg met de regionale exprestrein, die elk uur vertrekt.
De dichtstbijzijnde luchthaven is Neurenberg op 95 km. afstand

Bijzondere tip:
 
Bestel eens een Zoigl-biertje, dat is de naam van het vers gebrouwen, natuurlijke bier. Het brouwrecht is aan de brouwerij verbonden en alleen de eigenaars ervan mogen het bier brouwen.

Bezienswaardigheden
 
Langgestrekt Marktplein

met gevelhuizen in renaissance stijl. Oud raadhuis met carillon. Bovenste Poort, daarnaast het oude Slot, evangelische St.Michaelskerk met rococo kansel. 'Oude School- huis', nu cultureel centrum "Hans Bauer" met Stedelijk Musuem, Stadsarchief en galerie. Onderste Poort. Oude stadsmuur met weergangen. Katholieke St. Sebastiaanskerk (barok, in het koor links renaissance grafsteen van de tweeling kinderen van paltsgraaf Friedrich von Vohenstrausz).
Max-Reger Huis,
 
waarin de componist zijn jeugd heeft doorgebracht en zijn beroemde orgelwerken schreef.
Waldsassener Kasten met Int. Keramiek Musuem  en regionale bibliotheek. Neoromaanse kaltholieke St. Jozelfkerk met een Jugenstil interieur. Flurertoren.

Culturele tips
 
Stedelijk Museum in het culturecentrum 'Hans Bauer' met Max-Reger kamer en Tachauer Stuhn.
Internationaal Keramiek Museum, dependance van de Nieuwe Collectie in München.

Evenementen
 
* Mrt/april, Beiers Boheemse Culturele- en Handel dagen.
* April, Weidener Fijnproevers weken.
* Mei, voorjaarsfeest.
* Mei, Weidener literatuurdagen.
* Juni, stadsfeest op de Obere- en Untere Markt.
* Juni/juli, Jazz Boombastic - Jazzfestival met wereldberoemde musici.
* Aug., volks- en schuttersfeest.
* Aug./okt., Max Reger dagen.
* Okt., wijnfeest.
* Dec., kerstmarkt bij het oude raadhuis met Adventsconcerten.Shopping en gastronomie
 
U zult absoluut een bezoek moeten brengen aan de fabrieksverkoop van Witt-Weiden, Bauscher en Seltmann porselein, maar ook de voetgangerspassage van Weiden nodigt uit tot winkelen en hier zult u zeker slagen. Vanuit gastronomisch oogpunt bezien is Weiden een van de steden met de meeste restaurants, bistro's en eethuizen in Beieren. Of u nu graag Thais of traditioneel Beiers wilt eten: hier blijft geen gastronomische wens onvervuld.

Hoogtepunten in de omgeving
 
* Burchtruïne Flossenbürg, Burcht Falkenberg en Burcht Leuchtenberg. Het Oberpfälzer Woud heeft de meeste burchten van heel Duitsland. In de voormalige 'Nordgau' van keizer Karel de Grote lagen hier honderden versterkte burchten.
* Stiftland Museum Waldsassen, Visserijmuseum Tischenreuth, Knopenmuseurn Bärnau. Het Stiftland Musuem in Waldsassen toont onder andere een typische marskramer outfit uit de tijd rond 1900. En als u altijd al hebt willen weten hoe van parelmoer knopen worden gemaakt, dan bent u in het Knopenmuseum in Bärnau op de juiste plek.
Na een bezoek aan het Visserij Museum in Tischenreuth heeft het vissen geen enkel geheim meer voor u.

Excursiemogelijkheden
 
* Het bijzonder aan een vakantie in Weiden is,

dat men heel gemakkelijk elke dag een excursie kan maken waarbij een geheel andere wereld voor u open gaat. Zoals bijvoorbeeld naar Regensburg! Deze stad aan de Donau, gesticht als 'Castra Regina' door de Romeinen, is een historisch juweel van het hoogste niveau. Van hieruit kunt u per boot naar de prachtige tempel 'Walhalla' varen en dan naar de doorbraak van de Donau bij Weltenburg.
* In de Oberpfälzer Jura kunt u een fascinerende .. onderwereld' gaan ontdekken:
de Koning Otto Druipsteengrotten. Door de gunstige ligging vlakbij Tsjechië liggen de Boheemse kuurplaatsen Marienbad, Karlsbad en Franzensbad onder handbereik en ook de 'gouden stad" Praag kunt u gemakkelijk in één dag bezoeken. Het enige wat u nog te doen staat is een keu- ze te maken uit het gevarieerde excursie aanbod.

Tourist-information, 
Dr.-Pfleger-Str. 17, 92637 Weiden  -  Tel.: +49(0)961/41008250, Fax: +49(0)961/41008251
E-mail: stadtwen@weiden-oberpfalz.de  -  Internet: www.weiden-oberpfalz.de

  ** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Appartementen.Duitsland.
  
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets