CHAMPAGNE-ARDENNE. Een reis waard of een omweg waard zoals: Het Château Fort Sedan. Is de grootste vesting van Europa. De burcht bestaat uit zeven niveaus. Het kasteel stamt uit de 15de eeuw en is omringd door bastions uit later eeuwen. Bezoek de tunnels van dit gigantische fortencomplex van maar liefst 35.000 M2. Naar kaart van de regio.  Naar regio Champagne-Ardenne. Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

De kathedraal van Reims 
De  mooiste uit de klassiek- gotische bouw en beeldhouwkunstperiode. Is gelegen in het noordwesten. Hier zijn vroegere Franse koningen vanaf de 12e eeuw gezalfd en gekroond. Vanaf het Palais du Tau (het paleis van de bisschoppen) heeft u een heel mooi uitzicht over de kathedraal. Reims is een van de rijkste kunststeden van Frankrijk.

De Middeleeuwse stad Troyes
 
Bezoek de vakwerkhuizen in het oude centrum van de stad. Ze zijn een combinatie van hout, steen en pleisterlaag. De kathedraal Sait Pierre et Saint Paul is indrukwekkend. De ontwikkeling van de gotiek is er op de voet te volgen. Ook het Musée de l'Art Moderne, gevestigd in het bisschoppelijk paleis, grenzend aan de kathedraal,  is de moeite waard. Bij de collectie neemt het Fauvisme een belangrijke plaats in.

De abdij van Montier-en-Der
 
Een van de meest opmerkelijke bouwwerken in de streek. Naast de dorpskerk, ligt de tweede paardenfokkerij van Frankrijk.


C
hampagnehuizen  
Breng een bezoek aan een van de grote huizen . Zoals die van Epernay (Moët & Chandon, Mercier, De Venoge,Champagne Demoiselle en Champagne Achille Princier) van Reims (Pommery, Taittinger, Mumm, Piper Heidsieck).
U zou ook de Route Touristique du Champagne kunnen volgen!

Culinaire specialiteiten
 
Vindt u in: Coiffy, Langres, Chaource, Troyes, Reims en Rethel

De route des fortifications

Een route die u te fiets of met de auto kunt rijden. Deze route voert onder andere langs militaire vestingwerken die in de loop der eeuwen in de Champagne-Ardenne zijn aangelegd.

Lac du Der - Chantecoq   

In dit tot vogelreservaat uitgeroepen meer kunt u in het voor- en najaar én tijdens zachte winters de grijze kraanvogels bewonderen die hier overwinteren. In het dorpje Outines, vlakbij het meer staat het Maison de l'Oiseau et du Poisson. In dit museum krijgt u uitleg over de vogels en vissen in en rondom het meer.

Charleville-Mézières
 
Is de hoofdstad van de Franse Ardennen . Bezoek het Place Ducale, het oude stadsplein in het centrum met zijn statige Louis XIII huizen. Maak een tochtje over de Maas vanaf de kade van Charleville-Mézières  of bezoek het Musée Rimbaud. Charleville-Mézières is namelijk de geboortestad van deze beroemde dichter.

Bourbonne-les-Bains
 
Is een  kuuroord . Het water dat er uit de grond komt is gemiddeld zo'n 65 graden Celsius. Goed voor de behandeling van reumatische kwalen en botbreuken.


Het
Pretpark Nigloland
 
In Dolancourt, 10km ten noordwesten van Bar-sur-Aube. Ligt aan de RN19. Bezoek een mijn, maak een ritje in de bobsleebaan, bezoek een Indianenkamp of maak een jungletocht!

Lac de la Forêt d'Orient  

Even bijkomen in de natuur van de Champagne-Ardennen, bijvoorbeeld door te zeilen, te fietsen of te wandelen rondom het  meer of in het regionale natuurpark van de Montagne de Reims.

Vision de Belval
 
Het wildpark  iets ten noorden van Buzancy. Een groot wildpark met beren, bizons en everzwijnen.


V
estingskerken
Wie van architectuur houdt zal in deze streek verschillende stijlen vinden: , grote gotische of
Romaanse kerken, vakwerkhuizen en kerken. Overal zijn er goed aangeduide toeristische routes uitgestippeld

Departement Ardennes  

Discover the Ardennes through its culture, its people, its heritage, its natural environment and its leisure activities. All the useful information you need to organise your stay. Ask for guides or brochures from the Ardennes Tourist board (CDT).
Comité Départemental du Tourisme: 22, place Ducale  -  B.P. 419  -  08107   CHARLEVILLE MEZIERES Cedex  -  Tel: 33 (0) 3 24 56 67 73    -  Fax: 33 (0) 3 24 59 20 10
Internet: http://www.ardennes.com   
E-mail: info@ardennes.com


Département Haut-Marne    
Informatie

*  De brochure, 48 pag., The sparking Vineyards Eng, bevat 5 champagneroutes door het departement Haut-Marne en één voor het departement Aube. Voor de liefhebbers een uitstekende brochure.

Charleville-Mézières    
Charleville-Mézières ligt op 148 m hoogte aan de Maas.
De twee plaatsen hebben, ondanks hun samenvoeging tot één gemeente, elk een duidelijk eigen karakter behouden. Charleville werd in het begin van de 17de eeuw gesticht door Charles van Gonzaga-Nevers, telg uit het Italiaanse vorstelijke geslacht der Gonzaga's, later hertog van Mantua.
Op de Place Ducale,
 

ontworpen door bouwmeester Clément Métezeau, die de leiding had over de aanleg van de stad, herinnert een standbeeld aan stichter Charles Gonzaga, die zijn naam aan de stad gaf. Het spectaculaire plein, met de karakteristieke leien daken in een paarsige tint, is grotendeels omzoomd door arcadegalerijen.

Charleville is de geboorteplaats van Arthur Rimbaud   

(1854-1891), de grootste der poètes maudits, zoals Verlaine de generatie miskende dichters noemde in wier leven en werk het noodlot een zo grote rol speelde. Het Musée Rimbaud, evenals het Musée de l'Ardenne gevestigd in een monumentale oude molen, bewaart herinneringen aan de dichter.
Het stadsdeel Mézières ligt ingeklemd in een meander van de Maas. De stad werd in 1590 voorzien van een citadel en bewaart nog resten van haar 6de­eeuwse fortificaties. De kerk Notre­Dame d'Espérance is gebouwd in flam­boyant gotische stijl en heeft een 17de-eeuwse toren.


Office de Tourisme
 
Charleville-Mézières et sa région, 4, place Ducale, B.P. 229, 08000 CHARLEVILLE-MEZIERES , tél. 03.24.55.69.90, télécopie : 03.24.55.69.89

ChaumontChaumont       Foto: Henk Griffioen, Assen
Chaumont is fraai gelegen aan de rand van een plateau, boven het dal van de Suize, dat door een indrukwekkend viaduct, 600 m lang, 52 m hoog, wordt overspannen. Nadat de stad een eeuw lang residentie van de graven van Champagne was geweest, kwam zij in 1329 aan de Franse kroon. Van de oude vesting resteert de donjon of Tour Hautefeuille, 11de-12de eeuw. 


De basiliek Saint-Jean-Baptiste,  

13de­16de eeuw, is gotisch van oorsprong, maar werd in de renaissanceperiode voltooid. De kerk bezit verscheidene werken uit het atelier van Jean-Baptiste Bouchardon, eind 17de- begin 18de eeuw, en voorts o.a. een boeiende, zeer realistische Graflegging in gepolychromeerde steen.
In het Palais de Justice is het museum van Chaumont gevestigd: archeologische vondsten, beeldhouwkunst 15de-18de eeuw, schilderkunst 17de­19de eeuw.

Omgeving
 

Vignory, 20 km ten noorden van Chaumont: de romaanse kerk Saint-Etienne stamt uit de 11de eeuw. Zij herbergt in de zijkapellen een groot aantal kunstwerken.
.
Internet: De stads site chaumont  |   Het kasteel in chaumont 

Colombey-les-deux-Eglises    
Dank zij Charles de Gaulle is dit dorp een "bedevaartsoord"geworden. Velen bezoeken het 19de eeuwse landhuis La Boisserie waar de Gaulle 9 november 1970 stierf. Op het dorpskerkhof ligt hij begraven.

Lac du Der-Chantecoq,

Is een toeristisch stuwmeer met veel aantrekkelijke dorpen rondom.

Joinville    
Ligt in Haute-Marne op een hoogte van 188 m.  Paris 239 km. - Gare SNCF, Reims, Paris, Lyon, Nice - Aérodrome Privé de Mussey sur Marne.
Het Château du Grand Jardin
In Joinville is de tweede renaissance tuin van Frankrijk. Dit 16e eeuwse kasteel is open voor publiek. Het werd gebouwd in de stijl van Fontainebleau.

Office de Tourisme: Place Saunoise , tél. 03.25.94.17.90 - Du lundi au samedi de 9h à 12h et de 14h à 18h.


Montier-en-Der    
Het stadje, te midden van bossen en meren gelegen, dankt zijn ontstaan aan een in de 7de eeuw gestichte abdij. De abdij gebouwen zijn in 1850 gesloopt. De voormalige abdijkerk, op basilicaal grondplan, werd in juni 1944 zwaar beschadigd, maar is geheel in stijl gerestaureerd. Zij heeft een hoog koor, bestaande uit vier verdiepingen. De zeer diepe apsiskapel wordt overhuifd door een stergewelf. De kerk is een fraai voorbeeld van de gotische bouw­stijl in Champagne.

DU CANTON DE MONTIER EN DER, 18, rue de l'Isle , tél. 03.25.04.69.17, télécopie : 03.25.04.09.46, Email : OTSI.Montier.en.Der@wanadoo.fr -
Ouvert toute l'année
Centre de Collectage et de Diffusion des Documents Touristiques Ville fleurie 3 fleurs.


Rethel    
Altitude 74 m. - 8679 habitants - Paris 196 km. - Reims 37 km, Lyon 544, Bordeaux 784, Marseille 894, Nancy 200, Troyes 150, Châlons 75, Lille 200, Bruxelles 200 - SNCF : lignes Paris-Longwy et Paris-Luxembourg (arrêt des express) - Cars avec Charleville, Reims, Vouziers et Asfeld - "Rethel se répand gracieusement du haut d'une colline jusque sur la rivière d'Aisne..." Victor Hugo (Le Rhin 1836)
...cette rivière dont le passage fut la cause de nombreuses batailles (1411, 1543, 1650, 1814, 1870, 1914, 1940) (voir pont de l'Europe)
Aujourd'hui, le voyageur a pris le relais. Qu'il aille à Paris ou désire suivre le vert ruban de la route Ardennes Eiffel jusque Cologne, Rethel avec ses restaurants (dont 2 étoilés), 3 hôtels 2 étoiles, est prête à l'accueillir.

SYNDICAT D'INITIATIVE

Bureau du tourisme - Rue Gambetta, Du 01/6 au 30/9 , tél. 03.24.39.51.45, télécopie : 03.24.39.51.45 - Bureau du tourisme Hôtel de Ville : Ouvert toute l'année
Accueil. Tél. 03.24.39.51.40 - Fax. 03.24.38.


Rocroi    
Kleine industriestad die nog over de door Vauban (1691) gebouwde versterkingen beschikt; vijfhoekige omwalling rondom de stervormig aangelegde stad, met in totaal acht hoofdstraten die van de Place d'Armes uitgaan.
De oude vestingstad bewaart herinneringen aan de buitengewoon gewaardeerde Grand Condé: als hertog van Enghien gelukte het hem in 1643 een beslissende overwinning op de Spanjaarden te behalen.
Zes km zuidelijk ligt het Bois des Potées en het Lac des Vielles-Forges

** Uw accommodatie in geheel Frankrijk kunt U goed boeken via Booking.Frankrijk. Er zijn 20.000 accommodaties boekbaar.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets