LIMOUSIN, Een vakantie of een omweg waard  bijv.  De Gallo-Romeinse Ruïnes van Les Cars op het plateau de Millevaches. Hier zijn de overblijfselen van een druïdentempel, thermen en een mausoleum. U komt er door in het dorp Saint-Merd-les-Oussines de D 78 zuidwaarts te nemen.
Naar regio overzicht Limousin
.  Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!
   
 

Het Musée Départemental de la Tapisserie
met  wandkleden uit de 17e, 18e en 19e eeuw en het Maison du Vieux Tapissier met een  heringerichte oude weverij in de stad Aubusson. 


De Pierres Jaumâtres,  
ten zuiden van Boussac. Dit zijn enorme afgeslepen granietblokken die boven op de 595 meter hoge Mont Barlot liggen. Het is nog steeds onduidelijk hoe ze daar gekomen zijn en waar ze ooit voor dienden. De naam is een verbastering van Pierres aux Mâtres en de Mâtres waren in de tijd van de Galliërs goede feeën. U komt er via het dorp Saint-Sylvain-Bas-le-Roc. Vanhier gaat u te voet.

Het stadje Collonges-la-Rouge

Zo genoemd vanwege de grés rouge, de roodkleurige zandsteen waaruit de meeste huizen en gebouwen zijn opgetrokken. Dit stadje behoort tot één van de mooiste stadjes van Frankrijk. Veel huizen zijn versierd met torentjes en begroeid met wijnranken, blauwe regen en wingerd. Vroeger was dit stadje een étappeplaats voor de pelgrims op weg naar Santiago de Compostella.

Limoges,  

de hoofdstad van de Limousin. Bezoek vooral de stadswijk La Cité met zijn kleine straatjes met hun vakwerkhuizen en de stadswijk Le Château, waar de werkplaatsen van het beroemde porselein en het email zijn gevestigd. Vooral de oudste porseleinwerkplaats, de Royal Limoges is indrukwekkend.

De rivierdorpjes Beaulieu  en Argentat

Vooral de mooie ligging van deze dorpjes in de vallei van de rivier de Dordogne maakt ze de moeite waard. Beide dorpjes zijn prima uitvalsbases voor uitstapjes in de prachtige omgeving. Zo kunt u bijvoorbeeld naar de Cascades de Murel vlak voor het dorp Forgés en naar de kale 636 m hoge Roche de Vic.
Vanaf de kade van Argentat
voeren vroeger platboomde boten met koopwaar en passagiers de Dordogne af. Op de plaats van bestemming, meestal Bordeaux, werden de vaartuigen gesloopt en het hout verkocht. Terugvaren was namelijk onmogelijk. Argentat heeft weinig bezienswaardigheden.

Het legendarische Château de Val.
 
Dit 15e eeuwse kasteel, met zes spitse torens, ligt boven op een rots op een rotsachtig eilandje in het meer van Bort. U ziet o.a. fraai gebeeldhouwde schoorstenen, een mooi wenteltrap en een gotische kapel. 

Vlakbij Bort-les-Orgues 
 
verheffen zich de Orgues de Bort, een 2 km lange , door erosie vervormde rotsrug. Doet inderdaad denken aan gigantische versteende orgelpijpen met een hoogte van 80 tot 100 meter en soms een dikte van 10 meter.

'Velo-railen' in Bussière-Galant
 
Dat is fietsen met z'n vieren op een fiets met vier wielen over een oude - niet meer in gebruik zijnde - spoorrails. Het door fraai beboste heuvels omgeven

' Lac de Vassivière'
 
on
tstond door de aanleg van de Barrage de Vassière in het riviertje de Maulde. Om te zwemmen, zeilen of andere watersporten te beoefenen. Midden in het meer ligt een eilandje met een interessant kunstcentrum. U komt er door vanuit Eymoutiers oostwaarts over de D 43 te gaan

De ruïnes van Oradour-sur-Glane. 

Op 10 juin 1944 speelde zich hier een drama af. Na de opwinding onder de bevolking over de opmars van de geallieerden vanuit Normandië wilden de Duitsers het Franse verzet , dat zich opmaakte voor de strijd, een halt toeroepen: bijna alle 642 inwoners van het dorpje werden gedood door door SS-troepen vermoord en het dorp volledig verwoest. Het dorp ziet er nog net zo uit als 70 jaar geleden, en dient als monument voor het nageslacht.
Er vertrekken ezeltochten vanuit het dorpje Sardant . 

De Richard Leeuwenhart Route.
 
Wie deze route volgt treedt in de voetsporen van de legendarische koning Richard Leeuwenhart die in 1199 bij het beleg van het kasteel van Châlus-Chabrol de dood vond. Resten van het 11de eeuwse kasteel liggen in het noorden van Châlus.
In de omgeving van Châlus ligt het imposante
Châteaux de Montbrun

met een hoge vierkante donjon. Een bezoek waard.

De tocht met een platte schuit stroomafwaarts de Dordogne af
.
 
Dat kan vanaf de dorpen Chalvinac, Spontour of le Pont du Chambon. Een rustige manier om de natuur eens goed op je in te laten werken.
Een hengel uitslaan in één van de vele riviertjes. Wellicht vangt u een forel, een snoek of een karper.

 

Comité Régional du Tourisme du Limousin    
The Limousin Tourist Board is responsible for promoting tourism in the Limousin area.Publications are available on request : general information, hotel guide, bed and breakfast guide, gite guide (self catering cottages), camping guide.
Adres: 27, boulevard de la Corderie  -  87031   LIMOGES Cedex  -  Tel: 33 (0) 5 55 45 18 80   -  Fax: 33 (0) 5 55 45 18 18  ,  

Informatie
 

*  Een uitstekende kaart is LIMOUSIN en carte, Fr. en Eng.. Aan de achterzijde zijn de belangrijkste bezienswaardigheden afgebeeld en zijn kort beschreven.
*  Voor de kampeerders is makkelijk Campings en Limousin.
In Correze-Creuse-Haute-Vienne, 120 Gîtes ruraux Sélection 2002-2003, Fr., Eng., en Du. zijn 120 gîtes geselecteerd van de 2.500 gîtes ruraux in de Limousin. E-mail: gîtes.de.france.Correze@wanadoo.fr
In Chambres d'Hôtes 2002 Fr. vindt U adressen met foto's en korte beschrijving.
De brochure 20.000 Years Limousin, The good life, Eng., 28 pag. is het lezen meer dan waard. Er zitten twee bestel coupons voor brochures in.
U kunt via internet, Tourismelimousin, brochures bestellen. Klik op Contact&Information.

Département Corrèze      
Hoofdplaats is Tulle. Er is veeteelt op het hogergelegen Plateau de Millevaches in het noordoosten van het departement.  Er bevinden zich waterkrachtcentrales in de rivier de Dordogne.
Lying between Central Massif spur and Dordogna Valley, Corrèze, a natural green country, is really proud of its colours and its medieval past.
Its rich history, folklor and the variety of its landscapes, the "savoir-fare" of its people, make Corrèze an exceptionel land.
Internet: http://www.cg19.fr/page.php?P=static/accueil/&iso=FR
E-mail: correze.village@wanadoo.fr


Département Creuse     

Dit departement heeft als hoofdplaats Guéret. Creuse vindt u ten noordwesten van het Massif Central.
Office de Tourisme: 43 Place Bonnyaud - B.P. 243 - 23005 GUERET Cedex - Tél. : 05 55 51 93 23 - Fax : 05 55 51 05 20 
Email:  
tourisme-creuse@cg23 .fr
Internet: 
Departement la Creuse
Informatie
La Creuse Guide pratique is een goede adressen brochure.
La Creuse Tourist map heeft aan de achterzijde informatie, Eng.. Er zit een lijst bij met te bestellen brochures etc.
La Creuse Hôtels et Restaurants, Fr., Du. en Eng..  kan handig zijn
Voor de kampeerders is er La Creuse Campings et Villages de Vacances. Uitzoeken maar.

Eglise Saint-Piere
Beaulieu-sur-Dordogne     
Ligt departement Corrèze aan de Dordogne. Heeft een oude abdijkerk, waaraan eeuwen werd gebouwd. Heeft een Romaans portaal uit de 12de eeuw en een rijke kerkschat. Stadhuis uit de 17de eeuw.
Office de Tourisme:
Place Marbot  -  Tél. 05.55.91.09.94  -  Télécopie : 05.55.91.10.97  - 

Brive-la-Gaillarde   
Handelsstad, die haar bijnaam 'la Gaillarde', de kloeke, dankt aan de dapperheid waarmee haar burgers in het verleden talrijke belegeringen hebben doorstaan. Brive was de geboorteplaats van de Franse staatsman Guillaume Dubois, 1656-1723, bekend als abbé Dubois, regent voor Lodewijk XV tijdens diens minderjarigheid en sedert 1721 kardinaal.

De kerk
Saint-Martin
 

heeft nog enkele romaanse gedeelten, dwarsschip, absidiolen en enkele kapitelen. Schip en zijbeuken dateren uit de 14de eeuw. Het koor is in de 18de eeuw op last van kardinaal Dubois verbouwd. De kerk bezit een 13de-eeuwse doopvont en in de sacristie  enkele waardevolle reliekhouders. In de wijk rondom de kerk verscheidene oude huizen, versierd met torentjes en sculpturen, o.a. de Tour des Echevins, 16de eeuw.

Het Hôtel de Labenche
 

is een fraai renaissancebouwwerk. Het binnenhof is rijk gedecoreerd, o.a. met borstbeelden in blinde nissen..

Het Musée Ernest ­Rupin
,
 

ondergebracht in een mooi gebouw in Lodewijk XIII-stijl, heeft een interessante collectie voorwerpen uit de prehistorie en uit de Gallo­Romeinse periode, voorts middeleeuwse kunst, schilderijen, prenten, munten, etnografica en folklore.
Het Musée Edmond Michelet
 

is gewijd aan de Tweede Wereldoorlog en het Franse verzet.
Markt van Brive-la-GaillardeMarkt  van Brive-la-Gaillarde, een bezoek mag u niet missen!

Office de Tourisme
Place du 14 Juillet, 19100 BRIVE-LA-GAILLARDE , tél. 05.55.24.08.80, télécopie : 05.55.24.58.24, - Ouvert toute l'année - Email : service.accueil@brive-tourisme.com,  -  Internet:
www.brive-tourisme.com

Guéret     
Is de hoofdstad van het departement Creuse en ligt op 450 m hoogte in het Massif Central.
Het heeft een zeer belangrijk museum,
met o.m. wandtapijten uit Aubusson, een waardevolle verzameling email uit Limoges, 12de-15de eeuw, en aardewerk uit Nevers, Moustiers, Rouen, Straatsburg en Delft, Chinese keramiek, poppen in klederdrachten, beeldhouwwerk en schilderijen, Noord- en Zuidnederlandse, 17de­/l8de eeuw, Franse, l7de-20ste eeuw.
Bezienswaardig is ook het Hotel de Moneyroux, bestaande uit twee haaks op elkaar staande vleugels, 15de, resp. 16de eeuw.

Office de Tourisme:
 

Creuse (23) - Limousin  -  1, rue Eugène France, 23000 GUERET   -  tél. 05.55.52.14.29
télécopie : 05.55.41.19.38  -  Courriel : info@ot-gueret.fr  -  Site internet : http://www.ot-gueret.fr
 -  Internet:  Les émaux (geëmailleerde werken) du musée des Beaux-Arts de Guéret

** Uw accommodatie
in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets