LORRAINE, een vakantie of omweg waard, bijv.: Nancy, de evenwichtige en klassieke stad, met het beroemde Place Stanislas en zijn vele Art-Nouveau-bouwerken. Van april t/m juli 1999 wordt hier 100 jaar 'Ecole de Nancy' gevierd één van de beroemdste Art-Nouveaurichtingen. Drie grote exposities alsmede evenementen en speciale stadswandelingen zullen u kennis laten maken met grote Art-Nouveau artiesten als Daum, Gallé, Majorelle. 
Naar regio overzicht Lorraine.
  Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Ook wel het Het kasteel en de parken van Lunéville Versailles van de Lorraine genoemd.

Parc Naturel Régional des Vosges du Nord
 

Behalve diepe naaldbossen zijn vooral de roze rotsen (grès rouges) karakteristiek voor dit gebied.

De citadel van Vauban in Bitche
 
 

Een meesterwerkje van deze beroemde architect van Zonnekoning Lodewijk de XIVe.

De St.Etienne kathedraal van Metz
 

Bevat bijzondere glas-in-loodramen van ondermeer Chagall. Ook de Porte Serpenoise uit de Romeinse oudheid, het moderne Arsenal theater en de Duitse wijk uit de 19e eeuw zijn de moeite van het bezoeken waard.

De Route des Crêtes
 

Een route die loopt over de bergtoppen van het regionale park van de Ballons des Vosges. Deze route laat de mooiste landschappelijke hoogtepunten zien zoals de Roche du Diable, de Col de la Schlucht en het Lac de Longemer.

Kristalfabrieken
 

Een bezoek aan één van deze beroemde  fabrieken in de Lorraine, zoals de fabriek van Baccarat, Daum, Saint-Louis en Portieux. Het kristal wordt hier nog op traditionele wijze, met de hand bewerkt.

Geboortehuis van Jeanne d'Arc
 

In Domrémy-la-Pucelle. Hier werd de beroemdste maagd van Frankrijk op 6 januari 1412 geboren.
Internet:
Jeanne+Domremy-la-Pucelle=Google+zoeken  U vindt hier tien van de ca 885 sites over Jeanne d'Arc en haar geboortedorp.
Zie voor afbeeldingen van haar huis:Jeanne+d'Arc-Dom.la-Pucelle=Google+zoeken

Verdun
 

Beroemd door de slag tussen de Fransen en de Duitsers, die hier van 21 februari 1916 tot 20 augustus 1917 vanuit de loopgraven een uitputtingsslag vochten. Op het voormalige slagveld staat nu het Centre Mondial de la Paix, het Wereld Centrum voor de Vrede. De dodenakkers eromheen vormen een eerbetoon aan de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog. Wat weinigen weten is dat ook het stadje Verdun de moeite waard is met zijn imposante kathedraal, Bisschoppelijk Paleis en de citadel

Maison du Sel in Marsal
 

Hier krijgt u uitleg over de winning van het zout dat vroeger in een groot aantal plaatsen in Lorraine werd gevonden.

De bunker van Hackenberg

Is onderdeel van de Maginotlinie. Vanuit het electrische treintje ziet u keukens, de kazernementen, een militair museum met een fraaie collectie wapens en uniformen en de ziekenboeg.
Zie voor afbeeldingen: Hackenberg+maginot=Google+zoeken

Biermuseum
 

In het liefelijke dorpje Stenay. Dit museum geeft uitleg over de geschiedenis van het gerstenat en er kan ruimschoots geproefd worden van verschillende soorten bieren.

Het Parc Walibi Schtroumpf

Oftewel het smurfenpark in Hagondange. Leuk voor kinderen.

Kuuroorden
 

Eén van de beroemde kuuroorden om weer eens helemaal bij te komen, zoals Contrexéville, Bains-les-bains of Vittel. In Vittel kan de beroemde, gelijknamige mineraalwaterfabriek bezocht worden.

Gérardmer
 

Genieten van de natuur in dit plaatsje. In de winter ideaal om te langlaufen of te skiën en 's zomers om tochten door de natuur te maken of te genieten van het nabij gelegen Lac de Gérardmer.

Departement Meuse   (Uitvoerige info)
  
Hoofdstad is  Bar-le-Duc. Maakt deel uit van de Champagne humide en is rijk aan bos en water; meer naar het noorden verheft zich het beboste massief van Argonne. De centraal gelegen kalkplateaus langs de Maas gaan in oostelijke richting over in een vruchtbare kleivlakte, de Woëvre

Comité Départemental du Tourisme:  
Hôtel du Département  -  4 rue de la Résistance  -  55012   BAR LE DUC Cedex  -  Tel: 33 (0) 3 29 45 78 40   -  Fax: 33 (0) 3 29 45 78 45  -  Internet: http://www.tourisme-meuse.com     -  E-mail: contact@tourisme-meuse.com
Informatie
*  An Invitation to Meuse Country, Tourist Guide is een mooie brochure, 55 pag. Eng..
*  Invitation en Meuse, Carte touristique Fr. is een uitstekend kaart voor dit departement.
*  Goede brochures zijn ook Meuse culture et découverte Fr en Meuse hérbergements et reatauration Fr.

Domrémy-la-Pucelle, Vosges; 270 m  
Klein en eenvoudig, maar zeer bekend dorpje in het vriendelijke dal van de Maas. Bekend om het feit dat hier op 6 januari 1412 Frankrijks redster en nationale heilige, Jeanne d'Arc werd geboren. Haar geboortehuis (van half oktober tot eind maart op dinsdag gesloten) staat midden in het dorp. Het is een eenvoudig boerenhuis, dat weliswaar herhaalde malen gerestaureerd is, maar waarvan de authenticiteit vaststaat.
Links naast het huisje een klein museum,
met documenten, gravures e.d. die betrekking hebben op de geschiedenis van  Jeanr1e d'Arc.

Ongeveer 2 km ten zuiden van Domrémy,
 

op een der plaatsen waar Jeanne d'Arc de 'stemmen' hoorde die haar opriepen tot het bevrijden van Frankrijk van de Engelsen, staat de witte basiliek van
Bois-Chenu
,
gewijd aan de nagedachtenis van de heilige. Met de bouw is begonnen in 1881; de basiliek is ingewijd in 1926. Tal van fresco's in de kerk beelden het leven en de daden van Jeanne d'Arc uit.
Op de tweede zondag in mei,
de tot nationale feestdag verklaarde dag van Jeanne d'Arc, trekken enorme massa's Fransen naar dit pelgrimsoord.  Vanaf het terras heeft u een fraai uitzicht op de Maasvallei.

Office de Tourisme
 

Vosges (88) - Lorraine - Vosges - Maison natale de Jeanne d’Arc et Centre "Visages de Jehanne"  -  tél. 03.29.06.95.86  -  télécopie : 03.29.06.82.50  -  Courriel : site.de.domremy@wanadoo.fr  -  Site internet : http://www.vosges.fr

Route des Crêtes  
Een bezoek aan de Vogezen is niet af als u de mooiste weg van dit bergland niet gezien heeft. Deze Route des Crêtes loopt - de naam zegt het reeds - over de bergkammen en werd in het geheel niet voor toeristische doeleinden aangelegd. De Franse legerleiding die in de Eerste Wereldoorlog deze weg liet bouwen teneinde een rechtstreekse verbinding te krijgen met het front, had wel andere dingen aan het hoofd dan toerisme.
Gezien het oorspronkelijke doel van de weg,
is het niet verwonderlijk dat u op het gehele traject geen enkel dorp tegenkomt. Het pas na 1925 ontstane Le Markstein, halverwege de Col de la Schlucht en Cemay, kunt u niet als zodanig aanmerken; daar het eigenlijk alleen uit hotels, restaurants, berghutten en een kàpel bestaat.

Wat u wel ziet is een aaneenschakeling
 

van gevarieerd natuurschoon: groene valleien, romantische meren, donkere wouden en verscheidene bergtoppen.
De Route des Crêtes
is interessant over haar gehele lengte, van de Col du Bonhomme, 949 m tot aan Cemay; het fraaiste gedeelte is echter dat van de Col de la Schlucht tot Cemay , 56 km, zodat u eventueel het traject Bonhomme-Schlucht kunt laten vervallen.

Komende van de Col du Bonhomme
 

kunt u een tweetal zijsprongetjes maken, die de moeite lonen: 3 km voorbij de Col du Luschpach gaat linksaf een weg naar de bekende, idyllisch gelegen meren Lac Blanc en Lac Noir en 13 km voorbij laatst genoemde Col takt links een weg af naar het Lac Vert.
Rijdende van de Col de la Schlucht, 1139 m,
naar Cemay heeft u na 3 km rechts een fraai uitzicht in het dal van de Vologne met op de achtergrond de meren van Longemer en Retoumemer. Even daar voorbij links de Hohneck, een der hoogste toppen van de Vogezen, 1392 m.
Ongeveer 5 km verder, ter hoogte van de Rainkopf, 1304 m,
rechts het Lac de Blanchemer in de bossen. Na enkele kilometers rechts uitzicht op de vallei van de Thur en het stuwmeer van Wildenstein. Weer even verder links een prachtig gezicht in de Vallée de la Grande Fecht en dan volgen het meer en de vallei van de Lauch met in de verde de vlakte van de Elzas.
Na Le Markstein links kijkje op de Petit Ballon, 1267 m.
De weg stijgt nu naar de Grand Ballon, 1424 m, met monument voor de Franse Alpenjagers uit de Eerste Wereldoorlog. Bij de afdaling komt u langs de ruïnes van het kasteel Freundstein en op de Col du Silberloch ziet u de
Vieil Armand, Hartmannswillerkopf; 956 m,
een top waarom zeer hard en lang gestreden is in de Eerste Wereldoorlog, met nationaal monument ter herinnering aan de 30.000 gevallenen. Dalend naar Uffholtz kunt u de vlakte van de Elzas, het Zwarte Woud en, bij helder weer, de Alpen zien.

Baccarat  
Ligt in het departement Meurthe-et-Moselle.
Stadje aan de Meurthe, waarover een brug van rode zandsteen zeven bogen spant. De andere bezienswaardigheden zijn het Musée du Cristal en de uit 1957 daterende kerk. Het museum
is van half juni tot half juli 's middags, van half juli tot half september de hele dag geopend; op dinsdag gesloten. Gedurende de rest van het jaar alleen op zon- en feestdagen geopend. In het museum is een verzameling antieke en moderne producten van de kristalfabrieken tentoongesteld, waar de stad al sinds 1764 beroemd om is.
De kerk
is een uiterst modem betonnen bouwwerk, met een merkwaardige, driehoekige toren.
Overdekt zwembad. Tennis, roeien, kanovaren en vissen in de Meurthe. Bioscoop.
Bijzondere evenement: Fête du Paté Lorrain op de eerste zondag van september.

Office de Tourisme:

Place du Général Leclerc , tél. 03.83.75.13.37, télécopie : 03.83.75.36.76, - Ouvert tous les jours de l'année, sauf dimanche hors saison  --  Ville fleurie 3 fleurs.
Email : tourisme@ville-baccarat.fr  / Internet :http://www.ville-baccarat.fr/

Luneville, Chateau en tuinen (Les Bosquets)Lunéville, Meurthe-et-Moselle; 230 m  
In 1702 verplaatste Leopold, hertog van Lotharingen, zijn hof van Nancy naar het oude, uit de Gallo-Romeinse tijd stammende stadje Lunéville. Als groot bewonderaar van de Zonne­koning Lodewijk XIV, liet hij zich in vier jaar tijds een paleis bouwen, dat, hoewel van bescheidener afmetingen, sterk op dat van Versailles geleek.
Het zelfde kan gezegd worden
van het in het begin van de 18e eeuw aangelegde prachtige park in Franse stijl, Les Bosquets genaamd, met zijn bassins en 'tapis vert' .
De laatste hertog, Stanislas,
bracht nog verscheidene uitbreidingen en verfraaiingen aan. Hij hield een schitterende hofhouding met een kring van geleerden en kunstenaars op allerlei gebied en gaf feesten, die voor die van Versailles weinig of niet onderdeden. Het luxueuze hofleven bleef niet zonder invloed op de welvaart van het kleine plaatsje, dat snel uitgroeide tot een stad met brede en ruime lanen en straten, waaraan nog tal van
Rijke huizen uit die tijd staan,
o.a. op de hoek van de rue du Chäteau en de rue de Lorraine, op nr. 61 in laatstgenoemde straat en op nr. 4 in de rue Demangeot (verlengde van de rue du Chäteau), alle fraaie huizen uit de 18e eeuw.
Na de dood van Stanislas
geraakte het paleis in verval. Men maakte er uiteindelijk een kazerne van; het park werd gekapt en de bassins en de vijvers gooide men dicht om exercitieterrein te 'creëren'.
In 1946 zag men gelukkig de waarde weer in
van een dergelijk historisch monument en toog men aan het restaureren. Thans stralen paleis, bassins en park weer in volle luister, alleen het hofleven ontbreekt. Daarvoor is in de plaats gekomen
Een museum,
op de 1ste etage, met een collectie aardewerk uit Lunéville, een 18e eeuwse apotheek, collecties op het gebied van kunst, meubilair, archeologie en geschiedenis. Negen zalen zijn gewijd aan de historie van het plaatselijk cavaleriegarnizoen, gesloten op dinsdag. In juli t/m september worden in het kasteelpark klank- en lichtspelen gehouden.
Tegenover het kasteel bevindt zich nog een museum, het
Musée de la Moto et du Vélo.
In vier zalen kan men er 180 voertuigen bezichtigen op twee of drie wielen, met of zonder motor, daterend uit de tijd vóór 1939, gesloten van half december tot half januari. De rijkdom van voorbije tijden weerspiegelt zich nog in de
Eglise St. Jacques, 1730-1747,
aan het eind van de rue du Chäteau, een bijzonder fraaie kerk in barokstijl met opvallend rijk interieur, waaronder een merkwaardig orgel, houtsnijwerk en schilderijen van de 18e eeuwse meester Giradet. Behalve van al dit schoons kunt u ook van de natuur genieten in de drie uitgestrekte bossen (Forêt de Vitrimont, Forêt de Parroy en Forêt de Mondon) die Lunéville omgeven.
Sport en Ontspanning
Zwemmen (zwembad), vissen, paardrijden, fietsen. Bioscopen, theater.
Bijzondere evenementen
Klank- en lichtspelen in het park van het paleis, in juli en augustus elke avond met uitzondering van de maandagen en 13 en 14 juli; in september alleen op zaterdag en zondag.


Office de Tourisme
  du Lunevillois
Meurthe-et-Moselle (54) - Lorraine - Vosges  -  Aile Sud du Château, 54300 LUNÉVILLE  -  tél. 03.83.74.06.55  -  télécopie : 03.83.73.57.95  -  Courriel : ot.lunevillois@wanadoo.fr  -  Site internet : http://www.ot-lunevillois.com/   -  Villes et villages fleuris. Vraag brochure Lunėville en Carte touristique Meurthe & Moselle aan!

Toul     
Toul ligt in het departement  Meurthe-et-Moselle, aan de Moezel en het Marne-Rijnkanaal.
Deze oude vestingstad
met haar lange, bewogen geschiedenis werd in de twee wereldoorlogen zwaar getroffen. Toch is de vestingmuur, 17de eeuw, behouden, evenals enkele huizen uit de 16de en de 17 de eeuw, o.a. een renaissance gebouw met waterspuwers. Twee kerken, in de gotische stijl van de Champagne, zijn de belangrijkste gebouwen van de stad, die ook een verleden als bisschopszetel heeft.

De voormalige kathedraal Saint­ Etienne
werd in de 13de en de 14de eeuw gebouwd en moest na 1944 bijna volledig gerestaureerd worden. De 15de-eeuwse façade geflankeerd door twee achthoekige torens van 65 m hoogte, is een laatgotisch meesterwerk. In het interieur mooie vensters uit de 13de, 14de en 15de eeuwen twee zeer fraaie renaissancekapellen aan weerszijden van het eenvoudige schip. Er is een grote 14de-eeuwse kruisgang, bestaande uit drie vleugels met ruime boogopeningen.

De kerk Saint-Gengoult dateert uit de 13de tot de 15de eeuw.
Aan de westgevel een zeer fraai bewerkt 15de­eeuws portaal. Er is een kort schip zonder triforium; vensters uit de 13de eeuw in de koorkapellen. De kruisgang, met een mooi 16de-eeuws ster" gewelf, imponeert door de elegante flamboyante stijl en door de afwisseling en het raffinement van de versiering.
Office de Tourisme:
Parvis de la Cathédrale  -  B.P. 84  -  Tel: +33 (0)3.83.64.11.69 - Fax: +33 (0)3.83.63.24.37Bar-le-Duc     
Hoofdstad van het departement Meuse.
Door de 16de- en 17 de-eeuwse huizen in de Rue du Bourg, Rue des Ducs-de­Bar en op de Place Saint-Pierre, waarvan sommige met beelden zijn gedecoreerd, heeft de stad veel van haar oorspronkelijke karakter behouden. De in de benedenstad gelegen kerk Notre­Dame
is van oorsprong Romaans, maar is in de 18de eeuw herbouwd. In de kerk o.a. een Christusfiguur van de Lotharingse beeldhouwer Ligier Richier.
Het vroegere Collège Gilles-de-Trèves,
1574, heeft een voorplein, met aan twee zijden door pilasters gedragen galerijen.
De op het hoogste punt van de bovenstad gelegen kerk
Saint-Pierre
is een laat-15de-eeuws gotisch bouwwerk. In deze kerk bevindt zich het beroemde grafmonument van René de Chálon, een der hoofdwerken van beeldhouwer Ligier Richier. Het in 1545 vervaardigde beeld, dat Le Squelette wordt genoemd, stelt - naar de wens van de overledene - René de Chálon voor zoals hij er drie jaar na zijn dood zou hebben uitgezien.
In het oude kasteel bevindt zich het
Musée du Barrois,
met een interessante archeologische verzameling.

Office de Tourisme
 
Meuse (55) - Lorraine - Vosges  -  7rue Jeanne d'Arc, 55000 BAR-LE-DUC   -  tél. 03 29 79 11 13  -  télécopie : 03 29 79 21 95  -  Courriel : barleduc.tourisme@wanadoo.fr  -  Site internet : http://www.tourisme-barleduc.com   -  Villes et villages fleuris
* Vraag de 17 pag. tellende brochure Bar-le-Duc Renaissancestad en zijn valleien aan!

Montmédy      
Ligt in het departement Meuse.
Montmédy bestaat uit een boven- en een benedenstadje.
De Ville haute,
waar al in de middeleeuwen een burcht stond, is in de 17de eeuw door Vauban versterkt. Twee ophaalbruggen geven toegang tot de door muren omgeven citadel. Het ingenieuze verdedigingssysteem met bastions en onderaardse ruimten is zeer indrukwekkend.

Office de Tourisme:

Meuse (55) - Lorraine - Vosges  -  Citadelle de Montmédy B.P 38, 55600 MONTMEDY   -  tél. 03.29.80.15.90  -  télécopie : 03.29.80.06.35  -  Courriel : montmedy@wanadoo.fr

Stenay      
Ligt in het departement Meuse. Hier is het grootste biermuseum ter wereld,
Musée de la Bière.
DU-PAYS-DE-STENAY OFFICE DE TOURISME 
Meuse (55) - Lorraine - Vosges  -  5 place R.Poincaré, Capitainerie rue du port 55700  -  STENAY, 55700 STENAY   -  tél. 03.29.80.64.22  -  télécopie : 03.29.80.62.59  -  Courriel : otsistenay@wanadoo.fr  -  Site internet : http://www.stenay.com/  - Een niet te missen brochure is: Stenay Town Plan and Guide

Vaucouleurs       
Ligt in het departement Meuse.
Hier is het Musée Jeanne d'Arc.
In 1429 verliet Jeanne d'Arc deze kleine versterkte stad om van hieruit haar overwinningstochten te ondernemen.
Van de Porte de France,
waar de bewapende jonge vrouw doorheen trok, is een gewelf onder een vierkante toren bewaard gebleven. Enkele muren en torens getuigen nog van de 13de-eeuwse omwalling.
Van het Château de Baudricourt
zijn slechts ruïnes over. In 1929 werd de kasteelkapel boven de mooie 13de-eeuwse crypte gereconstrueerd; zij bevat het beeld Notre-Dame-des-Voûtes, waarvoor Jeanne neerknielde.
De beide zalen van een klein museum
zijn gewijd aan Jeanne d'Arc en Madame Du Barry, die afkomstig was uit Vaucouleurs. Bovendien is er een prachtige Christusfiguur uit de abdij van Septfonds tentoongesteld.
De parochiekerk,
18de eeuw, valt op door haar indrukwekkende façade, de beschilderde gewelven en de fraaie uit hout gesneden preekstoel en herenbanken.

Omgeving.
Cháteau de Gombervaux
, 5 km ten noorden van Vaucouleurs
Tussen de ruïnes van dit kasteel verheft zich een originele, met kantelen bekroonde donjonpoort (14de eeuw).
Office de Tourisme: 15 rue Jeanne d'Arc  -  Internet: www.otsi-vaucouleurs.com

Rombas      
Ligt in het departement Moselle.
Office de Tourisme: Place de l'Hôtel de Ville  -  Email : syndicat-initiative@rombas.com 

Sarrebourg      
Ligt in het departement Moselle. Industriestadje aan de Sarre
in het noordelijk deel van de Vo0­gezen. De Romeinen hadden hier hun Pont Savari, brug over de Sarre. Het oudste gebouw van de stad is de
Kapel van de Cordeliers,
13e eeuw. Aan de westzijde van de kapel bevindt zich een 12 x 7,50 m groot gebrandschilderd raam van Chagal, 'La Paix' genaamd. In afwachting van de grondige restauratie zijn het regionaal museum en het Syndicat d'lnitiative, die in dit gebouw waren gevestigd, overgebracht naar de avenue de France nr. 13.

Het museum herbergt
 

interessante Gallo-Romeinse en Merovingische collecties; de middeleeuwen zijn vertegenwoordigd door een aantal beelden, op dinsdag en sommige feestdagen gesloten.
Sport:
Zwemmen (zwembad), tennis, vissen, wandelen. Ruitersport in Niderviller (6,5 km). Watersport op de meertjes ten westen van Sarrebourg.
Ontspanning Bioscopen, discotheken.

Office de Tourisme:

Chapelle des Cordeliers - Place des Cordeliers - Email : tourismesarrebourg@wanadoo.fr :  - Internet: www.sarrebourg.org

Bitche     
Ligt in het departement Moselle. Het aan de rand van de noordelijke Vogezen
gelegen plaatsje, 243 m, heeft weinig bezienswaardigheden, maar wordt bezocht om de mooie omgeving met uitgestrekte dennenbossen, kasteelruïnes en meertjes. Op de 404 m hoge heuvel, aan de voet waarvan Bitche ligt, staat een vroeger belangrijk fort, de
17e eeuwse Citadelle de Vauban,
geopend van 1 april tot eind oktober. Bij het fort hoort een historisch museum. Het mooie uitzicht maakt een wandeling erheen zeker de moeite waard. 4 km ten westen van Bitche ligt het
Fort du Simserhof,
een onderdeel van de Maginot Linie, onder leiding van een gids te bezichtigen op woensdag om 9 uur en 14 uur; in juli en augustus gesloten.
Zwemmen (overdekt zwembad), kanovaren, roeien, vissen (o.a. forel en karper), waterfietsen, paardrijden, tennis en fietsen. Ontspanning Bioscoop.

Wandelingen
 

1 Per trein naar Lemberg (370 m), 8 km zuidwestwaarts, centrum van kristal- en glasindustrie. Op de 'Schlossberg' de resten van een oud kasteel. Terug, via de Fontaine St.-Hubert en Schlangenbach, 2 uur.
2 Via Wolfsgarten, Kreutzberg en Hohfirst naar Lemberg, 2 uur. Per trein terug.
3 Zuidwestwaarts via Schwangerbach naar Fontaine St.-Hubert. Terug via het Etang de Loetschersbach, totaal 3 uur.
4 Naar Bannstein via het Etang de Hasselfurt - Le Hochkopf (430 m)-Maison Forestière du Hochkopf-Le Dürrberg (420 m)-Rocher Lindel, 2½ uur. Per trein terug, 7 km.

Office de Tourisme:

Hôtel de Ville  -  B.P. 30047 -  Email : office-tour@ville-bitche.fr   |   mairie@ville-bitche.fr
Internet: www.ville-bitche.fr
Informatie
*  De brochure Moselle, Le Pays de Bitche, 37 pag. Eng. en Du. geeft veel informatie.
*  Verder zijn er de folders: Bitche en petit train touristique; Bitche, Citadelle Vivante; Ligne Maginot, ouvtage d'Infanterie de Rohrbach, Fort Casso; Musée du Sabot, klompenmakerij; Meisenthal, berceau du verre art nouveauSimserhof an invincible fortress on the Maginot Line, een dertig meter diep gelegen fort.
*  Heel goed voor het gebied is Le Pays de Bitche, Toeristenkaart met info in het Nl.. 

Thionville      
Thionville ligt in het departement  Moselle, aan de Moezel.
Als zovele steden in het eeuwenlang fel omstreden Lotharingen, is ook Thionville, hoogt 155 m, vroeger een belangrijke vestingplaats geweest. 'Theodonis Villa' heette het eerste kasteel dat hier in de tijd der Merovingers gebouwd werd en waar later Karel de Grote vaak vertoefde. Verschillende malen in zijn historie werd Thionville gedwongen weer een andere heer te dienen, tot het 'in 1659 bij Frankrijk kwam. Aan de befaamde vestingbouwer Vauban werd toen de hernieuwde versterking van de stad toevertrouwd.
Met succes doorstond Thionville belegeringen
in 1792 en 1814, maar in 1871 moest het zwichten voor de Duitse overmacht en tot 1914 bleef de stad, onder de naam Diedenhofen, in vijandelijke handen. Van alle fortificaties is op het ogenblik weinig meer over: twee brokkelige bastions aan de Moezel, ingebed in het vredige groen van een park.

Vandaag de dag is Thionville
 

een snel groeiende industriestad over een lengte van ruim 2 km langs de Moezel gelegen, die hier een breedte van niet minder dan 125 m bereikt. Nu deze rivier van hier tot aan zijn monding in de Rijn in Duitsland door talloze stuwen voor de grote scheepvaart geschikt is gemaakt, openen zich voor de metaalnijverheid van Thionville en omstreken nog wijdere perspectieven.
Er bestaan bovendien grootse plannen
voor een verdere kanalisatie of regulering van de Moezel verder zuidwaarts, en daarop aansluitend een kanalisatie van de Saóne (Rhóne) die door het Canal de l'Est met de Moezel in verbinding staat. Men spreekt in dit verband al over een 'Europese scheepvaartas Rotterdam-Marseille'.

Toeristisch gezien is Thionville
 

van weinig of geen betekenis. Noch de omgeving noch de stad zelf noden tot een langer verblijf. Tot de bezienswaardigheden kan men met enige goede wil rekenen: de beide bovengenoemde bastions;
de Tour aux Puces,
Vlooientoren; want volgens de legende verbeidde hier een schone jonkvrouw de terugkomst van een door haar beminde ridder die ter kruistocht was gegaan, maar die zo lang op zich liet wachten dat zij onderwijl totaal verkommerde en door vlooien opgegeten werd, in werkelijkheid een restant van het feodaal kasteel van de graven van Luxemburg; daarachter de aardige

'Cour du Chäteau',
 

de vroegere kasteel binnenhof, met aangrenzend een gotisch patriciërshuis en de oude poort; en het stadhuis, gevestigd in het 17e eeuwse Clarissenklooster.
In de Tour aux Puces
is een museum gevestigd, dat een overzicht geeft van de plaatselijke geschiedenis (in juni en augustus elke dag geopend behalve maandag; in september alleen 's middags geopend; in mei en juni alleen op donderdag, zaterdag en zondag).

Het middelpunt van de stad is de
 

place du Marché,
omringd door huizen met arcaden (op de hoek het belfort, een reconstructie uit 1699, eens deel uitmakend van het oude stadhuis). Op de naburige place Claude-Arnould is een 'Autel de la Patrie' uit de tijd van de Franse Revolutie heropgericht, bekroond door een obelisk.
In het voorstadje Manon
kunt u in het weekend onder leiding van een gids het geheel gerestaureerde Chateau de la Grange (17e-18e eeuw) bezoeken.
Boottochtjes zijn te maken naar Rémich, Trier, bezoek aan de haven van Thionville-Illange. Zwembad, Vissen. Roeien. Paardrijden. Tennis. Bioscopen. Theater. Discotheek.

Office de Tourisme:
 

6 rue du Vieux Collège  -  Email : tourisme@thionville.net  -   Internet: http://www.thionville.net
Informatie

* Thionville, Plan Eng. met stratenindex
* Thionville, Performance and charme Eng. is ook een aardig foldertje.
* Pays des Trois Frontières geeft  informatie over het gebied om de stad.

Contrexeville      
Ligt in het departement Vosges. Druk bezocht bronnenbadplaatsje
gelegen, 337 m, in het dal van de Vair aan de voet van de Monts Faucilles. De bronnen werden reeds geëxploiteerd door de Romeinen, die het plaatsje zijn naam Contra Aquas Villa gaven.
Onder Lodewijk XVI
begon het meer bekendheid te krijgen, maar toch kreeg het pas tijdens de regering van Napoleon III zijn huidig aanzien. De gebouwen van het Etablissement Thermal liggen in een groot park met prachtig geboomte. Aan de ingang van het park begint de

Colonnade des Sources, een wandelgalerij
 

die zich uitstrekt over een lengte van 250 m. De zuilen van de galerij zijn versierd met mozaïeken. Aan het eind ervan staat het koepelvormig gebouw, dat de
bron du Pavillon
herbergt en in dezelfde stijl als de galerij is versierd met mozaïeken. In het park kunt u lange wandelingen maken met prachtige gezichten in het dal van de Vair.

Links van het park ligt het Casino,
 

een groot gebouw met o.a. speelzalen, een dans- en leeszaal en een prachtige toneelzaal. Aan de Esplanade staat de gerestaureerde parochiekerk, 1779, met romaanse toren.
Twee kilometer ten noorden van Contrexéville, schilderachtig gelegen in een bos, bevindt zich het Lac de La Folie, waar u allerlei watersporten kunt beoefenen.
Office de Tourisme:
Vosges (88) - Lorraine - Vosges -  116 rue du Shah de Perse - BP 42, 88140   CONTREXEVILLE  -  tél. 03.29.08.08.68  -  télécopie : 03.29.08.25.40  -  Courriel : contrex.tourisme@wanadoo.fr  -   info@contrex-minceur.com  -  Site  www.contrex-minceur.com 
Municipal Camping:  Le Tir aux Pigeons, open van maart tot oktober.
Informatie  *  De volgend folders ontvingen we: EXPERT, the accommodation; mooi is Ex hilarating Holidays; Contrexeville, Capitale de la Minceur en Guide Pratique.

Neufchateau      
Ligt in het departement Vosges. Neufchäteau, 298 m,
ligt aan de voet en op de helling van een heuvel tussen de vriendelijke dalen van de Maas en de Mouzon. De beboste dalen van deze rivieren hebben, ondanks het feit dat Neufchäteau een belangrijk knooppunt is van wegen en dat het stadje een belangrijke industrie ontwikkeld heeft, niets van hun lieflijkheid verloren. Toch wordt het voornamelijk aangedaan als doorreisstation.
In de middeleeuwen werd het stadje
 

voorzien van muren en een kasteel, die later weer op last van Richelieu werden verwoest. Talrijke oude huizen verfraaien nog het aanzien van de stad. Het mooiste hiervan is het gemeentehuis, een renaissancegebouw uit de 16e eeuw met in het interieur een mooie trap. Andere bezienswaardigheden zijn de twee kerken, de St.-Nicolas en de St.-Christophe, beide uit de 12e tot de 15e eeuw. Jaarmarkt, medio augustus.

Office de Tourisme:

3, Parking des Grandes Ecuries  -  88300 Neuchâteau  -  Tél : 03.29.94.10.95  -  Fax : 03.29.94.10.89  -  contact@neufchateau-tourisme.com  -  http://www.neufchateau-tourisme.com/

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken! 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets