DE WIJNROUTE. Vanaf Vertou dichtbij Nantes, tot Champigny dichtbij Saumur, mag u ze proeven in alle kleuren en smaken. De grote wijnen van de Anjou en de Loire zijn altijd een feest van onvergetelijke geuren en vrijgevige gebieden. Naar overzicht Atlantische Loirestreek; naar overzicht regio Pays-de-la-Loire; Naar stedenlijst Frankrijk

WIJNGAARDEN   

    

In het land van Koning Muscadet...
Begin uw toeristische wijnrondrit via het gebied rondom Nantes: een van de grootste Franse witte wijnproducerende streken. Hier is de onbetwiste ster sinds de 16de eeuw de muscadet, geboren uit een unieke druivensoort: Melon de Bourgogne. Fruitig en tegelijkertijd stevig, de meest bekende wijn van de vier soorten is de fameuze Sèvre et Maine 'sur lie'. Vroeger hield de wijnboer
altijd een vat achter voor zichzelf. Voor familiefeesten in het komende jaar. Hij bewaarde de wijn in een fust. Op heel natuurlijke wijze verrijkte de wijn zich met aroma's en ontwikkelde een gisting in de mond die men 'parelend' noemde. Inmiddels is deze methode een hooggewaardeerde wijnbereiding .

Plezier van proeverijen
combineert prima met genieten van het landschap. De charme van de pittoreske oevers in de Sèvre Nantaise is groot. Het Italiaanse sfeertje van Clisson vergeet u niet gauw. De rivieren Sanguèze en Loire verdubbelen de verleiding.. .

Coteaux d'Ancenis en Gros Plant
In het decor van de Loire-Iandschappen nadert u het wijngebied Coteaux d'Ancenis. Hier is de druif Gamay noir met wit sap, heer en meester. Levendig en licht, verwend met een zacht jodiumaroma, combineert de Gros Plant uitstekend met zeevruchten...

In de Vendée, fruitige zomerwijnen

Fiefs de Brem komen uit het gebied ten noorden van Les Sables­d'Olonne. Ze genieten van het zachte klimaat aan de Atlantische kust. Licht en fruitig met zachte aroma's van appel geldt voor de witte wijnen. De rode zijn soms krachtig.
Fiefs de Mareuil
beslaan het grootste deel van de productie in de Vendée. Pinot noir, Gamay, Cabernet Franc en Négrette, meer vertrouwde en oorspronkelijke druiven zijn de gebruikte druivensoorten die zorgen voor lekker wegdrinkende wijnen met een bouquet van fruit, dikwijls een opmerkelijk aroma van cassis.
Bekender zijn de Fiefs de Pissotte
en de Vix! Goed voor wijnen die van natuur weelderig zijn, met zachte en bloemige aroma's. Gemaakt van dezelfde druivensoorten als in de andere gebieden, dienen ook extra soorten zoals de Sauvignon-druif (Vix) en de Melon (Pissotte).

Informatie

Conse Interprofessionnel des Vins de Nantes
(La Haye-Fouassière) Tel: 00 33 240 36 90 10 www.muscadet.org
Maison des Vins d'Ancenis - Tel: 00 33 240 96 14 92 
Le Caveau des Vignerons (Clisson) Tel: 0033240540295
Maison du Muscadet (Vallet) Tel: 00 33 240 36 25 95
Musée du Vignoble Nantais (Le Pallet) Tel: 00 33 240 80 90 13 


Anjou en wijngebied van Saumur: brouwsels van goed allooi   

Blijf de Loire stroomopwaarts volgen. Ga op weg voor een kennismaking met de wijnen van Anjou en Saumur. U nadert het meest uitgestrekte wijngebied van de Vallei van de Loire met 20000 hectaren wijngaarden die profiteren van een ideaal gematigd klimaat. Dit patchwork van gebieden brengt een heel grote verscheidenheid van wijnen voort: wit, rood, rosé, bruisend, droog, halfdroog ..
In totaal meer dan 28 appellations
waaronder heel uitzonderlijke producties: Layon bovenop de hellingen, Savennières op de oevers van de Loire en rode Anjou richting het zuiden van het departement. Niet te vergeten zijn de fameuze appellations van de streek rondom Saumur, ontstaan uit een van de oudste wijngebieden van Frankrijk.

Layon en Aubance, nectar in overvloed

Tijd om koers te zetten naar de Layon en de Aubance! Waar men "de goddelijke nectar distilleert die de Anjou zo beroemd maakt", als men de uitspraak van Joachim du Bellay mag geloven. Hier maakt men de fijnste crus met de 'nobele rotting' van de druif.
Dit proces zorgt voor een zoet fruitig concentraat
dat aan de basis ligt van de meest overheerlijke wijnen. In de mond proeft u aroma's van honing, acacia, kweepeer en gekonfijt fruit... Drink ook de likeurwijnen Coteaux du Layon en de volle Bonnezeaux.
Vergeet de sublieme Quarts de Chaume niet,
met een regenboog kleurige robe, prins onder de dikke wijnen en bij uitstek een bewaarwijn. De druiven die de wijn Coteaux de l'Aubance voortbrengen, groeien langs de gelijknamige rivier. Dit wijngebied produceert eveneens zachte en soepele wijnen met een bouquet van bloemen, gedroogde abrikozen en vanille.

Savennières om u te behagen
Stroomopwaarts richting Angers, op de rechteroever van de Loire, brengt Savennières twee appellations voort die heel gewild zijn onder kenners: Coulée de Serrant en Roche aux Moines, levendige witte wijnen, uitgesproken fruitig.

In Saumur is wijn cultuur...

Weet u dat? Wijnstokken op tufsteengrond profiteren van vergelijkbare groeiomstandigheden als in de champagnestreek. Bovendien hebben die wijnen de natuurlijke neiging om te bruisen. Al vanaf de 19de eeuw hadden wijnboeren het idee om - naast de eerste gisting in het vat - een tweede gisting in de fles te laten plaatsvinden.
Inmiddels is het wijngebied van Saumur
een van de grootse productiecentra van chique bubbeldrank in Frankrijk, dankzij de Crémant de Loire en de Saumur Brut. Meer dan 15 miljoen flessen vinden jaarlijks hun weg naar alle hoeken van de wereld. Vooral wijnhuizen als Bouvet-Ladubay
en Ackerman openen voor u de deuren van hun wijnkelders. Doen! U wordt getrakteerd op een verbazingwekkend en leerzaam bezoek te midden van hun troglodietengalerijen.

Coteaux du Loir en Jasnières minder bekend, maar verrukkelijk!

De wijnen van de Loir blijven heel discreet, maar ze verdienen een veel grotere bekendheid!
Ruillé-sur-Loir en Lhomme maken de Jasnières, een fameuze witte wijn. In La Chartre-sur-le-Loir, Marçon of Chahaignes maakt u kennis met de Coteaux du Loir. Ze zijn buitengewoon fruitig en aromatisch, gerijpt in kelders uitgegraven in tufsteen. Tot uw plezier verenigen ze rijkdom en lange afdronk. Ook de rode wijnen wekken zeker enthousiasme op.
Informatie
Interloire - Bureau des Vins d' Anjou el de Saumur (Angers) - Tel: 00 33 241 87 62 57 www.vinsvaldeloire.fr

Twee wijnhuizen:
In Angers
Tel:0033241888113 - In Saumur - Tel: 00 33 241 38 45 83
Musée de la Vigne el du Vin d'Anjou (St -Lambert -du-Lattay)
Tel: 00 33 241 78 42 75 

Auberges de village die de streek opfleuren...... en de beste keukens van de Atlantische Loirestreek!

De traditionele hotellerie van vroeger, een keuken met seizoensproducten als inspiratie, knusse bedden... 'Auberges de village' van de Atlantische Loirestreek en Bretagne zijn gehuisvest in een voormalig postrelais of een oud dorpshotelletje dat werd gerestaureerd... Alle auberges beschikken over drie tot tien kamers.
Voor culinaire verwennerij
kiest u de beste keukens met het kwaliteitskeurmerk 'Cuisineries Gounnandes' of 'Restaurateurs de France'. Niet minder dan 57 restaurants dragen een van beide labels. Ze voldoen aan de volgende criteria: goede kwaliteitsproducten, gastvrije ontvangst, typische streekgerechten op het menu.
Vind hun gegevens op www.Atlantischeloirestreek.com  In de rubriek 'Genieten van...'

Zout van GuerandeZOET EN HARTIG    
Naast alles wat de streek aan bezienswaardigheden en activiteiten te bieden heeft, komt ook de innerlijke mens ruimschoots aan zijn trekken.
Voor zoetekauwen

* Producten van La Fraiseraie, in Pornic: sorbets, confituren, siropen, geleien en gomachtige snoepjes, alles 100 % natuurlijk.
* Niniches van La Baule en Le Pouliguen: halfzachte lollies in veel smaken.
* Brioche: specialiteit uit de Vendée, zoet en geurig.
* Quernons d'ardoise angevins: chocolaatjes met noga, blauwgrijzig van kleur net als leisteen.
* Berlingots en Rigolettes nantaises: met fruitpulp gevulde snoepjes.
* Koekjes van LU: waaronder de beroemde Petit-Beurre.
* BN-koeken uit Nantes: gevulde koekjes.
* Petit Sablé uit Sablé-sur-Sarthe: dat alles bereid is met verse roomboter heeft bijgedragen tot de toekenning van het label 'specialiteit van Frans erfgoed'.
* Galettes St-Michel uit St-Michel­Chef-Chef en Batz-sur-Mer: wafeltjes.

Voor liefhebbers van zoutig of hartig

* "Mosselen 'de bouchot': op traditionele wijze gekweekte mosselen op houten palen in de Baai van l'Aiguillon.
* Oesters 'Vendée Atlantique': kwaliteitsmerk.
* Ansjovis en sardienen: komen vooral in Saint-Gilles-Croix-de-Vie en La Turballe aan wal.
* Zout en fleur de sel (allerfijnste zout): uit de zoutpannen van Guérande en Noirmoutier.
* Bonnottes: bekende primeuraardappelen van Noirmoutier...
* Rillettes van de Sarthe: soort paté bereid met varkens- of ganzen vlees.
* Fouaces (of fouées): fameuze broodjes gebakken in een houtoven en gegarneerd met rillettes, geitenkaas of mogettes (malse witte bonen)...
* Champignons de Paris: worden al meer dan een eeuw gekweekt in de tufstenen kelders van de streek rondom Saumur.
* Beurre blanc: saus van witte wijn, azijn, boter en sjalotjes, heerlijk bij riviervis.

Alcoholische dranken en likeuren

* Cider van de Mayenne
* Nantillais: een siroop op basis van gember, sinaasappelschillen, citroen, om te mengen met muscadet of spuitwater.
* Kamok: likeur met een koffiemelange als basis. . Menthe Pastille Giffard: likeur op basis van pepermunt.
* Fruitlikeuren van Combier in Saumur: net als Guignolet uit de Anjou.
* Cointreau sinds 1849 gedistilleerd in St­ Barthélémy-d'Anjou: beroemde likeur met extracten van bittere sinaasappels. 

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 11.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Via Hotels/Appartementen/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 192 landen.