ATLANTISCHE LOIRESTREEK, hoofdstad is Nantes. Het gebied ligt in het Armorikaans Gebergte, aan de benedenloop en de monding  van de Loire die in de Atlantische Oceaan uitkomt. Belangrijkste steden zijn Nantes en Saint-Nazaire. naar overzicht regio Pays-de-la-Loire. Naar stedenlijst Frankrijk.  Maak uw keuze

Van La Baule tot Pornic Er op uit aan de Côte de Jade Voor thalasso, alles wat u nodig hebt!
Op de fiets langs de kust Noirmoutier en Yeu Het eiland Yeu
Oversteek naar het eiland Yeu Van Montsoreau naar Saint-Nazaire De Loire per boot
Typisch als de troglo's Steden en geschiedenis Mayenne, Sarthe en Erdre
Huur eens een boot Natuurparken Sporten in de buitenlucht
De wijnroute Zoet en hartig, smakelijk  

Kaart van de Atlantische LoirestreekDepartement Loire Atlantique     
Discover holidaying in the Loire-Atlantique region: its countryside, walks, hikes, beaches, river sports and seaside watersports.Savour its fine cooking and accommodation.Come and enjoy yourself, try out our recommended places to stay and visit.Journalists and professionals, see our products and press releases.

Comité Départemental du Tourisme
2, allée Baco  -  BP 20502  -  44005   NANTES Cedex  -  Tel: 33 (0) 2 51 72 95 30   -  Fax: 33 (0) 2 40 20 44 54  -  Internet: http://www.cdt44.com     -  E-mail: info@cdt44.com 

    


Van La Baule tot Pornic   

Verliefd worden op de Côte d'Amour
Eerste stop: het mooiste strand van Europa en de Côte d'Amour...
Opvallend is het prachtige goudblonde strand afgezoomd met een gezellige boulevard. Als toegift: de zee die bij hoogwater verandert in één groot watersportbassin.
Niet missen in Le Pouliguen:
het unieke uitzicht op de baai vanaf de Pointe de Penchàteau. Chic, we komen aan in La Baule! Geniet van luxe boetieks en flanerende beroemdheden, gezellige restaurants en een aaneenschakeling van altijd bruisende brasseries, cafés en terrassen... Dan naderen we Pornichet, zeer ondernemend Station Kid, waar ouders en kinderen meer dan welkom zijn!
Daarna houden we halte in Piriac-sur-Mer,
authentiek en vredig vissersdorp, beschermd door de majestueuze Pointe du Castelli. Al snel zijn we in La Turballe, waar de havenactiviteit uitbundig is: belangrijke plek van de Franse visvangst, koninkrijk van sardien en ansjovis. Dan volgt Le Croisic, sfeervolle badplaats en levendige vissershaven! Een prettige pauze houden we in Batz-sur­Mer. Dorp tussen zoutpannen en oceaan, afgezoomd met natuurlijke kust. Aan sfeer ontbreekt het hier niet.
De charme:
aan magische plekken als de zoutpannen van Guérande geen gebrek. Sinds de IJzertijd dankt het schiereiland zijn fortuin aan de aarde en zee. Hier wordt overheerlijke fleur de sel geoogst. Een wereld op zich, bij uitstek geschikt om te voet of op de fiets te verkennen. Een avontuur voor klein en groot, net als de middeleeuwse stad Guérande. Heerlijk flaneren doet u tussen de versterkte gebouwen en vestingen van deze Stad van Kunst en Historie. Alles is zo goed bewaard gebleven! Veel te bewonderen: karakteristieke huizen, de poort Saint-Michel, de kerk Saint-Aubin...
Houdt u van rondkijken op een levendige locatie?
Ga dan naar de haven van Saint-Nazaire, waar passagiersboten altijd klaarliggen om uit te varen. Bezienswaardigheden: Escal'Atlantic om in te schepen voor een nostalgische overzeese cruise. Ook de Espadon, enige onderzeeër die in Frankrijk te bezoeken is, en de werven van Atlantique en Airbus zijn interessante doelen voor mooie belevenissen. Na een bezoek is het tijd voor ontspanning op een van de 20 stranden die deze veelzijdige stad telt.


Er op uit in de gezonde buitenlucht aan de Côte de Jade  

Strandplezier en watersporten: staan ook in St-Brévin­les-Pins op het menu. Immense zandvlakten vormen het perfecte speel- en sportterrein voor liefhebbers van zeilen, kitesurfen, strandzeilen en speed sail! Bent u meer het type voor 'natuur en rust'?
Dan houdt u zeker van het bos van La Pierre Attelée.
Dennen, groene eiken en mimosa vrolijken het aangrenzende strand op van La Roussellerie. Dit enige duinenbos van het departement de Loire Atlantique is beschermd door het Conservatoire du Littoral.
De kust van de Atlantische Loirestreek is heel veelzijdig.
Pornic is daarvan een perfecte illustratie! Dit kleine vissershaventje dat hoog op een rots ligt, is zeer geliefd. Extra aantrekkingspunten zijn talrijk. Stranden en baaitjes, kustwandelpad, kades en boten, leuke straatjes door trappen onderbroken, overdekte markt... Een badplaats die overdag en 's avonds bruist van animatie en activiteiten! Hier bent u aan de Côte de Jade, zo genoemd naar de mooie kleur van de zee.

Voor thalasso, alles wat u nodig hebt!   

In totaal liggen niet minder dan 6 thalassocentra

verspreid langs de kust van de Atlantische Loirestreek... Uw enige zorg is de keus om te genieten van een verwennende wellness-kuur die tegelijkertijd opwekkend is! Bubbelbaden, jetdouches, algenpakkingen,... U bent zeker van de beste thalassotherapie en de meest gesofistikeerde massages. Niet te vergeten is de opwekkende en gezonde zeelucht aan de Atlantische kust. In La Baule, Pornichet, Pornic, Saint-Jean­de-Monts en Les Sables-d'Olonne...
Meer weten: www.Atlantischeloirestreek.com  rubriek 'Genieten van...'


Op de fiets langs de kust   

Vélocéan verbindt de badplaatsen van de Loire-Atlantique met elkaar.
Al geopend: Piriac-sur-Mer/Guérande/La Baule, Pornichet/St-Nazaire, St-Miehel-Chef-/Pornic/Les Moutiers-en-Retz.
In de Vendée, 100 km kustfietspaden
tussen Noirmoutier en Les Sables-d'Olonne. En meer dan 110 km tussen zee, moeras, duinen en dennenbossen. Tel daarbij op: 15 km tussen Longeville-sur-Mer en I'Aiguilion-sur-Mer. 80 km tussen L'Aiguilion en Maillezais om vanaf de kust het moerasgebied Marais Poitevin op de pedalen te bezoeken.
Gedetailleerde Informatie over de fietsroutes op www.AtlantischeLoirestreek.com  rubriek 'Themareizen'

Noirmoutier: Bois de la ChaizeNoirmoutier en Yeu    

Passage du Cois, zonovergoten stranden en mimosa
Noirmoutier is een groot schiereiland dat zich in de oceaan uitstrekt. Maar liefst 50 zonovergoten stranden telt zijn kust, met soms rotsen, soms zand.
Krijgt de bijnaam 'de mooie Hollandse'
omdat tweederde onder het zeeniveau ligt. Sinds 1971 is het verbonden met het vasteland via een gratis brug. Maar ook sinds de 17de eeuw met de Passage du Gois. Noirmoutier is via deze weg van 4 km lang met de auto bij laagwater te bereiken. De Gois staat goedbekend bij 'voetjevissers' , talrijke mensen die schelpdieren zoeken wanneer de zee teruggetrokken is. Zeker voor buitenlanders een mooi zicht!

Tijdens uw verkenningen,
te voet, te paard en zeker op de fiets, heeft de diversiteit van het eiland voortdurend nieuwe verrassingen in petto. De omgeving is vervuld van polders en molens, mimosa en bosschages, kreekjes, haventjes en mooie oude boten... Noirmoutier telt meerdere oesterparken. De zoutwinning kent sinds enkele jaren een heropleving. De jonge generatie wil graag de geheimen van haar vakmanschap prijsgeven. Zoveel magische plekken om te ontdekken! Eén ding is zeker: Noirmoutier heeft veel cachet.


Yeu, de kustweg leidt langs rots- en zandbaaitjesHet eiland Yeu,  apart en tegelijkertijd gastvrij   

Na de vele charmes van Noirmoutier te hebben geproefd, zetten we koers naar het eiland Yeu! Twee verschillende kustgedeelten vullen elkaar aan op dit granieten eiland van ongeveer 10 bij 10 km. Een rotsdeel met geaccidenteerd karakter in het zuidwesten doet denken aan de Bretonse eilanden. De duinenrij aan de noordoostkant zorgt voor veilige mooie zandstranden, ideaal voor gezinnen.
Laat de auto op het vasteland, uw das in de kast,
trek een windjack aan, goede schoenen, huur een fiets en volg de paden... Geniet van het gratis spektakel van trekvogels, zeldzame bloemen, megalieten en indrukwekkende rotsen. Neem een kijkje bij het Oude Kasteel uit de 14de eeuwen ongewone haventjes, vissersdorpen met witte huisjes en kleurrijke luiken. .
Natuurlijk bestaat de gastronomie van het eiland overwegend uit vis:
rillettes en patés van tonijn, gerookte tonijn... Proef eens de 'mins-mins', heerlijke snoepjes met pruimen of karamel. Als toetje kiest u voor een andere specialiteit: 'Betchets', droog gebak, of dé eilandtaart, met pruimen. U hebt het goed begrepen, het verst gelegen Atlantische eiland ontvangt zijn bezoekers met open armen.
Oversteek naar het eiland Yeu   

Per boot (45 min. à 1 uur per traject)
Reken op minimum 28 € (indicatief) per volwassene, heen en terug op dezelfde dag.
Afhankelijk van het seizoen, vertrek mogelijk vanaf Fromentine, Les Sables-d'Olonne en St-Gilles-Croix­de-Vie.
Compagnie Veu-Continent (het hele jaar)
Tel: 00 33 825 85 30 00 - www.compagnie-yeu-continent.fr
V.I.I..V. (het hele jaar)
Tel: 00 33 251 39 00 00 - www.ile-yeu.com
Compagnie Vendeenne (van april tot eind september)
Tel: 00 33 251 685241 - www.compagnievendeenne.com
Compagnie N.G.V. 'Le Sabia' (van april tot september)
Tel: 00 33 251 235488 
Per helikopter (10 min. per traject) OVA helikopters
Tel: 00 33 251 5922 22 
Per vliegtuig (30 min. vliegen) Dagelijkse vluchten vanaf het vliegveld Nantes-Atlantique Atlantic Air Lift - Tel: 00 33 240 84 82 41 

Van Montsoreau naar Saint-Nazaire   

Voor reizigers die houden van uitzonderlijke historische getuigenissen laat de Loire zijn meest bijzondere en vrijgevige kant zien. Het is niet verwonderlijk dat de gebieden tussen Suliy-sur-Loire in de Loiret en Chalonnes­sur-Loire in de Anjou op UNESCO's werelderfgoedlijst zijn vermeld. De grootste bezienswaardigheid van Frankrijk die deze titel heeft verdiend.. .

Met name Saumur heeft altijd zijn sfeer behouden,

zijn historische centrum zal u zeker bevalien. Montsoreau is trots op een van de eerste versterkte forten van de Loire dat later tot elegant buitenhuis is verbouwd... Overal waar u komt, beloven deze getuigen van het verleden u een fantastische reis door de tijd. Deze en nog andere zijn bewaard gebleven en met de grootste zorg omringd.

Nieuwsgierig naar meer?
Stuur dan richting steden en dorpen die langs de rivier liggen. .. Bovenop een helling of delicaat dichtbij de oever? Mooie voorbeelden zijn onder meer St-Florent-le-Vieil, Le Thoureil, Montjean­sur-Loire. De legendarische 'douceur en art de vivre' is hier voelbaar... Verwend met sterke architecturale sporen hebben de plaatsen hun pracht en charme vooral te danken aan tufsteen. De witte steen die huizen en gebouwen een vorstelijke elegantie geeft.

Ook de koninklijke rivier bezit trotse allure.

De Loire voert voor u een betoverend spektakel op. U valt van de ene verbazing in de andere. De stroom biedt afwisselende tegenstellingen. Soms is het water snelstromend en indrukwekkend, dan weer stil en intiem... Op de rechteroever liggen uitgestrekte vruchtbare weilanden.
En op de linkeroever verschijnen heuvels
bedekt met de mooiste gebouwen en wijngaarden. Uitzonderlijk voor het klimaat zijn ongerepte dieren- en plantensoorten die hier hun beloofde land hebben gevonden. Dichtbij zandbanken en eilanden in de Loire.
Aanleggen bij een eiland in de Loire
lijkt een beetje op een bijna onbekende wereld ontdekken. Tegelijkertijd een opwindende en vreemde belevenis. Île de la Liberté, île Batailleuse of île au Dame... Het zijn er ongeveer zestig in de Atlantische Loirestreek. Deze eilanden zijn alle even opmerkelijk als verschillend. Ze bepalen de identiteit van de stroom voordat hij zich in de oceaan stort.
Al in Nantes is de beweging van de getijden zichtbaar.
50 km voor de Atlantische Oceaan voelt u de nabijheid van de kust. Invloeden van de rivier en de zee versmelten hier harmonieus: havens van Nantes en van Paimboeuf, hutjes van vissers, rietvelden...
De rivier en zijn vallei,

van het kasteel in Saumur tot zijn monding, zorgen voor mooie andere uitzichtpunten die de grootsheid van de Loire vieren. Geniet hiervan bij Champtoceaux, de Toren van Oudon, Les Folies Siffait in Le Cellier... Een mooie afsluiter van uw rondreis vormt een laatste blik op de Loire vanaf de hoogte op de brug van Saint-Nazaire. Vergeet niet u even om te draaien!


De Loire per boot: uw mooiste vakantiesouvenirs   

Varen op de Loire heeft andere magische momenten voor u in petto en nooit eerder vertoonde zichten op het omliggende landschap. U hebt keus uit diverse boten! Met de kano of kajak komt u het meest dichtbij de natuur en zijn ontelbare rijkdommen...
Als u kiest voor een van de 10 rondvaartboten
met of zonder restaurant zijn de landschappen net zo mooi! Ze toeren tussen Montsoreau en de monding. Extra leuk is het feit dat veel kapiteins voormalige vissers of schippers van de Loire zijn. Uiteraard weten zij alles over de stroom en zijn erfgoed. Ze vertellen op een leuke manier historische feiten en smeuïge anekdotes.


Typisch als de troglo's  

In een groot deel van de streek heeft de ontginning van het tufsteen op een wonderlijke manier gezorgd voor het ontstaan van een nieuwe habitat. In de vlakte liggen troglodietenwoningen rondom ondergrondse uitgegraven binnenplaatsen. Soms voormalige steengroeven.
De mooiste voorbeelden komt u tegen
in het gebied van Doué-Ia-Fontaine en Louresse-Rochemenier. De troglo's in de heuvels verschijnen in de abrupt hellende oevers van de Loire, tussen Saumur en Montsoreau. Vanaf de weg ziet u ze al! Bijzonder is dat deze gekke woonvorm zich aanpast aan de omstandigheden. Stuk voor stuk zijn ze nu omgetoverd in wijnkelders, champignonkwekerijen, restaurants, (vakantie)accommodatie.. .

Steden en geschiedenis  

Leuk verloren lopen in de straten en steegjes van Nantes, Angers en Le Mans
Nantes
is met de moderne tijd meegegaan. Het gaat Nantes voor de wind! Tijdens uw bezoek maakt E u kennis met zijn prestigieuze zeevaartverlede, én riviergeschiedenis. Ga eropuit en bewonder de rederwoningen uit de 18de eeuw, van het eiland Feydeau tot zijn haven.
Een beetje verder verheft de kathedraal zich
en het kasteel van de Hertogen van Bretagne. Tegelijkertijd residentieel paleis en verdedigingsfort. Door zijn imposante granieten torens en hoge hoekpaviljoens een indrukwekkende verschijning! Eenmaal binnen is de zachte renaissancesfeer alom aanwezig. Overdag en als de avond valt, is het heerlijk flaneren in de middeleeuwse wijken La Juiverie en Le Bouffay. Een gezellige menigte komt hier graag samen. Sfeervolle gebouwen, fijne gastronomie, beroemde wijngaarden. musea en festivals...

Angers heeft alles om te verleiden!
Ondervind het zelf en ga doelloos struinen door de oude binnenstad. Heerlijk. Net als genieten van het schitterende uitzicht op de Maine vanaf het kasteel. Dit imposante fort geflankeerd door 17 even indrukwekkende torens herbergt het bekende middeleeuwse wandtapijt van de Apocalyps, het grootste ter wereld (107 m lang en 4,5 m hoog)!

Le Mans, stad van de Plantagenêts,

hoeft niet onder te doen voor zijn illustere buren. Een opmerkelijk stedelijk juweel, getooid met vooral prachtige herenhuizen en beschermd door een Romeinse vesting uit de 3de eeuw, de best bewaarde van Europa... Uiteraard de onbetwiste hotspot van de autosport: Le Mans is in de hele wereld bekend voor zijn '24 Uren'. Een boeiend museum verhaalt alles over de meest glorieuze uren sinds het einde van de 19de eeuw.

Laval en Saumur: de onvergelijkbare uitstraling van tufsteen en graniet  

Welkom in Laval!

Wandelen is erg prettig in de straatjes van de oude stad en de tuin van La Perrine. Aantrekkelijk voor romantische zielen: deze stad van tufsteen en graniet laat zich makkelijk vanaf het water bezichtigen. Vertrek bij de Halte Fluviale, niet ver van de voormalige bootwasplaatsen. Het jaagpad volgen, belooft een ontmoeting met de romaanse basiliek Notre-Dame­d'Avesnières... Enthousiasme verzekerd wat uitgaan en shoppen betreft: aan gezellige cafés in de rue du Pont de Mayenne en verleidelijke boetieks geen gebrek!

Mooie verrassingen mag u ook in Saumur verwachten!
Witte stad, stad van tufsteen... Saumur toont elke keer een ander gezicht, maar blijft bruisend, apart en smaakvol. Het kasteel waakt over de Loire en de stad! Dit fort dateert uit de 13de eeuwen werd later verbouwd tot buitenhuis. Zijn elegante stijl verraadt de nabijheid van de Touraine. Paardenliefhebbers opgelet: wedstrijden, militaire défilés, carrousels en gala's volgen in Saumur het ritme van de seizoenen. Niet te missen is een bezoek aan de Nationale Paardrijschool en het beroemde Cadre Noir.

Cholet en La Roche-sur-Yon: prêt-à-porter en raspaarden  

Erfgoed is soms geboren uit een heel dichtbij verleden... Dat is ook het geval in de 'stad van de zakdoeken', nog steeds erg verbonden met zijn textielindustrie. Om dit te vieren heeft Cholet een voormalige wasserij met baksteenarchitectuur heringericht als museum.
Meer klassiek is het museum van Kunst en Historie
dat de geschiedenis vertelt van de oorlogen van de Vendée. De stad gaat ook mee met zijn tijd: belangrijk centrum van prêt-à-porter-mode, heeft Chalet tal van fabriekswinkels waar merkkleding tegen koopjesprijzen van de hand gaat. Marques Avenue is een groot complex met 38 nieuwe fabriekswinkels. ..

Niet ver daarvandaan ligt La Roche-sur-Yon, gecreëerd door Napoleon.

Een centraal plein vormt de basis van een rechtlijnig stratenplan. Bijzonder uitstapje: de nationale stoeterij bekend om de verschillende paardenrassen en zijn mooie verzameling paardenwagens. Op mooie zomerdagen vindt het festival 'Cafés de l'été' plaats. Op het programma: gratis openluchtconcerten van wereldmuziek.

Parken en tuinen bewonderen en beleven   

Botanisch, esthetisch, historisch of landschappelijk van karakter en ook moestuinen die uw zintuigen verwennen! Aan u de keus in een Frans departement dat uitblinkt op het gebied van parken en tuinen.
Op het menu:
meditatie in het Oosterse Park van Maulévrier in de Anjou. Meer intieme ton sur ton kleuren in Le Petit-Bordeaux, in de Sarthe. Engelse dromerijen in het kasteelpark van Craon, in de Mayenne. Genieten van een geparfumeerd parcours doet u in de Jardin des Olfacties, in Coëx in de Vendée...
Deze parken en tuinen vindt u op www.AtlantischeLoirestreek.com  In de rubriek 'Reisgids' 

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!