SAINT-TROPEZ, gelegen in het departement Var. De Romeinen noemden het antiek­Griekse Athenopolis, Heraclea Cacabaria, vermoedelijk naar een orakeltempel van Herakles.
Naar overzicht regio
CÔTE - d'AZUR.  Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Volgens de legende had een hoge officier uit Nero's leger zich in het openbaar tot het christendom bekeerd, waarop hij onthoofd werd. Het lichaam van deze martelaar werd door de christin Celerina begraven. Op die wijze werd de Romein een heilige en aan hem dankt het dorp sinds het begin van de 4de eeuw ook zijn naam.
Citadel, Saint-TropezIn 739 werd Saint-Tropez 

door de Saracenen en in 888 door de Moren verwoest. Door de strijd tussen Lodewijk II en Charles de Duras liep de stad eveneens schade op. De gevluchte bevolking werd teruggehaald door Jean de Cossa, hofmaarschalk van de Provence. Met hulp van Genuese families werd de plaats weer opgebouwd en tevens versterkt, zodat zij tegen vijandelijke aanvallen bestand was.
Een raad van twee consuls en twaalf raadsheren
vormde het bestuur. In 1538 werd er een citadel gebouwd, die de bevolking in 1592 beschermde tegen de troepen van de hertog van Savoye. In 1892 ontdekte de schilder P. Signac het kleine vissersdorp en nadien hebben vele kunstenaars hem gevolgd. Het is nu een mondain toeristenoord met een jachthaven, veel winkels en cafés.

Tour Daumas,
 

aan de haven. In 880 liet Guillaume I, hertog van de Provence, de toren bouwen, die eens een deel van het Cháteau Suffren was.

Citadel
 

Dit zeer goed bewaard gebleven militaire complex bestaat uit een regelmatig zeshoekig fort, 16de eeuw, versterkt met drie ronde torens en een muur met bastions, 17de eeuw.
Kerk,
bij het raadhuis. In het uit 1820 stammende bouwwerk bevinden zich houten beelden uit dezelfde tijd en de buste van Saint-Tropez.

Musée de I' Annonciade,
 

Quai de l'Épi.
Kapel uit de 17de eeuw die in 1955 door de architect L. Sué werd veranderd in een Musée d'Art Moderne: Vlaminck, Derain, Rouault, Matisse, Bonnard, Braque e.a..

Verdere bezienswaardigheden
 

In de open vissershaven, Puncho, staat een oude toren, in de Rue Gambetta de Chapelle de la Miséricorde met mooi gesneden deuren. In de citadel is het Marinemuseum gehuisvest.
Omgeving
Cavalaire-sur-Mer
, 18kmZ.W..
Guillaume I bouwde een wachttoren aan de Cap Cavalaire en de hertogen van Grimaud versterkten de plaats.

Cogolin, 9 km W..  

De eenvoudige 11de-eeuwse romaanse kerk in de oude stadskern heeft een vierkante toren. Binnen een drieluik van Hurlupin, 1540. Slechts een poort van de oude verdedigingsmuur is overgebleven.

Domaine-de-Saint-Donat
, 24   km N.O..
 

In het amusementspark staat het Musée de la Musique Mécanique met zeldzame mechanieken en instrumenten uit verschillende tijden.

Gassin, 10,5 km Z.W..  

De kleine stad is door een muur omgeven. Haar romaanse kerk heeft een moderne kruisgang, 1968.

Grimaud, 10 km W..  

De naam is afgeleid van de Grimaldi-familie, die deze plaats in bezit nam na de verdrijving van de Saracenen. Ruïnes van een middeleeuws kasteel. De romaanse kerk is 11de-eeuws. De Chapelle des Pénitents Blancs bevat relikwieën van de H. Theodorus.

La Croix-Valmer, 12 km Z.W..
 

De naam is afgeleid van een legende: de Romeinse keizer Constantijn zou hier tijdens de slag tegen Maxentius, 312, een kruis van licht hebben gezien. Dat was aanleiding voor zijn bekering tot het christendom.

La Garde-Freinet,
20 km N.W..  

De Saracenen bouwden op deze strategisch belangrijke plaats het Forteresse de Fraxine.

Plage de Salins
, 4,5 km 0..  

In de buurt van het strand staat het Château de la Moutte, voormalig bezit van minister Emile Ollivier.

Port-Grimaud
, 6,5 km W..  

Een plaats die in 1964 door de architect F. Spoerry in de Golf van Saint-Tropez naar het voorbeeld van een middeleeuwse stad werd gebouwd.

Ramatuelle
, 11,5 km Z..  

De van oorsprong Romeinse plaats was 60 jaar lang in handen van de Saracenen en vanaf 1056 in bezit van het klooster Saint-Victor. De achterzijde van de huizen vormt een soort stadsmuur; de plaats heeft een plein en nauwe, kronkelige straten. De kerk uit de 17de eeuw bevat beelden van de Madonna en de H. Jozef alsmede een 17de­eeuws altaar.

Sainte-Maxime
, 14 km N..  

De oude Fenicische nederzetting Calidianis werd in de middeleeuwen door Saracenen en piraten verwoest. De monniken van Lérins versterkten haar en gaven haar de naam van hun heilige, die een dochter van de hertog van Grasse zou zijn. De kerk dateert uit 1762 en kreeg in 1973 een modern boogveld van keramiek uit de ateliers van Baume. Vóór de kerk staat de vierkante Tour de Daumes, die ooit door de monniken werd gebouwd.

Verne, 20 km W..  

Pierre Isnard, bisschop van Toulon, en Frédol d' Anduze, bisschop van Fréjus, vestigden als dochterklooster van Montrieux in 1170 een kartuizerklooster op een rotsachtig terras. Tijdens de Revolutie vluchtten de monniken naar Italië, waarna de gebouwen vervielen. De staat kocht het complex in 1961.
Men betreedt de binnenhof door een monumentale poort.
Rond de hof staan 18de-eeuwse gebouwen, een hospitium, een mooie keuken met visgraatgewelf, de bakkerij, de refter, de kapel en de kleine kruisgang. De romaanse kapel dateert uit de tijd van de oprichting van het klooster. Vanuit de grote kloosterhof bereikt men de cellen van de monniken en de tuin. Het oude observatorium, pavillon, van de kartuizers ligt 600 m naar het zuidoosten.

Office de Tourisme
  
Quai Jean Jaurès  -  83990   SAINT-TROPEZ  -  Tel: 33 (0) 4 94 97 45 21   -  Fax: 33 (0) 4 94 97 82 66      -   E-mail: tourism@saint-tropez.st

** Uw accommodatie
in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!
 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets