SAN MARINO, San Marino, Repubblica di San Marino, ligt op het Apennijns Schiereiland, noordelijk van Le Marche, een enclave tussen de Italiaanse provincies Forlž en Pesaro De hoofdstad is  San Marino. De munteenheid is de euro.  Zie ook bij Rimini. Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

       

Geschiedenis en instituties
Met zeventienhonderd jaar bestaansgeschiedenis is de oudste republiek ter wereld, gelegen in het hart van ItaliŽ, een echte historische bijzonderheid. Pausen, generaals, en zelfs Napoleon hebben in de loop der eeuwen de  soevereiniteit van dit land gerespecteerd, dat hedendaags Lidstaat is van de belangrijkste internationale organisaties. Zowel bij de VN als bij de Raad van Europa zet de Republiek van San Marino zich in voor de vrede en voor de bescherming van de Rechten van de Mens.

Elk jaar op 1 oktober en op 1 april vindt in de straten van het oude stadscentrum de suggestieve plechtigheid plaats van de ambtsaanvaarding van de "Capitani Reggenti" (Regenten, uitvoerende Staatshoofden), terwijl op 3 september, de oorspronkelijk van het eiland van Rab afkomstige beschermheilige, San Marino (de heilige Marinus) wordt gevierd. Ter nagedachtenis aan deze heilige wordt een groot feest georganiseerd met het "palio delle balestre" (boogschieten met kruisbogen), vaandelzwaaien, en allerlei soort voorstellingen zowel overdag als 's avonds.

Shoppen 

Het oude stadscentrum is een spektakelspel van kleuren en lichten en in elke straat, wijk of plein zijn winkeltjes te vinden die allerlei soorten goederen aanbieden: van de meer traditionele souvenirs tot de meest geraffineerde sieraden. Typerend is de productie van aardewerken voorwerpen en versieringen waarop gebeurtenissen uit de geschiedenis van San Marino zijn afgebeeld. De postzegels, penningen en munten die in San Marino worden uitgegeven zijn originele souvenirs en worden in de hele wereld op prijs gesteld. De republiek slaat verder zijn eigen euromunten. Winkels met lederwaren, (nep)wapens, sieraden, parfums, cadeau en -interieurartikelen, hifiartikelen, kleding, souvenirs, waarin de klant vaak Taxfree kan shoppen, vormen allen samen een groot openlucht winkelcentrum.

Enogastronomie 

Zuiver geperste olijfolie, wijnen, kazen, en vleeswaren van de bedrijfsvereniging "Terra di San Marino", worden gebruikt als basisingrediŽnten door de plaatselijke restaurants, die typische gerechten uit de streek Romagna aanbieden. Bij vleesgerechten en groenten wordt de piadina (broodkoek) geserveerd en op het menu van de rustieke restaurantjes in het oude stadscentrum ontbreken eigengemaakte pastagerechten nooit.

Evenementen 

In San Marino worden in de loop van het jaar een groot aantal evenementen georganiseerd, die in hier een suggestieve omlijsting vinden. Muziekconcerten, historische schouwspelen, kunsttentoonstellingen, exposities, sportevenementen, oudejaarsviering, en allerlei soort animatieactiviteiten. De agenda staat dus boordevol afspraken om de bezoekers van San Marino mee te verblijden. Niet als laatste de suggestieve institutionele plechtigheden waarmee de duizendjarige geschiedenis van de kleine Republiek wordt herinnerd.

Gastvrijheid 

Om San Marino goed te leren kennen, kan men er het beste een hele dag doorbrengen. De zonsondergangen op de berg Carpegna en het uitzicht op de Adriatische Kust zijn uniek. Lichten, geuren en de atmosfeer veranderen in de loop van de dag. Hotels en restaurants heten U graag welkom en het personeel doet hun uiterste best om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken en staan daarnaast klaar om uw allerlei soort informatie te verstrekken. De horecabedrijven in San Marino zijn aangesloten bij de bedrijfsvereniging 'Consorzio San Marino 2000', die de kwaliteit van de gastvrijheid en services waarborgt.

De monumenten 

Het oude stadscentrum van San Marino is zwaar gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog, ondanks het feit dat het land neutraal was en onderdak heeft geboden aan meer dan 100.000 vluchtelingen. Er zijn diverse interessante mo≠numenten: de "tre Torri" (de drie Torens) die de omtrek van de berg aftekenen, de "Basilica del Santo" (Basiliek van de Heilige), het "Chiesetta di San Pietro" (Kerkje van San Pietro), waar zich de grafplaatsen van de Heilige Marinus en Leo bevinden, de "Chiesa di San Francesco" (Kerk van San Francesco) met aanverwante pinacotheek, de "Chiesa dei Cappuccini" (de Kapucijnerkerk) en het "Museo di Stato" (Staatsmuseum). Op het centraal gelegen plein "piazza della Libertŗ", bevindt zich het "Palazzo Pubblico" (Overheidsgebouw), dat onlangs is gerestaureerd door de architect Gae Aulenti. In het gebouw huisvest het Parlement en de zeer Edelachtbare Regenten: de twee staatshoofden van de Republiek San Marino.
Een wandeling door de stadswijken en straatjes van het oude centrum zorgt voor aangename verrassingen:
middeleeuwse huisjes, kleine balkontuin*s, schilderachtige hoekjes, balkonnetjes vol met bloemen, obelisken.

Het landschap 

Een groot aantal toeristen beklimt elk jaar de hellingen van de monte Titano, van waaruit men een schitterend uitzicht heeft op het natuurlijke erfgoed dat de berg omgeeft. Een blik op de zacht glooiende heuvels van de "Alta Valmarecchia" lheuvelvallei van de rivier Marecchia), waarboven de rots van San Leo afsteekt en de Monte Carpegna, is een adembenemend schouwspel; het uitzicht op de Adriatische kust dat loopt van Ravenna tot aan Gabicce is werkelijk fenomenaal. Volgens de meest oplettende toeschouwers is het op heldere dagen zelfs mogelijk de kustlijn van KroatiŽ te onderscheiden, het vaderland van de Heilige stichtvader.

Manifestaties en evenementen 

*
FEEST TER ERE VAN DE STICHTING DER REPUBLIEK EN VAN DE HEILIGE MARINUS Elk jaar op 3 september.
Godsdienstige plechtigheid, processie door de straten van het centrum, boogschieten met kruisbogen, vaandelzwaaien, concerten, groot vuurwerkspektakel.
* CEREMONIE VAN AMBTSINTREDE VAN DE REGENTEN - Elk jaar op 1 april en op 1 oktober.
Een ceremonie die zich opvolgt volgens een zeer streng protocol, dat sinds de XIII-e Eeuw onveranderd is gebleven. De plechtigheid speelt zich af in de straten van het oude stadscentrum in originele klederdracht, in aanwezigheid van de hoogste regeringsleiders en het diplomatencorps.
* GRAND PRIX VAN FORMULE 1 - Elk jaar in het Voorjaar.
De Grand Prix wordt verreden op het circuit van Enzo en Dino Ferrari in Imola.
* MILLE MIGLIA
Elk jaar in mei. San Marino begroet de doortocht van de legendarische Oldtimerrit die op het plein "piazza della Libertŗ" stopt voor de volgende etappe.
* SAN MARINO ETNOFESTIVAL Elk jaar in juli.
Op het openluchtpodium van het plein "piazza Sant'Agata" spelen een week lang de beste bands op het gebied van etnische muziek in de wereld.
* INTERNATIONAAL TENNISTOERNOOI ATP CHALLENGER TOUR Elk jaar in juli/augustus.
De voornaamste Italiaanse en Europese tennisspelers spelen hier een competitie die alom bekend is en veel toeschouwers aantrekt.
* MIDDELEEUWSE DAGEN Elk jaar in juli.
Middeleeuwse decoraties, geuren, toneelgezelschappen en musici, vullen het oude stadscentrum op en brengen het terug in de Middeleeuwen. De restaurants bieden tijdens deze dagen speciaal alleen menu's op thema aan.
* WONDERBAARLIJKE KERSTDAGEN Elk jaar in december- januari.
In het oude stadscentrum, dat met kerstversieringen en -verlichting is opgetooid, zijn Kerstkraampjes te vinden die worden vergezeld door vrolijke animatie, kleine toneelstukjes en gospel koren.
* NOTTE DI SAN SILVESTRO (OUDEJAARSAVOND) Elk jaar op 31 december.
Vanaf 22.00 viert men in "piazza Sant'Agata" onder het genot van muziek de komst van het nieuwe jaar. Het vuurwerkspektakel is zeer uitgebreid.

Nuttige Nummers 
Ufficio di Stato per il Turismo (Nationaal T oeristenburea u)  -  Contrada Omagnano - San Marino  Tel. 0549 882914/882998   e-mail: info@visitsanmarino.com  www.visitsanmarino.com

Hoe is San Marino te bereiken
De Republiek San Marino ligt in het midden van ItaliŽ op enkele kilometers van Rimini, en is bereikbaar via de snelweg A 14. Bij het tolhuisje van Rimini Sud van de snelweg gaan en de super strada Rimini - San Marino op gaan.
De dichtstbijzijnde vliegvelden zijn: Rimini 27 km.  -  Bologna 120 km.  -  Forli 50 km.  -  Ancona 100 km.
Het dichtstbijzijnde station is Rimini dat in verbinding staat met San Marino door een lijnbussendienst.

** Uw accommodatie in het land San Marino kunt U goed boeken via Hotels/Appartementem/.San Marino.  Er zijn 10 (13) hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren.
Hotels in populaire steden zijn: San Marino  -  Valdragone  -  e.a.
Bestemmingen in San Marino  Acquaviva  -  Citta  -  e.a.

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets