SANSEPOLCRO, de geboortestad van Piero della Francesca. De stad Sansepolcro strekt zich uit in het hogere deel van het dal van de Tiber, aan de voet van de Apennijnen, op de plaats waar Toscane aan de streken Emilia-Romagna,  Umbrië en Marche grenst.naar regio overzicht Toscane. Naar Stedenlijst Italië.   Naar  Regiokaart Italië. Naar uw accommodatie!

         

sansepolcrostad.gif (106140 bytes)Aangenomen wordt dat de stad oorspronkelijk uit een Romeins kamp is ontstaan, maar volgens een legende werd ze gesticht door twee pelgrims, Egidio en Arcano, die zich hier, op de terugtocht van het Heilige Land, ophielden.
Dat zou de naam van de plaats, “Sansepolcro” (het heilige graf), verklaren.
Aanvankelijk was de stad het leengoed van de kloosterorde der Camaldolesi
en werd vervolgens een vrije stad, maar kwam later weer onder de heerschappij van de Malatesta’s, die de stad op hun beurt weer verloren aan de Medici. Ten slotte kwam zij in handen van de hertogen van Lotharingen. Het was paus Leo X die haar de naam ‘stad’ gaf en er in 1520 een bisschopszetel vestigde.

sansepolcropolyp.gif (100899 bytes) Sansepolcro is bovenal de stad van Piero della Francesca
In het museum worden enkele van zijn belangrijkste werken bewaard, zoals La Resurrezione, het meerluik van de “Madonna della Misericordia”, “San Giuliano” en “San Lodovico”. Niet ver van San Sepolcro kan men in de kapel van het kleine kerkhof van Monterchi het prachtige “Madonna del Parto” bewonderen.

In het museum van Sansepolcro zijn ook werken tentoongesteld van andere Italiaanse kunstenaars, 
waaronder werken van de Alberti’s, de Della Robbia’s, Matteo di Giovanni, il Perugino, il Pontormo en Luca Signorelli.
Ook een bezoek aan de Sala delle Pietre (de zaal der stenen) is een bezoek waard want hier is een mooie en authentieke Romaanse fries te zien.

Sansepolcro is de geboortestad van andere belangrijke kunstenaars en wetenschappers zoals  Dionigio Roberti, 
de leraar van Petrarca, Luca Pacioli, een beroemd wiskundige en Nicolò Aggiunti, een leerling van Galileo. 
Sansepolcro is ook de stad van het feest van het kruisboogschieten en van de oude kunst van het vlaggenzwaaien. 

Het historisch centrum van de stad is een mooi voorbeeld van de middeleeuwse beschaving 
en renaissancecultuur. De vele torens, de prachtige vesting van de Medici die werd gebouwd door Giuliano da Sangalo, de stadsmuren en de vele paleizen van de adel getuigen van roemrijke tijden. 

Zeer de moeite waard is ook de gotische kerk ter ere van de heilige Franciscus
en de Romaanse kathedraal met haar karakteristieke torens. De stad telt ook andere belangrijke kerken: de “Servi di Maria”, de “Madonna delle Grazie”, de “San Rocco” waar bovendien veel goede kunstwerken te zien zijn. 
In de “San Lorenzo” kerk  kan men het schilderij “Deposizione” van Rosso_Fiorentino  bewonderen.

Het dal van de Tiber en de Apennijnen 
(met de vorm van een groot en schilderachtig amfitheater dat zich uitstrekt vanaf La Verna tot aan de bronnen van de Tiber en tot aan Montecasale, het toevluchtsoord van de heilige Francisus), vormen een prachtig natuurlijk decor.
In de omgeving van San Sepolcro liggen ook andere interessante plaatsen zoals Monterchi, Anghiari, Caprese Michelangelo, Pieve Santo Stefano en, wat verder, Badia Tedalda en Sestino.
Daarnaast leeft in Sansepolcro de traditie voort van de ambachtskunsten, vooral op het gebied van het zo kostbare kant,  het fijne goudsmeedwerk en de bouw van Italiaanse kruisbogen.

Ufficio Turistico 

Piazza Garibaldi, 2    Voor aanvragen van informatie zie bij Arezzo
Meer over regio Toscane, Toscaanse steden, - geschiedenis (Etrusken), - culinaria, - olijfolie, - kunstenaars,  - musea, - vvv's en - internetadressen 
Umbrië.nl  -  Voor adressen in Umbrië

** Uw accommodatie in Sansepolcro kunt U goed boeken via Hotels/Sansepolcro.  Er zijn 2 (11) hotels online boekbaar. U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels op / nabij luchthaven:  Sant'Egidio (PEG) 60.6 km  -  Federico Fellini (RMI) 64.2 km  - e.a.
Hotels in de populairste steden rondom Sansepolcro:
 
 Lerchi 11.5 km  -  e.a.

 
** Uw accommodatie in geheel Italië kunt U goed boeken via Hotels/Appart.Italië.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets