VENETIň de Dogenstad, ligt op 120 eilanden tussen 150 kanalen die door 400 bruggen over spannen worden. Tezamen met de talloze kunstschatten en de aparte levenswijze maken van VenetiŽ een unieke stad. Naar regio Veneto. Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

    
VenetiŽ, ooit de grootste havenstad van de westerse wereld, werd in de 5de eeuw gesticht door voor de Hunnen gevluchte bewoners van het vaste land die in de lagunes een veilig heenkomen vonden.
 
De schutspatroon is de evangelist St. Marcus  wiens lichaam de Venetianen mee handen genomen uit AlexandriŽ. Zijn symbool, de gevleugelde leeuw, werd het stadswapen. Onder de dogen (dux = hertog) kwam de stad, gunstig gelegen tussen de oriŽnt en het westen, tot grote bloei. Met name tijdens de kruistochten kwam de stad tot grote bloei en macht. Veel grote paleizen, kerken en openbare gebouwen kwamen in die tijd tot stand. Toen de Turken Byzantium veroverden zette het verval van de stad in, mede door de ontdekking van Amerika waardoor de handel zich verplaatste naar het westen.

San MarcopleinWandelingen 
Met behulp van een plattegrond en lettend op de bordjes waarop de ri. aangegeven wordt,  zijn de hier gegeven wandelingen goed te volgen. De belangrijkste bezienswaardigheden komt u dan tegen. Maak uw keuze.
* Wandeling van San Marco plein naar Ponte dell'Accademia en dan naar Ponte di Rialto
* Wandeling van Ponte di Rialto door de stadsdelen San Polo en Santa Croce, met o.a. de Santa Maria Gloriosa, naar Piazzale Roma.
* Noordelijke wandeling van San Marco naar Ponte di Rialto .
* Wandeling rond Piazza San Marco.
* Wandeling door een deel van sestiere Cannaregio en  Sestiere Castello met o.a. Santa Maria dei Miracoli en Santi Giovanni e Paolo.
* Met lijn 12 van Fondamenta (kade) Nuove kan men naar de eilanden Murano, Burano en Torcello en wel viceversa. Zie het kaartje  voor de ligging.

Bezienswaardigheden, buiten de geplande wandelingen om: 
Libreria Sansoviniana   -    Museo Archelogico   -   Bibliotheca Marciana   -   Museo del Risorgimento   -   Museo Correr   -   Galleria dell' Accademia    -  
Diversen:
Tourist offices uit de site van ENIT   -   Boeken VenetiŽ   -   Aanbevolen boeken   -   Links en uw accommodties   -   Oficinas de Turismo   -   Culinaria VenetiŽ / Veneto   -   Accommodaties in VenetiŽ, regio   -    Friuli en Venetiaanse kust   -   Vier mogelijkheden voor bezoek   aan VenetiŽ vanuit de omgeving   -   Scuole meer dan alleen maar prachtige gebouwen!

U bezoekt: 
Piazza San Marco  -  San Marco  -  Campanile  -  Palazzo Ducale  -  Ponte dei Sosperi  -  Torre dell'Orologio  -  Procuratie

Piazza San Marco      
Dit plein is geheel met trachiet- en marmerplaten geplaveid. Het is 176 m lang en bij de San Marco 82 m breed en aan de andere kant 52 m. Het Piazzetta is een toevoeging aan het San Marco plein en ligt tussen het Dogenpaleis en de Libreria Vecchia (bibliotheek) di San Marco. Aan de zeekant staan twee zuilen, een met de leeuw van S. Marco en een met een beeld van de H. Theodorus, vroegere patroonheilige van de kerk. 
San Marco  
Deze Byzantijnse kerk staat  aan de oostzijde. Ze is gebouwd in de 11e eeuw om het graf van St. Marcus een waardevolle plaats te geven. In de voorgevel zijn vijf rijk versierde portalen.  Boven de hoofdingang staan vier bronzen paarden uit Konstantinopel.   De vijf koepels worden gedragen door 500 kolommen. De versieringen van het interieur bestaan uit kostbaar marmer en porfier. De goudkleurige mozaÔeken stammen uit de twaalfde en dertiende eeuw. De steentjes glinsteren zo omdat ze onder variŽrende hoeken op de ondergrond zijn geplaatst. In de apsis troont Christus als Pantocrator. Er onder staan de beschermheiligen van VenetiŽ, Nicolaas, Petrus, Marcus en Hermagoras. Boven het hoofdaltaar zijn profeten afgebeeld. In de centrale koepel zien we de Hemelvaart. De koepel boven het schip stelt Pinksteren voor.  Ook het decoratieve plaveisel is uit die tijd.
Oppervlak van de mozaÔeken, van de twaalfde tot de negentiende eeuw)  beslaat ĺ van een hectare

Porta della CartaCampanile  
Voor de San Marco staat de 99 m hoge klokkentoren. Boven op de koepel staat de engel GabriŽl. Er voor bevindt zich de logetta, de marmeren hal aan de voet van de toren. Er staan bronzen beelden van Minerva, Apollo. Mercurius en Pax en er is een bronzen deur.
Met de bouw ervan is men in negende eeuw begonnen. In de zestiende eeuw heeft hij de tegenwoordige hoogte gekregen. In 1902 stortte hij in en is toen in de oorspronkelijke staat herbouwd.

Palazzo Ducale 
Was het centrale gebouw in de tijd van de republiek VenetiŽ. Het was Bestuurs- en gerechtsgebouw. Ook was er een gevangenis. Het oorspronkelijke gebouw stamt uit de twaalfde eeuw en is in de dertiende tot de zestiende eeuw  meermalen verbouwd. De hoofdgevel is een mooi voorbeeld van gotische bouwkunst. Boven elke spitsboog zijn twee smallere bogen. De faÁade aan de Piazzetta herhaalt het motief van de hoofdfaÁade. In de massieve muur er boven zien we gotische ramen.  De Porta della Carta, de poort van het Papier, vormt de hoofdingang. Op het binnenplein kan men de ďTrap van de ReuzenĒ zien, zo genoemd in verband met de standbeelden van Mars en Neptunus. Binnen kan men er o.a. schilderijen verzamelingen zien.Ponte dei Sosperi  
De Brug der Zuchten verbindt aan de achterzijde het Dogenpaleis met de Gevangenis. Hier heeft o.a. Casanova gevangen gezeten.

Torre dell'OrologioTorre dell`Orologio 
De klokkentoren stamt uit de vijftiende eeuw. Op de wijzerplaat zijn de tekens van de dierenriem aangebracht. Ook de uren, maanden en jaren worden aangegeven. Er boven staan de bronzen ďMoriĒ, die al 500 jaar de uren slaan.
Bevindt zich aan de noordzijde van de Piazza. Tijdens de hemelvaartsweek komt er op elk heel uur een engel met een bazuin te voorschijn, links uit het deurtje naast het beeld van Maria om de drie koningen langs haat te leiden

Procuraties   
Procuratie Vecchei (procurator = beheerder) ligt aan de westzijde van Torre dell`Orologio, dus aan de lange zijde van het plein. Hier waren de procuratoren die belast waren met het onderhoud van de basiliek gevestigd. Er tegenover, aan de zuidzijde ligt de Procuratie Nuove uit de zeventiende eeuw.

Aanbevolen  
* Het boek Venice, een Artistic and Monumental Guide-book
* Heel goed is de Agon gids voor VENETIE door Hugh Honour.
* Specifiek voor de Santa Maria Gloriosa dei Frarii wordt  aanbevolen  The FRARI`s  Basilica, van Luciano Marini. Bij de ingang te koop aan de kassa.
* De Glorie van VenetiŽ, tien eeuwen van dromen en daden. Atrium/ Terrail.
* Een Pianta della Cittŗ, Venezia, waar bijv. alle lijnen van de "waterbus", Linee di Navigazione, op staan is onmisbaar
* Leo Bussola, met Numeri utili, Musei etc. een twee maandelijkse uitgave van A.P.T met alle mogelijke adressen en een evenementen kalender.
* Touring Club Italiano geeft vier uitstekende brochures uit met wandelingen door VenetiŽ. Elke brochure geeft een plattegrond met daarop aangegeven de route en een beschrijving.:
   From the Fondamente Nuove to the Biennale
   From the Railway Station to Fondamente Nuove
   From the Zattere to Piazzale Roma
   The Venetian Lagoon
           

Oficinas de Turismo  
San Marco71/f Ascensione; Palazzo del Santi, San Marco, Giardini Ex Reali; Stazione Ferroviaria, Santa Lucia en Piazzale Roma, Garage ASM.
Azienda di Promozione Turistica  -  Castello, 4421 - 30122 Venezia - It.  -  Tel.: 0039 041 529 87 11. Fax: 0039 041 523 03 99.                                       

BEZOEK AAN VENETIň  
Afhankelijk van waar vandaan  u een bezoek brengt aan VenetiŽ zijn er diverse mogelijkheden om de wandelingen door VenetiŽ te maken.

Mogelijkheid I 
U kampeert op camping Camping ę Fusina  Via Moranzani 79, 30100 Fusina Venezia 
Tel. 041 547 00 55 Fax 041 547 00 50  -  Beheerder: Signorina Sonia. Dit is een fraaie camping ook in het hoogseizoen. 
Vertrek naar VenetiŽ  
Tickets voor de boot kunnen gekocht worden bij de receptie. Doe dat op de dag dat u naar VenetiŽ gaat. Kaartjes worden namelijk voorzien van de dagstempel.
De boot vertrekt elk uur. 
Aanlegsteiger is: camping LA en dan na ca 300 m. is rechts de aanlegsteiger.
Aankomst in VenetiŽ  De boot brengt u haar de halte  Zattere, ligt zuidelijk aan het Canale della Giudecca.   Wandel van hier naar Pont dell'Accademia. Voor vervolg tot het einde zie de westelijke wandeling.  U kunt nu een bezoek breengen aan het San Marcoplein en aan de San Marco kathedraal. 
Vandaar de westelijke wandeling beginnen tot Pont dell'Accademia   en dan weer naar Zattere. 

Mogelijkheid II 
U kampeert op Camping Ca 'Savio, 30010 Ca`Savio (Venezia) Italia.  Tel. 041-966017, Fax 5300707.
Bij binnenkomst moet men zijn  pas tonen , men maakt een kopie en ontvangt de pas weer terug. Op verzoek verkrijgt men bij binnenkomst bij de receptie, een plattegrond van de camping, een boekje in het Nederlands met uitvoerige gebruiksaanwijzingen en gegevens en een plattegrond van VenetiŽ. Zie dit boekje voor alle verdere informatie.
Naar VenetiŽ 
Tickets voor bus en boot naar VenetiŽ en een dienstregeling zijn bij de receptie verkrijgbaar.
Als u bijv. om 9.00 uur  naar Ca` Savio, ca 1 km, gaat kunt u de bus van 9.13 naar Punta   Sabioni   nemen.
De boot vertrekt om 9.35 en komt via het Lido om 10.21 in VenetiŽ aan op Riva degli Schiavoni. 
Links aanhoudend komt men op Piazza San Marco. Daarbij passeert men rechts de Brug der Zuchten en een ingang van Dogenpaleis. 
Na een verblijf op het San Marco plein kunt u de westelijke wandeling beginnen en de gehele wandelexcursie maken
Terug
Bent u weer met de boot  bij Riva degli Schiavoni aangekomen dan vindt men rechts de halte voor lijn14. In stappen en men gaat weer naar  Punta Sabioni.

Mogelijkheid III 
U komt met de bus op Tronchetto aan. Alle bussen parkeren daar. Met lijn 82 kunt u naar S. Marco en ook weer terug. Daar kunt u de wandelingen beginnen zoals aangegeven.

Mogelijkheid IV 
U komt met de trein aan op Stazione di S. Lucca. Onder andere de lijnen 1, 52, 82, gaan naar San Marco. Daar kunt u de wandelingen beginnen zoals aangegeven.

Adressen    

Nationaal Italiaans Verkeersbureau
Stadhouderskade 2  -  1054 ES Amsterdam  -  voor brochures: gratis tel. 00800-00482542 of enitams@wirehub.nl
Italiaanse Kamer van Koophandel.
Laan van Meerdervoort 52/21 - 2514 AM Den Haag  -  Tel.: +31-(0)703469220. Fax: +31-(0)70.35653286.    -  E-mail: italiaansekvk@dataweb.nl
Italiaanse Boekhandel Bonardi
Entrepotdok 26 - 1018 AD Amsterdam  -  Tel.: 020.623.9844  -  Open : dinsdag t/m vrijdag 11.00-18.00 uur. Zaterdag: 11.00-17.00 uur
Italiaans Cultureel Instituut
Keizersgracht 564. - 1017 EM Amsterdam  -  Tel.: 020.626.5314   -  E-mail:  info@italcult.demon.nl           
 
** Uw accommodatie  in en om VenetiŽ
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets