OMGEVING COIMBRA, naar overzicht Regio Beiras. Naar stedenlijstaz Portugal. Naar uw accommodatie.

Conímbriga. Deze oude stad is dagelijks geopend van 16 maart-30 september 10.00-13.00 en 14.00-18.00 de rest van het jaar 8.00-13.00 en 14.00--17.00 uur.
De plaats ligt 16 km ten zuid- westen van Coimbra en  is zonder twijfel de belangrijkste Romeinse vindplaats in Portugal.
Nog langer geleden,
in de IJzertijd, lag er op deze plek vrijwel zeker een omvangrijke Keltisch-Iberische nederzetting, maar de opgegraven bouwwerken dateren vrijwel zonder uitzondering uit de tijd van het Romeinse Rijk, uit de 2de tot de 4de eeuw n.C. Conimbriga was in die tijd een belangrijke tussenstop op de route van Olsipo (Lissabon) naar Bracara Augusta (Braga).
Hoewel het bij lange na niet de grootste stad van het Romeinse Portugal was,
is het beter bewaard gebleven dan andere plaatsen. Dit komt doordat de inwoners Conímbriga op een bepaald moment hebben verruild voor de relatieve veiligheid van Coimbra en er nooit meer zijn teruggekeerd. Dat vijandelijkheden de oorzaak zijn geweest van het einde van deze stad, blijkt uit de dikke muur die in allerijl dwars door de stad heen is gebouwd en die op sommige plekken zelfs huizen in tweeën deelt.

De vindplaats
De muur en de Romeinse weg die er naartoe en er doorheen voert, springen het meest in het oog. Dit effect wordt versterkt doordat er verder vrijwel niets boven de grond uit steekt. De muur is opgebouwd uit zeer uiteenlopende materialen en voorwerpen, een teken dat men bij de bouw zeer haastig te werk is gegaan; wie de muur van dichtbij bekijkt ziet behalve gewone stenen ook delen van zuilen, platen met inscripties en bakstenen zitten.
Het grootste deel van de opgraving
ligt in de directe omgeving van de muur, maar de rest van Conímbriga ligt nog onder de grond. Dit wil echter niet zeggen dat er weinig interessants te zien is.
U treft er huizen met schitterende mozaïekvloeren
(nu overdekt om ze tegen de elementen te beschermen) en zwembaden met in oorspronkelijke staat teruggebrachte fonteinen en aquaducten. Er zijn ook verschillende baden opgegraven, met hun ingenieuze ondergrondse verwarmingssystemen.
Op de plaats waar een Visigotische begraafplaats was,
liggen delen van skeletten in het stof. Achter de muur is nog niet zoveel opgegraven, maar ook hier zijn overblijfselen te zien die tot de verbeelding spreken, zoals van het aquaduct, dat de stad van water voorzag, en het forum, met zijn winkels, en hier vlakbij stond ook een tempel.
Aan de rand van de vindplaats,
op een klif boven de vallei in de diepte - lange tijd Conimbriga@s belangrijkste verdedigingswerk - hebt u vanaf de plek van het openbare badhuis een schitterend uitzicht.
Hier en daar zijn er bordjes
met uitleg geplaatst, Engelse tekst, maar het is niettemin de moeite waard om bij de ingang een officiële gids te kopen. 's Zomers zijn er soms studenten aanwezig om bezoekers meer informatie te verschaffen.

Het museum. Zie Afbeeldingen van Museo Monográfico de Conímbriga
Bewaar uw toegangskaartje, dat ook toegang geeft tot het interessante Museo Monográfico de Conímbriga (ma gesloten) tegenover de ingang van de opgraving. Hier worden interessante vondsten tentoongesteld, thematisch gerangschikt in vitrines, die steeds gewijd zijn aan een andere vaardigheid (het maken van glas, ijzerwaren, stoffen, huizen). Er is ook aandacht voor verschillende aspecten van het dagelijks leven: bij 'gezondheid en hygiëne' schitteren de scalpels en naalden u tegemoet en hier vlak naast ligt een verzameling bewerkte ringen van jade.
Hier zijn ook de grotere vondsten te vinden
- beelden, bewerkte lateien, waterspuwers van tempels, mozaïeken, opvallend heldere fragmenten van muurschilderingen en grafstenen, zuilen en dekplaten van de begraafplaats. Jammer genoeg staat er nergens Engelstalige uitleg op de bordjes. Bent u uitgekeken, loop dan even naar het café, vanwaar u een schitterend uitzicht hebt over de vallei.

Praktische gegevens
Er gaan 's morgens (9.05 en 9.35 uur) vanaf het AVIC-busstation in Coimbra twee bussen direct naar de vindplaats. Om 12.55 en 17.55 uur gaan de bussen weer terug naar Coimbra.

Condeixa-a-Nova
U kunt ook een van de twee bussen nemen die ieder half uur (op za en zon minder vaak) vanaf het AVIC-station vertrekken naar dit marktplaatsje, een half uur lopen ten noorden van Conímbriga. De bus zet u af bij de kerk aan de rand van het plein, direct tegenover de markt. In dit vriendelijke dorp liggen rond het plein verschillende cafés en bars, probeer O Joaquim, naast de Banco Pinto & Sotto Mayor, een plaatselijk eettentje waar u voor weinig geld lekker kunt eten. Condeixa is het centrum van de vervaardiging van handbeschilderd aardewerk en er zijn acht voor publiek toegankelijke fabriekjes, waarvan u er langs de weg naar de vindplaats enkele zult tegenkomen.
Internet: Cm-condeixa.pt/

Montemor-o-Velho

Op 32 km ten westen van Coimbra kijkt het kasteel, 10.00-12.30 en 14.00--17.00 uur, ma gesloten, gratis, in Montemor-o-Velho uit over het stroomgebied van de Mondego. Vanuit de trein of vanaf de N111 in de richting van Figueira da Foz zijn de donjon en het silhouet van het kasteel duidelijk te zien. De steile klif werd aanvankelijk door de Romeinen en later door de Moren versterkt. Toen het kasteel aan het einde van de 11de eeuw eindelijk van de Moren was afgepakt werd het een van de meest geliefde residenties van de koning. In 1355 vergaderde Dom Afonso IV er met zijn raad over het lot van Inês de Castro en 30 jaar later werd João van Avis, onderweg naar Coimbra waar hij tot koning Dom João I gekroond zou worden, hier gehuldigd door de dorpelingen.
Ondanks de Koninklijke aandacht
is het stadje nooit tot bloei gekomen. In het kasteel is niet veel te zien, maar het uitzicht vanaf de omloop is schitterend. De belangrijkste bezienswaardigheid is de Igreja de Santa Maria de Alcáçova in Manuelstijl, die ontworpen zou zijn door Diogo de Boitaca; de kerk heeft een prachtig houten plafond, sierlijke pilaren en azulejo-versiering in Moorse stijl.

Markt
Op de tweede en vierde woensdag van de maand wordt aan de leizijde van het kas- teel de grote markt van Monternor gehouden. Hier komen families op af uit de wijde omgeving, sommigen nog per ezelskar, maar de meeste per auto of scooter, waardoor het verkeer in de straatjes in het centrum op marktdag dan ook altijd vast staat.
 
Praktische gegevens
Van het station is het een lange wandeling naar het stadje en het kasteel; de bussen vanuit Coimbra zetten u daarentegen af op een meer centrale plek. Er is, gezien de nabijheid van Coimbra en Figueira da Foz, slechts 13 km naar het westen, geen aanleiding om hier te overnachten.
Het turismo, is op de eerste verdieping van het gemeentehuis (ma-vr 9.00-12.30 en 14.00-17.30 uur, -039-689114).Lousã
Een andere mogelijkheid voor een uitstapje vanuit Coimbra is een bezoek aan het dorpje Lousã, 25 km naar het zuidwesten, met de ruïne van een kasteel en te midden van serra-landschap. U komt er per trein, station Coimbra Parque, of per bus (ma-vr). Er zijn twee stations: stap uit bij Lousã A, het eerste station. Loop de straat in die haaks op het spoor staat en ga omhoog het centrum in. Om bij het kasteel te komen loopt u voorbij de kerk tot u een bord ziet met daarop 'C.P. Prado'. Loop door tot het Café Lousanese - bij de splitsing slaat u linksaf voor het kasteel Castelo e Ermidas, en rechtsaf voor restaurant A Cave.

Het dorp
Op een wandeling door de straten van Lousã passeert u prachtig versierde kapellen en casas brasonadas, woningen van edelen, en in het mooie gemeentehuis doet een klein museum ook dienst als turismo, dag. 9.00--12.30 en 14.00-17.30 uur, -039-993502.

Hier kunt u een plattegrond krijgen van de Serra da Lousã,
die onontbeerlijk is als u de omgeving wilt verkennen, maar die ook goed van pas kan komen tijdens de wandeling naar het kasteel. Volg vanuit het dorp het pad omhoog naar het dennenbos, waar kraakhelder water uit bronnen opborrelt. Bewoners van het dorp komen bier met de auto water halen. Na zo'n 2 km (30 min.) komt u uit op een punt waar een zijarm van de Mondego door een stroomengte tussen twee prachtige, begroeide heuvels door stroomt. Op de ene staat een klein kasteel, vanuit de donjon kunt u uitkijken over de vallei, op de andere een kleine kluizenaarshut die is gewijd aan Nossa Senhora da Piedade. Pelgrims en dagjesmensen zwemmen broederlijk in het ijzige rivierbad tussen de twee heuvels in; er wordt veel gepicknickt en er is een café-restaurant (Pasen-sept.), met uitzicht over de rivier.

Praktische gegevens
In het centrum van het dorp liggen twee pensões, die beide leuk en redelijk geprijsd zijn: Residencial Martinho, Rua Forças Arinadas, tel.0039-991397, alle kamers met badkamer, en Pensão Bem Estar op Avda. Coelho da Gama 11, tel. 039-991445, fax 993915, waar typische Portugese gerechten worden geserveerd tegen redelijke prijzen. Alle kamers hebben beschikking over tv en telefoon, maar er zijn weinig kamers met badkamer.
Er is ook een camping, tel. 039-991052, fax 993516,
officieel geopend van maart tot en met sept., informeer buiten deze periode of de camping open is, tien minuten ten oosten van het centrum; vanaf het gemeentehuis staat de route aangegeven.
Het beste restaurant van het dorp ligt op een kwartier loopafstand van het centrum, in Bairro do Penedo, op de weg naar de plaatselijke papierfabiiek. A Cave, een modern gebouw te midden van nieuwbouw, heeft een eetruimte in de kelder waar de gasten enorme porties plaatselijke gerechten krijgen voorgeschoteld - de leitão (speenvarken) is verrukkelijk, maar er staat ook lamsvlees, chanfana en zelfs coq au vin op het menu. Probeer ook eens de ongehoord sterke Licor Beirão, kruidig vuurwater,  dat in deze streek wordt gemaakt volgens een geheim recept van een apotheker uit Lousã. 
 
De Serra da Lousã
Wie de tocht volbrengt naar het hoogste punt van de Serra da Lousã wordt beloond met een adembenemend uitzicht en een blik op de spookachtige, verlaten dorpen in deze bergketen. De kortste route voert door de bossen boven het kasteel van Lousã en is, soms met grote intervallen, gemarkeerd door middel van verfstreken op de bomen - de kaart van het turismo helpt iets (maar niet veel). Wie veel van de bergen wil zien, moet vroeg uit Lousã vertrekken, maar het is ook leuk om gewoon enkele uren rond te dwalen in de buurt van het kasteel, paadjes te volgen naar de rivier en naar uitzichtpunten op de lagere toppen.
Er zijn in totaal zes dorpen,
waarvan de bewoners in de jaren vijftig naar de stad zijn getrokken. Het is vreemd om door de verlaten straten te lopen en de lege huizen binnen te gaan. In het eerste dorp, Casal Novo, worden enkele huizen verbouwd tot vakantiewoning en misschien kunt u er al overnachten; informeer bij het turismo in Lousã. Het volgende dorp is Talasnal, waar meer huizen te huur zijn.

Stroomopwaarts: Penacova en Lorvão
Het heuvelachtige, groene stroomdal van de Rio Mondego, ten noordoosten van Coimbra, is schitterend. Langs de rivier loopt de secundaire weg N110, waarover de bussen uit Coimbra rijden. Gedurende zes maanden per jaar kunt u met een gehuurde kajak van Penacova naar Coimbra peddelen. U moet hiervoor vooraf reserveren; zie hierna voor gedetailleerde informatie.
Het is met de auto een mooie rit, want de N110
ligt voor het merendeel hoog boven de rivier, zodat u onder u het water ziet glinsteren en op onmogelijke plekken dorpjes ziet liggen. Bij Penacova splitst de weg zich in tweeën en kunnen automobilisten de al even mooie N235 naar Luso nemen. De IP3 volgt aanvankelijk de Mondego en baant zich vervolgens via Tondela een weg naar Viseu, een hoofdweg als een achtbaan, met schitterende vergezichten.
 
Penacova
22 km ten noordoosten van Coimbra, is een redelijk oud stadje hoog boven de rivier, met een prachtig uitzicht over de vallei, dat alleen wordt aangetast door de weg aan de overzijde. Het stadje zelf is niet veel bijzonders - een pleintje, een paar cafés en restaurants, de rivier en de bossen - in tegenstelling tot de bewerkte tandenstokers, palitos, die hier te koop zijn. Deze schitterende kunstvoorwerpen worden door de vrouwen uit dit plaatsje niet de hand gesneden uit wilgenhout. De sierlijkste exemplaren doen denken aan dartpijltjes. U kunt ze bekijken en eventueel kopen bij het turismo, ma-za 9.00-17.30 uur, zo 9.00-12.30 en 14.00-17.30 uur, -039-477114, in het gemeentehuis op het centrale plein.

Aan de andere kant van de rivier, onder het stadje,
ligt de camping, tel. 039-477464, jan. gesloten. 0 Pioneiro do Mondego verzorgt hier de al eerder genoemde kajaktochten naar Coimbra (april tot half okt. dag), vertrek uit Penacova om 11.00 uur. Het is een tocht van 25 km (3-4 uur) terug naar Coimbra. Als u hebt gereserveerd (bel tussen 13.00-15.00 en 20.00-22.00 uur -039-478385, wordt u om 10.00 uur gratis niet een busje van Coimbra naar Penacova gebracht; ga voor meer informatie naar het turismo in Coimbra.

Lorvão
Vanuit Penacova of Coimbra kunt u ook het Convento de Lorvão bezoeken, in het dorp, dat u bereikt via een zijweg van de N110. Reist u met het openbaar vervoer, dan kunt u het beste de RBLbus nemen naar Rebordosa, 3 km voor Penacova en de resterende 5 km naar het klooster te voet afleggen. Dit eeuwenoude complex werd in de 9de eeuw, nog voor de komst van de Arabieren, opgericht door benedictijnen en werd later overgenomen door cisterciënzer nonnen.
Op de begraafplaats zijn de abdissen horizontaal begraven
en de minder belangrijke zusters verticaal, in groepjes van twee of drie bij elkaar. Wat er nu nog over is van het klooster, werd voor verval behoed dankzij een ingrijpende restauratie in de 18de eeuw. Wie aanbelt bij de kerk kan daar rondkijken en de schedel van een Arabische koning bezichtigen in de schatkamer en wie geluk heeft mag omhoogklimmen naar de zimbório, het dak met een koepel, vanwaar u een mooi uitzicht hebt op het dorp. Het is echter geen alledaags bezoek, want het klooster is nog altijd in gebruik - als een (hopeloos ouderwets) gesticht.

** In geheel Portugal kunt U goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Portugal. Er zijn 2000 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten.
** U vindt diverse accommodatie types bij Booking, behalve hotels o.a. ook:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets
 
** Kaart van geheel toeristisch Portugal
** Algemene informatie en boeken over Portugal.  
.