LISSABON, is de  hoofdstad van Portugal en van een gelijknamig district, aan de Taag. De stad en het grootste deel van de agglomeratie liggen op de rechteroever van de Taag. Naar overzicht Lisboa e Vale do Tejo. Naar stedenlijstaz Portugal. Naar uw accommodatie.

Booking.com
Over de vroegste geschiedenis van Lissabon is slechts weinig bekend
.
Met de komst van de Romeinen (250 v.C.) bestond de nederzetting Olisipo, die door hen werd uitgebreid tot het municipium Felicitas Iulia. De eerste vestingwerken dateren uit de tijd van de Visigoten, 5de–7de eeuw. De oude stad werd grotendeels door de Moren gebouwd. In 1147 werd de stad veroverd door de latere koning Alfonso. In 1260 werd ze hoofdstad van het land. Nadat de eerste grote ontdekkingsreizigers vanuit Portugal grote delen van de Nieuwe Wereld in kaart brachten, nam de betekenis van de stad als handels - en cultureel centrum in hoog tempo toe. Ondanks het na die tijd tanen van de invloed van Portugal op politiek gebied, bleef Lissabon tot in de 18de eeuw een van de belangrijkste handelscentra van Europa. In 1755 verwoestte een grote aardbeving ruim 30% van de stad, w.o. de gehele binnenstad; de wederopbouw werd onder De Pombal volgens planmatige opzet ter hand genomen.

Lissabon is de zetel van de meeste regeringsinstanties.
Ook is de stad het grootste commerciële, financiële, industriële en toeristische centrum van het land. De haven behandelt het grootste deel van de in- en uitvoer van het land en is tevens van belang voor het passagiersverkeer. Er is een internationale luchthaven ten noorden van de stad. Er zijn  spoorverbindingen met alle belangrijke centra van het land. Veerverbindingen en brugverbinding zorgen voor verbindingen met het zuidelijke deel van Lissabon. De stad heeft ook een metro.

De stad heeft vier universiteiten.
Daarnaast o.a. een academie voor schone kunsten en een conservatorium. Verder zijn er de Academie der Wetenschappen , de nationale bibliotheek en diverse archieven. Lissabon is zetel van verschillende wetenschappelijke genootschappen en van een rooms-katholiek aartsbisschop.

Er zijn vele musea,
waarvan het Museum voor Antieke Kunst, het Museum Calouste Gulbenkian het Stedelijk Museum en het Museum voor Contemporaine Kunst. Ook zijn er  natuurhistorisch museum, twee archeologische musea, legermuseum en muntenmuseum.

Alfama en Mouraria
Behoren tot de oudste wijken en vertonen nog het uit de Moorse tijd daterende patroon van smalle, bochtige straten, trapstraten, sloppen, stegen en pleintjes. Alfama, in de huidige vorm daterend uit de 16de eeuw, wordt beheerst door het Castelo de São Jorge uit de 9de eeuw. Ten westen van dit oude stadsdeel ligt de regelmatig aangelegde zgn. Pombalijnse wijk, zo genoemd omdat zij na de aardbeving van 1755 onder leiding van markies De Pombal werd herbouwd. 
Aan de rivierzijde is de Praça do Comercio met zijn ministeries de imposante afsluiting van De Pombals schepping. Aan de noordzijde ligt de ruime Praça de Dom Pedro IV die beschouwd wordt als het hart, Rossio,  van de stad.

De Pombalijnse wijk is een onderdeel van de benedenstad,
die thans het centrum is. Hier vindt men de voornaamste winkelstraten, bankgebouwen, hotels en kantoren; bij een grote brand (1988) ging een groot deel van het winkelcentrum van de stad, verloren. In het kader van de wereldtentoonstelling Expo'98 was in 1998 het grootste deel van deze buurt weer herbouwd. Van de parken zijn de belangrijkste het Parque Florestal de Monsanto en de botanische tuin van Ajuda.

Lissabon, kathedraal.Met name uit de 17de en 18de eeuw dateren veel kerken,
kloosters en paleizen.

De oudste kerk is de kathedraal, Sé Patriarcal,
die in haar huidige vorm teruggaat tot de 14de eeuw.

Van de andere kerken kunnen worden vermeld
die van São Roque (1566), met daarnaast het Museu de São Roque en die van São Vicente de Fora.

In de thans in Lissabon geïncorporeerde stad Belém
behoort de kerk van het vroegere Jeronimosklooster  uit de 16de eeuw, met praalgraven van ontdekkingsreizigers, staatslieden en dichters, tot de voornaamste bezienswaardigheden in Portugal. 

Andere bekende bouwwerken zijn er de Torre de Belém (1515–1521),
een toren van vijf verdiepingen, die lange tijd dienst deed als gevangenis, en het voormalige grafelijk kasteel Paço de Belém (1770), thans officiële residentie van de president van Portugal.

ATL - Lisbon Tourism - Visitors and Convention Bureau
Rua do Arsenal, 15 - 1100-038 Lisboa  -  Tel. 210 312 700 Fax. 210 312 899 - E-mail: atl@atl-turismolisboa.

Associação de Turismo de Lisboa
Apartado 3326 - 1301 904 Liboa.  -  Tel.: +351.213.610.350  -  Fax: +351.213.610.359.

Posto de Turismo
Palácio Foz, Praça dos Restauradores - 1200 Lisboa - Pt.  -  Tel.: +351.213.466.307 - Fax: +351.213.468.772. - Museumarinha.pt, Museu de Marinha, Maritiem museum.  -  Portugalvirtual.Costadelisboa, Virtual Portugal.

Informatie
* De brochure Follow me Lisboa geeft alle adressen van te bezoeken bezienswaardigheden, hotels en camping. 

* We willen attenderen op drie kaarten: Lisboa Card 48h geeft toegang tot  openbaarvervoer, musea en alle bezienswaardigheden; Lisboa Shopping Card 24h  geeft in meer dan 200 winkels 20% korting en de Lisboa Restaurant Card 72h daarmee kunt u terecht in meer dan 40 gerenommeerde restaurants. Te koop bij Turismo de Lisboa. Zie ook het internet.

* Op Lisboa city map vindt u alle bezienswaardigheden, hotels en metro lijnen.

* Informatieve brochure is ook  Lisbon's Trilogy ( History, Human Scale en Resort).

** In geheel Portugal kunt U goed uw accommodatie boeken. Er zijn 2000 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten.  Voor Lissabon zie aldaar.
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”

** Kaart van geheel toeristisch Portugal
** Algemene informatie en boeken over Portugal.