MAFRA. Tien kilometer landinwaarts vanaf Ericeira ligt Mafra aan de voet van een enorm klooster. Het heeft niet, zoals bij Batalha en AlcobaÁa het geval is, zijn bestaan aan dit klooster te danken. In de 13e eeuw wordt Mafra al genoemd als parochie waar de latere paus Johannes XXI zou hebben gepredikt. Naar overzicht Lisboa e Vale do Tejo. Naar stedenlijstaz Portugal.

 
    
Mafra.Mostairo de Mafra

Dit klooster/paleis werd gebouwd in opdracht van Jo„o V en gefinancierd uit de goudopbrengsten van BraziliŽ. Aanleiding was ook hier het nakomen van een gelofte: na een aantal huwelijksjaren werd eindelijk een troonopvolger, Josť 1, geboren. De bijzonder prachtlievende koning Jo„o V wilde de Spanjaarden met hun Escorial in Madrid de loef afsteken, door net als daar een enorm complex te laten bouwen dat zowel klooster als paleis was. Qua grootte overtreft dit bouwwerk zijn voorbeeld, maar daar blijft het dan wel bij.
Qua omvang imponeert het,
maar van architectonische verfijning is weinig sprake. De sterke verwaarlozing van de grijnsgrauwe steenmassa werkt ook niet mee. Alleen als de zon er pal op staat, krijgt het iets zilverachtigs.
Bouw
In 1717 begonnen de Duitse architect Johann Friedrich Ludwig en zijn zoon Johann Peter aan dit 40.000 m' grote complex. In 1730 was het door 50.000 arbeiders en Vlaamse, Italiaanse, Franse en Portugese beeldhouwers voltooid. Het complex van bijna 251 m, voorgevel 220 m, in het vierkant bestaat uit een basiliek, talrijke kloostergebouwen, een paleis om in te verdwalen, negen binnenpleinen, een binnentuin en het voormalige jachtterrein van de koning, de Tapada, een ommuurde tuin als een park met geurige flora, muurlengte 20 km.

Basiliek
Een breed terras leidt naar de ingang van de basiliek, die in het midden van de voorgevel staat. In de twee torens van 68 m hoogte hangt een carillon van 114 klokken, zwaarste 10 ton, dat in Antwerpen vervaardigd is. In de zomermaanden spelen beiaardiers een deuntje op de ongeveer 98 klokken die werken. In nissen naast het portaal staan beelden van enkele heiligen, terwijl in de voorhal nog eens 14 levensgrote beelden zijn geplaatst.
Binnen waant u zich in een kerk van Bernini in Rome.
Overal om u heen ziet u marmer in de tinten wit, roze en grijs, verwerkt in wanden, altaren, kapellen, beelden en reliŽfs. Portugees marmer werd gebruikt, maar ook het Carraramarmer uit ItaliŽ. Tijdens de bouwperiode ontstond de School van Mafra, een beeldhouwersschool onder auspiciŽn van de Italiaan Giusti. Onder zijn pupillen was Machado de Castro de bekendste. De vieringkoepel bereikt een hoogte van 70 m. De kerk heeft zes orgels. Het grootste is 6 m hoog.
De rondleiding door een gids door de rest van het complex
neemt nogal wat tijd in beslag. De tocht leidt onder meer door het ziekenhuis, de apotheek, de kapel en ontelbare koninklijke vertrekken, die zelden gebruikt zijn. Zelfs de Koninklijke familie vond het te neerslachtig. Eťn nacht werd het paleis zeker nog gebruikt: de nacht in 1910 voordat Manuel II de Portugese bodem verliet na zijn abdicatie.

Bibliotheek
Wel indrukwekkend is de 88 m lange bibliotheek met zijn 36.000 banden, waaronder de eerste editie van 'Os Lusiadas' van Caműes, toneelstukken van Gil Vicente en een drietalige bijbel uit 1514.
 
Tapada
Weldadig is een bezoek aan het aangrenzende park, het Tapada, met wildpark met herten, everzwijnen en lynxen en miradouros en vijvers. De militairen hebben het voor het grootste deel geconfisqueerd, maar het ligt in de bedoeling het park in de zomermaanden open te stellen voor het publiek.
De Sala das Trophas
met meubels en kroonluchters gemaakt van geweien en hertevacht mag u niet ontgaan!

Vergeet niet een bezoek te brengen
aan het Museu de Escultura Comparada. Men ziet er alleen afgietsels van kunstwerken van geheel Portugal.

Omgeving
In Malveira
,
10 km ten oosten van Mafra, wordt op donderdag een drukke, regionale markt gehouden.

Local Tourist Office of Mafra

PalŠcio Nacional de Mafra - Torre„o Sul - Terreiro D. Jo„o V - 2640-492 Mafra  -  Tel. 261 817 170 - Fax. 261 817 179 - turismo@cm-mafra.pt   - http://www.mafra.net/   

** In geheel Portugal kunt U goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Portugal. Er zijn 2400 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten.
** Kaart van geheel toeristisch Portugal
** Algemene informatie en boeken over Portugal.