”BIDOS. Het nog geheel ommuurde vestingstadje hoog boven de Rio da Vargem lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Het geheel door 13 m hoge muren met kantelen omgeven ”bidos op een 75 m hoge heuvel geeft u een goede indruk van zijn trotse verleden toen het, nog aan zee gelegen, van strategisch belang was. Naar overzicht Lisboa e Vale do Tejo. Naar stedenlijstaz Portugal. Naar uw accommodatie.
 

In de Middeleeuwen was het niet ongebruikelijk dat een vorst zijn bruid na de eerste huwelijksnacht een geschenk aanbood.
Deze morgengave kon bestaan uit een kasteel, landgoed of stad met toebehoren. Dinis schonk in 1282  ”bidos aan zijn gemalin Isabela, die er graag vertoefde. Het is in zijn geheel tot nationaal monument verklaard. De vroege ochtend en de late middag zijn de beste tijdstippen voor individuele bezoekers om door de smalle straatjes te wandelen. U loopt langs witte huizen, die voorzien zijn van verschillende heldere kleuren op vensters en hoeken, fleurige bloembakken met geraniums, en onder de bloeiende takken van de bougainvillea's door. De handwerkslieden spreidden hun koopwaar uit voor hun winkeltjes (specialiteit: tapijten). Voor het grootste deel wordt ”bidos autovrij gehouden. Parkeren kunt u het beste bij het 15e-eeuwse viaduct aan de weg van en naar Torres de Vedras.

Obidos…ťn monument
Heel ”bidos is ťťn monument, ťťn museum. Via een dubbele poort in zigzagvorm met 18e eeuwse azulejos komt u in de hoofdstraat, de Rua Direita. Halverwege tussen poort en burcht staat op een plein de
Igreja de Santa Maria,
een 16e eeuwse renaissancekerk met 18e-eeuwse blauwe azulejos, met plantenmotieven. In het koor vindt u de 16e- eeuwse graftombe van JoŠo de Noronho, gouverneur van ”bidos, een werk van Jean van. Het retabel van het hoofdaltaar werd geschilderd door JoŠo da Costa. De andere religieuze schilderijen zijn van Josefa de ”bidos, 1634-1684.. Zij schilderde portretten, stillevens en religieuze voorstellingen. Haar vrouwenportretten waren vaak een middel om de geportretteerde aan de man te brengen.
Voor de kerk staat een pelourinho of schanpaal,
met de afbeelding van een net, het blazoen van koningin Leonor. Zij verbleef enige tijd in ”bidos na de dood van haar zoon Afonso, die verongelukte op een rit langs de Rio Tejo. Krabbenvissers brachten het ontzielde lichaam in een net naar het paleis. Sindsdien is dit symbool een onderdeel van haar wapenschild.
 
Museu Municipal
In het voormalige raadhuis is het Museu Municipal ingericht. Naast beeldhouwwerk, 16e- 17e-eeuwse Portugese schilderijen en archeologische vondsten zijn herinneringen aan de begin 19e- eeuwse strijd met Napoleons troepen tentoongesteld.

Castelo
Aan het eind van de straat leidt een weggetje links naar het Castelo, dat voor een deel is verbouwd tot de Pousada de Castelo. De Moren hadden hier een vesting die, na de verovering in de 16e eeuw, tot koninklijk buitenverblijf werd verbouwd. Deuren en vensters hebben manuelino-omlijstingen. Vanaf de verhoging achter het kasteel en vanaf de terrassen op de vestingmuren kijkt u neer op het stadje.

Igreja do Senhor da Pedra
Deze staat buiten de bebouwde kom aan de N8, richting Caldas da Rainha. Het is een barokke, zeshoekige kerk uit de 18e eeuw. In een vitrine boven het hoofdaltaar ziet u een primitief houten kruis uit de 2e of 3e eeuw, en in nissen barokke apostelbeelden.
 
Omgeving
Bij Obidos, Windmolen Serra d'El-Rei
Voorbij ”bidos gaat een zijweg van de N8, de N 114, richting kust. Op deze weg passeert u Serra d'El-Rei, met uitzicht over een vlakte met twee gerestaureerde windmolens. Vroeger waren deze ronde, witgekalkte windmolens karakteristiek voor de gehele Zilverkust. Ze zijn niet geheel verdwenen, maar hun aantal is sterk geslonken. Tussen de staken zijn vier driehoekige zeilen strak gespannen. Aan de uiteinden van de wieken zijn kruikjes aangebracht die bij voldoende wind een fluittoon voortbrengen. Waarom de kruikjes zijn aangebracht, is onbekend. Mogelijk kon de molenaar aan de toon horen of er genoeg wind stond om de stenen te laten draaien.

Atougula da Balcia
Bezat ooit een haven waarvandaan de kruisvaarders naar het Heilige Land vertrokken. Aan deze welvarende tijd herinnert de manuelino-pelourinho, de gotische fontein en de laat-romaanse kerk, met kapitelen en graftombe, waar begin november pelgrims samenkomen.
Zie ook Peniche.

Regi„o de Turismo
Rua Direita - 2510 - ”bidos - Pt.  -  Tel.: +351.262.955.060 - Fax: +351.262.955.061.
E-mail: rt.oeste@mail.telepac.pt  en info@rt-oeste.pt

** In geheel Portugal kunt U goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Portugal. Er zijn 2000 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
   Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets

** Kaart van geheel toeristisch Portugal
** Algemene informatie en boeken over Portugal.