TAAG / Tajo / Tejo en VALE DO TEJO. De Rio Tejo, Sp. Rio Tajo, ontspringt hoog in het Iberisch Randgebergte, daar waar de Aragonese Montes Universales en de Castiliaanse SerranÍa de Cuenea elkaar ontmoeten. naar overzicht Lisboa e Vale do Tejo. Naar stedenlijstaz Portugal. Naar uw accommodatie.  

    
Tot het stroomgebied van de Taag behoren in Spanje:
de rivieren Guadiela, Tajuña, Henares, Jarama, Guadarrama en Alagón, in Portugal de Zêzere en de Sorraia.
Deze grootste rivier van het Iberisch Schiereiland
heeft een totale lengte van 1010 km, waarvan 275 km op Portugees grondgebied. Iets voorbij de Spaanse stad Alcantara komt zij Portugal binnen, vormt over 50 km de grens tussen heide landen en vindt zijn weg daarna dwars door het land. Na door de diepe, nauwe kloof Portas de Ródáo te zijn gestroomd, krijgt de Rio Tejo een allengs breder wordend dal tot zijn beschikking. De rivier heeft vaak een gelige kleur door het leem en de slik.

Bij Abrantes beginnen de vruchtbare vlaktes
van Ribatejo, waarop graan, fruit en wijn verbouwd worden.

Bij de vesting Almourol
voegt de zijrivier Rio de Zézere zich bij de hoofdstroom. Het land wordt vlakker, als Hollands polderlandschap, en bij Santarém liggen de uitgestrekte leziras, de prairies waarop de Portugese vechtstieren grazen.

Bij Vila Franca de Xira
verbreedt de Rio Tejo zich tot de Mar de Palha, Strozee, een binnenzee, die voorbij Lissabon weer smaller wordt en ter hoogte van Careavelos in de Atlantische Oceaan uitmondt.

Het estuarium van de Rio Tejo,
dat ook gevoed wordt door de Rio Samora, heeft een oppervlakte van 300 km2. Ongeveer 220 km hiervan is opgenomen in het natuurreservaat Estuario do Tejo. Bij laag water valt bijna de helft van het terrein droog tot een waddengebied. Helaas veroorzaakt de industrie in de omgeving van Lissabon een sterke verontreiniging. Vooralsnog is dit gebied één van de belangrijkste tussenstations van de trekvogels uit het noorden van Europa naar hun Afrikaanse overwinterings gebieden. Vele duizenden steltlopers, kluten, zilverpleviers, wulpen en grutto's strijken hier voor langere of kortere tijd neer.

STEDEN en DORPEN in de VALE DO TEJO
Belver
Vanuit de Spaanse provincie Estremadura volgt de N521/N118 de zuidoever, om bij Abrantes via de N3 over de noordoever verder te gaan. Nog net in Alto Alentejo ligt Belver op de rechteroever van de Rio Tejo.
Het Castelo de Belver
werd in 1194 in opdracht van Sancho I gebouwd en geschonken aan de orde der Johannieters. In 1390 volgde een restauratie door toedoen van Nuno Álvares Pereira en dit werd in 1950 herhaald. Binnen de vier meter dikke muren staat een vrijstaande donjon.
In de Capela de Sáo Bras
is op een altaarstuk de heilige Blasius afgebeeld, die zijn voet op de kop van een zwijn houdt.

Abrantes, Zie aldaar

Constância
Ligt aan de samenvloeiing van de Rio Zézere met de Rio Tejo. Honderdvijftig jaar geleden heette de plaats nog Punhete, een naam die verwijst naar de Romeinse nederzetting Pugna Tagi. In dit plaatsje heeft Camões een tijdje in ballingschap geleefd na de publicatie van een gedicht, waarin hij zijn belangstelling voor Catarina de Ataide, een hofdame van koning Sebastião I, wat al te nadrukkelijk etaleerde. De dichter kreeg een standbeeld hier en een park werd naar hem vernoemd. In de parochiekerk heeft José Malhão aan het eind van de 19e eeuw een neobarokke plafondschildering aangebracht.

Castelo de Almourol bij TancosTancos
Op een rotsachtig, bebost eilandje bij de samenvloeiing van de twee rivieren ligt het Castelo de Almourol. Vanuit Tancos gaat een bootje naar het eiland. Deze burcht was een strategisch belangrijk onderdeel van de defensielinie, die de orde der tempeliers in de 12e eeuw liet bouwen rond zijn hoofdkwartier Tomar. Zoals een aantal inscripties boven de poorten aangeeft, was de initiatiefnemer voor de bouw in 1171 de grootmeester Gualdim Pais. Hij liet de burcht aanleggen op Romeinse en Moorse fundamenten. Deze burcht is één van de best bewaard gebleven vestingen in Portugal, imponerend door zijn ligging en uiterlijk. Hij bestaat uit een dubbele ringburcht met tien ronde torens, een vierkante donjon en ruines overwoekerd door struikgewas en klimop. In de Late Middeleeuwen verminderde het belang van de burcht als militair bolwerk. Door de romantische ligging werden heel wat romances, legendes en sagen om het kasteel heen geweven. Bij een bezoek bij zonsondergang is die romantiek nog steeds te proeven.

Torres Novas
Iets buiten het dal van de Rio Tejo, aan de Rio Almonde, ligt de textielgemeente Torres  Novas, waar vooral linnen wordt gefabriceerd. De burcht stamt uit de 14e eeuw en werd gebouwd op instigatie van Fernando I. De Igreja da Misericórdia heeft een renaissanceportaal en 17e-eeuwse azulejos.Entroncamento
Is een modern verkeersknooppunt voor zowel het wegvervoer als treinverkeer.

Atalaia
De Igreja da Assuncão,
renaissance, in Atalaia wordt toegeschreven aan João de Castilho.

Golegã
De Igreja de Nossa Senhora da Conceicão in Golegã
wordt toegeschreven aan  Boitaca. Het portaal van deze laatste kerk is een eenvoudige variant van de manuelino, maar ook hier zijn alle elementen van deze decoratiestijl aanwezig: scheepskabels, gedraaide zuilen, knopen en het kruis van de orde van de Christusridders.

Tegenover de kerk staat het streekmuseum Museu Martins Correia.

In november wordt in Golegã een grote paardenmarkt gehouden, de Feira de Sáo Martinho die enkele dagen duurt.
 
In de buurt van Golegá ligt een klein natuurreservaat: Paul do Boquilobo. Dit is een meer omgeven door zoetwatermoerassen met een dichte begroeiing van waterplanten en op de meer vaste bodem wilgen en populieren. Een grote kolonie reigers en eenden heeft zich hier genesteld. De ralreiger, kleine zilverreiger en de koerreiger zijn het talrijkst.

Chamusea
Ligt aan de andere kant van de rivier, er is een brug bij Golegã. Is een centrum van bosbouw, kurkeiken, druiven- en meloenteelt. De rijkdom van de 17e-eeuwse landadel is nog zichtbaar in de vele quintas. Het stadje heeft een arena.

Almeirim
Heeft een grote culinaire faam: onder andere door de sopa de pedra, steensoep, een soep van vlees, bonen en groenten waar symbolisch een steen aan wordt toegevoegd. Dit gebruik gaat op een legende terug.
Het Museu Etnográfico, Rua de Coruchef,
heeft een aardige folkloristische collectie. In het 19e-eeuwse Palácio da Alorna, 1 km ten zuiden van Al- meirim, zijn de wijnkelders voor het publiek toegankelijk.

Alpiarga
Ligt eveneens aan de andere kant van de rivier, brug bij Santarem. Even buiten het stadje staat de Casa dos Patudos.
Dit is het vroegere woonbuis van de kunstverzamelaar José Mascarenhas Relvas, dat als museum is ingericht. Tot de collectie behoren wandtapijten uit de 17e t/m de 19e eeuw, Chinees en Portugees porselein, 16e-eeuwse azulejos uit Sevilla en en Soares dos Reis. De verza- meling schilderijen bestaat uit werken van de 16e- beeldhouwwerken, Portugese primitieven en andere Portu gese stromingen, en werken van een aantal buitenlanders,  Zurbarán, Rubens, Pieter de Hoogh, Memling, Delacroix.

Cartaxo
Aan de andere kant van de Rio Tejo is in de Rua J. Ribeiro da Costa in Cartaxo, 14 km ten zuiden van Santarem, een wijnbouwmuseum ingericht.

** In geheel Portugal kunt U goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Portugal. Er zijn 2000 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
   Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets

** Kaart van geheel toeristisch Portugal
** Algemene informatie en boeken over Portugal.