ALICANTE, door de Grieken gesticht als Akra Leuka in 325 v.C. en werd in 201 v.C. Romeins, Lucetum genoemd. Van de 8ste tot de 13de eeuw was de stad in handen van de Moren. Is de  hoofdstad van de gelijknamige provincie in Zuidoost-Spanje.  Naar overzicht regio Valencia.   Naar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje. Naar uw accommodatie!


    

Bezoek aan de Stad Alicante
Alicante ligt aan zee en is toegankelijk vanaf de weg. Het beste uitzicht op de stad heeft men vanaf de kust.
Alicante. Raadhuis een bezichtiging waard.De prachtige zeepromenade Explanada España(1) waaraan de haven gelegen is vormt een levendig middelpunt van deze plaats, waar men altijd wel mensen kan zien wandelen tussen de enorme palmbomen op de boulevard met het rode, crème en zwarte plaveisel dat de golven van de zee nabootst. Een muziektent zorgt ervoor dat de wandelaar 's avonds en vooral ook op zondagochtend van de concerten door de Gemeentelijke Muziekkapel kan genieten. Nadat in 1851 de spoorlijn naar Madrid geopend werd bereikte de handelshaven grote faam en ging deze fungeren als een natuurlijke uitvoerhaven van in het midden van het schiereiland geproduceerde goederen. Aan één van de uiteinden van de promenade, waar de weg van Valencia uitkomt, bevindt zich

EI Postiguet
(2),

het strand dat de stad het hele jaar lang een vakantiesfeer geeft. De op het zuiden gerichte kuststrook van de stad zorgt ervoor dat het er vrijwel altijd zonnig is. Het historische deel van de stad ontstond rondom de Benancantilberg met als meest sprekende getuigenis het

Kasteel van Santa Bárbara
(3),

van waaruit een vergezicht op de stad, de zee en de streek l'Alacanti is te genieten. Tegenover het strand van Postiguet bevindt zich de lift waarmee men gemakkelijk bovenop de 166 meter hoge berg komt. Ook kan men de top bereiken met de auto via de weg aan de noordkant. De oorspronkelijk Arabische vesting werd in de tijd van koning Filips 11 omgebouwd en naderhand volgden er nog verscheidene verbouwingen en uitbreidingen. Vooral de zone van La Torreta is een bezoek waard. Het hoogste punt is het Plaza del Macho.
Aan de voet van het kasteel heeft Alicante
voorname monumenten uit de oude ommuurde stad behouden, die zich uitstrekte tot aan de huidige Rambla Méndez Nunez. Na een wandeling door de wijk gevormd door smalle straatjes met jongeren 's avonds uitgaan, komt men bij het plein van het

Gemeentehuis
(4),

een oorspronkelijk barok gebouw met op de eerste trede van de trap de inscriptie "punto cero", het nulpunt. Vanaf dit teken wordt de hoogte van allerlei punten in Spanje gemeten. De inscriptie bevindt zich op 3,407 meter hoogte boven de zeespiegel. Op enkele meters afstand staat het Gravinapaleis waar het provinciaal archief gevestigd is. Achter het gemeentehuis staat de

Concatedral van San Nicolás de Sari
(5),

voltooid in 1662, een monumentaal voorbeeld van de Herrera- en barokke stijl, omringd door een netwerk van smalle straatjes waar de geschiedenis van de stad zorgvuldig behouden is gebleven op luttele meters afstand van het kosmopolitische leven dat zich afspeelt rond de haven en het strand. Onder de belangrijkste architectonische elementen bevinden zich het barokke altaar, de kloostergang uit de XVe eeuw, de Communiekapel, de traliewerken en de houten deuren.
Als men één van de nauwe straten
naar het noorden van het historische stadsdeel volgt komt men na het Gemeentehuis bij het Plaza de Santa Maria, waar twee gebouwen staan die een bezoek waard zijn. Op de eerste plaats de kerk van

Santa Maria (6)

die in gotische stijl werd gebouwd op de funderingen van een Arabische moskee. De kerk is toegankelijk via de barokke gevel met een afbeelding van Sint Andreas en de apostel Jacobus en binnen staat voor het hoofdaltaar een beeld van de Maagd Maria met het Kindje Jezus in haar armen.
Op dit plein, dat vlak aan zee ligt, bevindt zich ook het

Woonhuis-Museum
van La Asegurada (7),

een 17e-eeuws gebouw dat een belangrijke verzameling moderne kunst herbergt, met onder andere werken van Picasso, Gris en Miró. Dit museum was een geschenk aan de stad van de kunstenaar Eusebio Sempere, schepper van de zogenaamde "bewegende kunst".
In eerdere tijden had dit gebouw verschillende functies: gemeentelijke graanopslagplaats, gemeentehuis, gevangenis, enz.
Achter de Rambla de Méndez Nunez,
waar vroeger een rivier liep, vond de stadsuitbreiding buiten de muren plaats en ontstonden de huidige moderne wijken. Aan één van de grote boulevards door dit stadsdeel staat het Provinciehuis in neoklassieke stijl met barokke invloeden. Hier is sinds 1932 het

Archeologisch Museum
(8)

gevestigd, waar vondsten uit de archeologische vindplaats Tossal de Manises, ontdekt op het strand van La Albufereta, worden tentoàngesteld die het leven in de Iberische, Griekse en Romeinse stad Lucentum doen herleven.
Achter het Provinciehuis ligt de heuvel van het Kasteel van

San Fernando
(9),

gebouwd ter verdediging van de stad tegen de invasie var de troepen van Napoleon. Het is een halfvoltooide vesting die tegenwoordig in gebruik is als themapark.
Vijf kilometer ten noorden van de stad bevindt zich het eerder genoemde
Klooster van het Heilige Gelaat

waar de inwoners van Alicante elk jaar na Pasen in bedevaart naar toe trekken. In de zijkapel wordt de sluier aanbeden waarmee Veronica het gelaat van Christus afdroogd zou hebben tijdens de kruisweg. In de omgeving van de hoofdstad liggen prachtige uitgestrekte stranden zoals San Juan, Cabo de Huertas, La Albufereta, Agua Amarga en El Saler.

Omgeving

Elche, schilderachtige vissersdorp Santa Pola, eiland Tabarca.Archeologie in de provincie Alicante

De provincie Alicante heeft een rijke archeologische erfenis. Gedurende meer dan een eeuw van onderzoek en opgravingen op een groot aantal plaatsen heeft men deze erfenis blootgelegd. Het MARQ museum (Museo Arqueológico Provincial de Alicante) is niet slechts een tentoonstelling van archeologische voorwerpen, op de juiste wijze gerestaureerd en gecatalogiseerd. Het is een nieuwe vorm van museum: een modern museum dat ons een uitgebreid beeld geeft van het historisch verleden en ons uitnodigt op een reis door de tijd.
Een reis door de tijd door achtereenvolgens
de zaal van de prehistorie, van de Iberische cultuur, van de Romeinse cultuur en van de middeleeuwen. De collectie is zeer gevarieerd: werktuigen, gebruiksvoorwerpen, munten, begrafenisrituelen, voorbeelden van de levensomstandigheden, huizenbouw, enz. Verder zijn er ook nog enkele audiovisuele presentaties, zodat u een nog beter beeld krijgt van de desbetreffende periodes uit de geschiedenis.
In combinatie met het museum kunt u ook nog een bezoek brengen aan de nabij gelegen archeologische opgraving Tossal de Manises LUCENTUM. Een Iberisch-Romaans dorp uit eind 5e eeuw of begin 6e eeuw voor Christus.

De openingstijden zijn
:

MARQ
• dinsdag t/m zaterdag: 10.00 - 14.00 uur en 16.00 - 20.00 uur  • zondagen en feestdagen: 10.00 - 14.00 uur
• maandag: gesloten  LUCENTUM  Winter (oktober-mei)  • dinsdag t/m zaterdag: 10.00 - 14.00 uur en 16.00 - 18.00 uur
Zomer (juni-september)
• dinsdag t/m zaterdag: 09.00 - 12.00 uur en 19.00 - 22.00 uur
Het gehele jaar door:
• zondagen en feestdagen: 10.00 - 14.00 uur  • maandag: gesloten

Er bestaat een mogelijkheid om een bezoek aan beide te brengen o.l.v. een gids.  Voor groepen gelden andere prijzen, echter zij dienen wel van te voren te reserveren. Voor meer informatie over zowel het museum MARQ als de archeologische opgraving LUCENTUM kunt u zich wenden tot: MARQ (Museo Arqueológico Provincial de Alicante) - Plaza Dr. Gómez Ulla, s/n. - 03013 Alicante - Tel. 00 34 965 149 000 -
www.marq-museo-arqueologico.com

Oficina de Turismo
 

-Plaza del Ayuntamiento, s/n - 03002. Alicante, Spain. - Tel. +34.965.14.92,05 - Fax: +34.965.14.92.51.
E-mail:
turismo@alicante-ayto.es 
- Explanada de España, 2 - 03002 Alicante, Spain.
Tel.: +34.96.520.00.00 - Fax +34.96.520.02.43. 
E-mail:
touristinfo.alicante@turisme.m400.gva.es 

Informatie

* Uitstekende plattegrond is  Alicante, touristiek-stadtplan met veel adressen, uitgave van Comunitat Valencia.
* Brochure voor  Terra Mitica. Thema park, gelegen bij Benidorm. Er worden vijf beschavingen rondom de Middellandse-Zee uitgebeeld: Egypte, Griekenland, Rome, Iberia en de Eilanden (bijv. Kreta, Sicilië).
* Handig is ook de brochure (45 pag.) Alicante Schritt für Schritt.
* Pocket Guide Alicante of Alicante Tourist Guide bevat veel foto's, adressen en overige info.
* Plano de la ciudad, Alicante  bevat een straatnamen register.
* Turisme Generalitat Valencia geeft een serie folders uit ( A4 formaat) die beknopt veel info geven. Ze bevatten allen een "Landkarte der Gegend" en praktische hinweise.
 + Elx, Santa Pola und Insel Tabarca,
 + Der Penon de Ifach,
 + Am Fusse des Montgó,
 + Die Marina Baixa,
 + Die südküste von Alicante.
* De beste gids is Alicante, Tourist Guide met 7 wandelroutes door de stad, 96 pagina's, 6 plattegronden en 85 foto's.
* De brochure Celebrations Alicante geeft een goede indruk van de "Fiestas" gedurende het jaar.

** Uw accommodatie
kunt U goed boeken via
Booking.Alicante.  Er zijn 35 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken!

** Voor geheel Spanje
 kunt u goed Uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Spanje. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”!