VALENCIAANSE GEMEENSCHAP, de reiziger zal hier een kosmopolitisch en op Europa gerichte gemeenschap vinden. Zie de kaart, terug naar regio kaart Spanje. Naar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje.  Naar uw accommodatie!
 

Alcoy Alicante Benidorm
Circulto Elche El Grau
Júcar Orihuela Sagunto
Valencia Valenciasteden  
Diversen
Circuito Ricardo Torno Watersport-informatie Museo de Bellas Artes in Valencia
Internet Valencia    
** Uw accommodatie  in de Valenciaanse Gemeenschap kunt U goed boeken via Booking.Region.Valencia-Community.  Er zijn 545 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken!
Populaire steden in de Valenciaanse Gemeenschap:
Valencia   -  Alicante   -  Benidorm   -  Albir   -  Denia   -  Calpe   -  Elche   -  Altea   -  Guardamar del Segura  -  Torrevieja   -  Paterna   en  Playas de Orihuela
Luchthavens: Alicante (ALC) -  Valencia (VLC)

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  

Kaartje van de regio ValenciaInleiding
    
De krachtige penseelstreek van Sorolla en de befaamde pen van Blasco Ibañez vereeuwigden aan het begin van de twintigste eeuw de karakteristieke zee- en landgezichten van Valencia, de zilte geur van Malvarrosa en de oranjebloesem van Alzira meer landinwaarts. Van "Tussen Oranjebomen" tot "Valenciaanse Visvrouwen". Land en zee. De Valenciaanse Gemeenschap ten voeten uit. Een mediterrane streek met een totale oppervlakte van 23.255 vierkante kilometer te midden van rijstvelden, lagunes, moestuinen, stranden, baaien en fraaie natuurgebieden. Komt U eens kennismaken!

De reiziger zal hier een kosmopolitisch
en op Europa gerichte gemeenschap vinden, gelegen aan de Middellandse Zee. De meer dan vijfhonderd kilometer lange kustlijn biedt kristalhelder water dat het hele jaar door een aangename temperatuur heeft. Een excursie langs de kust van Valencia voert de bezoeker naar de belangrijkste toeristische zones van de gemeenschap: Castellón met de Oranjebloesemkust, Valencia Land en Zee, de Costa Blanca en Benidorm. Ook het landschap meer landinwaarts is fraai met het bergachtige Los Puertos en El Maestrazgo, El Rincón de Ademuz, de gewesten van de rivieren Mijares, Palancia en Turia, via de vlakte van Requena-Utiel, Hoya de Buiiol en het dal van Ayora, La Costera, het dal van Albaida en de valleien van la Marina tot aan het gebied van de Vinalopó en de Vega Baixa van de Segurarivier. U zult ongetwijfeld onder de bekoring van deze streek komen.

De Valenciaanse Gemeenschap,
gelegen in het oosten van Spanje, grenst in het noorden aan Catalonië en Aragon niet ver van de rivier de Ebro, in het westen aan Castilla-La Mancha, in het zuiden aan Murcia, aan de overzijde van de Segura, en in het oosten aan de Middellandse Zee. Het grondgebied is verdeeld in drie provincies die van noord naar zuid Castellón, Valencia en Alicante heten.
Vrijwel het hele jaar door
kan men aan de kust genieten van een zacht gematigd klimaat. Meer landinwaarts is het klimaat extremer, vooral in de hoger gelegen zones waar een meer continentale temperatuur heerst, met sneeuw in de wintermaanden. De kust is vochtiger dan het droge binnenland.

De toeristenindustrie
vormt een fundamenteel onderdeel van de economische activiteiten van de Valenciaanse Gemeenschap, als eindbestemming van meer dan twintig miljoen reizen elk jaar. De zeer volledige diensten infrastructuur is voortdurend in ontwikkeling teneinde de bezoekers een plezierig verblijf te waarborgen.
De meer dan vier en een half miljoen inwoners
spreken Valenciaans en ook Castiliaans. Het zijn mensen met een open karakter die genieten van hun feesten met muziek, buskruit en vuur, hun tradities en hun eeuwenoude geschiedenis. Ook omarmen zij de moderniteit van deze welvarende streek waar verleden, heden en toekomst in volmaakte harmonie samengaan.

De Valenciaanse gemeenschap
is getuige geweest van de belevenissen van markante personages die in verschillende tijdperken een belangrijke rol gespeeld hebben op historisch en politiek gebied, zoals bijvoorbeeld koning Jaime I van Aragon, de pausen van de familie Borgia en Filips V, de eerste koning van de Bourbondynastie.
Er zijn sporen van prehistorische nederzettingen gevonden in de vorm van rotstekeningen, die op de Werelderfgoedlijst staan. Feniciërs, Grieken en Carthagers voerden handel met de Iberiërs die deze streek vanaf de zevende eeuw voor Christus bevolkten.

Na de Twee Punische Oorlogen
leidde de Romeinse overwinning op de Carthagers - met de heroïsche episode van het beleg van Saguntum door Hannibal- tot een periode van bloei die in de derde eeuw na Christus ten einde kwam. Na de Visigoten en de veranderingen als gevolg van de Arabische overheersing werd dit gebied in de elfde eeuw ondergedompeld in het maatschappelijke en politieke leven.

Koning Jaime I
van Aragon veroverde de stad Valencia in 1238, legde daar de grondslagen van het koninkrijk Valencia, verleende privilegies en ondertekende het verdrag van Almizra, waarmee de grenzen van het grondgebied vastgelegd werden. Na de onrustige regering in de veertiende eeuw van Pedro IV de Plechtstatige brak een moeilijke tijd aan. In de vijftiende eeuw volgde Fernando de Antequera koning Martin de Menslievende op en gedurende diens regering brak een periode van economische en maatschappelijke welvaart aan die in de Moderne Tijd een hoogtepunt bereikte. In deze streek leefden christenen, Arabieren en joden vreedzaam naast elkaar totdat deze laatsten verbannen werden. De burgers kwamen in opstand tegen de adel onder de regering van Karel I bij het oproer van Las Germanias. In 1609, onder de regering van Filips III, werden de morisken verbannen.

In de eeuw van de Verlichting
kwamen de Bourbons aan de macht. De Privilegies van Valencia werden in 1707 per decreet afgeschaft en na de Successieoorlog. Het territorium kreeg begin negentiende eeuw te maken met de invasie van de troepen van Napoleon tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog die ten einde kwam door de volksopstand tegen de Fransen na de zogenoemde Schreeuw van El Palleter. Deze eeuw werd gekenmerkt door politieke opstanden - waaronder die van Sagunto waarmee koning Alfons XII in 1874 tot koning werd uitgeroepen - en de beginnende industrialisering vooral in de zone van Alcoi betekende de opkomst van de arbeidersbeweging en het anarchisme. Gedurende de Burgeroorlog bleef deze zone trouw aan de Republiek en na de machtsovername door generaal Franco belandde de streek in een periode van neergang.
De eerste tekenen
van een intellectueel nationalisme, de consolidatie van de industrialisatie en de opkomst van het toerisme vonden plaats inde jaren zestig van de vorige eeuw.
De toekenning van het voorstadium
van een autonome Valenciaanse regio en de vorming van de Algemene Raad dateert uit 1982, het jaar waarin het Autonomiestatuut van de Valenciaanse Gemeenschap werd aangenomen. Een jaar later volgde de eerste autonome verkiezing van het Valenciaanse parlement.

Kunstbezit
De Valenciaanse Gemeenschap beschikt over een rijk kunstbezit, bepaald door de geschiedenis en de inwoners. Op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan het Palmenbos (Elche), de Beurs van La Seda (Valencia), de rotsrekeningen in de grotten van de drie provincies van deze gemeenschap die openstaan voor bezoekers, en het Misteri van Elche - een uit de Middeleeuwen daterend religieus mysteriespel - dat in het jaar 2001 tot Immaterieel Erfgoed werd verklaard.
De historische centra
van een groot aantal goed geconserveerde plaatsen zijn uitgeroepen tot Monumentaal Geheel van de Spaanse Staat. Tenslotte vindt men in deze streek zeer veel monumenten, zoals kastelen en vestingen, kathedralen, kloosters en historische tuinen, torens, archeologische vindplaatsen en talrijke bouwwerken in allerlei verschillende architectonische stijlen in alle delen van de Valenciaanse Gemeenschap die tezamen een kostbaar historisch erfgoed vormen.
Vele daarvan
zijn onderscheiden als Kunsthistorisch Monument en worden tegenwoordig beschouwd als Bouwwerken van Cultureel Belang.

De Iberische cultuur
heeft buitengewone sporen achtergelaten in Valencia. Onder de teruggevonden beelden bevindt zich de beroemde Dame van Elche, die in 1867 in L'Alcudia (Elche) aangetroffen werd.
Een ander kostbaar juweel van de Iberische kunst is de krijger van Mogente, die gevonden werd in Les Alcuses.

Bekende hedendaagse Valencianen
zijn op het gebied architectuur, Santiago Calatrava en op het gebied van schilder-, beeldhouw­ en graveerkunst Manoio Valdés, Miquel Navarro en Juan Ripollés. Een bijzondere vermelding verdienen de gebroeders Lladró, die de oude familiefabriek omgetoverd hebben in een van de meest prestigieuze keramiekbedrijven ter wereld.

De geschiedenis van de Valenciaanse schilderkunst
kan men ontdekken in het museum voor Schone Kunsten van Valencia San Pio V, dat een buitengewone collectie werken uit allerlei periodes herbergt alsmede schilderijen van befaamde Valenciaanse kunstenaars: Ribera, Ribalta, Marqués, Pinazo, Benlliure, evenals van Joaqufn Sorolla die wereldfaam bereikte met zijn strandtaferelen met hun karakteristieke lichtval.

Natuur
Er zijn meer dan 15 natuurparken verspreid over de gehele gemeenschap. Tenslotte noemen wij nog drie zeereservaten van ecologisch belang in de Valenciaanse Gemeenschap: de Columbreteseilanden in Castellón; het eiland Tabarca en de Kaap van Sint Antonius, beide in Alicante.
Bron: Brochure "Valenciaanse Gemeenschap" Uitgave van Turespaña. Internet:  www.comunitatvalenciana.com

** Voor geheel Spanje kunt u goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Spanje. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!  
** Waarom zouden we voor onze accommodatie kiezen voor
Booking?
 

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets