COSTA BLANCA, zo wordt de Oostspaanse kust tussen Valencia en Alicante genoemd. Uitlopers van de Sierra del Carrascal beschermen in de winter het zuidelijke deel tegen de koude van de Spaanse hoogvlakte; de kuststrook tussen Jávea en Valencia is 's winters aanmerkelijk koeler en wordt gekenmerkt door zandstranden, duinen en zoutmeren. Bekend zijn de dadelpalmbossen van Elche en Orihuela. Naar overzicht regio Valencia.  Naar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje.  Naar uw accommodatie!
 

Excursies Spaanse kust Costa Blanca
Hoe te bereiken
Routes langs de kust
Van Alicante naar Denia Van Alicante naar Pilar de la Horadada
Routes door het binnenland
De Kastelen aan de rivier de Vinalopó De Bergen van Alcoy Van Elche naar Orihuela
Vrijetijd en vermaak
Sport Pretparken Cultuur
Uitgaan Volksfeesten Winkelen en Volkskunst
Bron: Brochure Costa Blanca, Spanje. Turespaña.
** Uw accommodatie
kunt U goed boeken via
Booking.Region.Costa-Blanca.  Er zijn 274 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels in de populairste steden:
Alicante   -  Benidorm   -  Albir   -  Denia   -  Calpe   -  Altea   -  Guardamar del Segura   -  Playas de Orihuela  -  Torrevieja   -  Moraira   -  Pilar de la Horadada   -  Jávea
Hotels op/nabij luchthaven: Alicante (ALC)
    

* Excursies  Zie  de “kaartjes map” Costa Blanca. Er zijn aparte kaartjes voor: natuur en vrijetijdsbesteding; kastelen bijv. die van Montforte del Cid, Novelda, Petrer, Elda, Sax. Villena en Biar in de gewesten Vinalopo Mitja en Vinalopo Alto; museums en monumenten; verbindingswegen; kunstwerk en, industrie en  gastronomie. Je kunt hiermee  eigen excursies samenstellen! 

Spaanse kust           

De Spaanse kust, met een lengte van meer dan 4.000 kilometer, vertoont een uniek geheel, aan de rand van de Middellandse Zee (in het oosten en het zuiden, de Cantabrische Zee (in het noorden) en de Atlantische Oceaan (in het westen en het zuiden). Met meer dan driehonderd dagen zon per jaar en een zacht klimaat tussen de 18 en 30 graden Celsius worden de zonovergoten stranden elk jaar bezocht door miljoenen toeristen uit alle landen van de wereld.
Langs de Middellandse Zee,
"onze zee", wordt aan de Costa Brava een landschap met een eigen persoonlijkheid van steile kusten bezaaid met prachtige kleine inhammen afgewisseld met brede stranden.
Naar het zuiden toe,
langs een kust die betekenisvolle bijnamen heeft verkregen zoals Gouden kust, Oranjebloesemkust, Kust van Valencia, Witte kust of Warme kust, loopt een kalme zee tot aan stranden van goudkleurige zand met in de nabijheid belangrijke steden en toeristische oorden.
In Andalusië vormen de Costa Tropical
en de Costa del Sol ook twee van de meest geliefde bestemmingen van het zon - en strandtoerisme. De kust van Granada en Marbella als de hoofdstad van de kust van Malaga trekken ook een spectaculaire hoeveelheid bezoekers aan, hiertoe aangetrokken vanwege de stranden, de uitgaansgelegenheden, de winkels en de aanwezigheid van beroemdheden uit de hele wereld.


Costa Blanca         

Alicante is de zuidelijkste provincie van de Valenciaanse Gemeenschap gelegen aan de Middellandse Zee met een langgerekte kust. Zandstranden en lage duinen worden hier afgewisseld door rotspartijen en steile kusten waardoor een geografie is ontstaan in witte, blauwe, oker- en groentinten.
Het is één van de belangrijkste toeristische bestemmingen
van Europa en dankzij het landschap, de infrastructuur, de prachtige steden en de vriendelijke bevolking heeft Alicante het hele jaar lang een drukke toeristische activiteit met allerlei faciliteiten voor de bezoekers.
Met ongeveer anderhalf miljoen inwoners
is dit één van de Spaanse provincies met de grootste bevolkingsdichtheid. Eén op de vijf inwoners van de provincie Alicante woont in de hoofdstad. Dit demografische gegeven betekent dat de bevolking nogal verspreid is gevestigd in de verschillende streken, vooral daar waar de opkomst van de industrie en de spectaculaire ontwikkeling van het toerisme een snelle economische groei teweeg brachten en in de jaren '60 en '70 aantrekkingskracht uitoefenden op talrijke migranten uit het binnenland van het Iberisch schiereiland.
Van Denia tot Pilar de la Horadada aan de kustlijn
en van Villena tot Orihuela in de onregelmatig gevormde percelen landinwaarts omvat Alicante op een oppervlakte van 5900 vierkante kilometer (1,16% van het nationaal grondgebied) een contrastrijke geografie, niet alleen vanwege de verschillend gevormde bergen en dalen, maar ook vanwege de verschillen tussen vochtige zones en zeer droge, vrijwel woestijnachtige, gebieden.
De indrukwekkende noordelijke en centrale gebieden,
doorkruist door tot aan de rand van de zee waar de kapen van La Nao en van San Antonio zich bevinden. Het zuidelijke deel van de provincie is daarentegen een gebied van vlaktes en heuvels bevloeid door de rivier de Segura die in zee uitmondt te midden van duinen en lage klippen.

Alicante, uitgesproken mediterraan,
 
het hele jaar lang zonovergoten, vooral aan de kust, met een gemiddelde temperatuur van 17,6 graden, telt vele steden met geavanceerde industriële activiteiten, zoals de schoenindustrie, textielindustrie, vervaardiging van amandel noga, speelgoed en consumptie-ijs naast moderne hotels en ruim opgezette residentiële zones waar talrijke buitenlanders een tweede huis bezitten. Naast de twee officiële talen van de bevolking, het Castiliaans en het Valenciaans, zijn hier aan de kust ook vaak gesprekken in het Engels, Frans, Duits, Italiaans of Nederlands te horen.
De Iberiërs, Feniciërs, Grieken en Romeinen
hebben hun sporen achtergelaten op cultureel gebied en in de bouwkunst, hetgeen terug te vinden is in waardevolle archeologische overblijfselen. Uit hun tijd, zo'n duizend jaar geleden, zijn belangrijke goudschatten afkomstig, mysterieuze beelden zoals de Dama de Elche en de voorliefde voor palmboombossen.
Later werd Alicante, zoals andere delen van het schiereiland,
overheerst door de Arabieren totdat deze provincie in de XIVde eeuw definitief opgenomen werd in het Koninkrijk Valencia. De eigen wetten, gebruiken en tradities raakten verloren aan het begin van XVIIIde eeuw als gevolg van het nieuwe centralistische bewind ingesteld door de Spaanse monarchie.
Tegenwoordig stelt Alicante

zich in op de vernieuwingen op technologisch en toeristisch .gebied, zonder de wortels in de traditionele industriële activiteiten en de landbouw te verliezen


Hoe te bereiken        

De provincie Alicante kan bereikt worden met de trein, over de weg, per vliegtuig en dankzij de bevoorrechte ligging aan de kust ook per boot via de vele havens, van waaruit gebruik gemaakt kan worden van een uitgebreid spoorwegnetwerk.

Per vliegtuig
:
 
de luchthaven El Altet, op ongeveer 12 kilometer ten zuiden van de hoofdstad gelegen, is het belangrijkste vliegveld van de Costa Blanca met lijn- en chartervluchten vanuit de belangrijkste Spaanse en Europese steden. De meeste vluchten hebben als bestemming Madrid, Barcelona, Mallorca, Las Palmas, Tenerife, Sevilla, Málaga en Bilbao. De vluchten uit de rest van Europa zijn grotendeels afkomstig uit Londen, Parijs, Brussel, Frankfurt en Amsterdam.

Over de weg
:
 
de belangrijkste toegangsweg naar Alicante vanuit het midden van het schiereiland is de autoweg Madrid-Albacete-Alicante. Vanuit het noorden, uit Valencia, is Alicante het gemakkelijkst te bereiken via de snelweg A-7, Autopista del Mediterráneo, die een rechtstreekse verbinding vormt met het midden van Europa. Van deze snelweg wordt druk gebruik gemaakt door internationale busmaatschappijen die Benidorm als bestemming hebben. Vanuit het zuiden, uit de provincie Murcia, bereikt men de provinciehoofdstad via de autoweg N-340. Een vierde belangrijke weg, de N-332, vormt een verbinding tussen alle kustplaatsen.

Per boot
:
 
in de haven van Alicante leggen talrijke kruisers aan die op de Middellandse Zee varen. Vanuit de haven van Denia, gelegen in het noorden van de provincie, vertrekken lijndiensten naar de Balearen. De talrijke jachthavens vormen een toegangspoort voor de toeristen die over een eigen schip beschikken.

Per trein
:
 
vanuit het station van Renfe in Alicante heeft men verbindingen naar heel Spanje en de rest van Europa, met frequente treinen naar Madrid en Barcelona. Ook vele andere steden beschikken over treinstations, zoals bijvoorbeeld Elche, Villena en Orihuela. Voor toeristen wordt de lijn Limón Exprés aanbevolen en voor jongeren die graag 's avonds uitgaan de Trensnochador, die bij verschillende discotheken stopt zodat men niet zelf hoeft te rijden.

Het hotelaanbod van Alicante
is het meest complete en hoogwaardigste van de Valenciaanse Gemeenschap. Men vindt hier hotels van allerlei categorieën en tussen het hoog- en laagseizoen is slechts een geringe variatie in het aanbod te bespeuren aangezien toeristencentra als Benidorm het hele jaar door een vakantiestad zijn.
De hoofdstad Alicante fungeert
als een bevoorrechte bestemming voor toerisme vanuit het bedrijfsleven, voor bijeenkomsten en congressen. Er is tevens een gevarieerd aanbod aan campings en appartementen. De talrijke restaurants zijn prima in staat tegemoet te komen aan de verschillende behoeften van de toeristen. Men wordt aangeraden bezoektijden te raadplegen bij het dichtstbijzijnde toeristenbureau.

Routes langs de kust        
De Costa Blanca beschikt over een ongeveer 160 kilometer lange kuststrook waar op allerlei manieren van de zee en het landschap genoten kan worden. De kust van Alicante biedt uitgestrekte zandstranden voor de liefhebbers van de zon en de zee. Ook zijn hier ongelooflijk mooie rotsstrandjes te vinden waar men kan snorkelen en duiken, met dennenbomen begroeide duinen, stranden met rondgeslepen kiezels en talrijke plekjes die alleen bereikbaar zijn met kleine bootjes, waar men dagenlang onvergetelijk kan genieten.
Langs de kust kan men twee verschillende routes volgen:
langs de noordkust vanuit de stad Alicante tot Denia aan de grens met de provincie Valencia, en langs de kust ten zuiden van de provinciehoofdstad tot aan Pilar de la Horadada, een plaats die aan de grens met de provincie Murcia en de Mar Menor ligt.


Van Alicante naar Denia        

Deze ongeveer 100 kilometer lange route kan als dagtocht afgelegd worden. Als men echter rustig wenst te genieten van de natuur en de verschillende steden uitgebreid wil bezoeken, wordt aangeraden afzonderlijke excursies naar plaatsen als Benidorm, Altea, Calpe, Jávea en Denia te maken.
De gehele kuststreek is goed bereikbaar
via twee verschillende wegen: de tolweg A-7 en de hoofdweg N-332. Verder lopen er een aantal lokale wegen vlak langs de kust. Naar gelang de beschikbare tijd kan men een keuze maken uit de verschillende mogelijkheden.

Op acht kilometer ten noorden van de hoofdstad ligt:
 
San Juan de Alicante
,
de eerste toeristische plaats die de reiziger tegenkomt. Naast enige landbouw op onbevloeide akkers wijdt men zich hier aan de ontwikkeling van hoogwaardige faciliteiten en infrastructuren voor het toerisme, dankbaar gebruikmakend van de aanwezigheid van een zeer breed en meer dan zeven kilometer lang strand.

De parochiekerk uit de XVIIe eeuw
 
en de kapellen van de Kruisweg, Santa Ana en San Roque vormen het monumentale erfgoed. Het religieuze bouwwerk dat meer bezoekers trekt in deze streek is het Klooster van het Heilige Gelaat, behorend tot de gemeente Alicante. Elke tweede donderdag na Pasen houden duizenden inwoners van Alicante een bedevaart om de relikwie te aanbidden die volgens de overlevering behoort tot de sluier waarmee Veronica het gelaat van Christus afdroogde tijdens de kruisweg.

Vervolgens bereikt men EI Campello,
 
op 12 kilometer van de provinciehoofdstad gelegen, een dorp op een heuvel met uitzicht op allerlei soorten stranden langs 23 kilometer kust. Het karakteristieke monument van deze plaats is een uitkijktoren in de visserswijk uit 1554, gebouwd als voorzorgsmaatregel tegen mogelijke aanvallen van piraten.

In de nabijheid van La Illeta
 
zijn verscheidene archeologische vindplaatsen van Iberische en Griekse culturen te bezoeken. In de XVIIIe eeuw beschikte EI Campello over eigen scheepswerven.

Het belangrijkste strand is Muchavista,
 
maar er zijn hier ook rotsstrandjes te vinden waar men kan zwemmen zoals La Cova del Llop Mari en de Cala del Morro Blanc. In deze zone bevindt zich het

natuurgebied van Lloma de Reixes.
 
De uit Alicante afkomstige kunstenaar Arcadio Blasco heeft enkele spectaculaire beelden gemaakt waarvan er één in zee geplaatst is en een ander aan de kust.
Het droge landschap verdwijnt geleidelijk aan als men door de streek La Marina Baixa rijdt, met als

hoofdstad Villajoyosa (La Vila Joiosa),
 
ook bekend als La Vila. Hier kan men de bergtoppen van de bergketens van Aitana en Puig Campana goed zien, een geologische barrière die dit gewest beschermt tegen de koude wind uit het noorden waardoor men hier het hele jaar lang van milde temperaturen kan genieten.

Deze op 34 kilometer afstand van Alicante gelegen stad
 
heeft een lange zeevaarttraditie en een befaamde chocolade-industrie. Het ommuurde historisch stadsgedeelte ligt aan de rivier de Amadorio en biedt een kleurrijke aanblik; de huizen zijn hier in verschillende kleuren geschilderd zodat de zeelui deze vanuit hun schepen goed konden onderscheiden.

De in gotische stijl gebouwde parochiekerk
 
herbergt een interessant barok altaarstuk. La Vila beschikt over 3,5 kilometer stranden; de dichtst bij de stad gelegen stranden zijn het Playa del Centro en Playa Paradfs. Andere stranden met eveneens kristalhelder zeewater zijn het Playa de Torres, met de graftoren van Hercules, ook wel Sant Josep genaamd en Racó Conill, Bol Nou en Caleta.

De route leidt vervolgens naar Benidorm,
 
een vakantiestad vol vermaak met voldoende capaciteit om de 300.000 toeristen in de drukste maanden doeltreffend te ontvangen. Van elke tien bezoekers van de Valenciaanse Gemeenschap kiezen zes Benidorm en van elke tien toeristen in de provincie Alicante logeren er acht in Benidorm om daar te genieten van het aantrekkelijke aanbod aan zee- en strandtoerisme. Dit is het grote toeristische middelpunt van de Costa Blanca, gelegen op 41 kilometer afstand van de provinciehoofdstad. De twee belangrijkste stranden, Levante en Poniente, beschikken over goede faciliteiten, schoon water en fijn zand, vrijwel nergens elders in die combinatie te vinden.

Het historisch centrum van het stadje ligt op de kaap
 
die de twee stranden van elkaar scheidt. De Cerro Canfali, doorkruist door smalle straatjes, eindigt op het prachtige Balcón del Mediterráneo, witgeschilderd en versierd met blauwe keramiek, een motief dat zich herhaalt in de balustrade langs grote delen van de promenade langs de kust.

Dit kleine historische centrum is het oude vissersdorp
 
waar de blauwgekleurde koepel van de uit de XVIIIe eeuw daterende parochiekerk van San Jaime boven uittorent. Rondom het traditionele gedeelte van de stad bevinden zich de belangrijkste winkelstraten waar naast modieuze kleding ook volkskunst en strandartikelen gekocht kunnen worden.
In het centrum van de plaats bevindt zich
het grote park van L'Aigüera, ontworpen in neoklassieke stijl door architect Ricardo Bofill. Maar de bezoeker kan ook rustig langs het vijf kilometer lange strand wandelen terwijl de zwem- en sportliefhebbers zich aan de rand van de zee vermaken. Ook de brede boulevards met aan beide zijden hoge moderne hotels noden tot een wandeling.
Het midden in de baai gelegen eiland
van Benidorm kan bezocht worden met schepen die vanuit de haven vertrekken. De volkstraditie beweert dat dit eiland ontstaan is uit het reusachtige stuk rots dat ontbreekt aan de top van de nabijgelegen berg Puig Campana; op een oorlogstocht met Karel de Grote zou de stoutmoedige Roland met zijn zwaard een stuk uit de rots gehouwen hebben, dat van de berghelling afgleed en in zee terecht kwam en zo het huidige eilandje vormde.
Vanaf Benidorm verkrijgt het landschap
een spectaculaire schoonheid. Hoge bergen aan de zee, steile klippen, met zorg omringde akkerbouw, schitterende stranden en witgekalkte dorpen maken van het gewest La Marina Baixa een aantrekkelijk paradijs.

De route vervolgt via L' Alfàs del Pi,
  
een plaats die wat verder van zee is verwijderd met een belangrijk toeristisch centrum aan het strand van Albir waar de bergketen Sierra Helada eindigt.
Vervolgens bereikt men Altea,
op 51 kilometer afstand van de stad Alicante. Deze plaats is gebouwd op een heuvel met op het hoogste punt de klokkentoren en de grote blauwe koepel van de parochiekerk gewijd aan de Virgen del Consuelo. Op de weg naar Altea heeft men vanuit de auto een spectaculair uitzicht op het oude centrum met op de achtergrond de Sierra Bernia.
De kerk is bereikbaar via smalle geplaveide straatjes
die steil omhoog lopen, met kleine uitkijkpunten en ronde pleintjes. Hier zijn veel studio’s van kunstenaars en winkels met volkskunst te vinden. In het lager gelegen gedeelte van het stadje bevinden zich de winkelstraat Rey Jaime I,  de drukke strandboulevard en zes kilometer strand waar de ronde kiezelstranden afgewisseld worden door kleine rotsstranden en klippen. Vooral de stranden La Roda, Cap Blanc, Cap Negret en L’Olla zijn de moeite waard.
Na de tunnels van Mascarat,
onder de Sierra Bernia door, komt de reiziger aan bij de streek La Marina Alta, verwelkomd door de Penón de Ifach, een indrukwekkende 332 meter hoge rots die recht uit zee verrijst.
De talrijke berghellingen die in terrasvorm naar de kust afdalen
zijn gewijd aan de wijnbouw. Het karakteristieke plattelandshuis vertoont brede zuilengangen met arcades waar druiven gedroogd worden tot rozijnen.

De gemeente Calpe (Calp)
 
waartoe de Penón behoort, ligt op 62 kilometer afstand van Alicante. De belangrijkste monumenten zijn de parochiekerk uit de XVe eeuw, in gotische mudejarstijl, gewijd aan de Virgen de las Nieves, verscheidene overblijfselen van de oude middeleeuwse stadswallen en een toren. Aan de voet van de rots, die in groepsverband beklommen kan worden tot aan het hoogste punt, bevinden zich de Banos de la Reina, de Koninginnebaden, die behoren tot een oude Romeinse pekelfabriek. Calpe heeft een 11 kilometer lange kust met fijne zandstranden zoals die van Levante en Arenal en schilderachtige rotsstrandjes zoals La Manzanera en Les Urques.
Via een pittoreske lokale weg die evenwijdig
aan de grillig gevormde kustlijn loopt, leidt deze route naar de beschut gelegen baai van Moraira, een dorpje dat deel uitmaakt van de gemeente Teulada, met een beschut gelegen haven tussen de rotsen van Cap Blanc en Punta de Moraira. De acht kilometer lange kust bevat mooie met rotspartijen afgewisselde stranden. Het breedste en dichtst bij het centrum gelegen strand is dat van
La Ampolla.
Een solide verdedigingstoren, gebouwd door de Italiaan Antonelli in opdracht van koning Filips II bewaakte in vroegere eeuwen de kust. Meer landinwaarts bevindt zich op ongeveer tien kilometer afstand
Teulada
,
omringd door wijngaarden waar moscateldruiven verbouwd worden. De kerk van Santa Catalina, in laatgotische stijl, vormt een uniek monument in deze streek.

De route gaat verder in de richting van Jávea (Xàbia)
 
via lokale wegen. Indien de reiziger daar de tijd voor heeft kan hij doorrijden tot aan de vuurtoren van de Kaap van La Nao om daar van het uitzicht te genieten. Dit is het meest westelijk gelegen punt van de Valenciaanse Gemeenschap en het vormt een afscheiding tussen de baai van Alicante en die van Valencia. Indien men geen tijd heeft voor deze omweg is Jávea ook direct te bereiken.
Deze stad ligt op 92 kilometer afstand van Alicante,
twee kilometer landinwaarts, en is gebouwd rondom een vestingkerk in gotische stijl, gewijd aan San Bartolomé. Hier staan verscheidene uitkijktorens die waakten tegen de komst van buitenlandse schepen. In het oude centrum zijn prachtige dorpshuizen bewaard gebleven, versierd met tralies en kozijnen van de karakteristieke steensoort "tosca" . In de ruime haven doet de moderne kerk gewijd aan de Virgen del Loreto denken aan de kiel van een schip. De 20 kilometer lange kuststrook van deze gemeente herbergt allerlei soorten stranden: fijn zand op het strand van EI Arenal, dennenbomen, rotsen en mogelijkheden tot snorkelen en duiken bij dat van Granadella, kleine rotsstranden in Portichol, enz.

De route eindigt in Denia,
 
de streekhoofdstad van La Marina Alta, op 100 kilometer afstand van Alicante. De lokale toegangsweg is heel schilderachtig en leidt tussen de Kaap van San Antonio en de indrukwekkende berg Montgó (753 meter hoogte) door.
De Romeinen
hadden deze tegenwoordig toeristische en kosmopolitische stad gewijd aan de godin Diana en maakten de plaats tot een drukke haven. Het op een heuvel gelegen Moorse kasteel dat in goede staat verkeert herbergt een archeologisch museum waar de geschiedenis van de stad is weergegeven. Denia heeft een 20 kilometer lange kust met fijn zand in het noorden (Les Marines) en met steile rotsen in het zuiden (les Rotes).

Van Alicante naar Pilar de la Horadada        
Aan de zuidkust van de provincie zijn langs 60 kilometer kust een groot aantal toeristische plaatsen te vinden die recent een uitgebreide op toeristen ingestelde infrastructuur hebben opgebouwd. Het monumentale noorden van de Costa Blanca verandert hier in een vlak landschap, met lage heuvels en uitgestrekte zandvlaktes. De route is gemakkelijk te volgen via de N-332.

De eerste belangrijke plaats die men tegenkomt is Santa Pola,
 
op 20 kilometer van de provinciehoofdstad gelegen. Vroeger was dit de haven van de nabijgelegen stad Elche (op 14 kilometer afstand) en dit leidde ertoe dat deze plaats één van de belangrijkste vissersvloten van de Middellandse Zee bezat. Een pekelfabriek uit de IVe eeuw v.Chr. vormt een illustratie van dit verleden. Hoewel deze activiteit nog steeds bestaat vormen het toerisme en de zoutwinning andere economische steunpilaren van deze zone.

Een interessant element zijn de zoutpannen
 
die tegenwoordig een natuurpark vormen. Dit meer dan 2500 .hectare grote drassige gebied, met vooraan de vrijwel ingestorte Moorse toren van Tamarit die vanaf de weg zichtbaar is, vormt een bevoorrecht toevluchtsoord voor flamingo's en andere vogels. Santa Pola herbergt in het centrum een groot kasteel gebouwd in opdracht van Filips II ter verdediging tegen piraten afkomstig uit Noord-Afrika.

In het kasteel bevindt zich een museum
 
dat gewijd is aan de zee, de zeebodem en de plaatselijke oudheidkunde. Het leven van de stad speelt zich vooral af rond de boulevard en de haven, vanwaar men een boottocht naar het eiland Tabarca kan maken. Dit eilandje is het hele jaar bewoond en heeft een afmeting van ongeveer twee kilometer lengte bij 400 meter breedte. Voor de liefhebbers van de zee vormt dit een bevoorrecht zeereservaat en voor de ware reizigers biedt het eiland een ommuurd geheel met een interessante geschiedenis, dat door Karel III herbevolkt werd met Genuezen.

De volgende toeristische plaats op de route is Guardamar del Segura,
 
gelegen aan de monding van de gelijknamige rivier op 35 kilometer afstand van Alicante. Het vormt een prachtig natuurgebied met dennenbomen en duinen, bossen en zand, met uitgestrekte comfortabele stranden. Het oude dorp was op een heuvel gelegen, omgeven door de rivier de Segura, waar  het kasteel staat evenals andere overblijfselen uit de tijd dat het stadje een Griekse haven was.

Hier zijn ook herinneringen uit de tijd van de Iberiërs bewaard gebleven,
 
zoals de Dama de Guardamar uit de archeologische vindplaats Cabezo Lucero en de ruïnes van Arabische moskeeën van Rábita Califal. In het park Dunas Reina Sofia met een oppervlakte van ruim 70.000 vierkante meter, zijn talrijke plantensoorten en waterfauna te vinden.
Verder via de N-332 komt men langs de enorme zoutpannen van La Mata-Torrevieja, de uitgestrekte nieuwbouwwijken en
het stadscentrum van Torrevieja,
een toeristische plaats waar de activiteiten zich afspelen rond de zee en het zout. De beide lagunes staan met elkaar in verbinding (de lagune van Torrevieja heeft een omtrek van 25 kilometer) en vanuit La Mata zijn deze via het kanaal van Acequión direct met de zee verbonden.

De zoutwinning kent hier een lange geschiedenis,
 
hoewel er in de XIXe eeuw een belangrijke uitbreiding van de activiteiten plaatsvond. Het zout van Torrevieja, gelegen op 48 kilometer afstand van Alicante, wordt vanuit de haven geëxporteerd naar alle delen van de wereld. Aan het einde van de Paseo Maritimo bevinden zich de kades waar de schepen naar Cuba met zout volgeladen werden, vanwaar zij terugkeerden met populaire liederen, de 'habaneras'. Ter herdenking daarvan wordt elke zomer een koorconcours gehouden dat grote belangstelling wekt.
Na een bezoek aan de hoofdstad van de zoutwinning bereikt men de kustzone die behoort tot de meer landinwaarts gelegen

Gemeente Orihuela
 
de hoofdstad van dit gewest. Dichtbij de huizen gelegen zandvlaktes en kleine rotspartijen vormen een hoogwaardige toeristische bestemming waar talrijke bezoekers een prettige vakantie kunnen houden. Punta Prima, Playa Flamenca, La Zenia, Cabo Roig en Dehesa de Campoamor zijn enkele toeristische enclaves langs deze zuidelijke route. Verscheidene hiervan hebben zich gespecialiseerd in golfvakanties op de uitstekende golfterreinen van deze zone. Het grasland met bomen maakt dit terrein zeer geschikt voor deze tak van sport.
De laatste plaats op de route is Pilar de la Horadada
met vier kilometer strand en een karakteristieke uitkijktoren aan de kust. Dit dorp ligt op 67 kilometer afstand van de provinciehoofdstad en vormt de zuidelijke grens van de Costa Blanca. Hier worden smakelijke groenten en fruit verbouwd die naar talrijke Europese landen geëxporteerd worden.

Routes door het binnenland   
Hoewel de Costa Blanca een prachtige kust heeft zijn ook in het binnenland schitterende landschappen te bewonderen. Deze zijn nauw verbonden met een levensstijl geworteld in het plattelandsleven, de industriële ontwikkeling en feestelijke tradities. De routes lopen evenwijdig aan het stroomgebied van de rivieren tussen de nadrukkelijk aanwezige bergen door.

De Kastelen aan de rivier de Vinalopó
          
De gemeenten die het diepst in het binnenland van de provincie Alicante gelegen zijn, vertonen twee gemeenschappelijke kenmerken: zij liggen aan de rivier de Vinalopó en hebben indrukwekkende vestingen in het centrum, stille getuigen uit de tijd dat dit land een grens vormde tussen Castilië en het oude Koninkrijk Valencia. Reeds in de tijd van de Romeinen maakte de Via Augusta gebruik van de loop van deze rivier en de huidige comfortabele snelweg vormt nu een permanente communicatielijn tussen de Middellandse Zeekust en de hoogvlakte.
De route begint in Novelda ,
op 28 kilometer van de hoofdstad Alicante gelegen. Het kasteel van La Mola is een erfenis uit de Middeleeuwen en het aan Santa Maria Magdalena gewijde kerkje, gebouwd in de stijl van architect Gaudi, is gelegen op een pittoresk heuveltje en vormt een getuigenis van de lokale tradities. De naam van deze stad is nauw verbonden met de marmerwinning- en productie, de verwerking van saffraan en de druiventeelt onder folie.
Vervolgens bereikt men Elda en Petrer,
slechts door een straat van elkaar gescheiden: de huisnummers aan de rechterkant behoren tot één gemeente en die aan de linkerkant tot de andere. Deze plaatsen liggen op 36 kilometer afstand van Alicante en vormen één van de belangrijkste industriële centra van de provincie. Met de 19e eeuwse handelscrisis in het espartogras vond men hier in schoeisel en leerbewerking een economisch alternatief. De industrie van Elda speelt een leidersrol in de sector, vooral gespecialiseerd in luxe damesschoenen. Het Arabische kasteel van Elda vormt een symbool van de grens die moren en christenen jarenlang in dit dorre gebied getrokken hebben. In de oude stadskern zijn het Casa Colorá en het Casa Grande del Jardin de la Musica interessante monumenten. Petrer heeft één van de mooiste kastelen van de provincie, dankzij een zorgvuldige reconstructie. Het is een industriële plaats die vroeger aan de Graaf van Cocentaina toebehoorde.

De route verloopt verder via Sax
  ,
gelegen op 48 kilometer afstand van Alicante, waar de streek Alto Vinalopó (L'Alt Vinalopó) begint. De belangrijkste toren van het kasteel van Sax, in mohammedaanse stijl, bevat een ronde deur die naar de wapenzaal leidt. De bezoeker kan de regenwaterreservoirs en verscheidene ondergrondse gangen bezichtigen die in dit kasteel bewaard zijn gebleven. De reiziger bereikt tenslotte de laatste twee vestingen op de route.

De eerste bevindt zich in Villena
  ,
de monumentale hoofdstad van deze streek, gelegen op 59 kilometer afstand van Alicante. Het kasteel van La Atalaya vormt een voorproefje op de ommuurde Castiliaanse steden. In feite maakt dit hertogelijke stadje pas sinds halverwege de vorige eeuw officieel deel uit van de provincie Alicante. De vestingtoren is het belangrijkste monument, steunend op Almohadengewelven met kruisbogen.

Vanaf het terras heeft men hier een prachtig vergezicht
 
op de dalen in de omgeving. Het historische stadscentrum bevindt zich rondom het kasteel. Andere belangrijke monumenten zijn de kerk van Santa Maria, het Plaza Mayor en het heiligdom van Nuestra Senora de las Virtudes (gelegen op 7 km afstand). Het archeologisch museum herbergt de waardevolle Iberische schat van Villena bestaande uit 60 gouden en verscheidene zilveren en ijzeren voorwerpen, alsmede talrijke prehistorische vondsten.
Als men deze stad verlaat in de richting van Alcoi komt men een ander kasteel tegen.

Het behoort tot het plaatsje Biar,
dat een dubbele stadswal en een boogvormige toegangspoort heeft. Een grote vierkante toren steekt boven deze muur uit.

De Bergen van Alcoy         
De bergen van Alicante liggen tussen twee streken met grote hoogteverschillen, L'Alcoià en EI Comtat, omgeven door de bergtoppen van de ketens Mariola, BenicadelI en Aitana. Omdat dit terrein niet geschikt is voorde landbouw is de economische activiteit in deze steden van oudsher gericht op de industrie: in Alcoy en Cocentaina wordt textiel geproduceerd en in Ibi en Oni! speelgoed.
De route loopt via de N-340, die door Jijona (Xixona)
leidt, het paradijs van de amandelnoga en het consumptie-ijs, en via een kronkelweg bergopwaarts bereikt men de gemeente Alcoy (Alcoi), gelegen op 54 kilometer afstand van de stad Alicante. De rivieren de Riquer en de Molinar vloeien in het hoofdstadje van deze streek samen en vormen de rivier de Serpis, die uitmondt in Gandfa (Valencia).
Het is geliefd onder toeristen vanwege de vele bruggen,
de aan de rivieren gelegen fabrieken en het harmonieuze historische centrum. De uitbreiding van de middeleeuwse kern vond plaats aan de overkant van de rivieren, waardoor er vele bruggen gebouwd moesten worden.
Het Viaduct van Canalejas overbrugt de rivier de Molinar;
deze metaaleonstructie betekende een innovatie aan het begin van de eeuw. De laatste brug werd in 1987 ingewijd toen de N-340 verbreed werd voor het verkeer dat het moderne deel van de stad doorkruist. Het Plaza de Espafia vormt het centrum van de stad. In de middeleeuwse wijk kan een bezoek gebracht worden aan het oude Gemeentehuis, het archeologisch museum en het museum gewijd aan de feesten van Moren en Christenen. In tegenovergestelde richting, via de Calle San Nicolás, ligt het modernistische stadsgedeelte.
De dicht bij Alcoy gelegen stad Cocentaina,
streekhoofdstad van EI Comtat, herbergt het belangrijkste middeleeuwse centrum van het berggebied van Alicante. De plaats ligt op 60 kilometer van Alicante. Het vesting paleis van de Graven en het nabijgelegen klarissenklooster vormen een aantrekkelijk bouwkundig geheel, half gotisch en half Renaissanceachtig van stijl. Oorspronkelijk maakten deze bouwwerken deel uit van een ommuurd complex zoals nog te zien is aan de ruime afmetingen en de hoge torens. Tot dit complex behoort eveneens het klooster van de Virgen del Milagro in Napolitaanse barokstijl waar zich het Byzantijnse altaarstuk van de Virgen del Milagro bevindt.
Volgens de overlevering huilde deze Maagd
bij het oproer van de GermanÎas, in 1520/ zeventien tranen ten overstaan van de gelovigen. Op een wandeling door het middeleeuwse centrum zijn met keramiek versierde gevels van huizen te bewonderen, de kerken van Santa Maria de la Asunción en van Salvador, alsmede de bekoorlijke straatjes van de oude Arabische wijk Raval.


Van Elche naar Orihuela        

In het zuiden van de provincie liggen twee grote steden met een belangrijke geschiedenis en prachtige monumenten. Het zijn plaatsen die het toerisme aan de kust verenigen met mooie gebouwen en industriële activiteiten in het centrum dat tussen 15 en 30 kilometer van de zee verwijderd ligt. De route is gemakkelijk te volgen via de N-340 en de snelweg naar Murcia.
De stad Elche (Elx),
op 23 kilometer afstand van Alicante gelegen, is de hoofdstad van de streek Bajo Vinalopó (El Baix Vinalopo), de naar inwonertal op drie na grootste stad van de Valenciaanse Gemeenschap. Het oorspronkelijke centrum ligt in de archeologische vindplaats L'Alcudia, waar het Iberische borstbeeld van de Dama de Elche gevonden werd, tegenwoordig tentoongesteld in het Archeologisch Museum van Madrid. Omstreeks de Xde  eeuw vestigden de Arabieren de stad op de huidige plaats en omgaven deze met palmbomen, waardoor Elx in enkele kronieken uit die tijd vergeleken werd met de heilige stad van de Islam. Het palmbos werd met zijn oppervlakte van meer dan 5000 vierkante kilometer en 200.000 bomen recentelijk verklaard tot Werelderfgoed.
In de stad zelf is het meest opzienbarende voorbeeld te zien in het
Gemeentepark en de Huerto del Cura
,
waar de zevenarmige palmboom verrijst als een grillige speling der natuur. Toen koning Jaime I de stad veroverde bezetten de christenen het ommuurde stadsgedeelte, La Vila Murada, en verhuisden de Arabieren naar EI Raval, waar zich tegenwoordig een kunstmuseum bevindt. In het historisch centrum zijn de meest bijzondere monumenten het Paleis van Altamira, de Basiliek van Santa Maria waar jaarlijks het Hemelvaartsdrama Misteri d/Elx wordt opgevoerd, de Arabische vesting La Calaforra, het Gemeentehuis en de Arabische Baden.
Niet ver van Elx en de in schoeisel en textiel gespecialiseerde plaatselijke industrie bevindt zich op dezelfde route
de stad Crevillente
,
een vooraanstaand productie- en exportcentrum van tapijten. De kerk van Nuestra Señiora del Belén is het meest karakteristieke gebouw. Het museum gewijd aan de beeldhouwer Mariano Benlliure herbergt verscheidene religieuze beelden die één van de attracties van de Paasprocessies vormen.

Orihuela
, de streekhoofdstad van La Vega Baja,
 
is gelegen op 59 kilometer afstand van Alicante. Met de provinciehoofdstad deelt deze plaats een bisschopszetel, hetgeen ervoor gezorgd heeft dat een belangrijk architectonisch erfgoed kon worden opgebouwd, gepaard aan de vroegere functie als universitair middelpunt. De rivier de Segura scheidt de oude stad, die vroeger ommuurd was, van de moderne wijken. Als men door het historisch centrum wandelt, via de poort van Crevillente, ontdekt men het woonhuismuseum van de dichter Miguel Hernández en Santo Domingo (oude universiteit) met kloostergalerijen en gevels in barokke en Renaissancestijl.
In de refter is een interessante decoratie met tegels uit Manises (Valencia) te zien. Via de Calle Santa Lucia komt men bij de Kathedraal van EI Salvador waar het religieuze schilderij van Velázquez "De verzoeking van St. Thomas van Aquino" hangt, met een Romaansgotische kloostergang. Het oorspronkelijke stadsplan loopt rondom de heuvel van El Seminario. In dit deel van de stad bevindt zich de gotische kerk van Las Santas Justa y Rufina en de kerk van Santiago. Hier hield het Katholieke Koningspaar in 1488 een vergadering van de Staten-Generaal met het doel fondsen te werven voor de verovering van Granada. Ook het Bisschoppelijk Paleis, een sieraad van het erfgoed van de stad, is een nationaal monument dat belangrijke schilderwerken herbergt.


Vrijetijd en vermaak
Sport        

Het milde klimaat en de vele sportfaciliteiten maken de Costa Blanca tot een bevoorrechte vakantiebestemming voor de actieve toerist, vooral voor de liefhebbers van watersporten. Op kleinere schaal bieden talrijke stranden met het Europese kwaliteitssymbool, de Blauwe Vlag, recreatieparken voor het hele gezin. De kustgemeenten bieden zeilscholen, jachtclubs, instructeurs voor windsurf en waterski, zwemclubs en duikscholen die de toeristen kunnen begeleiden bij het beoefenen van hun favoriete sport. Bepaalde delen van de kust zijn zeer geschikt voor vissen.
Onder de jachtclubs en -havens
zijn vooral die van Denia, Jávea, Moraira, Calpe, Altea, Benidorm, Villajoyosa, EI Campello, Alicante, Santa Pola, Torrevieja, Dehesa de Campoamor, Cabo Roig en Pilar de la Horadada de moeite waard. De 200-mijls Zeilcompetitie van Altea is één van de bekendste wedstrijden in deze tak van sport. Door het buitengewone klimaat kan men vrijwel het hele jaar rond in de open lucht sporten en het is dan ook aan de Costa Blanca waar sportfederaties en wedstrijdteams hun wintertrainingen houden ter voorbereiding van competities. De gemeente L' Alfàs del Pi heeft zich gespecialiseerd in dit soort faciliteiten.
Een twaalftal golfterreinen
maken het mogelijk deze sport tijdens de vakantie te beoefenen. Verscheidene toeristenplaatsen, zoals bijvoorbeeld Orihuela, bieden niet al te dure golfvakanties met overnachtingen in luxe accommodatie. Ook Denia, Altea, Jávea, Alicante en andere plaatsen beschikken over soortgelijke faciliteiten.
De wandelliefhebbers
vinden hier tussen de bergen en dalen routes in een prachtige omgeving van groot ecologisch belang. In Alicante zijn zes natuurparken gelegen: La Font Roja (Alcoy en Ibi), Peñón de Ifach (Calpe), Montgó (Denia en Jávea), Salinas de Santa Pola, Lagunas de la Mata y Torrevieja en El Hondo de Elche, alsmede de zeereservaten van het ei land Tabarca en de Kapen van La Nao en San Antonio. De bezoekers van La Marin,a Baixa die van bergtochten houden wordt een excursie aangeraden naar de Sierra Helada, Sierra Bernia of Sierra Aitana.

Pretparken        
Alicante
:
Boottocht naar het eiland Tabarca. Haven van Alicante.
L’Alfàs del Pi
:
Middeleeuws toernooi. Diner met voorstelling. Foso del terror. Themapark. Carretera Benidorm-Altea.
Altea
:
Cactuslandia. Park met planten en vogels. La Galera del Mar, 26.
Benidoleig
. Grot van de Doodskoppen. Natuurgebied.
Benidorm
:
"TERRA MITICA". Themapark van de Middellandse Zee. Aqualandia. Zwemparadijs en Mundomar, dierentuin met zeehonden en exotische dieren. Sierra Helada. Aquascope. Boot met glazen bodem voor excursies op zee. Haven van Benidorm. Festilandia. Pretpark. Avenida del Mediterráneo. Cable Ski. Strand van Rincón de l'Oix.
Busot:
Grotten van Canelobre. Natuurgebied.
Calpe
:
Festival Park. Pretpark. Playa de Levante. Boottocht naar de Pefión. Haven van Calpe.
Elche:
Rio Safari. Dierentuin. Carretera Elche-Santa Pola km. 4. Huerto del Cura. Botanische tuin.
Penáguila
:
Safari Aitana. Carretera Sella-Villajoyosa.

Torrevieja
:
Aquopolis. Zwem paradijs. Finca La Valla Grande.

Vergel
:
Safari Park Vergel. Dierenpark. Carretera Valencia­Alicante, vlakbij Pego. 


Cultuur        

Kunst, muziek of film, deelname aan een congres of het bijwonen van een theatervoorstelling vormen ook redenen om de Costa Blanca te kiezen als vakantiebestemming.
De cursussen van Ciudad Patricia
in Benidorm, de congressen verzorgd door de volksuniversiteiten van Elda, Pinoso en Guardamar del Segura en de cursussen voor buitenlanders aan de Universiteit van Alicante vormen belangrijke evenementen, waar men kan deelnemen aan debatten over hedendaagse culturele onderwerpen. Het Filmfestival van L'Alfàs del Pi, het Filmfestival van Elche,
gespecialiseerd in korte films, en de Bijeenkomsten met als thema film en geschiedenis te Orihuela zijn drie eveneens belangrijke evenementen.
Activiteiten op toneelgebied
staan op het jaarlijks programma van het Teatro Principal van Alicante en Muestra Anual de Teatro Contemporáneo, erkend door het Ministerie van Cultuur.
Op muziekgebied
wordt jaarlijks het in popmuziek gespecialiseerde Zangfestival de Benidorm gehouden, het Habanera- en Polyfonieconcours van Torrevieja en het Hedendaagse Muziekfestival van Alicante. Muziek, polyfonie en theater worden in één enkel spektakel verenigd in het Misteri d'Elx, het oudste gezongen toneelstuk uit de mediterrane cultuur. Het wordt opgevoerd in de kerk van Santa Maria in Elx gedurende de maand augustus en soms ook in november.
Op literair gebied
zijn vooral een vermelding waard de Premio Azorin voor romans en die van Enric Valor voor teksten in het Valenciaans.


Uitgaan        

Genieten van het nachtelijk uitgaansleven aan de Costa Blanca, vooral in de zomer als het 's nachts wat koeler wordt kan iedereen zich permitteren, het uitgebreide aanbod in aanmerking genomen.
De hoofdstad Alicante, Elx, Benidorm en Torrevieja
beschikken over drukbezochte uitgaanszones en bars met live muziek, veelal gelegen in het hart van het historisch centrum. De zeepromenades van de plaatsen aan de kust zijn 's avonds heel gezellig tot zonsopgang aan toe.
Langs de kust loopt een nachttrein, de Trensnochador,
die jongeren van en naar de discotheken op de route tussen Alicante en Altea vervoert tussen negen uur 's avonds en vijf uur 's ochtends, met 33 haltes bij de meest geliefde uitgaansgelegenheden. In Playa de San Juan, op de weg van Torrevieja en tussen Benidorm en Altea bevinden zich de bekendste discotheken. Voor de liefhebbers van kansspelen biedt het Casino Costa Blanca (aan de weg van Villajoyosa) een prettige ambiance.


Volksfeesten        

Het feest van de Moren en Christenen, Moros y Christianos,
waar het historisch verleden van deze streek steeds opnieuw beleefd wordt, is de viering bij uitstek voor de inwoners van de provincie Alicante. Duizenden mensen zijn hier in verschillende tijden van het jaar bij betrokken in de plaatsen waar deze traditie levend gehouden wordt en nemen gehuld in luxe kostuums deel aan optochten, dansen, schijngevechten, enz.
Dit alles in een omlijsting van luide muziek en de kruitdampen
uit de haakbussen. In april is Alcoy de hoofdstad van deze traditie van hevige gevechten tussen twee strijdende partijen: de moren die na zeven eeuwen bezetting uit Spanje verdreven werden en de christenen die steeds meer land innamen en hun gewoonten verbreidden.
Elke plaats geeft een eigen wending aan het feest:
in Villajoyosa arriveren zij vanuit zee; in Biar dragen zij een portret van Mohammed mee en in de Wijk San Bias van Alicante doen alle buurtbewoners mee. De meeste optochten worden 's avonds gehouden.
Tegen midzomer
staan de straten en pleinen van de provinciehoofdstad vol met kunstwerken van papier-maché die in de nacht van Sint Jan in brand worden gestoken, begeleid door vuurwerk.
Les Fogueres de Sant Joan

steken de draak met dagelijkse taferelen uit het stadsleven en zorgen voor een vrolijke sfeer in de buurthuizen, op straat en tijdens de optochten. Andere vuurrituelen, zoals de Fallas in maart, worden vooral gehouden in Valencia, hoewel deze ook in Denia en Benidorm gevierd worden.
Het grootste feest in de provincie Alicante
vindt in Elche plaats, met de opvoering van het Misteri op 15 augustus en op de vooravond daarvan. Dit culturele relikwie vormt een waar werelderfgoed, waar de bezoekers het drama van de Hemelvaart van de Maagd Maria kunnen bewonderen onder begeleiding van middeleeuwse muziek en gezangen.
De religieuze tradities komen ook goed tot uiting
in de pracht en praal van de Paasprocessies, gevierd in de plaatsen Orihuela en Crevillente, de opvoering van het Lijdensverhaal in Callosa de Segura en Altea en het mysteriespel van de Drie Koningen te Canada. In Denia wordt jaarlijks het feest bous a la mar gevierd in het havengebied, waarbij stieren in zee gedreven worden.


Winkelen en Volkskunst       

Ondanks de opkomst van de industrie zijn in Alicante vele ambachtelijke tradities bewaard gebleven met door de bezoekers zeer gewaardeerde volkskunst.
De wellicht oudste vorm van volkskunst is de keramiek,
voornamelijk geproduceerd in Biar, Onil, Agost en Orba. Deze plaatsen zijn op zich een bezoek waard, hoewel de hier geproduceerde aardewerken voorwerpen ook in talrijke andere toeristenplaatsen in de provincie verkocht worden, variërend van kruiken tot potten, van waterkannen tot vijzels en lampetkannen. Ook de rietbewerking is zeer gewaardeerd. Gata de Gorgos is het belangrijkste productie- en verkoopcentrum, hoewel de rieten meubelen, hoeden en manden langs de hele kust verkrijgbaar zijn.
In Elx worden de symbolische palmboomtakken
geproduceerd voor Palmzondag en in Callosa de Segura en Cox de karakteristieke touwschoenen.
In textielbewerking vindt men borduurwerk in San Juan,
terwijl in de plaatsen Monóvar, Alguena, Novelda, Pinoso en La Romana handgemaakt kantwerk verkocht wordt. In Guadalest en omgeving kan men als souvenir gebreide kleding in vrolijke kleuren vinden. In de plaatsen Denia, Agres, Villena, Torrevieja en El Campello worden smeedijzeren voorwerpen gemaakt. In Alcoy worden nog steeds met aloude technieken donderbussen gemaakt voor gebruik tijdens de volksfeesten.
In Santa Pola en Torrevieja worden voorwerpen gemaakt van schelpen en miniatuurschepen met zout uit de uitgestrekte zoutpannen.
De ambachtelijke bereiding
van wijn vindt plaats in de oude bodega's van Pinoso en Monóvar, de beroemdste met. de 'appellation' van Alicante. Ook kan men aan de Costa Blanca lokaal gefabriceerde industriële producten kopen, zoals de poppen van Ibi en Onil, kleden van Crevillente, noga en ijs uit Xiona en schoenen gemaakt in Elche, Elda en Villena                   

Alicante of Valencia . U kunt hier zien welke brochures aangevraagd kunnen worden
Costablanca.org Costa Blanca. O.a. kunnen de toeristenbureaus opgezocht worden!

** Voor geheel Spanje kunt u goed uw
 accommodatie
in Spanje boeken via
Hotels/Appartementen/Spanje. Er zijn meer dan 10.500 hotels/appartementen online boekbaar. U betaalt in het hotel! Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!   
** Via
Hotels/Appartementen/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 192 landen.

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets