IN HET DAL VAN DE WERRA, heerlijk fietsen langs de rivier de Werra.
Naar overzicht deelstaat Hessen - Thüringen  - zie ook Werra, bronrivier van de Wezer en Rondom Kassel.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie

    

De 300 kilometer lange Werradal­fietsroute ligt langs een van de mooiste en qua cultuur interessantste rivierlandschappen van Duitsland. Beginnend bij de beide bronnen in de buurt van de beroemde wandelroute "Rennsteig", loopt de route - met bijna overal zicht op de rivier - door het zogenaamde Heldburger Land, door de Vorderrhön met zijn vele ronde bergtoppen en bereikt dan het "Land van de witte bergen". Dit gebied wordt overheerst door de van heel ver al zichtbare "Monte Kali", een reusachtige zoutvoorraad. Dan loopt de route verder door smalle dalen met veel kalksteenklippen, door ongerepte uiterwaarden, langs burchten en kastelen en door prachtige vakwerkstadjes. Zo is de stad

Eschwege
 Naar uw accommodatie.
bijvoorbeeld beroemd om haar bijna geheel gesloten vakwerkfront aan het marktplein. Van toren naar toren, van het "Hochzeitshaus" tot de "Schlossmühle" komt men tijdens een fotosafari door de oude binnenstad heel veel ansichtkaartmotieven tegen. Ingebed door beboste heuvels, ligt stroomafwaarts de kersenstad

Werra en Fulda bronrivieren van de WezerWitzenhausen,
 
zo genoemd vanwege de ca. 150.000 kersenbomen, die van eind april tot begin mei de omgeving van de stad in één groot wit bloesemmeer doen veranderen. De aantrekkelijke binnenstad met haar waardevolle vakwerkgebouwen geeft als het ware een overzicht van cultuur en bouwkunst uit acht eeuwen. Wandelaars en fietsers treffen hier goed bewegwijzerde wegen en routes aan in het Naturpark Kaufunger Wald en in de dalen rondom de berg "Frau Holle", de Hohe Meiszner. De vele burchten en kastelen langs de Werra zijn typisch voor de regio en roepen herinneringen op aan lang vervlogen tijden.
Aan de samenvloeiing van de Werra en Fulda, die zich hier tot de Wezer verenigen, ervaart de bezoeker om zo te zeggen een hoogtepunt als hij een van de mooist gelegen steden voor zich ziet opdoemen:

Hann. Münden.
 
Met meer dan 700 vakwerk­en wezerrenaissancegebouwen met historische stadstorens en met haar middeleeuwse ambiance behoort het, bijna geheel door water omgeven stadscentrum, tot de mooiste vakwerksteden in Duitsland.

Groen lint en witte bergen
 
Laat je rustig voortdrijven en ontdek een gevarieerd rivierlandschap:
* 300 kilometer Werradal-fietsroute
* 200 kilometer kanotraject
* honderden kilometers wandelpaden
* prima staanplaatsen voor caravans
* tal van interessante musea, burchten, kastelen en technische monumenten
* nog meer boeiende evenementen
* culinaire specialiteiten zoals worst, aardappelknoedels en braadworst
* en overal heel aardige mensen!

Wij organiseren uw vakantie volgens uw wensen en mogelijkheden:
 
Werratal Touristik e.V.  -  Erzberger Allee 14  -   D-36433  -  Bad Salzungen
Tel.: ++49 3695 61 64-18 t/m -21 0 Fax: ++49 3695 61 6426.
E-mail: info@werratal.de   Internet: www.werratal.deHet dal van de Werra
, langs de Werra tot aan de Wezer (tweede beschrijving)  
De Werratal fietsroute begint in Neuhaus aan de Rennweg op een hoogte van zo'n 1000 meter. Je kunt het beste het treintje nemen om je daar heen te laten brengen, want al na 12 kilometer sta je op de Rennsteig fietsroute en ligt er een geweldige route bergafwaarts voor je.
Bij de bron van de Werra in het zuidelijke Thüringer Woud
 
moet je alleen kiezen of je de rivier vanaf de Siegmundsburger of van de Fehrenbacher Werrabron dal inwaarts wil gaan volgen. Welke route je ook kiest, vanaf het begin kun je het rustig aan doen. Langs de rivier leidt de weg naar Hildburghausen - met het zojuist opnieuw geopende en schitterende baroktheater ­door het culturele landschapspark van de bovenloop van de Werra naar de voormalige residentiestad Meiningen met haar Engelse tuin en het Zuidthüringer Staatstheater. Deze stad heeft niet alleen een cultureel-, maar ook een culinair verleden. Want hier zou de beroemde Thüringer (aardappel-) deegbal uitgevonden zijn. In Bad Salzungen kun je genieten van het zouthoudende water in het Keltenbad, voordat de tocht door de regio van de zoutwinning begint.
In de interessante Merkers mijn,
 
ruil je de fiets even in voor een tocht door de grotten en spelonken en op een diepte van 650 meter kun je ondermeer een kristalgrot gaan bekijken. Weer terug in het zadel gaat het dan richting Eisenach. Voor de poorten van de stad met de beroemde Wartburg begint de Rennsteig, de oudste hooggelegen wandelroute van Duitsland en de fietsroute Herkules- Wartburg, die komend vanuit het Bergpark Wilhelmshähe direct naar de met sagen omgeven burcht voert. Overigens staat de Wartburg op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Maar waarom zou je hier niet even de benen strekken? De talrijke verhuurders van kano's aan de Werra brengen jou en jouw fiets graag naar de gewenste overkant. Bij de zogenaamde Thüringer Pforte, de doorbraak van de Werra in het Thüringer Woud, kom je in een rotsachtig dal, dat als een van de mooiste zij routes van het traject beschouwd wordt, die bij Treffurt eindigt. Deze stad is voorbode van de Hessische vakwerkpareltjes, die je hier langs de route ziet liggen: Wanfried, Eschwege, Bad Sooden-AIlendorf en Witzenhausen. In de 3-rivieren stad Hann. Münden ontmoet de Werra de Fulda en gaat de Werradal fietsroute over in de Wezer fietsroute en zo je wilt kun je hier afstappen of verder fietsen tot aan de kust.

Tourist-Information Bad Salzungen
 
Am FlöBrasen 1, 36433 Bad Salzungen
.  www.werratal.de  - ++49 3695 69 34-20 - fax: ++49 3695 69 34-21. U kunt natuurlijk ook zelf langskomen:
Heerlijke actieve belevenissen in het dal van de Werra - in het hart van Duitsland! Wij organiseren uw tochten - helemaal volgens uw individuele wensen: lopend, fietsend of met de boot. Bij ons kunt u alle informaties verkrijgen, wij leveren fiets- en wandelkaarten, camping- en caravan tips, evenementen kalender en nog veel meer!

** Uw accommodatie in Bad Salzungen kunt u goed boeken via: Hotels/Bad-Salzungen
Aanbevolen worden:
Hotel Salzunger Hof
biedt conferentie- en wellnessfaciliteiten, moderne kamers en heerlijke cuisine. Het ligt direct tegenover het station in Bad Salzungen, een historisch kuuroord in het prachtige Thüringer Wald.
Haus Hufeland
ligt in de mooie vallei van de rivier de Werra, tussen de bossen van Thüringen en het indrukwekkende Rhön-gebergte.
Kurhaus am Burgsee ligt direct aan de idyllische Burgsee, in het midden van een charmant park, en toch op slechts enkele meters van het stadscentrum.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets