AUVERGNE, een vakantie of een omweg waard. Bijv. Het Parc Naturel Régional des Volcans d'Auvergne. Legio mogelijkheden om tot rust te komen in de heerlijke groene natuur. Naar regio overzicht  Auvergne. Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

De top van de Puy de Dôme vulkaan
U kunt deze vulkaantop met de auto bereiken. Bovenop de top ligt de tempel van Mercurius, een vulkanologisch bezoekerscentrum en een restaurant met een fantastisch uitzicht over de Chaîne des Puys.

De top van de Puy de Sancy
Deze toppen zijn beide bereikbaar met een kabelbaan. Daarna is het nog een heel klein stukje klimmen naar de echte top . Maar het uitzicht liegt er dan ook niet om!

Het beroemde Chateaux de Val
Een sprookjeskasteel, bovenop een rots. Maar er zijn in de Auvergne nog veel meer mooie kastelen, zoals het kasteel van Toernoël, het kasteel van Chazeron of het kasteel van Aulteribe.

Clermontferrand

De hoofdstad van de Auvergne met zijn vele bouwwerken van zwart lavasteen. Vooral de gotische kathedraal, gemaakt van vulkanisch gesteente is de moeite waard.

De mooie vestingstadjes Salers en St. Flour
En het lieflijke Conques. Het Middeleeuwse pelgrimsoord Le Puy-en-Velay. Een pleisterplaats voor pelgrims op weg naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostella. Het Maison de la Pierre, een ondergrondse vulkanische mijn in de buurt van Volvic. Internet:  www.saint-flour.com 

Het kuuroord Chaudes-Aigues

Natuurlijke heetwaterbronnen zorgen in dit dorp voor de verwarming van de huizen. Het bronwater heeft een genezende werking op allerlei huidaandoeningen. In het water van de belangrijkste bron, la Source du Par kunt u een eitje bakken.

La Bourboule
Een ander kuuroord. In dit plaatsje bevindt zich een leuk park voor kinderen: het Parc Fenêstre. Châteauneuf-les-Bains, een klein kuuroord gelegen aan de kloof van de rivier de Sioule. Wandel over de pont de Menat, een oude monumentale brug en geniet van het uitzicht over de gorges.

De
grotten
van Cornadore in St. Nectaire
Bezoek de warmwaterbronnen en de overblijfselen van een Romeins badhuis.
De Benedictijnenkloosters van La Chaise-Dieu en Lavaudieu
De Romaanse kerk van Brioude, de grootste Romaanse kerk van de Auvergne.

Vichy    
Ligt in het departement Allier aan de samenvloeiing van de Allier en de Sichon. Vanouds bekend kuuroord: er ontspringen twaalf bronnen, deels warme, tussen 16 en 66 °C, met hoog mineraalgehalte, deels koude, die het beroemde tafelwater leveren. Er zijn drie Établissements thermaux, twee casino's, diverse theaters en een museum voor geschiedenis en beeldende kunst.
Van 1940 tot 1944 was de stad de zetel van het Vichy-bewind.
Office de Tourisme:
19 rue du Parc, B.P. 2418, 03200 VICHY CEDEX , tél. 04.70.98.71.94, télécopie : 04.70.31.06.00,  Touristique  -  Ville fleurie 4 fleurs.  Email : tourisme@ville-vichy.fr,   Internet: http://www.ville-vichy.fr 
** Uw accommodatie in Vichy kunt U goed boeken via City.Vichy.  Er zijn 16 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie!

La Chaise-Dieu    
Ligt in het het departement Haute-Loire. De stad is ontstaan rond de in de middeleeuwen befaamde gelijknamige abdij.
La Chaise-Dieu, de beroemde abdij met haar belangrijke kunstschatten, ligt op 1000 m hoogte in een golvend landschap. De naam is afgeleid van Casa Dei, huis van God. Stichter van de abdij was de heilige Robert, Heer van Turlande en kanunnik van Brioude, die zich in 1043 op dit eenzame hoge plateau terugtrok om boete te doen en die al spoedig gevolgd werd door vele andere monniken. De kloostergemeenschap floreerde en breidde zich uit. In de l4de eeuw besteeg een van de monniken van La Chaise-Dieu de pauselijke troon onder de naam Clemens VI. Hij was het die opdracht gaf tot de bouw van de huidige abdijkerk. Het klooster, dat veel te lijden had onder de hugenotenstrijd, kwam van­af de 16de eeuw allengs tot geestelijk verval door politieke ambtsbenoemingen. De Revolutie maakte definitief een eind aan de kloostergemeenschap. De l4de-eeuwse kerk, met haar strenge, door twee torens geflankeerde westgevel, heeft een indrukwekkende allure.

Het interieur heeft drie schepen van gelijke hoogte.
Koor en schip worden gescheiden door een doksaal uit de 15de eeuw. In het koor een zeer fraai eiken koorgestoelte, 144 zetels, uit de 15de eeuw, met beeldhouwwerk versierd. Bijzonder van kwaliteit zijn ook de wandtapijten, in het begin van de 16de eeuw vervaardigd te Brussel en Arras, met voorstellingen uit de Biblia pauperum, armenBijbel. In de noordelijke zijbeuk van het koor de beroemde Danse macabre, dodendans: een 15de-eeuws ensemble, 26 x 2 m, van fresco's, voorstellend de Dood die de machtigen, links, de burgers, midden en de handwerkslieden, rechts, ten dans noodt. De kerk heeft een 14de-eeuwse gotische kloostergang.

Office de Tourisme:  Place de la Mairie:  43160 LA CHAISE-DIEU , tél. 04.71.00.01.16, télécopie : 04.71.00.03.45, - Ouvert 10h/12h et 14h/18h, fermé lundi (Pâques au 30/09), fermé dimanche et lundi (01/10 à Pâques) - Juillet et août 7/7 j : 9h/12h30 et 13h30/19h  -  Chef-lieu de canton  Station Verte de Vacances.  Email : otcasadei@aol.com,  -  Internet: www.tourisme.fr/lachaisedieu

Romaanse kerkSaint-Nectaire  
Ligt in het departement Puy-de-Dôme, in het Monts-Dore-massief. Bekend om de kaasproductie. De plaats bestaat uit Saint-Nectaire-le-Bas met warme bronnen, reeds sinds de Romeinse tijd in gebruik, en Saint-Nectaire-le-Haut. In het oude dorp Saint­Nectaire-le-Haut ligt een prachtige romaanse kerk in een van de landschappelijk gezien mooiste streken van de Auvergne. Deze kleinste onder de grotere kerken van de Limagne, 12de eeuw, laat een tamelijk zakelijke façade zien, vergeleken bij de rijk geschakeerde geleding van de koorpartij. De fraaie kapitelen in het koor behoren zeker tot de volmaaktste in de gehele Auvergne. De voor het merendeel aan het Oude en het Nieuwe Testament ontleende thema's zijn expressief uitgebeeld. Ondanks hun ongeproportioneerdheid maken de figuren een uiterst levendige indruk.  In de kerkschat bevindt zich de prachtige reliekbuste van de heilige Baudime, 12de eeuw.

EGLISE DE SAINT NECTAIRE
CHURCH UNDER REPAIRS : The body of the church will be closed in 2008 but the chancel and the transept are open. (Church) 12th century church and jewel of Romanesque art in Auvergne. It towers majestically over Mont Cornadore. Especially acclaimed for its treasury and polychrome capitals, particularly those in the chancel, forming one of the most remarkable combinations of Romanesque sculpture. - Open all year round. Opening times November to March: 10am-12.30pm and 2pm-6pm; April to October: 9am-7pm. - Free guided visits for individuals in July and August, every day at 3pm and 5pm, except Sunday. - Guided tours for groups by appointment all year round.

Office de Tourisme
Les Grands Thermes , tél. 04.73.88.50.86, télécopie : 04.73.88.40.48, Minitel : 36.15. CUR, - Ouvert toute l'année.  -  Station Hydrominérale.   Email : ot-saint-nectaire@wanadoo.fr

** Uw accommodatie
in Saint-Nectaire kunt U goed boeken via City.Saint-Nectaire.  Er zijn 2 (10) hotels online boekbaar.
**
Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets