FRANCHE-COMTÉ,  naar regio overzicht Franche-Comté Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!
 
    

Een vakantie of een omweg waard   
De Saline Royale in Arc-et-Senans, dep. Doubs,
oftewel de koninklijke zoutmijn Chaux. Een architectonisch hoogstandje, opgezet in de 18e eeuw in de vorm van een cirkel.
Bezoek vooral
ook het Musée Ledoux , waar u aan de hand van maquettes kunt zien welke ongelofelijke architectuurvisioenen de 18e eeuwse architect Ledoux voor ogen had.

Office de Tourisme
 
Lieu-dit Saline d'Arc  - Tél. 03.81.57.43.21 - Télécopie : 03.81.57.43.51 -  Email : info@ot-arcetsenans.fr - Url: http://www.ot-arcetsenans.fr - Bureau d'informations ouvert toute l'année, tous les jours de 10h à 12h30 et de 14h à 17h ; en saison de 9h à 19h.

Het Peugeot Museum in Sochaux
In dit museum worden meer dan 70 modellen van Peugeot 'geshowd', van antieke modellen tot de nieuwste racewagens.

De citadel van Besançon
 
Vanaf deze plek heeft u een fantastisch uitzicht over de stad beneden in het dal en de rivier de Doubs. De citadel zelf herbergt vele musea en attracties, waaronder een indrukwekkend verzets- en deportatiemuseum, een dierentuin en een aquarium.
Het centrum van Besançon
Bezoek de kathedraal met het astronomisch uurwerk en de steegjes en straatjes in de volkswijk Battant.

De citadel van Belfort
 
Van boven heeft u een fantastisch uitzicht over de Vogezen en het Jura-gebergte. In de citadel is een militair museum gevestigd met kostuums, wapens en informatie over de grote veldslagen die in de omgeving van Belfort zijn uitgevochten.
Onderaan de citadel

is een grote 11 meter hoge stenen leeuw in de rots uitgehakt. Deze leeuw werd vervaardigd door Bartholdi ter nagedachtenis aan de Frans-Duitse veldslag van 1871.

De stalactieten en stalagmieten
 
In één van de vele grotten in de Franche-Comté, zie karstverschijnselen. Er zijn er in deze streek maar liefst 4000. Vooral de grotten van
Gouffre de Poudrey
zijn de moeite waard. Deze grootste ondergrondse zaal van Frankrijk met een omtrek van 600 meter werd pas in 1899 ontdekt. De lichtshow met muziek maakt het bezoek extra spectaculair. 

Het kasteel de Joux
 
In dit kasteel zijn zeer goed de verschillende verdedigingslagen te zien, van de vroege middeleeuwen tot de tweede wereldoorlog. Hoe hoger je komt hoe ouder en het uitzicht is adembenemend!

Het stadje Saint Claude
Dit stadje is populair bij toeristen vanwege de mooie ligging in het hogere Jura-gebergte. Saint Claude is ook bekend om de fabricage van pijpen en de vervaardiging van diamant. Over beide ambachten kunt u meer te weten komen in het pijpen - en diamantmuseum.

Geboortehuis van Louis Pasteur
 
In Dôle is als museum ingericht.  Alles ziet er nog net zo uit als in de tijd dat Louis het pasteuriseringsproces uitvond.

Dorpjes als Pesmes, Orans of Arbois
Schilderachtige dorpjes waar u in leuke authentieke restaurantjes van de specialiteiten van de streek kunt genieten. En vergeet niet te vragen om het kaasplankje met de lokale kazen zoals de gesmolten 'cancoillotte' of de comté.
Office de Tourisme: Pesmes 
Chemin des Tuileries -  70140 PESMES  - Tél. 03.84.31.23.37 - Télécopie : 03.84.31.22.44 - Un des plus beaux villages de France - Petite cité comtoise de caractère - Station Verte de Vacances. 
Office de Tourisme: Arbois
Petite cite comtoise de caractere - Cite historique, pays de Pasteur, capitale des vins du Jura -  Rue de l'Hôtel-de-Ville  - Tél. 03.84.66.55.50 - Télécopie : 03.84.66.25.50 -  Email : otsi@arbois.com - Internet:  www.arbois.com - Ouvert du lundi au samedi de 9h à 12h et de 14h à 18h - Juillet/août du lundi au samedi de 9h à 12h30 et de 14h à 18h30. Permanences assurées les dimanches et jours fériés de Pâques à début septembre

Bron: http://nl.franceguide.com/home.asp?

Comité Régional du Tourisme de Franche-Comté 
Franche-Comté ligt  ten oosten van de Saône. De hoofdstad is Besançon. Tot deze regio behoren de departementen Doubs, Jura, Haute-Saône en het Territoire de Belfort. Het omvat een groot deel van het Juragebergte en de zuidelijke Vogezen . Belangrijkste bestaansbronnen zijn veeteelt en bosbouw. Industrie vind je in en rond Besançon en Belfort-Montbeliard Er zijn veel kleine houtzagerijen. Toerisme is van belang. Historisch is het gebied van groot belang.

Office de Tourisme: 
La City  -  4, rue Gabriel Plançon  -  25044   BESANCON Cedex  -  Tel: 33 (0) 3 81 25 08 08   -  Fax: 33 (0) 3 81 83 35 82
Internet: http://www.franche-comte.org/defaut_anglais.htm  - E-mail: crt@franche-comte.org  
Met o.a.Musea in Franch-Comte   |  Grotten in Franche-Comte


Informatie
 

Een fantastisch goed  boekwerkje is
Franche-Comté, Zucht naar het echte, Nl, 71 pag.
Inhoud: Zomer in de bergen; Bronnen en watervallen; Meren en rivieren; Natuur; Erfgoed; Bodem en gastronomie; Tradities; Winter in de bergen; Ontdekkingstochten, met 14 uitgezette routes; 7 micro-streken - Saônedal, Zuidelijke Vogezen, Jura-gebergte, Dalen van Doubs, Louse en Dessoubre, Besançon, merenstreek, Bresse en Revermont - om te ontdekken op de achterkant van de uitneembare kaart.
Achterin zit een coupon voor het aanvragen van 8 andere brochures: All-ins en winter-recreatie; All-ins en zomer-recreatie; Campings; Hotels; Bed & Breakfast; Gites; trekhergen; Vakantiecentra en jeugdhergen.

De andere uitstekende brochure is  

Franche-Comté, Zucht naar het echte
, Nl, met als ondertiteling Trektochten en natuurrecreatie in de Franche-Comté. Inhoud: Wandeltochten; Mountainbike-trektochten; Toerfietsen; Ruitertrektochten; Kanoën - Canyoning; Vissen - Zeilen; Watertoerisme - Golf; Bergbeklimmen; Fitness en Kuren. In het midden is een brochure bevestigd vol met alle noodzakelijke informatie over de hierboven genoemde activiteiten.
Een compleet adressen boekje is
De Franche-Comté geeft zijn geheimen prijs
.

Departement Jura  
De hoofdstad van de  Jura is  Lons-le-Saunier. Het grootste deel van het departement strekt zich uit over het centrale deel van het Juragebergte. Ongeveer de helft van het gebied is met bos bedekt. Er is veel veeteelt en wijnbouw. Industrieel centrum is Dole.

Comité Départemental du Tourisme:
 
8, rue Louis Rousseau  -  39000   LONS LE SAULNIER  -  Tel: 33 (0) 3 84 87 08 77   -  Fax: 33 (0) 3 84 47 58 05
Url: http://www.jura-tourism.com   
E-mail: cdt@jura-tourism.com
Informatie

*
Discover Jura, Toeristenkaart voor de Jura. Geeft een goed overzicht van de vier streken van de Jura.Departement Haute-Saône  

Ligt in het zuidoosten van het land. De hoofdstad is Vesoul. Het landschap wordt vooral bepaald door de zuidwestelijke uitlopers van de Vogezen en het dal van de Saône. Het gebied is gedeeltelijk bedekt met bos. Er is extensieve veeteelt. In het dal van de Saône is tuinbouw.
 

Informatie 

Discovery guide, Haute Saône l'île verte is een 20 pag. grote informatie bron voor dit departement Eng..
*  Een eenvoudige maar wel illustratieve brochure is Haute Saône l'île verte, Water, De Mensen, Natuur, Stenen, Leven.

Departement Territoire de Belfort 
Is de naam van het kleinste departement van Frankrijk, tegen de grens met Duitsland en begrensd door de departementen Haut-Rhin, Haute-Saône en Doubs. De hoofdstad is Belfort.

Belfort  
Belfort ligt  aan de Savoureuse en is de hoofdstad van het departement Territoire de Belfort. 
Belfort beheerst de Bourgondische Poort, Trouée de Belfort, en daarmee de wegen naar Duitsland en Zwitserland.   
Een kolossaal uit zandsteen
gehouwen monument, de leeuw van Belfort, herdenkt de verdedigers van de stad in 1870–1871. Deze stad werd in de Frans-Duitse oorlog, 1870–1871, belegerd door de Duitsers. Volgens het gezegde ‘zonder Belfort geen Elzas’ stelde de commandant, kolonel Denfert-Rochereau, alles in het werk om haar zo veel mogelijk te versterken. Bij de vrede kwam Belfort toch weer aan Frankrijk terug.

Office de Tourisme:
  
2 bis, rue Clemenceau , tél. 03.84.55.90.90, télécopie : 03.84.55.90.99, Email : tourism.accueil90@essor-info.fr - Ouvert toute l'année
Jumelée avec LEONBERG (Allemagne), ZAPOROJIE (Ukraine), SKIKDA (Algérie), DELEMONT (Suisse), STAFFORD (Grande Bretagne)
Ville fleurie 3 fleurs.


Lons-le-Saunier  
  
Is de  hoofdstad van het departement Jura en ligt  aan de Vallière, op 255 m hoogte. Is een kuuroord met warme en  zouthoudende bronnen. Heeft een  marktplaats voor landbouwproducten.  Romaanse kerk St-Désiré is uit de 12de eeuw. De laat-gotische franciscanenkerk uit de 15de–16de eeuw. De geschiedenis van de stad gaat terug op het oude Ledo Salinarius, dat in de Romeinse tijd reeds vanwege de zouthoudende bronnen bekend was.

Office de Tourisme:

Place du 11 Novembre  -  Tél. 03.84.24.65.01 - Télécopie : 03.84.43.22.59 - Ouvert de 8h à 12h et de 14h à 18h du lundi au samedi (samedi, fermeture à 17h)

Luxeuil-les-Bains  
Ligt in het departement Haute-Saône. Er zijn minerale bronnen die reeds aan de Romeinen bekend waren. De stad heette toen Luxovium. Van het in de 6de eeuw hier door de heilige Columbanus gestichte klooster zijn de kerk en de kloostergang bewaard gebleven. Er zijn diverse 15de-eeuwse huizen zoals  het Hôtel du Cardinal Jouffroy, het Hôtel des Échevins, nu museum met o.m. een grote collectie Gallo-Romeinse grafstèles en het  Maison François I.

Office de Tourisme:
1 Ave des Thermes  -  Tél. 03.84.40.06.41  -  Télécopie : 03.84.93.74.47.

Montbéliard     
Ligt in het departement Doubs, aan het Rhône-Rijnkanaal. Industrieel centrum.
Het kasteel, uit 15de–18de eeuw,  nu archeologisch en natuurhistorisch museum  van de graven van Montbéliard beheerst het stadsbeeld.
Het Hôtel Beurnier is ingericht als regionaal museum. De stad bezit vele oude woonhuizen, een 16de-eeuwse markthal en een van de oudste protestantse kerken van Frankrijk, de Temple St-Martin, begin 17de eeuw.

Office de Tourisme:
 
1, rue Henri-Mouhot  - Montbéliard  -  Tél. 03.81.94.45.60  -  Télécopie : 03.81.94.14.04 : Ouvert toute l’année de 9h à 12h et de 13h30 à 18h (fermeture à 19h du 15/06 au 15/09) - Fermé le lundi matin. Permanences les dimanches du 15/06 au 15/09 et en décembre Audincourt : Galerie le Baladin - Tél. 03.81.30.59.00 Ouvert du mardi au samedi de 15h à 18h - Service réceptif - bureau des Congrès - tél. : 03.81.94.16.05. (séjours individuels et groupes)
Email : office.de.tourisme.montbeliard@wanadoo.fr

Ronchamp    
Ligt in het departement Haute-Saône. Deze plaats  ligt ten noordwesten van Belfort.
U zier hier de betonnen bedevaartskerk la chapelle  Nôtre-Dame-du-Haute. De door de architect Le Corbusier vervaardigde kerk staat bekend als één van de meest bijzondere staaltjes van architectuur. 
Office de Tourisme:
Place du 14 Juillet -  Tél. 03.84.63.50.82 - Télécopie : 03.84.63.50.82 -  - Ouvert toute l'année du lundi au samedi, sauf dimanche et jours fériés.


Office de Tourisme:
 
Place du 14 Juillet , tél. 03.84.63.50.82, télécopie : 03.84.63.50.82, - Ouvert toute l'année du lundi au samedi, sauf dimanche et jours fériés  -  Ville fleurie 1 fleur
E-mail : officetourisme.ronchamp@wanadoo.fr,  
Informatie
*  De brochure Musée de la mine, Marcel-Maulini, laat ook een plaatje zien van de bedevaartskerk.
Ronchamp, Le Square du Souvenir laat alle oorlogsmonumenten zien.
Vraag ook de folders Bienvenue à Ronchamp en Musée de la fête foraine miniature,.

Saint Claude     
Ligt in het departement Jura aan de samenvloeiing van de Bienne en de Tacon, op 440 m hoogte. De gotosche kathedraal St-Pierre stamt uit de 14de–18de eeuw. Hheeft fraaie gebeeldhouwde koorbanken uit het midden van de 15de eeuw. Is het enige wat rest van de 13de eeuwse abdij.

Office de Tourisme:
 
Loi 1901, 19 rue du Marché, B.P. 94  - Tél. 03.84.45.34.24  -  Télécopie : 03.84.41.02.72  -  Ouvert toute l'année du lundi au samedi de 8h30 à 12h et de 14h à 18h30 - En juillet-août : ouvert en continu, de 8h30 à 18h30 en semaine, de 10h à 13h le dimanche
Email : ot.saintclaude@free.fr
Internet
  
Welcome in Saint-Claude van interfrance

Bourgondische Poort      
Of Fr.: Porte de Bourgogne of Trouée de Belfort is  een 20 tot 30 km brede doorgang tussen de Vogezen en de Jura in Oost-Frankrijk. Wordt beheerst door de stad Belfort. De doorgang heeft van oudsher grote strategische betekenis gehad

Le Corbusier 
Of eigenlijk Charles Edouard Jeanneret komt uit La Chaux-de-Fonds 6 okt. 1887  en verdronk bij Roquebrune 27 aug. 1965. Deze Franse architect was  tevens stedenbouwkundige, schilder en publicist. Was een van de grootste en meest omstreden architecten van de 20ste eeuw.

Saône  
Is een rechterzijrivier van de Rhône, ca. 480 km lang. Gedeeltelijk bevaarbaar voor schepen tot 300 t. De rivier ontspringt op de Monts Faucilles, Lotharingen, op 396 m hoogte, en mondt bij Lyon uit in de Rhône. De Saône is door kanalen verbonden met de Moezel, de Maas, de Seine en de Rijn.

** Uw accommodatie: Booking is uw juiste keuze!
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets