REGIO MADRID, met de koninklijk elegante Poort van Alcalá, ontworpen door architect Sabatini tijdens de Verlichting.  Terug naar regio kaart Spanje.  Naar Stedenlijst Spanje. Naar uw accommodatie

Alcalá de Henares  geboortestad Miguel de Cervantes Aranjuez UNESCO stad
Madrid, hoofdstad San Lorenzo, met Real Monasterio
Valle de los Caidos, monument voor de gevallenen De Route van De Spaanse Taal,
** Uw accommodatie in de regio Madrid
kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Regio/Madrid.  Er zijn 514 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels in de populairste steden:
Madrid  -  Tres Cantos  -  Alcalá de Henares  -  Getafe  -  Las Matas  -  Alcobendas  -  San Sebastián de los Reyes  -  Paracuellos de Jarama  -  Fuenlabrada  -  Leganés  -  Aranjuez  -  Alcorcón
Hotels op / nabij luchthaven: Barajas (MAD)

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets

    

Kaart Autonome Gemeenschap MadridDe autonome Gemeenschap Madrid  
De koninklijk elegante Poort van Alcalá, ontworpen door architect Sabatini tijdens de Verlichting vormt niet alleen het symbool van het Madrid dat zich volkomen openstelt voor de rest van de wereld, doch is ook een ware Poort van Spanje voor de miljoenen bezoekers afkomstig uit allerlei delen van onze planeet.
In de Gemeenschap van Madrid wonen
vijf en een half miljoen mensen waarvan ongeveer drie miljoen in en rond de hoofdstad. Deze autonome gemeenschap bevindt zich in het geografische middelpunt van het Schiereiland en grenst aan het grondgebied van Castilla y León dat in het noorden doorloopt tot aan de Bergkam van Cantabrië en in het westen tot aan het buurland Portugal. In het zuiden en oosten gaat de gemeenschap over in de vlaktes van Castilla La Mancha.

Madrid bevindt zich op 646 meter boven de zeespiegel
 

in het Castiliaanse tafelgebergte. Het vliegveld van Barajas vormt één van de drukste knooppunten voor de negen en veertig miljoen toeristen die ieder jaar naar Spanje komen. Vanuit het 'amandelvormig middelpunt' van de stad is een complex netwerk van wegen en spoorlijnen aangelegd die de reiziger steeds sneller naar elke hoek van het land voeren, naar de buurlanden Frankrijk en Portugal of naar het aan de zee grenzende noorden van Afrika. De streek Madrid, omringd door bergen en indrukwekkende landschappen, heeft een gematigd continentaal klimaat met spectaculaire lentes, warme zomers, lange zachte en schitterende herfstperiodes en niet al te koude winters die zorgen voor besneeuwde bergtoppen in de omgeving waar volop wintersport beoefend kan worden.

Geschiedenis en monumentaal erfgoed
 

De moderne gemeenschap die de reiziger tegenwoordig aantreft heeft een lange geschiedenis doorgemaakt die ongetwijfeld één van de belangrijkste redenen voor een bezoek vormt. Bij de hoofdstad Madrid bevonden zich ooit vroege nederzettingen aan de oevers van de rivier de Manzanares maar de stad als zodanig werd pas gesticht in de IX eeuw na de komst van Mohammed I, de vijfde emir van het Huis van Omeya van Córdoba.

Als getuigenis uit die tijd van veroveringen en schittering in het Islamitische Spanje
 

is in de stad een deel van de Arabische stadswallen bewaard gebleven, waar in de zomer openluchtuitvoeringen worden gegeven van zarzuela - Spaanse operette -, theater en andere evenementen. Het was koning Alfons VI die twee eeuwen later de stad heroverde voor het koninkrijk Castilië waarna Madrid, met de nu verdwenen burcht op een prominente plaats, een van de bastions op de verdedigingslijn van de christelijke koninkrijken tegenover de moslims werd.

In 1110 hield de vesting moedig stand tegen de belegering
 

door de Almoraviden en in 1202 verleende Alfons VIII het Privilege van Madrid waarmee de "Gemeenschap van Stad en land" in het leven geroepen werd.

In Madrid vonden de intriges rond de troon van Castilië plaats,
 

aanvankelijk ten gunste van Johanna La Beltraneja en later van de Isabella van Castilië; hier kwamen de Comuneros in opstand ten tijde van Karel I van Spanje - V van het Duitse Rijk - en hier werd in 1561 onder Filips II het Hof geïnstalleerd waardoor de stad tegelijkertijd veranderde in de hoofdstad van een wereldrijk waar de zon nooit onderging, het middelpunt van de toentertijd bekende "beschaafde wereld".

Twee belangrijke koningshuizen, dat van Habsburg en dat van Bourbon
 

- waartoe de huidige koning Juan Carlos I behoort ­beleefden hun triomfen en nederlagen in de hoofdstad Madrid, een "oud dorpje" dat in de loop der tijden veranderde in een koninklijke en roemrijke stad. De sfeer van de Habsburgers kan men tegenwoordig nog steeds proeven in het Madrid van het Plaza Mayor of het Retiropark; de nalatenschap van de Bourbons kan men bewonderen in het Koninklijk Paleis, het Pradomuseum, het beeld van Cibeles of de Poort van Alcalá waar de verlichte Karel III zijn onuitwisbare stempel achterliet, geroemd als "de beste burgemeester van Madrid".

En nog zoveel andere straten en lanen
 

met een interessant verleden. En zoveel prachtige kerken, met aan het hoofd de Kathedraal van La Almudena en de kerk van San Isidro, getuigenis van een stad die eeuwenlang een spiritueel centrum vormde voor de christelijke koninkrijken.

Vanuit Madrid,
 

stad van koningen, vertrekken ook de wegen naar de Koninklijke Buitenverblijven: paleizen, grote herenhuizen of paviljoens die de koningen lieten bouwen op sprookjesachtige locaties en die ook nu nog een koninklijke uitstraling hebben. Het Klooster van El Escorial, niet ver van Madrid gelegen op de weg naar Ávila is ongetwijfeld één van de kroonjuwelen: een indrukwekkend monument midden tussen de bergen van waaruit Filips II heerste over zijn nauwelijks te omvatten wereld.

Een eleganter bouwwerk is het Paleis van Aranjuez,
 

romantisch gelegen aan de oever van de Taag, dat heel goed de praal en verfijning weergeeft van een Spaans Hof dat in Europa als referentie diende vanwege diens strenge formaliteit. Het Paleis van El Pardo, gelegen te midden van een uitgestrekt jachtgebied in de directe omgeving van de hoofdstad, vormde het machtscentrum in het Spanje van Franco. Naast een door duizenden toeristen bezocht monument, doet het paleis tegenwoordig dienst als verblijfplaats voor belangrijke buitenlandse gasten, gunstig gelegen ten opzichte van het Zarzuelapaleis waar Koning
Juan Carlos woont en het Moncloapaleis, de residentie van de Minister-president.

Een aparte excursie
 

verdient ongetwijfeld Alcalá de Henares, een stad die tot grote bloei kwam aan het einde van de XVe eeuw met de stichting van de Universiteit, hetgeen voortduurde totaan de xVlle eeuw. Het is de bakermat van Cervantes, de wereldwijd bekende schrijver van Don Quichot,en een universiteitsstad die enkele van de meest beroemde personages van de Spaanse cultuur aller tijden heeft voortgebracht. Sinds enige tijd behoort deze plaats tot de selecte groep van Werelderfgoed steden, als zodanig uitgeroepen door de Unesco. Dit is een welverdiende beloning voor de moeite die dit stadje jarenlang heeft gedaan voor het behoud van het enorm rijke erfgoed. Op reis door de provincie is het zeer de moeite waard even te stoppen bij het Plaza Mayor van Chinchón of dat van Colmenar de Oreja. of een kort bezoek te brengen. aan de talrijke dorpen van de provincie Madrid die tegen de berghellingen gebouwd zijn en die ondanks het feit dat ze niet ver van de hoofdstad gelegen zijn toch de voor de bergdorpen karakteristieke bekoorlijkheid hebben weten te behouden.Erfgoed op natuur gebied
 

Als de stad Madrid het onbetwiste regering- en businesscentrum van Spanje is, vooral. geconcentreerd in Azca rond de Paseo de la CastelIana, met in het zuiden de industriële activiteiten, is het niet minder waar dat de streek Madrid een waar ecologisch paradijs is het indrukwekkende natuurgebieden en met een welvarende landbouw die de laatste jaren verscheidene gastronomische producten heeft ontwikkeld met een eigen herkomstaanduiding.

Als Madrid de institutionele hoofdstad is waar
 

het Parlement, de Regering en de Koning gevestigd zijn, is het niet minder waar dat de stad de groenste hoofdstad van Europa is met twee fantastische 'groene longen' gevormd door

de Tuinen van El Buen Retiro en het Casa de Campo
 

aan het hoofd van een lange lijst van parken en tuinen.... Op een steenworp afstand van de belangrijkste monumenten en de levendige straten van de stad biedt de gemeenschap Madrid bovendien prachtige landschappen die steeds beter beschermd worden. Dit is tegenwoordig één van de meest ecologische streken van Europa. De ecoroutes door de gemeenschap zijn talrijk en het aanbod aan activiteiten - wandelpaden, bergbeklimmen, fietsroutes, paardrijden ... - zeer gevarieerd.

Bij de
Lagune van Peñalara  
kan men nog genieten van de stille schoonheid van de hooggelegen bergen, waar de zuivere luchten het vele groen strijden om aandacht met de grillige vormen van de steenformaties en de schittering van het water. Hetzelfde vindt men in het gebied van La Pedriza, waar men in de omgeving van de rivier de Manzanares steeds weer nieuwe prachtige plekjes kan vinden. Voor boom liefhebbers is er het
Beukenbos van Montejo
en de Vallei van La Fuenfria of het Bos van La Herreria
die elk najaar weer een indrukwekkend kleurenscala bieden. De Hofstad Madrid is moeilijk te begrijpen zonder het bekoorlijke natuurgebied in de omgeving.

Het ware Madrid
 

Via verschillende wandelroutes kan men, gestimuleerd door de nabijheid van eethuisjes, restaurants, cafetaria's en praatcafés waarvan er nog een groot aantal te vinden zijn in deze stad, het schitterend verleden van Madrid bewonderen zonder het comfort van het heden te hoeven missen. Madrid is verweven met diens geschiedenis maar bovenal is het hedendaagse Madrid aan het
begin van de XXIe eeuw een intens levende stad, een bruisende stad, permanent toneel van kunst en cultuur uit de hele wereld.

Niet ver van de boulevard met het Pradomuseum, het Reina Sofiamuseum en het Thyssen­Bornemiszamuseum
 

met één van de beste kunstverzamelingen ter wereld, hebben de straatschilders hun eigen levende museum op het Plaza Mayor. Bij het Koninklijk Theater of het Nationaal Auditorium, waar de mooiste muziek- en zanguitvoeringen plaatsvinden en de beste orkesten ter wereld concerten geven, vindt men ook talrijke andere gelegenheden waar naar muziek geluisterd kan worden, waar jazz, folk en blues en niet te vergeten flamenco zorgen voor een nachtelijke melodie in deze stad die een cultureel hoogtepunt bereikt in de najaarsfestivals met muziek en theater in de hoofdrol. Door dezelfde straten waar ooit de eenarmige Cervantes en de manke Quevedo hebben gelopen kan men nu de belangrijkste hedendaagse Spaanstalige schrijvers tegenkomen in een café of bij een of ander cultureel evenement.. .

Toch schuilt de grootste bekoring
 

van Madrid niet zozeer in de monumenten, de parken of de cultuur maar in zichzelf, dat wil zeggen in de stad en zijn bewoners. Er zijn ontelbare getuigenissen van het authentieke Madrid, de groepjes buren die met elkaar converseren, de karakteristieke drankjes als water, suiker en brandewijn; deze zijn goed te rijmen met een stad waar men rustig kan wandelen door brede lanen, boulevards en winkelgebieden. De patroonfeesten van San Isidro, een heilig verklaarde landarbeider, vormen een uitstekende gelegenheid om het traditionele Madrid te ontdekken, met inbegrip van de stierengevechten.

De in traditionele kledij gestoken "chulos" en "manolas",
 

de mannen met een traditionele Madrileense pet en de vrouwen met een grote anjer in het haar, spelen een belangrijke rol in de levendige festiviteiten met kermissen, stalletjes en picknicktafels die een sfeer uit andere tijden oproepen.

Madrid is een stad van terrassen in de zomer en cafés met lekkere hapjes in de winter.
 

Het is een stad die zowel 's nachts als overdag steeds doorgaat. Een stad waar gepraat en gelachen wordt. Waar snel geleefd wordt, maar ook steeds op zoek naar een moment voor vriendschap, conversatie, ontspanning... Het open en communicatieve karakter van de bewoners is het beste visitekaartje van de kosmopolitische stad waar niemand een vreemdeling is en waar men al enkele uren na aankomst het gevoel heeft hier altijd al gewoond te hebben. Volgens het gezegde gaat men vanuit Madrid direct naar de hemel. Waarop de Madrileen antwoordt: "En een gaatje om door te kijken".

Informatie:  
De brochure MADRID, Spanje, 60 pag. een publicatie van Turespaña. Bevat o.a. 7 wandelroutes door de stad Madrid en een uitstekend kaartje met 74 genummerde bezienswaardigheden.

** Voor geheel Spanje kunt u goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Spanje.
U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets
** Waarom zouden we voor onze accommodatie kiezen voor Booking?