DE RIJN, een rivier met invloed, gevoed met water uit de Zwitserse Alpen.
Naar overzicht Baden-Württemberg,  Noordrijn-Westfalen of Hessen.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland.  Naar uw accommodatie!
    

Hoewel men hem in Duitsland graag de "Duitse Rijn" noemt, is hij ongetwijfeld eerder een grote Europeaan. Gevoed met water uit de Zwitserse Alpen voelt hij zich op bepaalde plekken tot Frankrijk aangetrokken en wijkt tegen het einde van zijn loopbaan uit naar Nederland. Ook in klein-Europese tijden vormde hij nooit een duurzame grens, maar een brede toegangspoort voor culturele invloeden uit het zuiden en westen. Een reis langs de Rijn is daarom niet alleen een belevenis vol landschappelijke, maar ook vol culturele en culinaire variatie. Het oog valt op de met sneeuw bedekte toppen, een enorme merenlandschap, bosrijke middelgebergten en weidse oevergebieden met treurwilgen en windmolens.

DE RIJN van Lindau tot Bad Säckingen
   
Begin het reisavontuur Rijn in de paradijselijke regio rondom de Bodensee, een van de mooiste vakantiestreken van Europa. Aan de oevers ontmoeten Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland elkaar, wat de scheepvaart tot de organisatie van "drie-landen-reizen' inspireerde. Duitsland begint met zijn zuidelijkste "eiland" Lindau. Een vlak aan de oever gelegen lieftallig kunstwerk uit de gotiek, renaissance en barok, met middeleeuwse torens, patriciërshuizen, statige kerken, nauwe steegjes en fonteinen. Vanaf de vuurtoren, die samen met de Beierse leeuw de haveningang bewaakt, hebt u een prachtig uitzicht over het meer en het bergmassief van de Zwitserse Alpen.
Mediterrane eilanden
 
De Bodensee heeft nog twee eilanden die u eveneens niet mag missen: Reichenau en Mainau.
Reichenau is niet alleen de groenteleverancier van de streek, maar bezit ook een UNESCO-Werelderfgoed monument. Het ensemble van drie middeleeuwse kerken uit de Romaanse stijlperiode met een kloostercomplex is een heel bijzonder monument van de sacrale bouwkunst uit de 9e tot 12e  eeuw.

Een paradijs naar ieders smaak
 
De Bodensee is een vakantiestreek voor het hele gezin. Er is niet alleen volop water om te zwemmen, surfen, zeilen en kanoën, maar ook een omgeving met prachtige natuur om te wandelen, te fietsen en te relaxen. Met consequente inachtneming van de natuur en cultuur werden recreatieparken geschapen, bvb. 'Sealife" in Konstanz met een natuurhistorisch museum, waar de fauna van de bron tot de monding van de Rijn is gedocumenteerd.
Aan de Boven-Rijn
 
lokken nieuwe, onvergetelijke indrukken. Langs de oever gelijk Op de Bodensee-fietsroute parels aaneengeregen liggen stadjes zoals men ze uit een prentenboek kent: Waldshut-Tiengen, Laufenburg, Rheinfelden en daartussen de romantische geneeskrachtige badplaats Bad Säckingen met de houten brug over de Rijn, die sinds 400 jaar Duitsland en Zwitserland met elkaar verbindt. Het beste uitzicht op de machtige waterval bij het Zwitserse Schaffhausen heeft men vanaf het slot Laufen op de zuidelijke en vanaf het slot Wörth op de noordelijke oever.

DE RIJN van Basel tot Karlsruhe   

Tussen het Zwitserse Basel en Karlsruhe wedijveren twee geheel verschillende landschappen om de gunst van de reiziger. Op de linkeroever in Frankrijk de Vogezen en de Elzas, er tegenover het Duitse Zwarte Woud. Dankzij het zachte klimaat in de Boven-Rijnse laagvlakte gedijen vooral wijn en fruit hier uitstekend, wat tevens een aansporing vormt voor culinaire topprestaties in de keuken en wijnkelder. De Elzas en het Zwarte Woud hebben elk op eigen wijze unieke culinaire lekkernijen te bieden. Dit gedeelte van de Rijn is als het ware geschapen voor een fijnproeverreis.
Als route is de Badische Weinstrasse van Weil am Rhein tot Baden-Baden aan te bevelen,
 
maar ook de lijnschepen vanaf Basel of Breisach. Om ten volle te genieten van het uitgebreide aanbod kunt u de oevers van de rivier gerust even verlaten en ook voor het verdere verloop van de reis mag u niet vergeten: de Rijn is breder dan zijn bedding en machtig genoeg om ook op het achterland een sterke indruk te maken.

Parels langs de rivier
 
Bijvoorbeeld Lörrach met z'n zuidelijk karakter en het. levendige cultuurcentrum Burghof. Of de jonge stad Weil am Rhein met het internationaal bekende Vitra Design Museum. Enkele van de daar tentoongestelde designerstoelen tooien op sterk vergrote schaal het stadsbeeld. Bezienswaardig is ook het architectuurpark van het museum met buitengewone bouwwer- ken van internationale sterarchitecten. Hier in de drielandenhoek werden Europese bruggen geslagen. Een geheel andere wereld staat u in het Markgräflerland met z'n zacht glooiende heuvels te wachten. Het centrum ervan is Müllheim met de prachtige stadskern en de eeuwenoude Martinskerk, tegenwoordig een concert- en expositiegebouw. In de idyllische pottenbakkersstad Kandern wordt u op het Zwarte Woud - dat op de achtergrond ligt - voorbereid.

Door het Badische wijnland en het Zwarte Woud
 
Het westelijke zonneterras van deze door het klimaat zo verwende streek loopt in de vorm van de Kalserstuhl-Tuniberg tot vlak aan de Rijn. Hier groeien de wijnstokken voor de edele wijnen en presenteren flora en fauna mediterrane veelsoortigheid. In de grensstad Kehl aan de Rijn en aan de oude Rijnarm met zijn idyllische parken ontmoeten Badische gemoedelijkheid en Elzassisch savoir-vivre elkaar. Het wijngebied in het dal van de rivier mag natuurlijk niet worden gescheiden van het Zwarte Woud op de achtergrond. Neem daarom de tijd om deze heerlijke streek met de benenwagen te verkennen: de heuvels op tot aan de Feldberg, de dalen en ravijnen in met de Titisee, de Mummelsee en de Schluchsee.
Tip:
 
het grootste pretpark van Duitsland. Vlak bij het idyllische dorpje Rust nodigt het Europa-Park Rust uit tot pret en actie voor groot en klein: meer dan 100 attracties, adembenemende shows,  themahotels in de stijl van Europese culturen en nog veel meer. Tel. (+49 18 05) 77 66 88 
Tips voor wandeltochten in Duitsland onder www.germany-tourism.de   Veloroute van Basel tot Mainz en Wiesbaden: www.schwarzwald-tourist-info.de
DE RIJN van Karlsruhe tot Mainz    

Langs dit deel van de Rijn worden we begeleid door andere landschappen met een heel uiteenlopend karakter. Aan de rechter Rijnoever gaat het Zwarte Woud over in het minder ruwe Odenwoud. Op het dal tusen het Odenwoud en de Rijnoever heeft de zonnige Bergstrasse zijn stempel gedrukt. Op de linkeroever van de Rijn begint de Pfalz met het Pfálzerwoud en de 'Duitse Wijnroute', waarlangs tot in Rheinhessen traditionele en wereldbekende wijnstadjes als een parelketting aaneengeregen liggen. En tussen de bossen en de wijn vallen er steeds weer veel historische gebouwen te zien, spannende dingen te beleven en hartelijke gastvrijheid te genieten.
Zin in cultuur
 
Omringd door schitterende paleizen en kerken verrast het culturele leven te midden van historische stadsgezichten overal met een schat van ideeën en aanbiedingen om actief mee te doen. De nieuwe media ontsluiten nieuwe belevingswerelden, het verleden en de moderne tijd gaan uiterst interessante allianties aan. Zo lokt Karlsruhe niet alleen met waaiervormige straten die op het barokslot afstevenen, maar ook met z'n unieke Centrum voor Kunst- en Media technologie. Hier is ieder die meedoet welkom. Men kan er bv. kunstmatige plantenwerelden creëren of virtuele toneelstukken regisseren. Universiteit, parken, boulevards - Karlsruhe inspireert tot leven en beleven.
Ook de stad Speyer
 
toont de bezoeker hoe hij met een UNESCO-Werelderfgoed monument - de enorme keizerlijke dom - vol levenslust van het heden kan genieten. Hier speelt zich 's zomers het leven net als in Italië op straat af. Van de vele feesten vormt de 1000 m lange "keizerlijke tafel" met culinaire specialiteiten van de Pfalz een bijzonder hoogtepunt.
Een van de historische bezienswaardigheden is het voormalige Jodenbad, het oudste behouden gebleven complex van zijn soort in Midden-Europa. Een andere historische lekkernij serveert het klooster Lorsch, wiens 'Koningshal' uit de Karolingische tijd deel uitmaakt van het UNESCO-Werelderfgoed. In september begint de wijnoogst.
Wijnstreken, de een nog typischer dan de andere
 
Wanneer u op de linker Rijnoever begint, maakt u langs de Duitse Wijnroute kennis met de bergachtige Pfalz en zijn typische gewassen: rivaner met aromatische morio, muskat, kerner en scheurebe. En waar de Pfalz begint, eindigt met Rheinhessen meteen de volgende wijnregio met zijn silvaner, wiens palet van fijn tot kruidig pittig reikt. Op de talloze wijnfeesten laatje je meeslepen door de 'vrolijke leefwijze, waarbij de wereldbekende wijnen en de voedzame keuken een hoofdrol spelen.
Echte asperges, legendarische Nibelungen
 
Naast edele wijn wordt langs dit deel van de Rijn ook een edele groente gekweekt: asperges. Het centrum van de aspergeteelt is Schwetzingen, waar enerzijds in het barokslot een beroemd festival plaatsvindt en aan de andere kant tijdens het seizoen op het slotplein dagelijks een aspergemarkt.
Wie belangstelling heeft voor autoraces, kan van hieruit een uitstapje maken naar het motodroom Hockenheim om een beetje formule- 1 -sfeer op te snuiven. Voor decorwisseling zorgt het economisch centrum Ludwigshafen, dat naast industriecomplexen leefruimte voor veel natuur en cultuur heeft geschapen.

DE RIJN van Mainz tot Bonn
 
Reeds het traject vóór het eigenlijke romantische deel van de rivier is rijk aan bezienswaardigheden. Aan de samenloop van de Main en de Rijn ligt de Gutenberg- en mediastad Mainz. Hier heeft Johannes Gutenberg 600 jaar geleden de boekdrukkunst uitgevonden en daarmee de grondslag gelegd voor onze huidige media- en informatiemaatschappij. In 2004 is hier een mediapark geopend voor jong en oud. Een wandeling door de romantische oude stadskern met prachtige kerken en paleizen is een belevenis.
Op de rechter Rijnoever
 
ligt Wiesbaden, de elegante hoofdstad van de deelstaat Hessen. Het historische Kurhaus met de beroemde speelbank, het schitterende Staatstheater evenals het barokke Biebricher slot aan de Rijnoever getuigen van het grootse verleden van Wiesbaden als wereldkuur- en keizerstad. De stad is daarnaast de toegangspoort tot het beroemde wijnbouwgebied Rheingau, dat met zacht glooiende heuvels vanuit omhoog loopt tot aan de bergen van de Taunus. Hier staat u een van de grootste klassieke muziekfestivals van Europa te wachten alsmede het Rheingau Gourmet-Festival met creaties van de beste koks en wijnbouwers van Duitsland.
Reis naar de romantiek
 
Onder dit motto verandert Bingen in mei in een reusachtig openluchttoneel en begint de Cultuurzomer Rijnland-Palts. T'heater, livemuziek en kunstveilingen staan geheel in het teken van de Rijnromantiek. Het "Historisches Museum am Strom - Hildegard von Bingen" toont de grootste collectie gravures en drukken uit deze epoche.
Op de Loreleyrots boven St. Goarshausen kom je in het nieuw geopende bezoekerscentrum alles te weten over Loreley en de invloed van deze mythe op de Rijnromantiek. Tussen Bingen en Koblenz is het Rijndal gekenmerkt door 28 burchten. Enkele ervan zijn tegenwoordig slothotels die uitnodigen tot een verblijf in historische ambiance. In de Rijnbocht bij Braubach is een bezoek op de Marksburg aan te bevelen.
Eén ticket voor 10 kastelen
 
Het Mittelrhein Burgen-Ticket omvat de entree voor 10 kastelen tussen Rüdesheim en Koblenz. Deutscht Burgenvereinigung
Tel. (+49 26 27) 5 36 www.deutsche-burgen.org
Romantische Rijn: www.tal-der-loreley.de

DE RIJN van Bonn tot Emmerich    
Met de domstad Keulen begint de regio waar de 'Rijnlandse vrolijkheid' is uitgevonden. Keulen is zeer zeker haar hoofdstad, dat lijdt met name in de carnavalstijd geen twijfel. Reden tot vrolijkheid hebben de bewoners van het voormalige Romeinse Colonia in elk geval, omdat zij immers aan de voet van de hoogste gotische kathedraal en te midden van 12 Romaanse kerken, 35 musea en een levendig cultuurgebeuren wonen. In de winkelwijk met de meeste passages van Duitsland kan men naar hartelust shoppen en daarna in oude huisbrouwerijen het typische Kölsch gaan proeven.

Kosmopolitische charme
 
en Rijnlandse vrolijkheid kenmerken het stadsbeeld van Düsseldorf. Werelberoemd is de flair van de elegante wandel- en shoppingboulevard 'Kö', het pulserende leven in de steegjes van de historische  'Altstadt' met de talloze kroegjes en restaurants, het rijk geschakeerde cultuurgebeuren met spectaculaire events en exposities van wereldfaam. Architectonische highlights als de MediaMijl en slot Benrath zijn verdere facetten van deze spannende stad aan de Rijn. En op de route "Erlebnisweg Rheinschiene" is voor u als fietser het pad geëffend tot Königswinter of de Rijn afwaarts naar Rheinberg.

In de invloedssfeer van windmolens
 
Het land aan de Beneden-Rijn is vlak en toch vol variatie: weidse oevergebieden, meren, eenzame bossen, aspergevelden en fruitplantages. En het heeft een rijke historie, wat de talloze kerken, kloosters, kastelen, paleizen en windmolens bewijzen. De "zijdestad" Krefeld is een van de centra van de regio. Bezienswaardig zijn de musea met moderne kunst, bv. met werken van Joseph Beuys, het Museum Burg Linn, het Duitse Textielmuseum en de grootste straatmodeshow ter wereld. Aan de monding van de Ruhr ligt Duisburg, de grootste binnenhaven van Europa. De stad is er op indrukwekkende wijze in geslaagd, zich van een centrum van de metaalindustrie tot metropool van de dienstverlenende sector te ontwikkelen. Industrieterreinen zijn in recreatieparken veranderd, aan de haven is de moderne jachthaven "Marina Duisburg" ontstaan en in het oude havenpakhuis Kupersmühle is tegenwoordig moderne kunst te zien. Nadat u een kijkje hebt genomen in de voormalige vestingstad Wesel met haar Pruisenmuseum kunt u de blik vrijuit over het weidse weideland laten dwalen, waar een frisse bries de wieken van de windmolens aandrijft.

Bron: Betoverende rivierlandschappen in Duitsland. Is een uitgave van www.duitsverkeersbureau.nl     

  ** Uw accommodatie in geheel Duitslandkunt U goed boeken via Hotels/Booking/Appartementen.Duitsland.
  
 
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets