ZIJRIVIEREN van de RIJN, naar overzicht Rijn  of naar overzicht Baden-Württemberg,  Noordrijn-Westfalen, Hessen. Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

DE NECKAR: Het burchtenland

    

Bijna geen andere rivier in Duitsland stroomt zoals de Neckar helemaal voor 't plezier. Overal tussen de door burchten bekroonde wijnbergen kunt u zich inschepen voor uitstapjes of feesten. Er zijn theater- schepen, sprookjesachtige optochten op het water, rivier-triatlons, wedstrijden voor rubberboten en puntertochten. 's Nachts komen de fakkelzwemmers en Slot, Stuttgart weerspiegelt zich vuurwerk in het water. En wie het aantrekkelijke landschap nog beter wil leren kennen, pakt gewoon de fiets en maakt misschien een grotere tocht langs de Duitse Burchtenroute van Mannheim naat Bayreuth (www.burgenstrasse.de ).
Een propvol prentenboek
Diez aan de LahnAchter de "Zwabische Poort"
 
bij het torenrijke Rottenburg verlaat de Neckar zijn nauwe kinderbed en stroomt van hieraf zachtjes aan door een breed dal met licht glooiende heuvels. Even later worden we verwelkomd door de universiteitsstad Tübingen met haar liefdevol gerestaureerde oude binnenstad en de sympathieke Zwabische levenskunst. In Esslingen vraagt de oudste rij vakwerkhuizen van Duitsland volop de aandacht, voordat Stuttgart op het toneel verschijnt. De terrasvormige ligging van de stad te midden van groene wijnbergen vormt een aantrekkelijk contrast met haar rol als cultureel en economisch centrum met de Opera, de Staatsgalerie en musicals van wereldniveau.
In de barokstad Ludwigsburg
nodigen drie paleizen uit voor festivals. De "Käthchenstad" en wijnmetropool Heilbronn staat helemaal vooraan als het om feestvieren gaat, bv. tijdens het populaire "Weindorf' rondom het historische raadhuis. En nadat de "Romantische Vier aan de Burchtenroute", Neckargemünd, Hirschhorn, Neckarsteinach en Eberbach, u in de juiste stemming hebben gebracht biedt de Neckar met Heidelberg de grote romantische finale.

DE MAIN     
De landschapsschilder
De wieg van de Main staat in het natuurpark Fichtelgebergte. Hij borrelt op uit rotsachtig oergesteente, begeleidt ons door bossen met ruisende toppen, langs paden omzoomd met varens en toont ons pittoreske dalen met weiden vol bloemen.
In Bayreuth gaan natuur en cultuur dan een indrukwekkend verbond aan. De bijzonder fraaie markgrafelijke residentiestad en haar schilderachtige omgeving fascineerden de grote Duitse componist Richard Wagner en inspireerden hem tot zijn werken. Met het Wagner-Festival heeft Bayreuth wereldwijde vermaardheid verworven. Het "Markgräfliches Opernhaus" moet u in elk geval ook van binnen gaan bekijken. Het wordt als het mooiste baroktheater van Europa beschouwd.
"Hof van Eden" aan de Obermain 
 
Het gevarieerde Frankische landschap met z’n rijk begroeide oevergebieden in het dal van de rivier, met meren, de steile rotsen van het Juragebergte en  uitgestrekte, heuvelachtige bossen zal bezoekers van vandaag evenzeer bekoren als de dichters uit vroeger tijden. Plaatsen als de 'Duitse mandenstad" Lichtenfels presenteren het typisch Frankische stadsbeeld. In Staffelstein met de bezienswaardige barokkerk en de bedevaartkerk "Vierzehnheiligen' nodigt de krachtigste en warmste zoutwaterbron van Beieren in de "Obermain-Therme" tot een wellness-verblijf uit. Hoewel Bamberg niet aan de Main ligt, maar iets terzijde aan de Regnitz, is een bezoek aan deze oude aantrekkelijke keizerstad eigenlijk een must. 
Vloeiende overgang van bier naar wijn
 
Bij Hassfurt krijgt u tegen de hellingen van het natuurpark Steigerwald de typisch Frankische wijnbergen in het oog. Na Schweinfurt, de moderne indutriestad met gezellige hoekjes in de oude binnenstad, loont een bezoek aan het Georg-Schäfer-Museum met 's werelds grootste verzameling werken van de schilder Cari Spitzweg. Volkach, aan een rivierbocht van de Main gesitueerd, ligt in het hart van het Frankische Wijnland. Samen met de wijndorpen eromheen vindt u hier een streek vol romantiek en kunstschatten, zoals bv. de sculptuur "Madonna im Rosenkranz' van Tilman Riemenschnelder. De bewoners van Kitzingen, die de rol van wijnhandelaar vervullen, hebben er echter ook veel verstand van, voortreffelijke asperges te steken.
In de levendige universiteitsstad Würzburg, het uitgangspunt van de Romantische Strasse (www.romantischestrasse.de ), zijn cultuurhistorische schatten uit de epochen van mach tige prins-bisschoppen samengebald: barokke juwelen zoals de door Balthasar Neumann gebouwde Residenz, een UNESCO-Werelderfgoed monument, de vesting Marienberg met het Mainfränkisches Museum, de St.-Kilians-Dom en de bedevaartkerk Käppele.
Het land wordt vlak, de huizen rijzen ten hemel
 
Het dal van de Main wordt nu breed en we bereiken Hanau, de geboortestad van de gebroeders Grimm en het beginpunt van de Duitse Sprookjesroute. Het sprookjesfestival in het park vóór slot Philippsrubec is een modern cultuurgebeuren voor volwassenen en kinderen. Een andere bezienswaardigheid is het Deutsches Goldschmiedehaus. In de 'lederstad' Offenbach toont het Duitse Leder- en Schoenenmuseum wereldwijd unieke collecties. Vlak achter de volgende bocht van de Main zie je al de skyline van Frankfurt opdoemen.
Informatie
over de wijnbouwgebieden Frankisch, Wijnland en Main-Spessart- Odenwoud bij Tourismusverband Franken Tel. (+49 9 11) 94 1 5 1-0 
DE LAHN    
Stille droom van de natuur
Het water van de Lahn en de hellingen van het Rothaargebergte, de Taunus en het Westerwoud zijn de ingrediënten, waarmee de natuur een fantastisch recreatiegebied heeft geschapen. Zijn karakter wordt bepaald door de kalm stromende rivier, die vooral gezinnen niet kinderen ideale omstandigheden biedt om te kanoën.' Maar ook aan land valt er veel te ontdekken, te voet op een van de talrijke bewegwijzerde wandelpaden, op de fiets langs de Lahndal-fietsroute of hoog te paard.
Alles wat prettig en gezond is
 
Niet ver van het brongebied ligt Bad Laasphe aan de oever van de Lahn. Bekijk eens de historische stadskern en het slot Wittgenstein en laat u dan ontvoeren naar het natuurpark Rothaargebergte met z'n dichte bossen, romantische dalen en kristalheldere beekjes. Vlak in de buurt van het betoverend mooie Lanh-Dill-Bergland nodigt de universiteitsstad Marburg uit tot een wandeling door de oude binnenstad met de talrijke terrasjes en tot een bezichtiging  van de voormalige residentie van de landgraven. Te midden van het Lahndal ligt de economisch belangrijke stad Giessen met een uitgebreid, door de universiteit geïnspireerd cultuurgebeuren. Aan de monding van de Lahn wordt u opgewacht door de stad Wetzlar, waar de jonge Goethe de inspiratie kreeg voor zijn eerste bestseller, "Die Leiden des jungen Werther". In het Lottehaus, in de pittoreske oude stadskern met de dom, komt Goethes studietijd weer tot leven. Als in een sprookje voelt u zich in Braunfels, waar in het historische centrum het 'sprookjeskasteel" met een heuse ridderzaal troont. De op een hoge, rotsachtige bergrug gesitueerde barokke residentiestad Weilburg met het trapsgewijs gebouwde kasteelcomplex is een lust voor bet oog. Een heel sympathieke indruk maakt Limburg met het jonge leven in middeleeuwse steegjes aan de voet van de monumentale dom.
Via de schilderachtige steden Diez, zie afb., en Nassau bereikt u Bad Ems, waar ooit gekroonde hoofden uit heel Europa kwamen kuren en tegenwoordig elke gast een koning is. Hier kunt u zich naar alle regels der badkunst laten verwennen. Boven Lahnstein, aan de monding van de Lahn, loont een bezoek aan de burcht Labneck.
 
DE MOEZEL    
Veel elan en zeldzame natuur
Tot 28.5 m hoogte reiken de wijngaarden op de steile, reeds door de Romeinen op vernuftige wijze aangelegde hellingen die de zwierige loop van de Moezel begeleiden. Op een klein oppervlak tussen de rivier en de bergrug liggen steden en dorpen dicht opeen. Romantisch en gemoedelijk, met leistenen daken en vakwerkhuizen, met torens en burchten boven op de hellingen. Hier zijn stad en land in volmaakte harmonie. En ook deze wijnregio is een gastvrije streek, waar na de activiteiten culinaire lekkernijen ontspanning en vrolijke feesten wachten.
Doe een sprong in het water en duik als herboren weer op
 
Een andere attractie aan de Moezel staat u in Traben-Trarbach te wachten. Het stadsbeeld is vooral gekenmerkt door bouwkunst in fraaiste Jugendstil. En in de wijk Bad Wildstein nodigt het enige geneeskrachtige bad aan de Moezel uit tot fitness en wellness. Rondom een 33' warme geneeskrachtige bron heeft men de Mosel-Therme gebouwd, een fantastisch badparadijs met een royaal saunalandschap en comfortabele rustvertrekken. Hier kunt u sportief bezig zijn en heel relaxed genieten, het lichaam koesteren en de geest van nieuwe energie voorzien. Als u dat wilt, ook onder leiding van een team met ervaren therapeuten.

DE SAAR   
De levensader
Acht maal heeft het Saarland in de afgelopen 200 jaar de nationaliteit tussen Duitsland en Frankrijk gewisseld. Dat maakt de regio tot een smeltkroes der culturen. Bij de wijnbouw voegt zich de Franse zin voor eetcultuur en in een wip verandert de reis in een tocht waarvan ook de restaurants blijvende herinneringen achterlaten. In de grensstad Saarbrücken weerspiegelt zich de bewogen geschiedenis in talrijke historische gebouwen. Een voortreffelijke indruk van de Saarlandse keuken krijgt u bv. in een van de talrijke restaurants op de St. Johanner Markt.
Smullen in de kazematten
 
De stad Saarlouis, ooit als grensvesting door de Zonnekoning Lodewijk XIV gesticht, is tegenwoordig een centrum van de gastronomie. Oude verdedigingswerken als de kazematten zijn niet alleen bezienswaardigheden, maar tevens locatie van gezellige restaurants die een uiterst smakelijke combinatie van de Frans-Duitse kookkunst serveren. In de mooie streek rondom Merzig valt het oog op uitgestrekte weilanden met fruitbomen. Daar ligt ook de Villa Borg, de reconstructie van een Romeinse villa.
In maritieme sfeer vindt een doorlopend show- en action- programma plaats dat groot en klein zal fascineren. www.saarbruecken.de

DE RUHR   
De transformatieartiest
De Ruhr heeft een industriegebied zijn naam gegeven, dat 150 jaar lang door kolen en staal werd beheerst. Tegenwoordig is een regio naar hem vernoemd, die door hoge recreatieve waarde fascineert. Innovatieve plannen hebben industriële complexen veranderd in culturele objecten waarin niet alleen de spannende historie van kolen en staal weer tot leven wordt gewekt, maar ook kunst, fun en action aan bod komen. Dit alles kunt u beleven op de toeristische rondweg 'Route der Industriële Cultuur' en als mega-event op de 'Ruhrtriënnale . De Ruhr zelf leverde de belangrijkste bijdrage tot de gedaanteverandering van het Ruhrgebied: de schone natuur.
Gebied met onbeperkte mogelijkheden
 
Zeilers hebben op het Kemnader stuwmeer bij Bochum en op het Hartkortmeer in de buurt van Hagen volop wind en ruimte. Voor onverschrokken kanovaarders bestaan er aan de Ruhr zelfs trajecten met kleine stroomversnellingen. En voor wie alle trends wil volgen: wakeboarden, waterskiën en surfen zijn in het Ruhrgebied geenszins vreemde woorden.
Helemaal opkijken zult u van een technisch wereldwonder uit de tijd van keizer Wilhelm H, de scheepslift Henrichenburg aan het Dortmund-Eemskanaal, die schepen tot maximaal 1000 ton 14 meter omhoog kan heffen. En als u in Hattingen aanlegt, staat u daar een van de mooiste middeleeuwse stadskernen streek te wachten. In Bochum staat het nachtleven op het programma, of een bezoek aan het unieke Duitse Mijnbouwmuseum. .

DE EEMS   
Idylle en eindeloze verte
Wanneer u in het natuurreservaat Moosheide vanaf een loopplank de bronnen van de Eems bekijkt, zult u misschien helemaal niet meer weg willen. Maar deze rivier heeft nog veel meer te bieden dat een reis waard is. Nadat u vanuit Hövelhof het brongebied hebt verkend, staan u in Rietberg, de eerste stad aan de Eems, twee europawijd bekende beschermde natuurgebieden te wachten, namelijk de "Rietberger Eemsvlakte' en de 'Rietberger Visvijvers". De tweelingsteden Rheda-Wiedenbrück met fraai vakwerk zijn niet alleen door de Eems verbonden, maar ook door het zeldzaam mooie park 'Flora Westfalica" langs de oever. 
Zonsondergangen net als aan zee
 
Geniet in Rheine nog eens van de geborgenheid in de historische binnenstad en van de idylle aan de Eemsoever. Want daarna opent de Eems zijn horizon. Het Eemsland loopt zo ver het oog reikt en ensceneert de mooiste zonsondergangen van Duitsland. De rivier zelf gaat bijna op in een wirwar van kanalen en meren. Het hele land leeft aan en van het water. Het water drukt zijn stempel op de voormalige vestingstad Lingen, het beroemde Meppen met de historische stadskern en natuurlijk op Pa- penburg, de stad waar de scheepsbouw een lange traditie heeft en die doortrokken is van kanalen met klap- en valbruggen. En terwijl men u in het 'Forum Alte Werft" over de historie van Papenburg vertelt, worden ernaast bijna 300 meter lange cruiseschepen gebouwd. 

Bron: Betoverende rivierlandschappen in Duitsland. Was een uitgave van www.duitsverkeersbureau.nl 

 
** Uw accommodatie in geheel Duitslandkunt U goed boeken via Hotels.Appartementen.Duitsland.
  

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets