POITOU-CHARENTES, naar regio overzicht Poitou-Charentes,
 Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!
Een vakantie of omweg waard    
    

Het moerasgebied de Marais Poitevin.
De dorpjes in dit moerasgebied zijn met elkaar verbonden via een doolhof van allerlei waterwegen; vervoer vindt hier hoofdzakelijk over water plaats.


De stad Niort   
Goede uitvalsbasis om het Marais Poitevin te bezoeken, maar ook de moeite waard vanwege de Romaanse slottoren en het streekmuseum dat gewijd is aan de geschiedenis van de Marais Poitevin.


Het historische vissersplaatsje Brouage
Bezoek de versterkte stadswallen die uitkijken op de zoutvelden in de omgeving.


De havenstad La Rochelle  
Met stadswallen en zijn indrukwekkende torens aan de haven . Het Musée Lafaille bezit een collectie voorwerpen gevonden op de zeebodem. Ook het aquarium is de moeite waard

De eilanden Île de Ré en Île d'Oléron
Eilanden met kilometers strand, witte Grieks aandoende huisjes en pittoreske vissershaventjes.


De overblijfselen van de abdij van Charroux 
Bezoek ook het museum dat er gehuisvest is, met een mooie verzameling gotische beeldhouwwerken.


Het Château des Ducs de La Rochefoucauld.

De badplaats Royan 
Bijna de gehele stad werd in de Tweede Wereldoorlog verwoest. Met uitzondering van de Corniche de Pontaillac waar nog villa's en grote hotels van voor de Tweede Wereldoorlog staan.


De stad Marennes
Bekend vanwege de oestercultuur. Dé plek om oesters te bekijken, te proeven en te kopen.


Het eilandje Île d'Aix 
Interessant vanwege de fortificaties en zijn Napoleonmuseum. Op dit eiland bracht Napoleon van 12 tot 15 juli 1815 zijn laatste dagen op Frans grondgebied door alvorens afgevoerd te worden St. Helena.


Het kasteel van Rochefort
Bezoek de Corderie Royale (koninklijke touwslagerijen) en het Marinemuseum, vol scheepskaarten, modelboten en schippersverhalen.


De wijnkelders  
van de grote cognachuizen om meer te weten te komen over de beroemdste brandewijn ter wereld.


Het Romeinse stadje Saintes
Een stad met veel Romeinse Ruïnes. Vooral de Arc Germanicus en de Gallo-Romeinse arena's zijn hier meer dan de moeite waard.


De vestingstad Angoulême
 
Een wandeling over de vestingmuren biedt een mooie blik op de stad. Bezoek de rijkelijk versierde kathedraal St. Pierre.

De stad Poitiers
Bekend om de slag van Poitiers in 732 na Chr. toen de Moren , die diep in het hart van Europa waren binnengedrongen, definitief verslagen werden . Hier staat de Eglise-Notre-Dame-La Grande, een kerk met een bijzonder mooie entree.


Aulnay, Saint-Pierre, detail van zuidportaalFuturoscope 
Een dagje plezier maken in het high-tech pretpark. Bezoek de filmvoorstellingen en andere futuristische attracties.


Het dorpje Jarnac
Interessant omdat president Mitterand hier begraven ligt. Jarnac herbergt ook een deel van de cadeau's die Mitterand gedurende zijn vele dienstreizen als president ontving.


Pays de Haute Saintonge
  

Office de Tourisme:  B.P. 2  -  7, rue Taillefer  -  17501   JONZAC Cedex  - 
Tel: 33 (0) 5 46 48 12 11   -  Fax: 33 (0) 5 46 48 74 78   -  E-mail: CDCHS@wanadoo.fr

Montignac-Charente   
Office de Tourisme: Place du Dr Feuillet  - T
él. 05.45.22.71.97  -  Télécopie : 05.45.22.26.71 ou 05.45.39.72.43,  - 
Email : ot@montignac-charente.com  

Aulnay-de-Saintonge  
Aulnay ligt in het departement Charente-Maritime.

Saint-Pierre d'Aulnay
Deze kerk, die in de 12de eeuw werd gebouwd bij de kruising van twee wegen uit de pre-romaanse tijd, waarvan er één van Angers naar Saintes voerde, behoort tot de indrukwekkendste romaanse bouwwerken van de Poitou. De warme kleur van de steen en de hoge kwaliteit van de sculpturen waarmee de kerk is versierd, dragen bij aan de harmonie van dit heiligdom, dat een pleisterplaats was op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.
De klassiek eenvoudige plattegrond heeft de vorm van een Latijns kruis:
middenschip met zijschepen, dwarsschip met apsiden, koor en halfronde apsis. In het interieur verdienen o.a. de gebeeldhouwde kapitelen aandacht: bijbelse voorstellingen, zoals het verhaal van Simson en Delila, maar ook aan de middeleeuwse fantasie ontsproten taferelen en figuurtjes, o.a. olifanten met minuscule oortjes.

Ook de portaalsculpturen getuigen
 

van de rijke middeleeuwse verbeeldingskracht. Op de vier rondbogen boven het zuidportaal ziet men een bestiarium, apostelen, de oudsten uit de Apocalyps en fantasiefiguurtjes. Twee van de bogen worden ondersteund door atlanten. De bogen boven het hoofdportaal geven de in de Poitou gebruikelijke thema's weer: engelen aanbidden het Lam Gods, de deugden die de ondeugden verslaan, wijze en dwaze maagden, tekens van de dierenriem en maanden van het jaar. In de boog links van het portaal: de kruisiging van Petrus, in de boog rechts: Christus tussen Petrus en Paulus.


Office de Tourisme

290 Av de l'Eglise
  -  Tél. 05.46.33.14.44, télécopie : 05.46.33.15.46  -  Charente-Maritime (17) - Poitou - Charentes 
-  Email : o.t.aulnay@asteur.fr    - Internet: http://www.saintonge.online.fr/aulnay.htm

Brouage  
Het in een moeraslandschap gelegen stadje lag vroeger aan zee, had een belangrijke haven en was sedert de middeleeuwen een levendig handelscentrum, zoutwinning. Het is de geboorteplaats van Samuel de Champlain, 1567-1635, de stichter van Quebec, aan wie een standbeeld, opgericht op de plaats waar zijn geboortehuis stond, herinnert.
Tijdens de belegering van La Rochelle, 1628, diende Brouage
als steunpunt en wapenopslagplaats van het koninklijke leger. Kort nadien werd begonnen met de aanleg van fortificaties. Deze zijn gebouwd in de vorm van een vierkant, met een zijlengte van 400 m, en geven een goed beeld van de vestingbouwkunst vóór de tijd van Vauban. Zeven bastions, voorzien van erkerachtige wachttorentjes, dienden als versterking van de stadsmuur.

Twee stadspoorten gaven toegang tot de versterkte stad: de Porte Royale,
 

met in het fronton de wapens van Frankrijk en van Navarra, en de Porte de Marennes. In 1659 was de stad het toneel van de ongelukkige liefdes historie tussen Lodewijk XIV en Maria Mancini, een nichtje van de machtige staatsman Mazarin. Deze verhinderde uit 'staatsbelang' een huwelijk tussen de gelieven en overreedde Lodewijk met de Spaanse infante Maria Theresia te trouwen. Maria Mancini trok zich toen terug in Brouage, waar zij enkele maanden zou blijven voor zij haar luchtige levenswandel zou hervatten.
Een trap in de stadsmuur, bij de Porte Royale,
die Maria bij haar droeve omzwervingen in het stadje placht te gebruiken, is, naar haar, 'l'Escalier Mancini' genoemd.
Tegen het eind vim de 17de eeuw raakte de stad in verval. De meeste oude huizen van de stad zijn verdwenen. Van de militaire voorzieningen uit de tijd van Richelieu is wel een en ander bewaard.

Brouage, fortified
 

place of the XVII th century, is famous by its battlements and its towers of watch, called échauguettes. Ancient harbor for salt and naval base, Brouage is today a restful village, animate by tradesmen and craftsmen. This star of stone, in the heart of the marsh, reveals its eventful history through its military buildings, its fortifications and its shelfishes harbor .

Office de Tourisme:
2 rue de Quebec
17320 HIERS-BROUAGE , tél. 05.46.85.19.16, télécopie : 05.46.85.19.16/05.46.76.36.35Charente-Maritime (17) - Poitou - Charentes Altitude 17 m.

Email : tourisme.brouage@free.fr  -  Internet: http://www.officedetourismebrouage.com  


Argenton-Chateau     
Argenton-Chäteau  ligt in het departement Deux-Sèvres en wel een rotsachtige omgeving aan de samenvloeiing van de Argenton en de Ouère en wordt beheerst door de ruïnes van zijn oude ommuring. Het oude slot, eens bewoond door Philippe de Commynes, kroniekschrijver en vriend van Lodewijk XI, bestaat nog maar gedeeltelijk. Bewaard zijn alleen de buitenmuren en een kapel, met in de romaanse apsis een fresco.

Argenton-Chateau, portaal van Saint-Gilles Saint-Gilles
 

De kerk werd in de 11de eeuw gebouwd en in de 15de eeuw vergroot. Zij dankt haar roem aan het romaanse westportaal in de stijl van de gevels van de Saintonge, vgl. bijv. de Abbaye aux Dames in Saintes.
De portaalsculpturen
hebben de in deze omgeving gebruikelijke iconografie: engelen, de strijd tussen de deugden en de ondeugden, wijze en dwaze maagden, apostelen, tekens van de dierenriem en de maanden van het jaar met de bijbehorende werkzaamheden. In de boogzwikken links de parabel van de rijke man aan de overdadige dis; rechts twee scènes - de ene beeldt de verdoemden uit die in de muil van een monster worden geworpen, de hel, de andere de uitverkorenen die opgenomen worden in Abrahams schoot, het paradijs.


Office de Tourisme
: 13 rue Porte Virèche  - 
79150 ARGENTON-CHÂTEAU , tél. 05.49.65.96.56, télécopie : 05.49.65.78.48  -  Deux-Sèvres (79) - Poitou - Charentes
Email : tourismeargentonnais@francemail.com  


Parthenay  
Het oude pelgrimsstation op weg naar Compostela was vroeger door een dubbele muur beschermd. Na een royalisten opstand werd het in 1793 door de republikeinen ingenomen.
Parthenay, Porte Saint-Jacques Een brug uit de l3de eeuw leidt naar de Porte Saint-Jacques, de toegangspoort, gevat tussen twee torens met een rondgaande weergang, machicoulis, en vandaar naar de middeleeuwse stad.

De door duizenden pelgrims gebruikte Rue de la Vaux­Saint-Jacques  
is omzoomd door schilderachtige uitkragende huizen, 15de, l6de eeuw. Vanaf de kleine Place du 14 juillet ziet men de oude omwalling uit de l3de eeuw. De gotische Porte de l'Horloge, die in de l5de eeuw als wachttoren diende, was de toegang tot de citadel.
Sainte-Croix,  
12de eeuw. In het koor van de kerk, Anjoustijl, de grafmonumenten van een edelman van Parthenay en zijn gemalin, 15de eeuw.

Notre-Dame-de-la-Couldre.
 

Van de oude kerk, die tijdens de Revolutie als nationaal bezit werd verkocht, bestaat nog slechts het onderste deel van de façade: de uitgekiende compositie en de sculptuur van het drievoudige portaal zijn uitstekende voorbeelden van de romaanse kunst van de Poitou.
Saint-Laurent.
Deze kerk uit de l3de eeuw werd verbouwd. Een modernere klokketoren, 75 m, domineert haar. De kerk heeft mooie kapitelen en een retabel van verguld hout, 17de eeuw.
Saint-Pierre-de-Parthenay-le-Vieux.
 

De kerk, 11de, l2de eeuw, ligt in een voorstadje. Haar façade laat de zuivere stijl van Poitou zien. Rijke iconografie.


Office de Tourisme:
8, rue de la Vau St Jacques
79200 PARTHENAY , tél. 05.49.64.24.24, télécopie : 05.49.64.52.29,Deux-Sèvres (79) - Poitou - Charentes Altitude 172 m.
Email : OFFICE-TOURISME@district-parthenay.fr

Angles-sur-l'Anglin, kasteel ruinesAngles-sur-l'Anglin     
De oude huizen van het dorpje Angles liggen hoog boven de rivier de Anglin, aan de voet van de ruïnes van een middeleeuws slot. Het dorp dankt zijn naam, naar men aanneemt, aan de Germaanse stam der Angelen. Het plaatsje is van oudsher bekend om zijn borduurwerk, jours d'Angles, dat ook nu nog ter plaatse vervaardigd wordt. Net als Chauvigny getuigt de burcht van Angles van de wereldlijke macht die de bisschoppen van Poitiers eens hadden.
De burcht werd in de 18de eeuw verlaten.
Tijdens de Revolutie werd zij als steengroeve gebruikt. De ruïnes, die zich over een afstand van 180 m uitstrekken, dateren uit verschillende perioden, 12de tot 15de eeuw.
De oude abdijkerk Sainte-Croix, met verminkte gevel, heeft een 13de-eeuws portaal.
Niet ver van Angles heeft men in recente tijd in rotsgroeven waardevolle sculptuurresten uit de prehistorie opgegraven.

Office de Tourisme

14 La Place , tél. 05.49.48.86.87, télécopie : 05.49.48.27.55,Vienne (86) - Poitou - Charentes Altitude 90 m. - 
Email : info@angles-france.com

Chauvigny     
Chauvigny, departement Vienne, bestaat uit een boven- en een benedenstad. In de strategisch gelegen bovenstad bevinden zich de ruïnes van niet minder dan vier feodale burchten.
Het kolossale Cháteau baronnial
ligt aan de oostkant en stamt uit de 11de eeuw. Het behoorde toe aan de bisschoppen van Poitiers, die hun heerlijkheid Chauvigny als een strategisch belangrijke voorpost van hun residentie gebruikten. Overgebleven zijn een donjon en de omwalling met resten van het in de 14de eeuw toegevoegde Cháteau neuf Van het Cháteau d'Harcourt, gebouwd 13de­15de eeuw, resteren de ommuring en de ingangspartij.
Van het Cháteau de Mauléon
 

zijn alleen enkele ruïnes in de buurt van de kerk over. Van het Cháteau de Beaumont is een enorme vierkante donjon overgebleven: de Tour de Gouzon.

Chauvigny, kapiteel in de Sait-PierreSaint-Pierre 
 

Voormalige collegiale kerk, gebouwd door de bisschoppen van Poitiers in de 11de en 12de eeuw. De romaanse kerk heeft een toren in twee verdiepingen, die in sommige onderdelen de ontluikende gotiek al aankondigt. De koorpartij , met apsis en absidiolen is architectonisch zeer evenwichtig uitgewerkt en verrassend rijk gedecoreerd; Ook in het interieur is de rijkdom aan decoratief beeldhouwwerk opvallend.

Het schip, met de twee smalle zijschepen,
 

heeft zuilen waarvan de kapitelen versierd zijn met palmetten. Hoogtepunt wat de decoratie betreft is echter het koor met de gebeeldhouwde kapitelen, waarin de middeleeuwse verbeeldingswereld op fascinerende manier gestalte krijgt. Monsters, draken, zeemeerminnen en wonderlijke dierfiguren worden afgewisseld door Bijbelse voorstellingen over de Annunciatie, de aanbidding der koningen, de opdr acht in de tempel, het wegen der zielen.
De primitieve uitbeeldingwijze,
de gedrongen figuurtjes met enorme handen, de grimassen, de vaak wonderlijke situaties en houdingen laten niettemin een beeld na van indrukwekkende expressiviteit. Een der kapitelen is gesigneerd: Gofridus me fecit, wat in de romaanse kunst zelden voorkomt.

Notre-Dame
 

Deze romaanse kerk uit de 11de en 12de eeuw, heeft een achthoekige koepel op trompen die op een arcade met fraai gebeeldhouwde kapitelen rust. Zij bezit een 15de-eeuws allegorisch fresco, voorstellend de mensheid die haar kruis draagt.

Omgeving
 

In het midden van het Merovingische kerkhof van Saint­Pierre-les-Églises, 2 km ten zuiden van Chauvigny, staat het voorromaanse kerkje Saint-Pierre, met in de apsis muurschilderingen uit de 9de of 10de eeuw die als de oudste van Poitou worden beschouwd.

Office de Tourisme
Mairie
Mairie , tél. 05.49.45.99.10,  - Office de Tourisme DU VAL DE VIENNE EN PAYS CHAUVINOISVienne (86) - Poitou - Charentes Altitude 65 m

Gencay  
Office de Tourisme
Place du Marché
tél. 05.49.59.47.37, télécopie : 05.49.36.01.29Vienne (86) - Poitou - Charentes Région rurale d'Elevage et de Culture, située à 25 km au sud de Poitiers et à 30 km du Futuroscope,  -  Email : gençay@screp.com

Lussac les Chateaux    
Office de Tourisme

HAUT-LIEU DE LA PREHISTOIRE, Pl. Champ de Foire av. Recteur Pineau , tél. 05.49.84.57.73 (Répondeur), télécopie : 05.49.84.57.73,Vienne (86) - Poitou - Charentes Altitude 123 m.  - 
Email : OTSILUSSAC@AOL.com 

Haut Val de Sèvre
     

The Haut Val de Sèvre, located on the banks of the Sèvre Niortaise river, welcomes you.
Twentytwo communes (administrative units) have joined together to help you discover the natural and historic wealth of Poitou.

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets